fbpx Skip to content

A cikk címe sajnos nem vicc, a készülékünk ennek a hibának a következtében történő túlmelegedése adott esetben súlyos következményekhez vezethet. Emiatt ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos frissíteni, főleg ennél a hibánál.

Kép: Egy pillanatkép a videóból, amikor a teszt készülék nem fogadja el a hibás időbeállítás miatt az egyébként helyes jelkódot.

Korábban írtunk már erről a hibáról, ami a 64 bites készülékeket érinti, és időközben az Apple ki is javította azt. Patrick Kelley és Matt Harrigan szerint viszont egyáltalán nem érdemes tovább halogatni a frissítést, mert ez a hiba akár végzetes is lehet a készülékünk számára, ahogyan azt az általuk készített videó is bemutatják.

A probléma, hogy a dátum és idő Automatikus beállítás opciója esetén az iOS NTP protokoll segítségével kéri le az aktuális időt, ami elméletben lehetővé teszi azt is, hogy egy rosszindulatú Wi-Fi hálózat adott esetben az 1970. január 1. dátumra állítsa át automatikusan a készülék óráját. Ugyanakkor épp az Automatikus beállítás miatt az adott Wi-Fi hálózatról a mobiladat-hálózatra való visszakapcsolódáskor az idő ismét frissülhet, immár a helyes dátumra, így – hacsak nem kapcsoljuk ki a visszaállás előtt a készüléket, akkor – gyakorlatilag saját maga állítja helyre az időt és küszöböli ki ezt a hibát.

Az elméletet az említett kollégák a gyakorlatba is átültették, és így az alábbi videón látható iPad konkrétan lefagyott, esélyt sem adva annak, hogy az valaha vissza álljon az eredeti dátumra. Egy átlag felhasználó ilyenkor megpróbálja újraindítani a készüléket, ami már természetesen nem indul el, de folyamatos processzorhasználat mellett felmelegszik és a túl magas hőmérséklet miatt adott esetben az akkumulátor is kigyulladhat, nem beszélve a többi károsodásról.

Noha ennek a fajta támadásnak relatíve kicsi az esélye, hiszen a támadások többsége inkább adathalászat, a biztonság kedvéért ne csatlakozzunk ismeretlen hálózatra, hiába is csábító adott esetben az “Ingyen Wi-Fi!” hálózatnév.

Hogyan lehet megelőzni?

Állítsuk manuálisra az időt, ne legyen automatikus frissítés, ezzel is megelőzve azt, hogy a rendszer frissítse az időt az 1970-es dátumra. Illetve természetesen a lehető leghamarabb frissítsünk az iOS 9.3.1-re.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment