fbpx Skip to content

Az elmúlt évek statisztikái alapján az Apple rendre szeret felhagyni a számukra elavult, idejétmúlt technológiák alkalmazásával eszközeiben. A fókusz ennek függvényében most az iPhone 7-re irányul, ami a pletykák szerint el fogja hagyni az analóg jack aljzatot, helyét pedig a Lightning csatlakozó fogja átvenni, mint fülhallgató kimenet.

Borítókép: Csatlakozók egy Mac oldalán.

De vajon miért hagy el az Apple rendre egy olyan megoldást, ami már évtizedek óta szinte minden eszközén – beleértve más gyártókat is – jelen van? A The Verge készített egy összeállítást, amely részletesen bemutatja, hogy milyen gyakorisággal szabadul meg az Apple a számukra elavultnak vélt csatlakozóktól.

Az Apple cégimázsához mindig is hozzá tartozott a jövendölés. Ez részben Steve Jobs látnoki képességeinek volt köszönhető, részben pedig a céget övező innovációnak: mindig időben ismerték fel, hogy melyek azok a technológiák, amelyeknek jobb búcsút inteni minél előbb, és átadni a helyet egy modernebb alternatívának.

Az elmúlt évtizedek során számos csatlakozónak, ki- és beviteli eszköznek búcsút intettek: floppy, SCSI, VGA kimenet, DVI kimenet, optikai meghajtó, és még sorolhatnánk. A The Verge által készített grafikont elemezve megállapítható, hogy az Apple nagyságrendileg 15 évente válik meg egy olyan technológiától, amit az ipar többi szereplője még akár éveken át alkalmaz.

A floppy meghajtó eltűnéséhez az iMac-ből közel 15 év kellett, míg a mai napig minden hordozható eszköz alapfelszereltségeként szolgáló USB port 18 év után került száműzésre, helyére pedig az USB-C került. Tehát nem arról van szó, hogy az Apple csak úgy kidobálja a régebbi technológiákat, hanem helyettesíti is azokat egy olyan alternatívával, ami maximum némi átalakítással képes ugyanazt produkálni. A VGA helyett jött a mini-DVI, a mini-DVI helyett a mini-display, mini-display helyett pedig a HDMI, Thunderbolt majd a Thunderbolt 2, mint univerzális portok.

apple-death-chart-5-01.0

Ha jobban megnézzük, így már mégsem annyira tűnik logikátlan lépésnek ez az egész. Természetesen az USB-C-vel szerelt MacBook mellett továbbra is forgalomban vannak olyan eszközök, amelyekben még megtalálható a kihagyott csatlakozó, mert az Apple felismerte, hogy az embereknek idő kell az átállásra, és sokan ragaszkodnak még egy ideig a megszokott csatlakozókhoz.

Kicsit tovább elemezve a táblázatot, észrevehetjük, hogy a jack csatlakozó viszont már 32 éve jelen van az Apple termékeiben, kvázi az első Mac legyártása óta. Ennek lehet egy oka az is, hogy egyszerűen nem akadt olyan alternatíva, ami helyettesíteni tudná, valamint nem foglal annyi helyet a készülékházon, mint mondjuk az optikai meghajtó, vagy a VGA csatlakozó. Mert vegyük figyelembe azt is, hogy amikor egy csatlakozási felülettől az Apple megszabadult, az esetek szükségében azt a készülékház “slankítása” érdekében is tették, és milyen jól.

Aztán ahogy telnek a hónapok, évek, előbb-utóbb a konkurencia is rendszeresen felzárkózott, mert belátták – sokszor az Apple mintáján felbuzdulva – hogy igenis van élet egy elavult technológia elhagyását követően is, azt helyettesítő alternatíva pedig pláne akad. Bár a jack csatlakozó 32 éve van jelen nagyjából minden elektronikus, multimédiás eszközön, bízhatunk benne, hogy az Apple tudja, hogy mit csinál, és bebízonyítja nekünk, mint felhasználóknak, hogy tudnak jobb alternatívát nyújtani, mi pedig tudunk létezni a jack aljzat nélkül.

Meglátjuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Annak idején a htc-nek volt olyan telefonja, amiben a micro-usb-re lehetett kötni a headsetet, de az is analóg kimenet volt. Nagyon valószínűnek tartom, ha nem lesz jack aljzat és a lightningon jön ki a hangjel, akkor az is analóg lesz, csak hely spórolás végett tüntetik el a jacket (tudom nem sok helyet foglal, de újabban valamiért a sim-kártya is egyre kisebb). Ha tényleg ilyen problémákon filózna az Apple, hogy a beépített D/A konverter nem elég jó minőségű, akkor valószínűleg az áruházukban sem ilyen bitrátájú és tömörítésű zenék lennének.

  2. A mostani Apple fejlesztő csapat innováció terén egy nagy 0. Néha néha beraknak egy-egy szoftveres újdonságot, melynek 80%-át már külső fejlesztők 4-5 éve elérhetővé tettek egy cydia tweak formájában.
    Mivel semmi kreativitásuk nincs így más gyártókat majmolnak a méret növeléssel. Hardvereik egyre gyorsabbak nekik is, így egyre jobban le kell terhelni az IOS rendszereket, csak az új mérettel és a korábbi készülékek ellehetetlenítésével tudnak eladni új készülékeket. Mivel rendkívül trendi most iphone-t venni így várhatóan a cég bármit megengedhet magának. Sajnos igazi, hasonlóan jó és stabil szoftveres kihívó nincs. A hardver meg kevés egy jó telefonhoz.

  3. @brudav85: hogy kapcsolódik a szoftver ahhoz, hogy milyen csatlakozókat tüntetett el az Apple?

  4. Hurra, merul a telom es szeretnek zenet hallgatni mikozben toltom a keszuleket egy vesztoltorol es napozom, akkor erre sem lesz mar lehetosegem 🙂 ujra eljon a touch ideje 😛

  5. @pergabb: eljon a bluetoothos fulesek ideje.. nincs madzag, nincs problema

  6. Az 1 usb-s macet biztos nem venném meg, egyrészt kell az egérnek a normális usb nem pedig a C, mert a tapipadot utálom, ha meg töltőről használom a notit akkor még egerészni sem tudnék csak vmi gagyi drága átalakítóval. (ha mégis van külön lyuk a töltőnek akkor nem szóltam 😀 ) A wines notimon 2 normál USB csati van, az is kevés.

  7. Lehet, de tuti nem most valtom le a meregdraga fulesem es fejhallgatom 🙂

  8. A változást olykor tényleg a technológiai innovávió hozza, néha viszont csak az üzleti szemlélet, hogy időről időre cseréljük le a a kiegészítőinket is. Én a Lightningra történő átállást is nehezen emésztettem meg, amikor emellett már elérhető volt a stabil és jó micro usb technológia is! De nehogy már egy iphone kompatibilis legyen egy bármilyen más nem Apple termékkel! Még a jack fülesek hangerőkiosztása is más! A jack aljzat elüntetêse szerintem nettó hülyeség, pont a viszonylag szűk akku idő generálta folyamatos töltési kényszer miatt. Ráadásul az in ear fülhallgatók több mint 90% nem bluetooth és a jövőben sem lesz az! Márpedig a nagy többség szerintem még nem akar a kocsiban, villamoson, vagy az utcán úgy kinézni mint egy légi forgalomirányító, hogy over the ear füleseket használjon! De lehet hogy tévedek és Cuppertinoban nálam jobban látják a szép új jövőt!

  9. @Tamás Bulányi: Annál a stabil és jó microUSB-nél a Lightning sokkal jobb volt már akkor is, amikor megjelent és nem csak a megfordíthatóság miatt, bár az sem utolsó szempont…. Nagyobb teljesítmény, két irányú áramátvitel, programozhatóság… Nem véletlenül kezdték el lecserélni a flagship készülékeknél USB-C-re.
    Amúgy meg ha negyedévente eladnak 50-70 millió készüléket, szerinted milyen ütemben jönnek a bt-s fülesek? Igen, pont, mint anno a Lightning esetében, két hónap múlva Dunát lehet rekeszteni velük.


Add a Comment