fbpx Skip to content

Hosszabb cikket terveztünk írni i0n1c kolléga cégének új appjáról, ami a System and Security Info névre hallgat, ugyanis valóban hasznos lehet biztonsági szempontból. Főleg igaz ez akkor, ha időnként kiadjuk a kezünkből a készülékünket, mert az app képes megállapítani, ha az iOS-be valaki belepiszkált-e akár a tudtunk nélkül is.

Borítókép: System and Security Info a SektionEins GmbH-tól.

Most viszont i0n1c arról írt a Twitter profilján, hogy az app 1.0.3-as frissítésének jóváhagyása helyett az Apple felhívta a cégüket, hogy törölni fogják az appot az App Store-ból, mondván a készüléken futó folyamatok (process) listájának megjelenítése adatvédelmi szempontból problémás, illetve hogy az app csaló app lehet, de legalábbis az Apple szerint nem adhat pontos információt.

Emiatt most csak röviden ismertetnénk az appot, hogy mindenki eldönthesse, érdemes-e letöltenie még addig, ameddig elérhető az App Store-ban.

Az app három fülre tagolódik. Az első az Overview, ahol a rendszer áttekintését láthatjuk, ezek között a processzor kihasználtságát, a memória állapotát, a futó folyamatokat, illetve a biztonsággal kapcsolatos információkat:

Kép: Az app Overview nézete a processzor és memória kihasználtságával. Kép: Az app Overview nézete a biztonsági vizsgálat eredményeivel: jailbreak és egyéb anomáliák.

A legfontosabb része talán éppen ez utóbbi, a biztonsággal kapcsolatos információk kijelzése. Az app több olyan fájl meglétét ellenőrzi, ami alapján megállapítható, hogy történt-e bármiféle módosítás az iOS-ben, tehát hogy mondjuk a tudtunk nélkül valaki nem jailbreakelte-e azt. Egy jailbreakelt készüléken teljesen egyértelműen látszódni fog, ha bármi, az iOS beépített biztonsági megoldásait érintő változtatás történt a rendszerben.

Kép: A jailbreak menüpont alatti ellenőrzések részletei.

A Jailbreak és az Anomalies menüpont alatt kapott információk értelmezéséhez érdemes ellátogatni erre az oldalra, ahol ezek jelentése egyenként le van írva: System and Security Info – Support – Description.

A második a Details fül, ami alatt még több statisztikát elérhetünk. Az ilyen információk iránt érdeklődőknek például biztosan tetszeni fog az Uptime láthatósága is, ami ugye a rendszer legutóbbi indítása óta eltelt időt jelöli.

Kép: A Details nézet alatt a futásidő (uptime) is látható a részletek között.

Ahogyan i0n1c írta, az Apple hamarosan el fogja távolítani az appot az App Store-ból, viszont arról sincs információ, hogy ez mennyi időn belül történik majd meg. Így aki szeretne rá beruházni, annak érdemes még most letöltenie, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy az eltávolítás után később újból elérhetővé válik-e majd.

Egyúttal arra is felhívnánk a figyelmet, hogy a mai nap folyamán már az előbbi események előtt felbukkant egy kínai “másolata” az appnak, ami viszont csak nevében és ikonjában próbál hasonlítani az eredeti apphoz, funkcióját tekintve pedig egy nyílt forráskódú app ellopott változata – és cserébe 2.99€-t akar bezsebelni a gyanútlan vásárlóktól. Frissítés: időközben az Apple törölte a csaló appját is.

Ráadásul az is elképzelhető, hogy ezt a csalást “fejlesztő” kollégának köszönhető az, hogy az app ikonjára és leírására is hivatkozik az Apple az app elutasításánál.

Tehát kizárólag az alábbi appot érdemes letölteni, aminek az ára 0.99€, és amelyiknek a fejlesztője a SektionEins GmbH:

[appstore id=”1080681261″]

Az app cikkünk közzétételekor még elérhető volt az App Store-ban, de percekkel később eltűnt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Megtörtént

  2. Uborkaszezon van? 🙂

  3. @AppleFan: nem. egyértelműen ott van a cikkben, hogy:

    Emiatt most csak röviden ismertetnénk az appot, hogy mindenki eldönthesse, érdemes-e letöltenie még addig, ameddig elérhető az App Store-ban.

  4. basszus, lemaradtam rola…

  5. van valami hasonlo program?

  6. @kchris: nincs, de majd i0n1c cége megcsinálja, amit az Apple kifogásolt, és akkor remélhetőleg elérhető lesz megint.

  7. Ismét van fenn egy fake app ezzel a névvel, cirka 2 euróért. Televágva reklámmal.

  8. @szoszo1972: folyamatosan van fent egy-egy ilyen, i0n1c épp ezen van kiakadva a twitterén.


Add a Comment