fbpx Skip to content

Az elmúlt közel fél évben rengeteg hír látott napvilágot, mely szerint az új generációs készülékek – beleértve az iPhone 7-et is – már nélkülözni fogják az évtizedek óta jól bevált, 3,5mm-es jack csatlakozót. A témát már mi is boncolgattuk számtalanszor, és számos érv szól a váltás mellett.

Borítókép: Az Intel konferenciáján közzétett USB-C digitális audió sematikus ábrája.

Az Intel is felismerte a váltás lehetőségét, és a kínai Sencsenben megtartott IDF konferencián bejelentették, hogy USB-C alapú digitális hangkimenet fejlesztésére adják a fejüket.

A kitűzött célok között szerepel többek között a meglévő, USB Audio Device Class 2.0 specifikációjának frissítése, illetve bővítése az USB-C alapú digitális hangkimenethez szükséges funkciókkal, valamint a 3,5mm-es jack csatlakozó száműzése a jövőbeli laptopok, okostelefonok, tabletek készülékházairól.

Fogyasztói szemszögből számunkra ez annyit jelent, hogy a digitális jelnek köszönhetően a hangminőség nagyságrendeket fog javulni, a fülhallgatók vezetékére épített távirányító egységek funkcionalitása is bővülhet, valamint az akkumulátor erőforrás direkt használata miatt akár aktív zajszűrésre is lehetőség lesz.

Kép: A pletykák alapján készült render egy Lightning-csatlakozós EarPods fülhallgatóról.

Az Apple háza táján ez a hír már tavaly is felröppent, hogy a legújabb iPhone-ban nem fogják alkalmazni a jack-aljzatot, az audio kimenet helyét pedig a Lightning-csatlakozó veszi át, és jó eséllyel a dobozba is egy ilyen csatlakozóval szerelt EarPods fog kerülni.

Az Intel bejelentése pedig tovább erősíti azt a gondolatmenetet, hogy a gyártók és fejlesztők készek elhagyni az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb és egyben legnépszerűbb audio csatlakozóját.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Ez mind szép és jó… De!
    Az iphone illetve ipod már a megjelenésük óta (SZERINTEM) az egyik legjobb minőségű analóg jelet adja ki ezen a 3.5-ös csatlakozón a vetélytársai között.
    Ez köszönhető a jó minőségű DA átalakítónak és erősítőnek.
    Eddig a fülesek, fejhallgatók gyakorlatilag passzív eszközökként működtek.
    Most ez megváltozik. A fülesben lesz az átalakító és erősítő.
    Ezzel drágábbak lesznek a fülesek alapból, hiszen több alkatrészből áll majd, ráadásul ismerve az almát, várható a rendszer zártsága, vagyis csak MFI-s eszközök fognak működni…
    Ennek egyelőre több hátrányát látom, mint előnyét… 🙁

  2. “a digitális jelnek köszönhetően a hangminőség nagyságrendeket fog javulni”
    Ez így, ebben a formában óriási marhaság. Egy százezres fülesnél igaz lehet, egy 10ezres fülesnél meg abszolút nem. Amit eddig megkaptál egy 10-20 ezres fülessel hangminőség, az ezentúl minimum +10ezres kategóriában lesz kb elérhető, mert be kell még építeni egy minimum a telefonban jelen levő DAC minőségnek megfelelő átalakítót, plusz ennek a kiszolgálásához az elektronikát, kifizetni az USB-C szabvány használati díját, eleinte még a kis választék miatt az exkluzívitást…
    A tesztek már most elérhetőek a BT és hasonló fülesekkel kapcsolatban, lásd pl Sennheiser Momentum, amiből a vezeték nélküli kategóriákkal rosszabbul szól, hála a saját DAC-nak (meg az adatátvitelnek is), árban viszont jóval magasabban van. Nem egyedi eset… Szóval akkor miért is lesz jobb, azon kívül, hogy ha kötelezően bevezetik mondjuk egy nagy szériás telefonnál, akkor jó sok lóvét le lehet rántani majd az egyszeri felhasználóról…
    Lesz majd hozzá fasza átalakító, amiben lesz valamilyen DAC, a gyári kerül majd 15-20 ezerbe, hasonló minőségű DAC-cal, mint ami a telefonban van (iPhone), utángyártottat meg kapsz két év múlva valami szutyadék DAC-cal, ami visszahozza majd a 2000es éveket a dinamika nélküli fülhallgatókkal meg a max 128kbps mp3-makkal…
    Kinek lehet jó? Akinek olcsó telefonja van, drága fejhallgatóval (zenét hallgatni elég lesz egy szappantartó is, mert a digitális jelet ugyanúgy ki tudja adni – legalábbis elvileg), ilyen nem sok van, elég nehéz elképzelni az egyszeri embert, akinek 20ezres telefon mellett mondjuk HD800as Sennheisere van…
    Mindenki másnak ez csak rossz és kemény ráfizetés. Eddig mondjuk kaptál egy CX200at 10ezer alatt, amivel már értékelhető hangminőséget tudtál kihozni, ez a szint most legalább egy tizessel meg fog emelkedni.

  3. Ffx ne aggodj, az emberek nagyobb hanyada eddig sem tapasztalt kulonbseget a fulesek kozott 🙂 ez erzekeny tema es csak egyeseket erint, a tobbseg szamara nem hallhato a valtozas.

  4. Ez szerintem is inkább hátrány. Pl én nem akarok megválni szeretett jackes fülesemtől és venni egy újat 30-50 ezerért.

  5. @pergabb: amiről beszélsz az az igény hiánya, egészen más dolog, mint amit írsz. A környezetemben pl hiába van rá pénz, hallják a különbséget az én fülesemen, de nem ér meg nekik 20-30ezer különbséget, hogy ennyivel jobb legyen. Nem hi-end kategórián belüli eltérésekről beszélünk, mindenki hallja, csak az nem aki direkt nem akarja, vagy süket. Összességében egyébként az iPhone mostani fülese árkategóriájában nem annyira rossz (csak egy jó füles után az), na most ehhez képest, ha nem akarnak árat emelni, mit gondolsz, mit fogsz kapni hozzá ingyen?
    Rengeteg ember van, aki a 10ezres füles kategóriából választott eddig (tényleg, ilyenből ismerek legtöbbet), mert a gagyi 2-3 ezres szerinte is rosszul szól. Ez meg megint nem nem tapasztalás, 2-3ezres kategóriát csak az vesz, aki tényleg nem engedhet meg magának jobbat, annak viszont nem is lesz ilyen drága telefonja sem, tehát a jelenlegi helyzet szempontjából alapból nem is befolyásolja a végkimenetelt.
    Szóval 10ezres kategóriában pedig már alapból kifoghattál olyan darabokat, amik bestbuy voltak, pont azért mert már szinte a süket is hallja a különbséget. És ezt érdekesmód meg is veszik. Már aki elviseli az agybadugóst, aki nem, annak jó a gyári (Apple).
    Na ezek tűnnek el így, vagy egy duplázott árkategóriába kerülnek, ami eddig ezeknek az embereknek felesleges pénzkidobás kategória volt. Na most… Mit csinál emberünk, azon kívül, hogy elszenvedi a veszteséget, hogy kibabráltak vele?
    Persze, a 20ezres Samsung telefont használóknak valószínű 2 ezres fülesük van, ezentúl max nem lesz olyan se, mert a DAC-os 4ezertől fog indulni, és még rosszabbul is szól, de igazából lehet, hogy a kettőt már nem is érdemes hasonlítani sem, kibírta eddig is, kibírja ezután is.
    Akinek meg drága, új telója van (mint akik általában ide járnak), azok meg megveszik jóval drágábban, és még esetleges minőségromlást is elkönyvelnek, kifizetik az áremelkedést (mint eddig is évről évre), és használják ugyanazt drágábban, vagy fellázadnak, és 1-2 évig visszaesik a forgalom, ami a jelenlegi helyzetben nem igazán tűnik a helyes útnak, mivel már most szállingóznak a rémhírek az Apple-lel kapcsolatban, ami egyrészt magában még hülyeség, mégis láttunk már olyat, hogy a tőzsde kivégzett cégeket a generált rossz hírek miatt…

  6. @kisai: a tervek szerint vehetsz hozzá lightning/jack “átalakítót” (DAC), ami remélhetőleg hozza azt a szintet, ami a telefonban van, cserébe erre írtam, hogy minimum 15 mátyásba fog fájni… Azok után, hogy egyik pillanatról a másikra a lightning-átállást is bevállalták, nem csodálkoznék, ha így lenne. Eszközöm már ugyan nincs de még mindig van 5-6 40 pines kábelem otthon, meg egy Philips Fideliom ami szintén 40 pines…

  7. @Ffx: látom a 30pinest sikerült következetesen elírnom…

  8. 1000 emberbol HA egy fogja hallani valojaban a kulonbseget. Tobbiek csak lehet bemagyarazzak maguknak. Ez egy tokeletes nephulyites, hogy az emberek lecsereljek a fuleseiket. Grat apple joool csinalod

  9. Az intel nagy kakiban van, valamit ki kell találnia. De ahogy ef-dani barátom írta pár hónapja, (ami teljesen igaz és szétröhögtem a fejem rajta), hogy a legtöbb magyar igénytelen duc-duc zenét hallgat amiben időközönként belenyög egy ex-pornós. Ilyen szinten ne várjuk el hogy az emberek felkapják a fejüket, hogy, wow ez már digitális ember… Főleg nem 128 kbps mp3 on. A legtöbb ember a váltásra úgy fog tekinteni hogy egy újabb rip off apple tol…

  10. @AppleFan: ami egyébként tényleg egy erős rip off, Apple, Intel vagy bármi más oldalról. Vagy gondolod, hogy ezentúl majd százezres DAC-kal meg kétszázezres fülesekkel fog szaladgálni minden telefonos? Akinek igénye volt rá korábban, az alapból nem telefonról hallgatta az mp3-mat vagy AAC-t, egyszerűen, mert az nem is arra való.
    Az el akarjuk hagyni dolgon kívül nincs olyan érv, ami megállná a helyét ténylegesen a dolog mellett, szerintem.

  11. Szia
    Engem érdekelne mi a jó füles

  12. Nekem teljesen jó volt a telefonos füles, amit az Apple adott a készülékhez, gondolom, ha elhagyják, akkor is adnak egy jó minőségűt.
    Telefonos zenehallgatáshoz meg ki vesz drága fülest? Lol. Arra kell, hogy a metrón hallgassak valamit, nem egy szimfonikus előadást kell leadni, arra ott a hangrendszer otthon. (Viccelek, ott se hallgatok klasszikust ???? )
    Akkor hagytam el az Apple fülesét, amikor kaptam a cégtől egy Bluetoothos drótnélküli fejhallgatót, alapvetően munkához, de a telefonos zene is remekül szól benne utazás közben.
    Bár most már azt se használom, mert kocsiban ott a rádió és lightningon simán átmegy a zene kiváló minőségben.
    Játékhoz meg vettem kemény 2000 forintból egy mikrofonos fejhallgatót, ami valóban szar és szét nyomja a fülem, de mivel csak a mikrofonját használom, így az is megérte, ha meg tényleg csak zenét akarok hallgatni otthon, és nem lehet hangosan, akkor ott a Sennheiser.

    Telefonra senki sem rak fel flacben zenét, MP3ban meg sérül, így semmi értelme a drága fülesnek, ez a lényeg.

  13. @Jecy: Érdemes lenne meghallgatnod egy magasabb kategóriás terméket, pl egy AKG N20-ast.. vagy egy Sennheiser Momentumot szemben ezzel esetleg egy gyári apple fülest meg valami gagyi kínai csodát, vagy ahhoz hasonlót mint egy vacak grundig. Samsunghoz/egyéb andridos kütyükhöz is érdemes komoly fülest venni de Iphonehoz kötelező, legalábbis annak aki zenét is hallgat rajt.

  14. Note 4 +audio technica ATH M50+viper4android=brutális


Add a Comment