fbpx Skip to content

Alig több mint két héttel az iOS 9.3.3 megjelenése, és egyetlen béta verzió megjelenése nélkül az Apple pár perce kiadta az iOS 9.3.4-et.

iOS9.3.4-cover

A 9.3.4 összesen egy fontos biztonsági frissítést tartalmaz, ami a Pangu által kihasznált hibát javítja, új funkcionalitást gyakorlatilag nem hoz.

Újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:

Az iOS 9.3.4 egy fontos biztonsági frissítést tartalmaz az iPhone-jához vagy iPadjéhez, és minden felhasználó számára ajánlott.

Jailbreak?

Az iOS 9.3.4 azt a hibát javítja, amit a Pangu kihasznált.

A legfrissebb jailbreakelhető verzió jelenleg a 9.3.3, erről itt írtunk részletesen: Frissült a Pangu: semi-tethered jailbreak a 64-bites készülékekre iOS 9.2-től 9.3.3-ig.

SHSH, downgrade, újratelepítés

Korábban az SHSH-k tették lehetővé, hogy olyan iOS-verziót is visszatehessünk egy készülékre, amit az Apple már nem írt alá. Az iPhone 4s-től kezdődően viszont technikai okokból jelenleg nincs lehetőség az SHSH-k felhasználására. Ha valaki nem akar frissíteni, akkor vigyázzon a készülékére, és ha az felajánlja a frissítést, akkor azt ne fogadja el, vagy ha az iTunes tesz így, ott is nyomjon mégsemet, az esetleg a készülékre letöltött OTA frissítési csomag pedig már törölhető, ha sok helyet foglal. Magától egyetlen készülék sem frissül.

Az SHSH-król és azok fontosságáról, valamint a TinyUmbrelláról itt írtunk korábban: Mi az az SHSH, és hogyan működik a TinyUmbrella?

Az aktuálisan legfrissebb iOS-verziónál régebbi változat csak speciális esetekben, és csak megadott készüléktípusokra állítható vissza: odysseusOTA: az iOS 6.1.3 vagy iOS 8.4.1 telepítése jailbreakelt készülékre. Bármely más esetben kizárólag csak a hivatalosan legfrissebb verzió tehető fel.

Ha a készüléken aktuálisan meglévő verziót szeretnénk kitakarítani: Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül

Az Apple jelenleg az alábbi iOS-verziót írja alá: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Letöltés

Ha valaki szeretné lementeni a 9.3.4 IPSW fájlját, az az alábbi linkekről teheti meg:

iPhone:

iPod:

iPad:

Olvasd el a hozzászólásokat is

38 Comments

  1. Csak azért csinálták gondolom hogy a jailbreak-et kinyirják. Csunya csunya apple

  2. Csak azért adta ki, hogy aki frissít, az ne tudjon JB-ni…????

  3. @stei, @palint8: mivel az Apple még mindig aláírja a 9.3.3-at, így ha valaki “véletlenül” frissít (nem lehet véletlenül frissíteni), az downgrade-elhet 9.3.3-ra…

  4. yes! végre egy újdonság: nem kapcsolt be a bluetooth (frissítés után)

  5. Várható volt. Ha egy jb untethered, vagy mint jelen esetben is, semi-tethered, akkor azt az elég komoly biztonsági rést simán használhatják rosszindulatú támadásra.
    Egyébként sem érint a jb iOS 6 óta, sőt, jobb biztonságban tudni minden user/pass párost. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a jb nem biztonságos, hanem azt, hogy ugyanazon a nyitott kapun más is bejöhet.

  6. @szajlensz: az Apple-nek mindegy, milyen jailbreak.

  7. “Ha valaki nem akar frissíteni, akkor vigyázzon a készülékére, és ha az felajánlja a frissítést, akkor azt ne fogadja el, vagy ha az iTunes tesz így, ott is nyomjon mégsemet, az esetleg a készülékre letöltött OTA frissítési csomag pedig már törölhető, ha sok helyet foglal. Magától egyetlen készülék sem frissül.”
    A gyereknek pedig tegnap sikerült véletlenül rossz gombra nyomnia, amikor a készüléke felajánlotta a 9.3.3-at. Az iPhone is elég agresszívan ajánlgatta a letöltött frissítés feltelepítését, amikor sikerült neki letöltenie. Szóval én úgy módosítanám a fentieket, hogy aki bármilyen okból nem szeretne frissíteni, sokkal jobban jár, ha az OTA frissítési csomagot az első figyelmeztetés felhozása után rögtön törli, mert akkor nem tölti le újból a készülék azt az iOS frissítőt, és nem fog több értesítést feldobálni, amin esetleg véletlenül rányomhat az azonnali telepítésre.

  8. @Jadeye: Persze, hogy mindegy, de az untethered rizikósabb egy átlag usernek is, mert még egy lemerülés vagy sima kikapcsolás után is működik. Felugrik valami oldalon egy popup, ráböksz az x-re, hogy bezárd, ami valójában nem bezárja, hanem lefuttatja a jb kódját, persze megspékelve mondjuk egy keyloggerrel. Ha jól rémlik, itt ugye self-signed app telepítés van a háttérben. Egy olyan hacker, aki meg tudja csinálni a fentieket, lazán összedob egy appot, ami mondjuk egy ingyenes, de nem feltétlen nyílt wifi hálózatba “jelentkeztet be”. Ha valaki pedig kellően hiszékeny, meg is adja az apple ID-ját. Nem vagyok IT biztonsági szakember, de ez egy elég reális eshetőség.

    Lényeg a lényeg: nekem jobb a biztonság, indítom is az OTA frissítést.

  9. @rgbx: downgrade, ameddig az Apple aláírja a 9.3.3-at, ha ez szempont. az ellen semmi nem véd, ha valaki figyelmetlenül nyom rá valamire. véletlenül nem lehet frissíteni. a frissítés elkéri a jelkódot, ha az be van állítva, illetve el kell fogadni a szoftver szerződési feltételeit, tehát nem pusztán egy telepítés gombot kell nyomni, ami után már nincs visszaút, többszörös jóváhagyás kell, mire ténylegesen elindul a frissítés.

    @szajlensz: ilyen típusú támadásról nincs hír. a Pangu esetén el kell fogadni a tanúsítványt, addig az app el sem indul, tehát szükséges hozzá a felhasználó. aki megadja ismeretlen helyen akár az Apple ID-ját, azt a legkevésbé a jailbreak fogja veszélyeztetni.

  10. @Jadeye: Persze, hogy nincs, de a lehetőséget jobb kizárni. És igen, ugyanarról beszélünk, el kell fogadni, de ha az egész tanúsítvány/app mondjuk egy kávézó “wifi login app” mögé van bújtatva… Viszont megint kiemelném, nem a jb, hanem az ugyanazt a backdoort kihasználó esetleges kártékony megoldás a probléma. Sajnos a phishing egy létező és meglepően sokszor működő támadási módszer. Nem vitatkozni akarok, főleg nem a jb biztonságosságáról, aki ért hozzá, tudja, hogy jb után még biztonságosabb is lehet a rendszer a megfelelő csomagok telepítésével. Csak kifejeztem tetszésemet, hogy gyorsan reagált az Apple a hibára (macrumors update: jailbreak patched)

  11. @Jadeye: A felhasználót az IT-ban kb. az xp sp3 óta (iOS-en ugye a kezdetek óta) nem a támadótól kell megvédeni, hanem saját magától. Ez nem azért gáz, mert még senki sem használta ki, hanem amit @szajlensz Írt az valós veszély lehet. Buta felhasználó pedig meg fogja adni az Apple ID-t egy oldalon és onnantól szevasz.

  12. Én frissitettem! ????

  13. @Jadeye: Nincs rajta jelkód, és mintha nem is dobta volna be a licenszt se, mert amikor rohant hozzám, hogy véletlenül rányomott, akkor a “Frissítés ellenőrzése” a springboard előtt látszott animálni.
    Mindenesetre mindegy, de ha – az általában a lehető legrosszabbkor – felugró értesítésektől meg lehet szabadulni, már az sokat jelent, ezért javasoltam volna jobban kiemelni az OTA telepítő törlését. De ha nem, nem. 🙂

    Mindenesetre az is fura, hogy az alkalmazások telepítéséhez engedélyt kér az iOS tőlem, mert úgy van beállítva, de a rendszerfrissítést enélkül is lefuttatja. A kiskorú gyerek pedig döntésképtelen, ha én nem fogadom el a licenszfeltételeket, akkor nem is települhetne magától. Ez talán még egy jogi procedúrát is megérne. Pereljük csak be az Apple-t! Ki tart velem? 🙂

  14. Jobbnak érzem SE-n a 9.3.3-nál.
    9.3.2 volt a legjobb eddig.

  15. @rgbx: Ahhoz, hogy a rendszerfrissítés lefusson degesítően sok engedélyt kell megadni. Akkor csinálja magától, ha a felugró ablaknál a Later – Imstall tonight parancsot választod ki. Különben csak akkor telepíti, ha rányomsz az Install nowra.

  16. Sziasztok!

    IOS 9.3.4, Iphone 6s. Viber kiírja a csatlakozz velem ehhez stb, és amúgy halott. Se üzenetet se hívást nem tudok indítani. WTF? Találkozott már valaki ilyen hibával?

    Köszi előre is! Üdv

  17. Sziasztok,

    Lenne egy gyors kérdésem. Ha ma veszek egy új iPhone-t (ergo én aktiválom be) arra még vissza lehet tenni 9.3.3-at?
    köszönöm előre is!

  18. @DartR: Mivel a 9.4 csak tegnap jelent meg, valamint a kikapcsolt telefonok nem frissítik magukat a boltban (és zárjuk ki azt is, hogy épp ma gyártották le, és te már azt tudod megvásárolni), emiatt mindenképpn régebbi szoftverrel fogod megkapni. Azzal, ami a gyártás pillanatában a legújabb volt. Ez akár a 9.3.3 is lehet, de a 9.4 biztos nem!

  19. *9.3.4, bocsi ????

  20. Ezek tényleg ki akarják nyirni teljesen a jailbreaket, csak ezért dobták most ki ezt a “frissítést” semmi másért! Egyre gusztustalanabb az Apple…!

  21. Bár hatalmasat röhögnék, ha a kínaiaknak még lenne valami a kezükben, és most a 9.3.4-re dobnának egy untethered jailbreaket….

  22. @WOLF09: ez már évek óta, amióta csak a jailbreak létezik, azóta így megy, ergo nincs min meglepődni, nincs miért szörnyülködni.

  23. @WOLF09: Vagy esetleg azert, hogy nehogy a jailbreakelokon kivul, barmilyen storeba feltoltott app is megprobalkozzon a privilegium szint emelessel, mert ugy igen sok dolgot meg lehet tenni a telefonnal (lathatatlan adatlpoas, ahol mas appok adataihoz is hozzafersz, emeltdijas sms kuldes ugy, hogy eszre sem veszed, hogy ilyet kuldozget a telefonod, keretlen reklamuzenetek folyamatos kuldese, stb. stb.).

  24. @Jadeye: Oké… tudom én, hogy sosem támogatták a jailbreak-et, de ennyire talán még sosem keményítettek be mint most. Ez már a szerencsétlen semi-tethered meglenése után érezhető volt. Amilyen gyorsan csak lehetett ellehetetlenítették a tanúsítványok nem aláírásával, minden eddiginél gyorsabban reagáltak. Legalábbis nekem úgy tűnt.

  25. @Czo: Nézd, amit mondasz tény. De most őszintén… te mennyire bízol például az AppStore-ban lévő alkalmazásokban? Mármint adatlopás szempontjából. Van egy csomó csevegő-üzenő app, (Viber, WhatsUp, Telegram, és még sok, csak nem jutnak eszembe mert csak Vibert használok ezek közül) melyek az első indításnál azonnal hozzáférést kérnek a névjegyzékedhez. Logikus, hiszen csak így tudod kiválasztani azt akinek üzenni akarsz vagy hívni akarod. Vagy csak így látod a nevét is annak aki küld neked valamit. Vagy ott van száz meg száz fotó készítő/szerkesztő app, melyek szintén azonnal hozzáférést kérnek a fotóalbumodhoz, a kamerádhoz, sőt, ha készítesz ezekkel képet akkor mentheted az albumba de fellőheted például Facebookra, Instagramra is, vagy elküldheted e-mailbe, (ezzel már meg is adtad az e-mail címedet)
    Az mondják, hogy az AppStore biztonságos… mert oda csak az Apple által is aláírt alkalmazások kerülnek be. De most ezt te el tudod képzelni? Ott van több tízezer alkalmazás, és folyamatosan bővül, jönnek az újabb és újabb appok szinte nap mint nap. El tudod képzelni, hogy az Apple mindegyik ilyen appot darabokra szed és átvizsgálja, hogy nem-e tartalmaz valami olyasmit amivel valaki visszaélhet? Mert szerintem ez kizárt. Több tízezer approl beszélünk… nem is tudom hány embert kellene erre ráállítsanak és fizessenek, hogy éjjel-nappal ellenőrizzenek mindent. Ami tehát engem illet én nem bízom teljesen az AppStore-ban sem. De aztán lehet tévedek.

  26. @WOLF09: “de ennyire talán még sosem keményítettek be mint most”
    pedig de. ráadásul nem is egyszer. de hadd ne keressem meg az összes alkalmat.

  27. @Jadeye: Rendben, akkor ezt nem vitatom… nyilván jobban tudod mert jobban figyelemmel kíséred az egészet, jobban ismered a részleteket. De akkor még csak egy kérdés… Szerinted van még esély arra, hogy lesz még normálisan használható untethered jailbreak? Éppen azért kérdezem, mert szerintem sokkal jobban rálátsz a dolgokra.

  28. 9.2-9.3-hoz nem lesz untethered. Majd talán 10-hez. A mostani teljesen normálisan használható és stabil.

  29. Változást nem tapasztaltam rajta:D

  30. Pontosan

  31. @Limewax: ja. csak éppenséggel semi-tethered, és ami még nagyobb gond, hogy ha újraindítom a telefont, vagy egy szar tweak miatt nyom egy rebootot akkor kezdhetem elölről a jailbreaket…. de ez sem lenne baj, nem vagyok lusta megcsinálni csak éppenséggel lehet, hogy az a tanúsítvány ami 2 napja még jó volt az már nem lesz jó, és googlizhetek valami más megoldást….

  32. valaki tud segiteni sürgős!

    itunesban nem tudom visszaállitani az iphonom mert azt irja hogy, “kért erőforrás nem találhato” és dfu modba is raktam, az se jo,és béta profil van fenn.ezért kéne gyorsan megoldani azt.letöröltem a béta profilt és ujra telepitettem az se volt jo.

  33. Az új Pangu JB-vel már 1 évre szól a tanúsítvány és kb. 10 másodperc újra megcsinálni újraindítás után. Én is azt hittem, hogy nem olyan jó ez a semi-tethered megoldás de semmi gond nincs vele.

  34. @WOLF09: nem kell elölről kezdeni a jailbreaket, csak el kell indítani a Pangu appot, és kész.

    @muffin69: töltsd le az IPSW-t, és tallózd be.

  35. Jol latom, hogy alkalmazas futtatasa kozben eleg egyszer felhuzni az also savot es nem jelenik mar meg elso blikkre a kis ful amit aztan megint fel kell rantani?


Add a Comment