fbpx Skip to content

A szerdai Apple eseményen a cég talán egyik legbátrabb lépése az a pillanat volt, amikor bejelentették, hogy az új iPhone 7 és iPhone 7 Plus modelleket a hagyományos, 3,5 milliméteres jack-csatlakozó nélkül fogják szállítani.

screen-shot-2016-09-08-at-21-01-25

Alapvetően az Apple azzal indokolta a döntését, hogy a jack-csatlakozó már egy “őskori” technológia, ami nem szerepelhet egy olyan innovatív termékben, mint az iPhone 7.

Az eddigi visszajelzések alapján az Apple-nek sikerült elérnie a szinte lehetetlent, azaz azt, hogy ne boruljanak ki a szakmai újságírók a hír bejelentése során. Az eddigi visszajelzések alapján a szinte kizárólag negatív visszhang helyett az Apple elérte azt, hogy vegyes érzésekkel fogadja a közönség az jack-csatlakozó eltávolítását. Nyilván ehhez nem kevés marketing történetet kellett kitalálniuk.

apple-iphone-watch-20160907-5180-700x4672x

Greg Joswiak, az Apple egyik alelnöke szerint “az audió csatlakozó több mint 100 éves, melynek az utolsó nagy innovációja körülbelül 50 éve volt, akkor is csak méretileg nyúltak hozzá és azóta is változatlan.”

iphone-headphone-jack

Egy interjú során Dan Riccio, az Apple hardverért felelős alelnöke kifejtette, hogy számára a jack-csatlakozó nem más, mint egy “lyuk tele levegővel”, amely már évek óta akadályozza az Apple innovációs munkáját a helyigénye miatt, arról nem is beszélve, hogy szinte lehetetlenné tette a vízzel szembeni ellenállást.

“Adott ez az 50 éves csatlakozó – ami csak egy lyuk levegővel a közepén – és csak a helyet, az értékes helyet foglalja az innováció elől. Számtalan dologban akadályozott eddig minket a jack-csatlakozó, mint például a kamera, processzor és akkumulátor helyének akadályozásában. Őszintén, ha van egy modernebb és jobb mód ezen csatlakozó lecserélésére, akkor butaság lenne megtartani.”

sub-buzz-30718-1473102108-1

Vannak elméletek, miszerint az Apple azért cserélte le a hagyományos analóg csatlakozót, hogy be tudjon vezetni egy új DRM platformot, azonban ez az állítás Phil Schiller szerint pusztán “összeesküvés elmélet”. Schiller azzal indokolta a jack-csatlakozó eltávolítását, hogy enélkül például lehetetlen lett volna a Taptic Engine beépítése a Home gombhoz.

airpodscase-pf-open_airpods-pf_iphone7-jetblk-pf_pr-print-414x4902x

Végezetül pedig Tim Cook az alábbi gondolatokkal zárta az interjút:

“Az innováció teszi jobbá a dolgokat. Ha egy lépést hátralépünk és megnézzük, hogy mik a legfontosabb funkciók egy iPhone felhasználó számára, láthatjuk, hogy ez nem más, mint a fotók és azok a funkciók, amelyekkel életük naplóját építhetik, emlékeiket megörökíthetik. Tehát azáltal, hogy frissítettük a kamerát, optimalizáltuk a szoftvereket és sikerült elérnünk egy hosszabb akkumulátor időt, úgy vélem, hogy hatalmas lépést tettünk előre.”

Olvasd el a hozzászólásokat is

37 Comments

  1. egyébként logikus….
    én akkor váltottam BT fülesre, amikor elkezdték rebesgetni, h eltűnik a 7-ből… nem bántam meg,
    bár kíváncsi lennék másnak is kihagy-e néha (hirtelen mozdulatoknál, pl. bringával lemegyek a padkán… :D)

  2. @Józsi: Minek kellett volna történnie, hogy megbánd? 🙂

  3. @Józsi:
    …s Szerintem rosszab, ha a bal füles egy ütemmel késésben van a jobb fülesnél .
    – b Bár ezt a lehetőséget csak hallottam, úgy hogy lehet több benne a rossz akarat, mint az igazság

    PS: …n Nekem csak monó -m van így ilyen kínom, mégha Samsung is soha nem volt, és a biciglin való döcögés sem akasztotta ki soha .

    – l Lehet szériahibás? 😉

  4. @BoRRoNeo: armageddon…?! 😀
    – mondjuk, h lemeríti a BT a telót, a füles lemerül…, de ezek szerencsére nincsenek…
    +1 amiért váltottam: tudom állítani a hangerőt is (ezt kevés vezetékes füles tudja iOS-szel)
    :O 😀

  5. …m Más .
    – s Szerintem ezek az új fülesek, akkora durranás lesz, mint hajdan az első iPod -hoz mellékelt fehér drótos fülesek voltak, már amikor csak a kontúrjait ábrázolták ember nélkül is mindenki tudta, miről van szó

    PS: …n Nem véletlen a forma sem, nekem bejön, bár jobban tetszene, ha legalább a legdrágább iPhone mellé ingyen csomagolnák, de a luxust azt mindig megfizettetik, ezért nem kapsz egy Suzuki árán sem Lamborghinit .

    – m Mindenesetre, nem gondoltam volna, hogy ezzel a régi/új formával így megzavarnak és, akkor még a sok-sok változást nem is említettem, amit ebbe a kütyübe belevarázsoltak.
    Igaz az is, hogy csak egy színben tetszik még ha karcolódik is, négy év múlva, már úgy sem kell senkinek, naponta viszont én, Te és mindenki a gyönyörét lelheti benne ha csak ránéz, persze egy feltétele azért van, meg kell venni

  6. Elsőre azon akadtam meg, hogy ha épp töltésre szorul a telefon, akkor nem lehet EarPods-szal zenét hallgatni – milyen szép lett volna, ha az indukciós (vezeték nélküli) tölthetőségrt is beépíti már az Apple. De persze miért ne költene a vastag bukszájú júzer (aki tehát nem lúzer ????) AirPods-ra is egyúttal, ha már prémium telót vesz, és akkor mehet közben a ciki vezetékes töltés – beérik majd ez, meglátjátok!

  7. Nem is értem miért kellett győzködni bárkit ezzel kapcsolatban. Teljesen igazuk van. Őskori és mai technológiákkal lehet sokkal jobbat, hasznosabbat csinálni. Nem beszélve, hogy minden tech cégnek azon kéne ügyködnie, hogy minden vezeték nélküli legyen. Mindenki utálja a vezetékeket. Az egyetlen, ami fogást adhat a kritikusainak az a töltés és fülesezés egyszerre, de erre a megoldás a wireless, ami viszont jelenleg plusz költség és nem is olcsó. De pár év múlva szerintem felváltja az earpods az airpods és azt fogják a telóhoz is adni.

    A cikkben írtakkal abból a szempontból nem értek egyet, hogy nem a rizsázással tudta az Apple megosztani a médiát ezzel kapcs, hanem, hogy olyan alternatív és “just works” megoldást mutatott be, mint az AirPods. 160 dolcsi amerikában és nyugaton nem tétel.

  8. ja és a vezetéknélküli töltést azért nem erőltetik, mert jelenlegi formájában nincs sok értelme. Ugyanúgy egy adott 10-20 centis helyre kell helyezned a telót, hogy töltsön. Így még elég messze van az igazi wireless-ségtől.

  9. Nem értem az emereket! Ott az új füles ha akarod azt használod, ha ragadzkodsz a régi otthoni saját fülhalgatódhoz, akkor meg ott az átalakító! Hol van itt a probléma?

  10. Rkg ; szeretném én pl.egy kávézóban letenni arra 10-20 centis helyre a telót ! Egy marhaság , hogy kiforratlan , szerintem több iPhone tulaj szere’zné és örülne ennek a formának mint aki nem….és érdekes , hogy az órát és az ujj fülesmél ezt megoldották de a telefonnál nem. Az i7 szép főleg a két fekete, jo, hogy eljagyták a jac vsatlakozót / én örülök neki/ de az i7 igazából egy i6se készülék de ha ezt a nevet adták volna neki akkor még kevesebben vennék meg, az Apple ráállt a 3 éves frissítése , egyébként nem baj ez de a híres Apple inovácio lelassult, még csak most cseppálló a készülék …

  11. Szerwzném letenni!

  12. Szeretném letenni!

  13. Lehet magyarázkodni de a péklapát telefonok korában vagyunk… Ha egy iphone 3G -ben elfért a jack és a normál méretű sim kártya akkor egy iphone 7 ben miért is nem? Nagyon jók a bluetooth fejhallgatók de sokkal jobban merítik a telefonok tiszavirág életű akkumulátorait. Az apple fülese biztos rendkívül közkedvelt a fanatikusok világába, de szerintem egy vicc ahogy kinéz.. üzemidőre meg tippelni sem mernék, mert ennél komolyabb méretű termékek is rendkívül kicsi akkuval rendelkeznek, max 4 órákat mennek el normál felhasználás mellett, miközben a gyártók hajlamosak ráírni akár dupla üzemidőket is. Nekem soha sem lesz ilyen telefonom, pont a Jack hiánya miatt.

  14. De akkor most adnak hozzá lájtning-dzsekk átalakítót vagy sem?

    Egyébként : “jack-csatlakozó már egy “őskori” technológia, ami nem szerepelhet egy olyan innovatív termékben, mint az iPhone 7”

    Most őszintén, mi is az innovatív az i7-ben?

  15. Én egyébként meghajolnék az Apple érvelése előtt, ha teljesülne egy feltétel. Elfogadom, hogy a jack egy elavult, sok helyet foglaló technológia, ami helyett szükség van egy újra. De az Apple nem egy újat alkotott, hanem igazította a saját rendszeréhez. A jack egy univerzális szabvány volt, a lightning pedig egy Apple csatlakozó. Egy lightning fülest nem tudok semmilyen más eszközön használni. Ez nagy különbség mondjuk az USB-C-hez képest, ami szintén nagy vitákat váltott ki.

  16. jagbp: nem feltétlen kiforratlan, hanem szerintem hasztalan. Mennyivel jobb lenne, ha az egész asztal vagy mondjuk a zsebedben vagy a táskádban töltődne a telefon. Az már jó lenne és, szerintem, akkor fogja az Apple belerakni ezt a telóba meg mindenbe. Persze, hogy ott megoldották, mert teljesen más igényeknek/használási szokásoknak kell megfelelnie és nem, hasraütök, 1700-as aksi van bennük.

    brudav85: Ne viccelj már. Nézz utána először is a 2 készülék vastagságának, utána pedig, hogy mennyi extra cucc (érzékelők stb.) van az új telókban. Nem beszélve a teljesítményről, aminek persze ára van, aksi szempontból, tehát annak is nagyobbnak kell lennie mint anno. Stb.

    pAnk: inkább mi nem? Nem csak az az innováció, hogy valami újat találsz ki, hanem, hogy a meglévő dolgokat egy magasabb gyártási, minőségi vagy felhasználási szintre emelsz.

  17. @BoRRoNeo: Az USB-C-t két évvel a Lightning után fejlesztették ki. Úgy vélem, hogy az unidirectional kialakítás éppen a Lightning hatására történt, hisz a korábbi USB csatlakozóknál erre a logikus húzásra még nem gondoltak.

  18. BoRRoNeo: Na ez igaz! De szerintem mindannyian reméljük, hogy a jövő nem a vezeték lesz és az Apple, így rögtön 2 lépcsővel feljebb lépett nem csak eggyel 🙂

  19. Az Apple “marketing”, ami miatt nem lett felhördülés, az egyszerűen csak annyi volt, hogy minden telefon mellé tesz egy 9 dolláros lightning-analóg jack átalakítót. Szimpla üzleti stratégia. Persze csomagolhatott volna minden telefon mellé vezetéknélküli fülest, de az kicsit drágább lett volna.
    Amúgy azt nem értem, hogy 2,5mm-es jack szabvány is létezik, ha annyira hiányzott nekik a hely, első körben áttérhettek volna arra. A telefonhoz adott füles is lehetett volna régóta lightning csatlakozós. Mindkettőt meg lehetett volna lépni már az iPhone 5-nél. Szóval a váltás csak azért tűnik drasztikusabbnak a kelleténél, mert kihagytak néhány lépcsőfokot.
    Egyébként a cseppállóság érdekében szerintem mindenki elfogadja ezt az áldozatot. Ami viszont érdekelne, hogy az iPhone hangszóróknál és mikrofonoknál hogyan sikerült elérni a vízmentesítést. Az Apple Watch S2-nél mutatták csak be a keynote-on. (az mondjuk nem sok jót jelent, hogy az Apple garancia továbbra sem vonatkozik a vízkárokra…)

  20. Egyertelmu visszalepes a 6, v 6S-hez kepest. Abszolut semmi hasznalhato ujdonsagot nem hozott.

    Erosebb processzor negy maggal magasabb frekvenciaval? Na hagyjuk mar. Emlekezzunk csak mennyire elitelte az Apple a konkurenciat, mert hogy telefonba felesleges a negy magos processzor. Raadasul semmi teljesitmeny javulast nem hoz, csak egy szam lesz a statisztikaban, hogy hany pontot kapott valamilyen benchmarkban. Egy masodperccel hamarabb toltodik majd be a Facebook app? Kit erdekel? Rendben, optimalizaltak a fogyasztast, talan kibir majd egy oraval tobbet toltes nelkul. Ki nem fogja minden este ratenni toltore amugyis?

    Speci kamera? Az eddigivel mi volt a baj? Semmi. Nem erdemes ujra cserelni, ennyi penzert lehet venni entry-level “tukorreflexest”, garantalom jobb kepet keszit.

    Taptic engine a home gombban? Ha csak emiatt nem fert el a jack konnektor akkor inkabb nyomom a gombot. Meg hogy nincs helye egy ilyen innovativ keszulekben az elavult jacknek. Nem kotelezo hasznalni aki nem akarja. Kivancsi vagyok hany Lightning-jack konverter fog beletorni a lightning csatlakozoba…mert ugyebar ha toltjuk a telefont akkor az eppen nincs a zsebunkben, de zene hallgataskor altalaban igen es az nem olyan mintha az asztalon pihenne.

    AirPods? Haha. Szeretem ha a kabel vegen fityeg a fules ha veletlenul kiesik a fulembol.

    Oriasi lehuzas a jack hianya.

  21. @watsson: “Oriasi lehuzas a jack hianya.”
    ott van a dobozban a készülék mellett a Lightning-Jack adapter.

  22. @Jadeye: ” Kivancsi vagyok hany Lightning-jack konverter fog beletorni a lightning csatlakozoba…mert ugyebar ha toltjuk a telefont akkor az eppen nincs a zsebunkben, de zene hallgataskor altalaban igen es az nem olyan mintha az asztalon pihenne.”

  23. @watsson: “Kivancsi vagyok hany Lightning-jack konverter fog beletorni a lightning csatlakozoba…”
    garanciális a készülék. javítani vagy cserélni fogják, ahogyan bármely kábelt, töltőadaptert, EarPods-ot, amit a készülékhez kaptál, ameddig garanciális a készülék.

    egyébként a szervizünkben rengeteg beletört jack-csatlakozóval találkoztunk már, legyen szó BÁRMELY Apple készülékről, beletört Lightning pedig eddig még egy darab sem volt.

  24. @Jadeye: nem volt törött Lightning csatlakozó, mert csak töltésre használták. Most már lesz.

  25. Azért vicces ez a jackes sztori… Ott van az átalakító a dobozban (amivel szvsz tökönszúrták magukat), amiért ment a hiszti itt korábban, hogy ezt adják mert különben ajjaj, de ha lesz akkor minden jó… Mégis megy a hisztizés…

  26. Szerintem az Apple elég korrekten megindokolta, miért hagyta el a banándugót. Én egyébként azt vártam, hogy a vízállóság növelése lesz a fő indokuk, de erre még csak nem is utaltak. Hiába van audiofil minőségű fülesem, jelenleg a telefonba épített dac a palack nyaka, ha meg akarom kerülni, akkor most is csak a Lightning-on keresztül hozhatom ki digitális formában. A hang az egy analóg dolog – ezen nem tudunk változtatni, amíg droiddá nem operálnak 😉 De hogy hol és hogy alakítjuk a digitális jelet analóg hanggá az igenis fontos. A nagyobb fejhallgatókban bőven, de a kisebb fülesekben is lesz hely minőségi dac-ek elhelyezésére, ráadásul az átalakítás közvetlenül a hangszórók előtt történik, nem kell az analóg jelet vezetékeken továbbítani, ami a vezeték minőségétől függően valamennyire mindig veszteséges. A vezetéknélküliség egy jó dolog, szerintem egy AirPods szerű füles kiejtése, elvesztése ellen lesznek majd nyakpántok. Ha pedig terjedni kezd, akkor az árak csökkenni fognak. Pár év múlva már mindenkinek vezeték nélkül fülese lesz, senki sem fogja hányolni a fejéből lelógó kábeleket, majd meglátjátok. Sőt, talán nagyobb lesz a választék a minőségi hangzású, de még elérhető árú fülesekből.

  27. @funditno: iszonyú, mit kibír a Lightning aljzat hajlítás tekintetében. Aztán sokadik alkalommal a gyereknek csak sikerült beletörnie a gyári töltőkábelt. Műszerész árral kioperáltam a csonkot, ami csak több darabban jött ki. Azt hittem vége, szerviz. Ehhez képest semm baja, csak a ház hullámosodott meg az iPad-en a csatlakozó körül.

  28. @sandrew: Na ez a legfőbb dolog amit nem értek. Az emberek többsége a minőséget hiányolja a jack elhagyásával, holott azt éppenséggel pont nyertek vele…

  29. @ef-dani: egyszer voltam egy előadáson, amit egy nagy légitársaság vállalati pszichológusa tartott. Arról beszélt, hogy minden olyan változás esetében ami nem a saját akaratunkból történik, ösztönösen tartunk és hajlamosak vagyunk a negatív oldalait sokszorosan felnagyítani, a pozitívumokat pedig alulértékelni. Az örökké elégedetlenek ellen meg nincs mit tenni. Tény, hogy kényelmesebb lenne ha létezne valami ipari szabványos csatlakozó, ami minden gyártónak megfelel. Az is lehet, hogy előbb lesz csatlakozómentes az iPhone minthogy ez megtörténjen. Ehhez azonban tényleg kéne valami forradalmian új akku- és töltőtechnológia.

  30. @Jadeye: Nem kell “megsértődni”, csak kérdeztem. Kifejtem bővebben. Az epöl hajlamos az innováció szót úgy használni, mintha valami forradalmian újat szoktak volna alkotni a telefonjaikkal évről évre. Ebben az értelmezésben újra szeretném megkérdeni, hogy mi az ájfón 7-ben az innovatív?

  31. Motorola moto Z volt az első telefon jack dugó nélkül, nexus 6p meghagyta a jack dugót, DE usb-c-n keresztül támogatja a zenelejátszást. Kész.

  32. @sandrew: Végre egy ember, aki jól látja a dolgokat. Teljesen egyetértek! A kiesés ellen valóban adhattak volna akár valami kis szilikont, amivel beakasztod a füledbe

  33. Hitvitába nem szállnék, mindenki el tudja dönteni magában, hogy miként érinti a jack eltűnése. Vagy talán mégsem. Én arra nem találtam még választ, hogy mit is csinál a lightning-jack adapter. A telefon analóg jelet küld a lightning csatlakozón keresztül? Én erre tippelek, mivel egy DAC nem férne el az átalakítóban. Ha így van, akkor csak annyi baj van a megoldással, hogy egy átlagos ember, aki gyakran akar zenét hallgatni az analóg fülesén, bármerre, ahol jár, tuti gyorsan el fogja keverni az átalakítót. És persze nem lehet egyszerre tölteni és zenét hallgatni. De pl futáshoz ill. egyéb tevékenységekhez sem lesz használható sok olyan tok, ami a jack csatlakozók elhelyezésére koncentrált. Én nem örülök a változásnak, de ez egyéni szoc. probléma.

  34. @nickjames: veszel egy dokkolót, és egyszerre töltheted és hallgathatsz róla zenét, ha ez ennyire fontos szempont.

  35. Az idegesítő az, hogy nem álltak elő azzal, hogy ” gyerekek a jack felejtős, de adunk nektek egy olyan vezeték nélküli technológiát,hogy nem fog hiányozni a vezeték!” Az AAC közelében sincs a vezetékes minőséghez!! Remélem, 1-2 éven belül beleszuszakolnak egy KLEER tecnológiát,vagy valami saját fejlesztésű protokolt ami a veszteségmentes minőséget garantálni tudja!

  36. @hency: ott a dobozban a Lightning-Jack átalakító, és használhatod a vezetékes fülesedet.


Add a Comment