fbpx Skip to content

Az amerikai szabadalmi hivatal a minap egy újabb beadványt hagyott jóvá az Apple számára, ami kifejezetten iPad készülékekhez készült speciális tokok leírását tartalmazza. A szabadalom először 2012 augusztusában bukkant fel, és az abban tárgyaltak szerint nagy mértékben kiterjeszti a tablet funkcionalitását, köszönhetően a közelmúltban debütált Smart Connectornak.

Borítókép: A speciális tok vázlatos rajza a szabadalmi beadvány alapján.

A lehetséges variációk egyike az érintéses vezérlés a tok használatával. Sokan használjuk az iPad Smart Covert “háromszög-formára” hajtogatva, például filmnézéshez, ilyen esetekben pedig hasznos lehetne egy olyan funckció (legalábbis az Apple szerint), amivel a kijelzővel történő interakció nélkül lehetne szüneteltetni, előre- vagy visszatekerni a lejátszást.

Ahogyan a képről is jól kivehető, az érintőfelületek az iPad mögött helyezkednének el. Így azonban nem látjuk pontosan, hogy mit nyomunk meg, az Apple álláspontja szerint ez azonban csak némi gyakorlás kérdése lehet majd, amit az első néhány használat során könnyedén megszerezhetünk.

A következő variáció a Smart Connectorral ellátott, tokba épített kijelző fantazmagóriája. A kijelző használata teljesen testreszabható lenne, a mezei billentyűzeten át egészen a grafikus rajzolásig bármire használni lehetne, a dupla kijelző pedig az iOS használata mellett már-már olyan hatást keltene, mintha a jól megszokott hordozható gépünkön dolgoznánk.

Kép: iPad az asztalon, előtte egy épp "rajztáblaként" használt felülettel.

Ezutóbbi koncepciót kicsit továbbgondolva a szabadalom arról is szót ejt, hogy a tokba épített kijelzőt akár az értesítések és üzenetek megtekintésére is használhatjuk anélkül, hogy fel kellene emelni a tokot az iPad-ről. Valljuk be, ez azért praktikus volna.

A kijelző vélhetően AMOLED technológiát használna a megjelenítésre, ami az akkumulátor kihasználtságának, illetve üzemidejének szempontjából nem elhanyagolható. Egy másik opció lehet még az e-ink kijelzők használata, ami az értesítések megjelenítése mellett akár jegyzetelési célokra is könnyedén használható.

Kép: Vázlatrajz az iPad tok külső felületére helyezett kijelzőről.

Számos egyéb felhasználási opciót is kínál még az általunk felsoroltakon kívül a szabadalom, ezek közül még érdekes lehet az a napelemes megoldás, ami a nap sugarainak elnyelésével állítaná elő magának a működéshez szükséges energiát, ezzel értékes milliamperórákat spórolva meg nekünk.

A szabadalom sok olyan technológiát megemlít, amit az Apple az évek során már megvalósított, ilyen például a Smart Connector vagy az Apple Pencil, azonban konkrétan név szerinti hivatkozást nem fogunk találni. Továbbra is felhívnánk a figyelmet arra, hogy az Apple által birtokolt szabadalmak sosem jelentik azt, hogy az adott eszköz, vagy technológia valaha el is készül, viszont tájékozódni lehet belőlük, hogy milyen új utakon indulnak el Cookék az innováció göröngyös útján kutatva.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. A kedvencem a rajztábla, amit a “rajztábla” elé teszel 😀 Hibátlan 😀

    Illetve nyilván jönnek akkor már hozzá a tokvédő tokok/fóliák 😀

  2. lehet ez megállítani majd a lejtőn elindult Apple-t…


Add a Comment