fbpx Skip to content

A 2016-os WWDC keynote utolsó bejelentése hatalmas ovációt váltott ki a – főként fejlesztőkből álló – közönség soraiban. Az Apple egy régóta várt álmot váltott valóra – legalábbis részben. A developer preview részeként, és később az iOS 10 bétában is meglévő, ingyenes Swift Playgrounds alkalmazás segítségével a programozni vágyók már iPad készülékeiken is tudnak Swift kódot írni.

Screen Shot 2016-06-14 at 23.16.36

A Swift Playgrounds app legelőször is a kezdőket célozza meg. A Swift alapjait játékos feladatok programmal való megoldása során sajátíthatják el.

A felhasználó egy kis karaktert irányíthat különféle függvényhívásokkal, ciklusokkal és egyéb alapvető nyelvi elemekkel, hogy így ismerkedjen meg azok működésével és használatával. A tanulás egyre nehezedő pályákra, feladatokra van felfűzve, így ennek nemcsak a kezdők láthatják hasznát.

A felhasználói élmény még azzal is meg van fűszerezve, hogy nemcsak beépített pályák és feladatok léteznek, hanem a fejlesztők is készíthetnek külsős “csomagokat”; a Playgrounds ezzel gyakorlatilag egy platformot hozott létre.

Az Apple fejlesztőcsapata magát is hitelessé tette azáltal, hogy kiderült: a Swift Playgrounds app is Swiftben van írva (nyilván magától a C++ nyelvű Swift compilertől és a SourceKit-től eltekintve). Ezt Joe Groff, a Swift compiler egyik fejlesztője is megerősítette:

Az iPad-alkalmazás és az Xcode “Playground” funkciója között egyébként van átjárás: az iPaden írt kódjainkat átvihetjük, exportálhatjuk Xcode-os Playgroundba is.

Tim Cook záró gondolatai alapján korunkban a programozásnak az egyéb iskolai tárgyak között lenne a helye, ennek köszönhetően az alkalmazás ingyen elérhető lesz:

We believe coding should be a required language in all schools. So to help make this the case, we’re gonna make Swift Playgrounds free.

Magyarul:

Úgy hisszük, hogy a programozás egy kötelező nyelv kellene hogy legyen minden iskolában. Hogy segítsünk ebben, a Swift Playgrounds ingyenes lesz.

A Swift Playgrounds ősszel, az iOS 10 megjelenésekor kerül fel nyilvánosan az App Store-ba.

Ti fogjátok használni?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Szép gesztus ez a cég részéről, de milliónyi, jól konstruált, ingyenes könyv van, amiből meg lehet tanulni programozni és ilyenből is van elég sok a neten. Szerintem nem ezen fog múlni, hogy megtanulnak-e programozni az emberek.
    Szerintem ki fogom próbálni.

  2. @FFeller: Szerintem ez a szoftver nem elsősorban azért jó, mert meg lehet belőle tanulni valamit, azt ahogy mondod kismillió egyéb módon is meg lehet, hanem a kedvet hozza meg hozzá, amit a könyvek nem annyira képesek.

  3. Sziasztok!

    Én nagyon örülük, hogy lesz egy ilyen alkalmazás.
    Már most letölteném ha lehetne.
    Esetleg segítenétek a szakirodalomban?
    Tudnátok ajánlani néhány könyvet amiből tanulni lehet?

    Nagyon köszönöm.

    Üdv

    Theatti

  4. @theatti: az Apple-nek van hivatalos könyve, “The Swift Programming Language” címmel, az alapokat abból érdemes elsajátítani. Ha a “halott fa” formátumot is szereted, akkor Erica Sadun “Swift Cookbook”-ja jó választás. Aztán pedig tessék sok-sok blogot olvasni! Mike Ash (Friday Q&A) például nagyon jól elmagyarázza a nyelv implementációját, alacsonyszintű működését, majd ha már ott tartasz.


Add a Comment