fbpx Skip to content

Amikor csak tehetem, akkor biciklivel jutok el egyik helyről a másikra, ez számomra kicsit létforma is. Leginkább a belvárosban praktikus, de néha elkerekezek Gödöllőre, vagy akár a Balaton körül is.

Noke_Padlock03

Minden alkalommal magammal cipelem a kétségtelenül nagy biztonságot nyújtó, de irtó nehéz és körülményes U-lakatomat, és persze a teljes kulcscsomót is. Ezen a kényelmetlenségen próbált könnyíteni saját, innovatív megoldásával a Noke egy okoslakat formájában!

A Noke egy Kickstarter projektből nőtte ki magát, és mára már számtalan országban forgalmazzák termékeiket. Hozzánk egy Padlock okoslakat és annak biciklis kiegészítője jutott el, amelyet nagyon megszerettünk, így nektek is szívesen bemutatjuk. Mivel a telefonunk az esetek 99%-ában nálunk van bringázás közben – leginkább mert Quad Lock csomagot használunk –,  így felmerült bennünk, hogy miért nem használjuk azt kulcsként? A Noke termékével már ezt is megtehetjük.

Első ránézésre ez is csak egy lakat, semmi különleges, vagy feltűnő dolgot nem vettünk észre. Közelebbről megnézve derül ki csak, hogy nincs rajta kulcslyuk. Követve az utasítást, letöltöttem a szoftvert, beüzemeltem a lakatot, amelyhez még videós segítséget is kapunk, így csupán néhány perc volt az egész. A kivitelezés megnyerő és letisztult. Az egész egy meglehetősen masszív acélszerkezet, amely minden elektronika ellenére időjárásálló, bírja a dermesztő hideget, és a nagyon meleget is. A gyártó szerint akár -23, vagy +63 Celsius-fokban is üzemképes marad. Az egészet egy gombelem tartja életben, amelyet 3 hetes intenzív használattal sem sikerült lemeríteni. Itt gyorsan fel is tettem a kérdést, hogy mi történik, ha lemerül? Maradunk, ahol vagyunk? A gyártó egy, a széfekben is használt megoldást épített be erre a célra, Jump-start néven. Ez annyit tesz, hogy hozzáérintünk egy gombelemet a készülék alján található csatlakozóhoz, és jóváhagyás után már nyílik is a Padlock. Az áramforrást biztosító belső elemet biztonsági okokból csak a lakat nyitott állapotában tudjuk kicserélni.

Noke_Padlock02

Használat közben három különböző nyitási mód választható, amelyek közül az automata az alapértelmezett. Ebben a módban a lakat automatikusan nyílik, ha a készülékünk a közelben van. A hatótávolság csúszkával állítható, tesztünk alapján nagyjából 20 cm és 10 méter között. A másik, szerintünk biztonságosabb üzemmódban az applikáción belül jóvá kell hagynunk a nyitást. Ilyenkor csak össze kell nyomnunk kicsit a lakat fülét és a testet, hogy az eszköz csatlakozzon a telefonunkhoz, és már meg is jelenik a jóváhagyást kérő üzenet. Van egy harmadik megoldás is, amelyet a gyártó arra az esetre talált ki, ha lemerülne a telefonunk, vagy elveszítenénk azt. A módszer alapja a morzekód. Vagyis a lakat fülével kell bepötyögnünk egy általunk előre meghatározott, nyolc jelből álló kódot. Ez számomra a gyakorlatban is hasznosnak bizonyult, leginkább akkor, ha leszaladok a bringáért, és persze a telefon fent marad a lakásban.

Noke_Padlock05

Létezik ugyan egy negyedik módszer is, de ezt mi elválasztanánk a többitől, mert egy külön megvásárolható eszköz szükséges hozzá, mégpedig a Noke Keyfob nevű kulcs(tartó). Egy ilyen Bluetooth-kulccsal tíz lakatot nyithatunk, és egy lakathoz tíz kulcstartót használhatunk. Előnye, hogy pici, könnyű és biztonságos. Használat előtt hozzá kell rendelnünk a lakathoz, ezt az appban néhány egyszerű lépesben meg is tehetjük. Tesztünk során kipróbáltuk ugyan a Keyfobot, de valójában sosem éreztük igazán a hiányát.

Noke_Padlock01

A Noke app is egy igen jól megírt, felhasználóbarát felülettel rendelkező megoldást kínál a lakatok kezelésére. A kulcsokat távolról is megoszthatjuk barátainkkal, a lakatokat elnevezhetjük, sőt még képet is társíthatunk hozzájuk. Tárolja minden nyitás és zárás idejét és helyét is. Használatához természetesen regisztráció szükséges, és sajnos csak angolul kommunikál velünk, de a felület olyannyira egyszerű, hogy nagyon alap angol tudással is elérjük, amit szeretnénk.

NokeApp

A rázós utakon bukkant fel a legelső apró negatívum is a Padlock-kal kapcsolatban. Mivel a lakat nincs folyamatosan kapcsolatban a készülékünkkel, csak a fül lenyomásával aktiválódik (így lehetséges, hogy egyetlen gombelem hónapokig kitart), ezért egy rázósabb út alkalmával valami ilyesmi fogadhat minket:

Noke_push

A lakat az erős rázkódástól folyamatosan azt gondolja, hogy ki szeretnénk nyitni. Erre két praktikus megoldást találtam, az egyik, hogy ne a biciklire szerelve hordjuk, hanem mondjuk táskában, a másik – talán az egyszerűbb –, hogy kapcsoljuk ki az apptól érkező push üzeneteket. Én utóbbit választottam, és azóta is tökéletesen, hiba és idegesítő üzenetek nélkül üzemel. Reméljük, hogy erre a gyártó is hamarosan talál szoftveres megoldást.

Noke_Padlock04

Összességében egy innovatív, végtelenül egyszerűen használható és praktikus megoldást kaptunk a Noke-tól. Tökéletes megoldás lehet mindenkinek, aki nem szeret több kilós U-lakatot magával cipelni, vagy folyamatosan a táska mélyén lapuló kulcsok után kotorászni.

A Noke Padlock és a kiegészítők is megvásárolhatók a SzifonStore-ban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Telefonnal nyitod a lakatod? Buzi-e vagy?
    Bocs, ez jutott eszembe a cikkről.

    Megérett a világ a pusztulásra azt hiszem…

  2. szeretem a (i)kütyüket, de ez (nekem) full értelmetlennek tűnik (pedig bringával járok)… :O

  3. …ezek szerint még a gyártó sem látot élő “biciglitolvajt”…

    PS: …ERŐVÁGÓ van ám egy ilyen gyerkőcnek a Tesco -s táskája aljában…
    – szerintem, ha szólsz neki, hamarabb nyitja a lakatodat, mint “felpattintod” a képernyőt a mobilodon…

  4. @Agent_H: ???? +1

  5. Lakáskulcs úgy is lesz nálam, akkor már nem elfér?
    Ha lemerül a telefonom, nem elég baj, hogy nem tudok rajta szókirakósozni, még gyalogolhatok is haza?
    A legnagyobb baj, hogy úgy is lesznek helyi MacGyverek, akiknek lesz majd egy teóriájuk, mely szerint ha rákötnek egy-két 9V-os elemet majd kinyílik, közbe csak szétcseszik vele az elektronikát, oszt majd a tulaj sem bírja elvinni a bringát.

  6. A keréken miért van baloldalt is lánckerék? Ilyet még nem láttam.

  7. @FFeller: Ha megfordítod a kereket, akkor fixi lesz a bringából a másik oldalon lévő racsnis megoldás helyett.

  8. Azért az U lakatot lecserélni egy ilyen sodrott cipőfűzőre…
    Jó, persze nagy oksság ez a telóval nyitom a lakatot dolog (bár nem újkeletű azt gondolom), de biztonságilag ez a szerkezet értelmezhetetlen.

  9. OFF: jol latom, hogy az egy xiaomi mi band (1s?) az egyik kepen? hogy valt be?

  10. Semmivel sem biztonságosabb, mint egy 3e forintos lakat, holott itt a biztonságon lenne a hangsúly. A tolvaj csak nevet rajta. Csodálkozom h ilyenre pénzt dobtak össze az emberek.

  11. @adamboc: Jól látod! 🙂 Nekünk bevált. A korábbi verzióra sem volt panaszunk. Az ár-érték arány is teljesen rendben van.

  12. @SzifonStore: remek, koszi 🙂 tervben van egy.

  13. @FFeller: Ha figyelmesen elolvasod a cikket, akkor megtalálod a választ. A lakat telefon nélkül is nyitható, egy előre általad megadott morzekód segítségével 🙂

  14. 30ezer forintért cserébe nem kell egy 14 grammos kulcsot “cipejek”, nagy okosság!


Add a Comment