fbpx Skip to content

Az elmúlt két évtizedben egyre jobban kezdtek elszaporodni a különböző szórakoztató, illetve egyéb használatra szánt elektronikus kütyük. Mobiltelefonok, játékkonzolok, hordozható zenelejátszók tömkelege került piacra, az igazi fellendülés azonban az elmúlt 10 évben indult be igazán. Kezdve az okostelefonokkal, melyet a tabletek követtek, egészen az okoskiegészítőkig vezet a sor. Rengeteg olyan kütyüt vettünk napi használatba, amiről sok évvel ezelőtt sose gondoltuk volna, hogy nélkülözhetetlenek lesznek a mindennapokban.

Borítókép: Az első generációs iPhone készülék oldalról, elölről és hátulról.

A Time magazin összeszedte az elmúlt évtizedek 50 legmeghatározóbb kütyüjét, amelyek nélkül ma nem tarthatnánk kezünkben azokat az eszközöket, és amelyek azóta életünk szerves részét képezik. Ki ne emlékezne szívesen az első PlayStation-re, Sony Walkman-re, VHS lejátszóra, vagy az első iPhone-ra? A listában több, az Apple által forgalomba hozott termék is feltűnik, ezekből szemezgettünk néhányat.

Apple iBook

Bár az élénk színű, műanyag burkolat kicsit idejétmúltnak hathat manapság, azonban az Apple iBook mégis egy forradalmian új eszköz volt 1999-ben: az első laptop, ami vezeték nélküli hálózattal rendelkezett! Az Apple egyedi és felhasználó-orientált szemléletmódja meg is hozta gyömölcsét, az iBook népszerű volt a maga idejében, és ez bizony jól képviseli Steve Jobs látnoki képességeit is. Képzeljük csak el, ahogy a tömeg egyszerre hördült fel, mikor Jobs a MacWorld konferencián az előadás közben felemelte a gépet az asztalról, és azzal sétálgatva mutatta meg, mire és képes a Wi-Fi!

IBookG3_Palourde2

Apple Macintosh

Az Apple nagy harcot vívott a 80-as években az IBM-mel a személyiszámítógép-piac meghódítása érdekében. Jobs nem titkolt célja volt, hogy a Macintosh valóra váltsa mindazt, amit egy felhasználó elvár a számítógépétől: megnyerő grafikus felhasználói interfész, könnyű használatot biztosító egér, valamint összképében is barátságos megjelenés. Azonban hiábavaló volt minden törekvés, a magas költségek miatt a Macintosh csupán sereghatjó maradt az IBM mögött. Cserébe viszont örökre lefektette az ember-gép interakció alapjait, amit jól mutat az OS X kimagasló felhasználóközpontúsága.

Apple_Macintosh_hero_stacked

Apple iPod

Valójában az iPod előtt is léteztek már MP3-lejátszó eszközök, de igazán az Apple ezen terméke inspirálta a CD-hez ragaszkodó zenehallgató társadalom többségét a váltásra. Szintén tény, hogy bizonyos értelemben az MP3-ba konvertált eredeti audio lemezek révén a kalózkodás egyik melegágyává is vált, azonban neki köszönhetjük az iTunes Store megjelenését is, ami mára a világ egyik legnagyobb médiatartalmi terjesztővéjé nőtte ki magát. Az iPod sikere azonban ezen is túlmutat: generációk nőttek fel kedvenc zenelejátszójukat használva, aminek köszönhetően később beszereztek egy MacBookot, iPhone-t, iPadet, stb., ezzel pedig az Apple-t az egyik legsikeresebb vállalattá téve a világon.

18mlxvzhyep1rjpg

Apple iPhone

2007-et írtunk, és az Apple valami nagy bejelentésre készült. Titokban mindenki egy érintőkijelzős, okostelefonnak becézett Apple telefont emleget. Végül Steve Jobs a színpadra lépett, és lerántotta a leplet az iPhone-ról. Mindenkinek leesett az álla! Egy komplett számítógép, ami elfér a zsebedben, és nem kellenek mások hozzá, csak az ujjaid! Fotózz, hallgass zenét, írj e-mailt, szervezz meeting-et: az iPhone minderre képes, méghozzá egy teljesen új, és más megközelítésből tette mindezt, mint a nyomógombos társai. Kétség sem fér hozzá, hogy az iPhone az Apple mindmáig legsikeresebb terméke, és amely úttörőnek bizonyult az okostelefonok fejlődésében, valamint előfutára lett a tabletek, végül okoseszközök oly népszerű piacának.

iphone-2007-launch

Apple iPad

A 2010-ben bemutatott első iPad kétségkívül az iPhone népszerűsége révén született, amikor az Apple felismerte a felhasználók igényeit a nagyobb kijelzőméretre, az érintőképesség megtartása mellett. Mivel a méretéből adódóan már telefonálni lényegesebben nehézkes lett volna, ezért eredeti koncepció szerint az iPad valahol az iPhone és a MacBook között volt elhelyezhető. Nem az első tablet volt a piacon, azonban a konkurens termékeknél sokkal többet nyújtott. Nincs szükség stylusra, csupán az ujjunk érintésére, operációs rendszerként pedig megkaptuk az iOS iPadre optimalizált változatát. A kényelemhez hozzászokott felhasználóknak pedig nem is kellett több, hamar nagy népszerűségre tett szert az Apple “nagyra nőtt iPodja”.

iPad-announcement-2010

Az Apple számos remek kütyüvel látott el minket az elmúlt évtizedekben, és mindig időben felismerték az igényeinket. Tény, hogy Jobs halála óta a cég némileg más arculatot öltött, sok általa kőbe vésett szabály dőlt már meg, azonban a siker továbbra is megkérdőjelezhetetlen.

Az Apple Tim Cook vezénylete alatt is a világ legsikeresebb tech vállalata, és az is fog vélhetően még sokáig maradni, függetlenül a jelenlegi stagnáló állapottól. Hullámvölgyek, csendesebb időszakok márpedig minden sikeres cég életében egyaránt előfordulnak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Pont ez hiányzik. Valami igazi újdonság. Csak egy Jobs létezett ????!

  2. iphone előtt a pda-k tudták mindazokat miket felsoroltok. az ami iagazán új volt, hogy csak az ujjak kellettek hozzá. csak gondolom ti még csak homokoztatatok a pda-k idejében.

  3. @aggressor: Meg az intuitív felülelet. Mert PDA-k mindenek voltak, csak könnyen használhatóak nem.

  4. @aggressor: 1980-ban születtem talán nem csak homokozó meg és nekem nem volt PDA-M. Ettől függetlenül nagyon jó termékkel álltak anno elő és a felhasználó barát felület és használhatóság téren azért nagyot robbantottak Jobs-ék.

  5. @aggressor: Bocs az elírásért 😀 szóval talán nem csak homokoztam még 😀

  6. @ef-dani:
    iPhone 2G-vel kezdtem az Apple cuccait. Az akkori PDA-k/”okostelefonok” kb 10x tudtak többet mint az iPhone 2G. Azt akkor max. 3 hétig használtam, mert szinte semmire sem volt jó. Akkor a HTC volt a legnagyobb ilyen gyártó. Gyönyörű készülékeket készített (ma is azt készít) saját brand alatt, de OEM-ben is gyártott (pl. Qtek, MDA III, stb), de ott volt az Eten is mint gyártó. De szép idők voltak… 🙂 Jó kis Windows Mobile oprendszer. Romozgattunk össze-vissza. 😀

  7. @taky1974: Hát érdekes megközelítés…. a kedvenc telefonod másfél évvel később mutatkozott be mint a szifon… Nekem 2007-ben ez volt, ezt gyártotta akkoriban a HTC… http://www.telefonguru.hu/keszulekek/keszulek-guru_HTC_P3600.asp
    Ebből ültem át 2007 novemberben a szifonba…. Számomra megérte váltani, egyszerűbb volt a kezelése, és tényleg egy újdonság volt.

  8. @Balazs Pali:
    Butaságot írsz. Sehol nem említettem hogy a kedvenc telefonom jobb volt mint az iPhone 2G. Azt írtam, hogy az akkori PDA-k sokkal többet tudtak. Például HTC Kaiser.
    Az első kifejezetten élvezhető iPhone a 3GS volt.

  9. @taky1974:
    Butaságot írsz. Sehol nem említettem amit itt említesz.

  10. Igazad van 🙂 Akkor valaki feltörte a fiókodat és leírta ezt:
    “Hát érdekes megközelítés…. a kedvenc telefonod másfél évvel később mutatkozott be mint a szifon…”

  11. @taky1974:

    Tehát ebből: “Hát érdekes megközelítés…. a kedvenc telefonod másfél évvel később mutatkozott be mint a szifon…”

    ezt szűrted le: “Butaságot írsz. Sehol nem említettem hogy a kedvenc telefonom jobb volt mint az iPhone 2G. Azt írtam, hogy az akkori PDA-k sokkal többet tudtak. Például HTC Kaiser.”

    Fussál neki még egyszer, és próbáld értelmezni amit írtam.

  12. Hagyjuk Pali. Ne fárassz. 🙂
    Legyen nyugodt vasárnapod! 😉

  13. @agressor: Hatvanhárom éves vagyok, vagyis már kinőttem a homokozóból a PDA-k korszakában. Harmincöt éve vagyok informatikus, programozó, számítógépes grafikus. Volt több PDA-m is, többek között Psion palmtop is, de volt HP ami már stylussal böködhető volt. Maradjunk annyiban, hogy nem lehet egy lapon említeni egy iPhone-nal, vagy iPaddal. A Psionnak volt egy jó oprendszere (Symbian) de nem volt jó a szoftverellátottsága, emiatt hamar ki is halt. Mellesleg jó drága volt. A HP palmtop már használhatóbb volt, de a Windows CE oprendszer rendelkezett a Windows minden negaívumával. Fagyott, lassú volt. Volt MDA Pro-m is, még talán az jött be nekem a legjobban, de maradéktalanul csak az iPhone elégíti ki az igényeimet ezen a téren. iPhone 2G volt az első Apple telefonom, azóta csak iPhone-t használok. Most egy iPhone 6s van. Szimbiózisban él nálam egy iWatch Sporttal, amit szintén nagyon szeretek. Ezt a bejegyzést meg az iPad Retinámról írom. Szóval van összehasonlítási alapom, maradjunk annyiban. További szép estét.

  14. @baggins:

    Tökéletes hozzászólás! Én meg 53 éves múltam, én is végigharcoltam majd az összes platformot. Úgy látom vannak itt még rajtam kívül az idősebb korosztályból. Jó ezt tudni 🙂


Add a Comment