fbpx Skip to content

Mióta 12 megapixeles kamerával és 4K videofelvételre képes iPhone-unk van, azóta jól meg kell gondolnunk, hogy 16 vagy a 64GB-os modellt választjuk.

Kép: az iPhone SE alaplapja látható rajta középen a Toshiba 16GB-os memória chippel, mely hatalmas területet foglal el az alaplapon.

(iFixit: középen látható a 16GB-os háttértár pirossal jelezve.)

Ugyan a 16GB-on továbbra is el lehet férni, de ha már többet fotózunk vagy videózunk, illetve adatot tárolunk a készüléken, a 16GB bizony kevés. Az offline zenék, filmek pedig már esélytelen, hogy elférjenek ezen a készüléken, illetve csak akkor, ha komoly kompromisszumot kötünk, a 2-3GB-os játékokról pedig ne is beszéljünk. A Business Insider cikkéből kiderült, hogy az Apple rengeteget keres a 64GB-os készülékeken, bár ez valószínűleg senkinek sem okoz meglepetést.

Vegyük alapul a legfrissebb készüléket, az iPhone SE-t, amit mi is teszteltünk már korábban. Hazánkban a 16GB-os verzió 158.990Ft-ba kerül, a 64GB-os pedig 198.990Ft-be, tehát itthon egészen pontosan 40 000Ft a különbség. Nem kevés, de legalább nem 32GB-ot kapunk ennyiért, mint az iPhone 5s-nél, hanem 64GB-ot, amin azért kényelmesen elférünk. Én átlagosan 20-30GB szabad területtel rendelkezem, pedig egyáltalán nem spórolok.

Wayne Lam szerint az Apple közel 12 dollárral fizet többet a 64GB-os memória chipért, ami 3 300Ft. Tehát minden nagyobb készülék vásárlásakor 37 000Ft-ot tesz zsebre a cég. Persze ez teljesen normális, mert valamiből fizetni kell a fejlesztést, a dolgozókat és így tovább… De az is jól látható, hogy emiatt maradt meg a 16GB-os változat, és ezért lett a 32GB-ból 64GB-os iPhone.

Természetesen egészen nyugodtan el lehet férni egy alacsonyabb tárolókapacitású készüléken is, de hosszú távon, és kényelmi szempontból mégis érdemesebb lehet a magasabb tárhelyet választani. A túl sok szabad hely ugyanis még senkinek sem okozott problémát, szemben a túl kevéssel.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. “Tehát minden nagyobb készülék vásárlásakor 37 000Ft-ot tesz zsebre a cég. Persze ez teljesen normális, mert valamiből fizetni kell a fejlesztést, a dolgozókat és így tovább… ”

    És még nem említettuk azt ,hogy maga az iPhone 5SE eloállítása az kb $157, és $400 illetve $500 ért árulja.

    Az iPhone 6 nek volt ha jól tudom $200, és $649 ért álulták… stb.

    Semmi gond nincs ezzel, csak azt mondom hogy nem ebbol a 37 ezerbol gazdagodik meg az Apple, hanem már magán a gyártáson is. Mindenki így csinálná szerintem ha cége lenne, én is. 😉

  2. Már nem szabadna 16-os készüléket gyártaniuk szerintem. De ha nem lenne 16-os, hanem a 32-es lenne az alapmodell, akkor valószínűleg csak az elvetemültek vennének 64-est vagy nagyobbat, mert a 32 már az emberek 90%-ának elég volna. Romlanának a bevételi mutatók 🙂
    Ma üzemeltem be a 16-os SE-t. Nekem elég, és a Voda amúgy is csak 16-ost árul. (jelenleg)

  3. @AppleFan: az alkatrészköltségen való rugózás továbbra is teljesen hibás. attól, hogy technikailag ennyi meg annyi az alapanyagköltség, még nem áll össze tőle a készülék, sem szoftver nem lesz rajta.

  4. “… még nem áll össze tőle a készülék…”

    Nem az alapanyagokról beszélünk.

    A manufacturing cost alatt értjük az osszeszerelést is. Wikipédia.

    ” Manufacturing cost is the sum of costs of all resources consumed in the process of making a product.”

    “According to a teardown report from research firm IHS, the components AND manufacturing cost of a 16GB iPhone 6 cost Apple $200.10.”

    Nem is vitaként említem, de ebben az árban az osszeszerelés is benne van.

  5. En annak idejen amikor kijott a 6, eloszor 32 gigast akartam, mert az elotte levo 4S-em 16-os volt es sosem fertem el rajta, de ugye ehagytak a 32 GB-ot, igy maradt a 64 GB kizarolagos opciokent nekem. Megjelenes utan egy nappal bementem egy Apple boltba, elfogyott mar nekik a 16 es 64 gigas is, csak egyetlen egy darab 128-as volt keszleten es bummm igy lett 128 gigas iPhone 6-om. Amikor nagyon megpakolom (zene, filmek, jatekok, stb..) akkor is minimum van vagy 50 giga szabad helyem… 😀

  6. …azért azt sem szabad elfelejteni, hogy az SE esetében a fejlesztés úgy 2013 nyarán meg is térült…

    – amiből ekkora mennyiséget állítanak elő ott már az a bizonyos 157 US $ sem tükrözi a valóságot

    PS: …olvassatok Lenin -t és Marx -ot is, hogy képben legyetek a tömegtermelés áldásos hatásával…

  7. Felesleges a 32giga is. Zenehallgatásra ott van a apple music spotify stb. Vagy ha ingyenes kell az eddy alkalmazás nagyon jó one driveból dropboxból mp3-at lejátszik. Képek tárolására meg a flickr 1Tb ingyenes.

  8. @A hun: 2013-ban megtérült a 2015-ös csúcsprocesszor fejlesztése? Megtérült az Apple Pay fejlesztése? A 4K kamera fejlesztése?
    Túl sokat olvastad azt a két lángelmét ez látszik…

  9. @A hun: nyilván “bolti” árakkal kalkulálják ám az alkatrészek bekerülési költségeit…

  10. @AppleFan: lényegtelen, az összeszerelés és gyártás költségén való rugózás is ugyanúgy hibás összeg, mert csak úgy a levegőből nem lehet legyártani és összeszerelni semmit.

    @rossifumi: offline zenehallgatáshoz tárhely kell.

  11. szokás kérdése. Nekem a 32gb-os ipod touch sem volt soha tele zenével max félig. Szerintem senki nem hallgat offline 32gb zenét naponta. Én max 500mb ot hallgatok hetente azt is youtube-ról.

  12. Ilyen hülyeséget xD ahhoz h dropboxból hallgas zenét úgyszintén kell internet kapcsolat ami ugyan csak adat forgalmat generál 😀 ennyi marhaságot össze hordani… Nekem 16gb van és volt és lesz is… Van rajta 1,5gb zene amit kb havonta cserélek (130 szám) van rajta játék bőven 300-1,5gb méret között. És lőm van mindig 2-3 gb szabad helyem. Jó annyiban egyet értek h 4k minőség nagyobb helyet foglal de aki okos az úgy is fel veszi/ le fotózza és otthon gépre menti. És nincs probléma. Ennyi!

  13. Én is a 64gb SE mellett döntöttem, meg is veszem 1-2 hónapon belül 🙂 függetlenül, mert úgy éri meg, ha külföldre megyek, helyi SIM és megy is. 🙂

  14. 16 gb szerintem is kevés, de a 64 gb meg sok. 4S-em még 16 gb-s volt, ha elmentem 2 hétre nyaralni, nem tudtam úgy megpakolni, hogy mellette még tudjak fényképezni is és elférjen rajta a navi és 2 heti zene. Most az i6-om 64 gb, ezt viszont már nem tudom kihasználni, mert nincs annyi cuccom, hogy tele legyen. Jó marketing politika ez nekik nyílván, de én egy 32gb-s változatnak örülnék, nekem annyi bőven elég lenne!

  15. Ez legalabb annyire erdekfeszito tema, mint a telefontokok es kijelzovedok…

  16. @ef-dani: jól írja a srác… anno az i5s-en sok minden megtérült, nem kellett olyan nagy innováció már az i5se-hez.

  17. @aggressor: Az 5s-sel az A9? Az Apple Pay? Az SE alaplapja? Az SE kamerája? Nagy innováció nyilván nem kellett, de fejleszteni kellett..

  18. @ef-dani: a formája, a kijelzője, home gomb, st.b stb. persze, hogy kelett fejleszteni. de közel sem annyit mint egy új modellnél. mondjuk azt ek is engedte az árából az Apple. mert szerintem nagyon korrekt az ára.

  19. meg mikor ilehet olvasni egy ipjone előállítása kb. 40 ezer Ft kerül. anabban menne van T Cook, J Ive stb. fizrtése meg minden szir-szar

  20. @aggressor: abban ezek pont, hogy nincsenek benne.

  21. @Jadeye: akkor vegyünk egy i4s-t, mert azt jó le tudjuk követni… a ugyan annyi dollár volt az ára mikor megyjelent mint most egy i6s. egy éve sincs mikor 80 ezer volt a mm-ben. áfát levonjuk 58400 gondolom az mm nem kalitatív szervezet akkor szerintem már rögtön 50 ezer alatt van az ára. és az Apple sem egy kaitatív szervezet, hogy profit nélkül adjon nekünk egy telefont. ugyan 8 gigás volt már ami tavaj volt kapható.

  22. tepsi lapátot lehet rendelni kínából 18 ezer fotintért. nem hiszem, hogy minden garázsban gyártanak memóriát, processzort. beszerezni lehet egyhelyrül szerzik az alkatrészeket.

  23. @aggressor: látom, nem érted, mindegy, hagyjuk.

  24. @csak1nick: Minek 150 ezres teló ha csóró vagy és nincs pénzed korlátlan mobilnetre?

  25. @aggressor: Ez a minden? Jó….

    @rossifumi: Melyik szolgáltató kínál korlátlan mobilnetet itthon? Jó, a UPC fillérekért, de ők marginálisak, ráadásul az Apple szolgáltatásait nem is támogatják normálisan. Mert a többinél amikor tizenezreket kell fizetni 2-3 gigáért és plusz 500 forintokért kapsz 200 megát, az erősen az elmentek ti a jó büdös… kategória. Arról meg már nem is beszélve, hogy amikor a táblagépedhez vagy a stickedhez akarsz mobilnetet venni, akkor 500 forintért 2 gigát kapsz pluszban, nem 200 megát, csak azt meg a telefonodra nem rendelheted meg…


Add a Comment