fbpx Skip to content

A Facebook még tavaly novemberben tette elérhetővé az iOS-es alkalmazásában is a 360°-os videókat, amik talán nem érték el a várt sikert, most viszont végre a fényképekkel is megtette ugyanezt. Nincs többé szükség külső alkalmazásokra, szolgáltatásokra, hogy Facebookon is élvezhessünk a gömbpanorámaképet.

Borítókép: Facebook 360 promókép.

A cím egy kicsit megtévesztő, ugyanis nemcsak a gömbpanorámaképeket fogadja el végre a Facebook, hanem a 100°-nál nagyobb látószöget bezáró panoráma képeket is az új megjelenítőben tudjuk megtekinteni.

Bizonyára sokan észrevettétek, hogy akár gépen, akár telefonon néhány képnél egy kis iránytű szerű ikon jelent meg a jobb oldalt. Ez az ikon jelzi azt, hogy az a kép elég nagy ahhoz, hogy 360°-os megtekintőben mutassa a rendszer.

iOS-en nagyon könnyen tudunk ennek megfelelő fényképeket csinálni, hiszen a gyári kamera alkalmazás panoráma funkciója igaz nem 360°-os, hanem csak 270°-os, de így is bőven elég ahhoz, hogy a Facebooknak jó legyen. A feltöltés ugyanúgy megy, mint egy normál fotónál, csak annyi a lényeg, hogy egyszerre maximum egy ilyen képet tölthetünk fel, hogy az az idővonalon megfelelően jelenjen meg.

Az idővonalon a képek közepe fog megjelenni, kicsit belenagyítva, így nemcsak oldalra, hanem egy picit fel és le is tudunk tekintgetni. Gépen egyértelműen csak egérrel tudunk körbenézni, viszont hordozható készülékeken elég csak a készüléket mozgatni (ujjal is vezérlehető), de akár Samsung Gear VR szemüveggel is élvezhetjük.

Sajnos jelenleg elég kevés kamera és szoftver által készített képeket támogatja a Facebook, de ezeknek a száma a közeljövőben nőni fog, így most ha nincs speciális kameránk, akkor csak a panorámaképeket tudjuk feltölteni.

Neked hogy tetszik a Facebook újítása?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. A Photosynth-et használtam eddig, ami tényleg gömb (360 fok vízszintesen és függőlegesen is) képeket készít. Több képből stitch-eli össze a végeredményt nagyon jó eredményekkel. Ha jól értem ez a megoldás “csak” vízszintesen 360-os képeket készít, fel és le pedig értelem szerint csak a látószögnek megfelelő magasságot fogja be. Persze mondom ezt úgy, hogy még nem próbáltam ki ezt az új feature-t, de úgy látom, hogy itt az ideje.
    Mindenki azt kérdezte eddig hogyan csinálok ilyen StreetView szerű nézeteket? Hát így… 🙂

  2. Kár, hogy ez a Photosynth már nem létezik. Kipróbáltam volna szívesen.

  3. Sziasztok
    Amikor feltöltöm a pano képet, levágja és csak egy square képet tesz fel. Ennek mi lehet az oka? iPhone 6 készülékem van.
    Köszi 🙂

  4. Elvileg a google street view appja is meg tudja csinálni azt amit a photosynth mindegyiket használtam, elég hasonló a felületük. https://appsto.re/hu/qxf61.i


Add a Comment