fbpx Skip to content

Mikor az Apple bemutatta a kisebb iPad Pro-t, rögtön felfigyeltem rá. A nagyobb Pro korábban sem érdekelt, egyszerűen túl nagynak találtam, de így, egy kisebb házban, ugyanazt a hardvert megkapva már elkezdett érdekelni.

IMG_1031

A 9,7″-es iPad Pro tulajdonképpen egy iPad Air. Azért, mert közel teljesen megegyezik az Air kinézetével, ugyanolyan széles, magas, vastag és grammra ugyanakkora a súlya. Ettől függetlenül rengeteg változáson ment keresztül, és bizony kenterbe veri az eddigi iPadeket.

Külsőleg egyedül a 4G-s modellek változtak. Itt a felső, ronda antenna csíkot felváltotta egy vékonyabb, ami rendkívül jó hatással van a készülékre, sokkal szebb lett tőle. A Wi-Fi-s verzió természetesen nem változott.

ipad-pro-2

(Balra az iPad Air, jobbra az iPad Pro – 9to5mac)

Fent írtam, hogy ugyanazt az A9X processzort kapta meg az iPad Pro, mint a nagyobbik testvére, de 4GB helyett csak 2GB RAM-mal rendelkezik. Ez lényegében még így is több mint elegendő és a sebessége valami elképesztő, hordozható laptopokat megszégyenítő lett.

A processzorról és a grafikus részről már írtunk korábban, mikor az Ars Technica tesztelte. Még hogy az Apple nem képes az innovációra? Pontosan az iPad Pro az ékes példája annak, hogy bizony az Apple tud hova fejlődni, az új processzor, ami akkora, mint a kisujjam, egy átlagos laptopot is megver, a grafikus chipről pedig nem is beszélve. – részlet az iPad Pro-ról szóló cikkünkből.

iPad-Pro-charts.009-980x735-490x368@2x

Ha megdolgoztatjuk a készüléket, akkor nagyobb sebességre képes, mint egy 2015-ös csúcs Retina MacBook Pro! Mindez az A9X processzornak és GPU-nak köszönhető, ami brutális számítási sebességet nyom ki magából. Ez végig érzékelhető volt az iPad Pro-nál, szinte egyszer sem akadt meg, vagy alig találkoztunk töltőképernyővel. Ez a készülék legalább 3-4 évig hű társunk lehet, és végeredményben keresztben lenyelte a régebbi iPad Air-eket.

Ugyan nem azt mondom, hogy egy régebbi iPad már nem gyors, vagy nem lehet elegendő a mai feladatokra, inkább arra akarok rávilágítani, hogy az Apple akkora fejlődést ért el ezzel a processzorral, amekkorát évek óta nem láttam. Folyamatosan fejlődik hardverben a cég, és ez most meg is látszik. A kisebb iPad Pro sebességére nem lesz panaszunk, és ha nincsenek nagy szükségleteink, akkor egy MacBookot is simán kiválthat.

IMG_2620

A nagyobb testvérrel ellentétben a 9,7″-es modell megkapta az iPhone 6s kameráját, tehát 12 megapixeles hátlapi kamerát építettek bele. A kamera mellett helyett kapott már egy vaku is, illetve frissült az előlapi kamera is. A 12 megapixelnek hála most már 4K-s videót is felvehetünk és a fent említett A9X processzor segítségével kényelmes meg is vághatjuk ezeket a videókat. Én már rettentően várom, hogy a nevesebb vágó programok elérhetővé váljanak az iPad Pro-kra, mert bizony a hardver több mint elegendő.

Sajnos a kamera kiálló lett, nyilván az első dolgunk volt, hogy leteszteljük a billegést. Az iPad Pro nem billeg a kiálló kamerától, egyszerűen “túl nagy” ahhoz.

Az iPad Pro kezdő beállítása alatt rögtön felhívja a figyelmet a True Tone display funkcióra, amely egy négycsatornás fényérzékelő segítségével állapítja meg a környezet fényviszonyait és annak megfelelően állítja be az iPad Pro kijelzőjének színhőmérsékletét. Az Apple ezt a funkciót egy nagyon szemléletes példával mutatta be, amelyben az iPad Pro kijelzőit egy papírhoz hasonlította, amely teljesen mértékig a környezeti fényeket tükrözi vissza, azaz ha a szabadban olvassuk, akkor fehéresnek látjuk a papírt, míg a benti fény sárgássá színezi azt.

IMG_1028

Ez a való életben is tökéletes működik, szinte “láthatatlanul” változik a kijelző, ha változik a fény a szobában. Például besüt a nap, vagy csak felkapcsolok egy villanyt, észre sem veszem, hogy a kijelző színhőmérséklete változott. Csak nagyon picit, és nagyon lassan változtatja ezt a szoftver, és így egyáltalán nem zavaró, kényelmesebb a szemünknek. Számomra ez egy olyan funkció, amit sosem fogok kikapcsolni, és emberek milliónak fog segíteni, anélkül, hogy ezt szinte bárki észrevenné. Ez az Apple.

A kijelző másik különlegessége, hogy a piacon jelenleg legminimálisabban tükröződő kijelzőt kapta meg az új iPad Pro. Számokban kifejezve 40 százalékkal kevésbé tükröződik az új kijelző, ami leginkább a 9to5mac cikkében lévő fotón látható a legjobban:

ipad-pro-8

Balra az iPad Air 2 kijelzője, jobbra pedig a 9,7″-es iPad Pro-é, a különbség szemmel látható.

Mivel nem tudtam összehasonlítani régebbi iPaddel, így a kolléga képét használtam, de az iPhone-hoz képest én is észrevettem némi különbséget, azonban nem ennyire számottevőt, de úgy látszik tényleg javított ezen is az Apple.

Végül pedig a színtelítettség. A kijelző felbontása teljesen azonos maradt, azaz 2048×1536 pixel, így az iPad mini és az iPhone kijelzőjének pixelsűrűsége még mindig magasabb, bár a színek 25%-kal telítettebbek lettek az új iPad kijelzőjén, ami számomra nem annyira volt észrevehető. Az Apple biztos nem akart ennél erősebben belenyúlni a színekbe, de külföldön többen is írták, hogy azért ez szemmel látható, ha összehasonlítjuk egy iPad Airrel.

Apple Pencillel még nem sikerült kipróbálni a készüléket, de várhatóan ugyanazt nyújtja, mint a nagyobbik társa. A grafikusok, művészek imádni fogják ezt a kijelzőt, ezzel is végeredményben padlóra küldve az régebbi iPadeket.

Ahogy a nagyobb testvér, úgy a 9,7″-es is kapott Smart Connectort, ide csatlakoztathatjuk a billentyűzetet, ami egyelőre továbbra sem érhető el magyar nyelven. Így ezt sem sikerül még tesztelnünk, de reméljük, ami késik, nem múlik.

IMG_2621

Konklúzió

Az iPad Pro véleményem szerint letarolta az iPad piacot. A legtöbb régebbi iPad típust érdemes erre lecserélni, főleg az iPad 1, 2, 3 és az iPad mini 1, 2 készülékekről való váltás lehet a legjobb választás. A többi típust is érdemes cserélni, bár itt már csak akkor, ha a Pencilt vagy az A9X processzort kihasználjuk, és nem utolsó sorban a kamera is egy lényeges szempont lehet. Szerintem ez a készülék lett 2016 iPadje, és nem hiszem, hogy idén frissülni fog, viszont valószínűleg az iOS 10 minden funkcióját támogatni fogja.

Részemről instant get, azonban az ára sokakat elriaszthat. Reméljük, idén még lejjebb fog menni. Ha bármi kérdésetek van, kérlek írjátok meg hozzászólás formájában.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Instant get ez nem is kétséges. A hangszóróról nem írtál de tényleg olyan bivaly lett mint ahogy más tesztben említik?

  2. Ez már nem szaggat úgy mint az Air és Air 2? mert a tableteknél eléggé szarul csinálták meg a rendszert.
    A safari-nál több oldalnál nem tölt újra? nem lassú? Az animációk nem szaggatnak? nem lassúak?
    és a többi… és a többi…

  3. Regebbi ipadekrol air2re erdemes valtani, erre csak tenyleg akkor ha kell a pencil vagy a bill. Ipad 3rol valtottam prora anno, semmi egetrengeto a szamokon kivul, air 2 boven (!) eleg majd mindenkinek tovabbra is.

  4. Még valami eszembe jutott: TouchID ugyanaz mint az Air2 vagy a gyorsabb mint a 6s?!

  5. @utomi: Igen, korábban az iPad Pro-nál írtam róla, hogy brutálisan szól, itt most nem emeltem ki valóban. De jól szól! 🙂

    @farkas63: Nézz rá kérlek a fenti táblázatra. Nem nem akad semmi, tényleg, SEMMI! 🙂

    @utomi: Ugyan az, nem kapott 6s Touch ID-t.

  6. Az Air2-től az riasztott el, hogy már közepes hangerőn is berezegtette a házat a hangszóró. Ez itt mennyire jelentkezik?

  7. A hátlapi kamera milyen mértékben türemkedik ki a hátlapból az iPhone 6/6s szériához képest?

  8. Az nem tetszik, hogy a Control Centerben nincs benne a Flashlight gomb, így külön le kell szedni hozzá egy alkalmazást.

  9. És nem igaz, hogy nem akad, nekem többször is beakadt. Igaz nem új iPad-ként lett telepítve, hanem a régi lett átköltöztetve.

  10. @BoRRoNeo: “Igaz nem új iPad-ként lett telepítve, hanem a régi lett átköltöztetve.”
    akkor pontosan ez lesz a kulcs.

  11. @Jadeye: Értem én, de az nonszensz, hogy több évnyi adat elvesztése az akadásmentes működés ára.

  12. *iPad Prót

  13. @Lacquo: nem fogjuk ilyen formában írni. az Apple azt írja az oldalán, hogy a készülékek neveit nem szabad ragozni, tehát igazából azt sem lehetne leírni, hogy MacBookok, hanem azt kellene írni, hogy MacBook számítógépek. ezért az iPad Pro is marad kötőjellel kapcsolt raggal, mert anélkül megváltozna a név formája, hiszen hosszúvá válna benne az o, amit az Apple irányelvei nem engedélyeznek.

    lásd a “Rules for Proper Use of Apple Trademarks” pontot itt: http://www.apple.com/legal/intellectual-property/guidelinesfor3rdparties.html


Add a Comment