fbpx Skip to content

Egy évtizede még elképzelhetetlen volt, hogy egy mobiltelefon ne legyen tele gombokkal, ma meg már egy kezünkön meg tudjuk számolni, mennyi nyomógomb található rajtuk.

Borítókép: iPhone 5 Home gomb csere akció banner.

Az iOS készülékek főleg híresek voltak arról, hogy kevés a gombjuk – amit lehet, azt szoftveresen oldják meg és nem hardveresen.

Az iPhone-okon a kezdetektől fogva mindig ugyanannyi gomb található: egy Főgomb (ismertebb nevén Home gomb), egy ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb, illetve két hangerőszabályzó, továbbá igaz nem gomb, de szerves részét képezi a készülékeknek a csengetés-némítás kapcsoló.

A készülék vitatatlanul legfontosabb gombja a Home gomb, hiszen ezzel tudunk kilépni az alkalmazásokból, vagy belépni a multitaskingba. Androidon erre ott van a többfunkciós vissza gomb is, így ott nem kell mindig a főgombot megnyomni a kilépéshez. Amennyiben a készülékünkön a Home gomb meghibásodik, eléggé meg vagyunk lőve sajnos, ha a bekapcsoló gomb vagy a hangerő gombok adják meg magukat az még kisebb gond, azokat könnyebb nélkülözni, a de Home gomb már más tészta.

Sokak számára kevéssé ismert vagy teljesen ismeretlen funkciója az iOS-nek az AssistiveTouch (Beállítások, Általános, Kisegítő lehetőségek, AssistiveTouch), amivel a fizikai gombok funkcióit tudjuk szoftveresen használni, így akár a telefont is le tudjuk így zárni, ki tudjuk kapcsolni és persze a Home gomb funkcióját is tudjuk vele szimulálni, így nem fogunk örökké benn ragadni a Pokémon GO-ban, hanem végre ki tudni lépni belőle rakoncátlankodó Home gombbal is.

Több oka is lehet, illetve több módon is rosszalkodhat egy-egy gomb az iOS készüléken. Gyártási hiba, anyagfáradás és ázás is lehet a meghibásodás hátterében. Sok esetben a gomb nem reagál vagy csak nagyon nehezen, de olyanra is láttunk már bőven példát, hogy valamiért folyamatosan nyomódott a gomb és emiatt nem tudta rendesen használni a tulajdonos a készülékét.

Az iPhone 5 javításához az út a kijelzőn át vezet, vagyis először ennek a két rögzítő csavarját kell eltávolítanunk a készülék aljából. Ezek után speciális eszközök segítségével ki tudjuk mozdítani a kijelzőt a készülék házából, viszont nagyon fontos, hogy derékszögnél tovább ne hajtsuk, hiszen akkor károsodhatnak a kijelzőn futó szalagkábelek, és azt senki se szeretné. A Home gomb flex kábelének cseréjéhez elsőként az akkumulátort kell lecsatlakoztatni az alaplapról. A kijelző csatlakozóit védő shieldet három csavar tartja a helyén, amelyeknek az eltávolítása után már le is pattinthatjuk a három kábelt az alaplapról. Ezek után a telefont félre is lehet tenni, hiszen arra most egy ideig nem lesz szükség, csak az előlapra, annak főleg az aljára. A Home gomb flex kábelét két csavar, egy fém keret és egy kis ragasztó tartja a helyén az előlapon. Ezeket leszedve óvatosan eltávolíthatjuk a kábelt, amit még le kell szednünk a fém keretről és a helyére felragasztani az újat. A Home gomb ugyebár két részből áll, így ha a flex kábelen túl a külső nyomógomb rész is valamiért cserére szorul, akkor érdemes azt is egy füst alatt cserélni, de most nem erről van szó.

A következő két hétben, vagyis hó végéig, azaz július 31-ig minden iPhone 5 meghibásodott Home gombját akciós áron cseréljük 1 órán belül és persze erre is 6 hónap garanciát vállalunk, részletekért kattints ide.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Nekem 4 év után is tökéletessen müködik.


Add a Comment