fbpx Skip to content

2015-ben legalább tíz féle külső akkumulátort teszteltünk, volt köztük hatalmas, kicsi, napelemes, így azt kell mondjam, rengeteggel találkoztunk, és év végén megjelent az Apple iPhone 6/6s Smart Battery tokja.

IMG_0669

Ez tok úgy híresült el, hogy ez az Apple történelmének legrondább terméke, és valóban, az emberek többségének egyáltalán nem tetszik. Mivel hazánkban még nem írtak az iPhone Smart Battery Case-ről tesztet, így kíváncsi voltam, tényleg hihetünk-e a külföldi kollégának, hogy ez nem éppen a legjobb Apple termék, amit létrehozott a cég.

Múlt hét péntek óta tesztelem, próbálgatom a tokot, és kollégák által írt kritikák, tesztek elolvasása mellett még érdekes volt megtapasztalni, hogy milyen is a valójában ez a termék.

Külső

Az “okos” tok logikusan nagyobbá teszi a készüléket, tehát a kezünkben tartva nehezebben érhetjük el a felső sarkokat. Én mondjuk az iPhone 6 Plus után nem éreztem hatalmas különbséget, de valóban nagyobb lesz tőle a készülék. A hátsó részén kapott helyet az akkumulátor, ami miatt a tok otromba domború lett. Ez egyébként használatban semmilyen negatívummal nem jár, észre sem veszem, amikor a kezemben van.

Mint az összes külső akkumulátor, úgy az Apple terméke sem könnyű. Miután ráraktam a tokot a telefonra, rögtön érződött, hogy ebben valami brutális akkumulátor van, hogy őszinte legyek, nagyon nehéz lett tőle a készülék, holott a tesztek alapján alig egyszer képes feltölteni az iPhone-t.

IMG_0678

Tehát a kényelem mellett sajnos meg kell barátkozzunk a súllyal. A tok bársonyos, mikroszálas bélést kapott, a puha elasztomer peremnek köszönhetően pedig könnyű a telefonra helyezni és levenni. Az elasztomer anyagnak “hála” pedig rettentően koszolódik, egyszerűen minden szösz hozzá ragad, ami idegesítő. Én a szénszürkét próbáltam ki, lehetséges, hogy a fehéren ez egyáltalán nem látszik. Ugyanennek az anyagnak köszönhető, hogy a tok egyáltalán nem csúszik, bárhova lerakhatjuk, nem fog kicsúszni a kezünkből sem.

A külsőhöz tartozik még a Lightning-bemenet, ami fontos részét képezi az Apple Smart Battery toknak. Itt érdemes megjegyezni azt, hogy míg a Lightning-csatlakozót értelemszerűen licenszelik a külső gyártók (hiszen ezzel csatlakozik a termékük a készülékhez), addig Lightning-bemenetet elég ritkán lehet külső gyártó termékén megtalálni. Dokkolhatjuk, bármilyen Lightning-kábellel tölthetjük, és emiatt sokkal kényelmesebben használható, mint a többi gyártó jellemzően mikro-USB-s társa.

A tok egyetlen LED-del is rendelkezik, ez belül van, azért, hogy ha esetleg telefon nélkül töltenénk, akkor lássuk, hogy mikor töltődött fel, ilyenkor egy zöld fény jelzi nekünk.

Szoftver

Ugyebár hivatalosan is megkapta a “smart” jelzőt, ami azt jelenti, hogy képes kommunikálni az iOS-szel. Az alábbi képeken láthatjuk, hogy a tok “beépül” a rendszerbe, nem kell semmilyen külső LED, vagy gomb, amit megnyomunk, hogy lássuk, mennyire van feltöltődve, csupán húzzuk le az értesítési központot és már látjuk is az akkumulátor töltöttséget, mind a készülék és a tok esetén is.

IMG_1816 IMG_1815

Az Apple pont fordítva gondolkozik, mint a legtöbb akkumulátor gyártó. Itt maga a tok folyamatosan tölti a készüléket, tehát a Smart Case fog először lemerülni, majd csak ezután használja az iPhone a saját akkumulátorát, míg a többi gyártó esetén külön be kell kapcsolni a tokon a töltést. Ez szerintem teljesen logikus és jó ötlet, mert ha lemerült a Smart Case, akkor akár ki is szedhetem a tokból az iPhone-t, vagy pedig mikor feldugom töltőre, akkor a Smart Case töltődik, és az iPhone akkumulátora folyamatosan fel van töltve. (Kérdés, hogy ez hosszabb távon mennyire tesz jót neki.)

IMG_1810 IMG_1811

A fenti statisztika alapján láthatjátok, hogy egész napi használat alatt is tulajdonképpen a tok merült le és magát a készüléket tovább használhattam volna, de mivel 23:40-kor feküdtem le, bőven elegendő volt az egész napra az akkumulátorom a tokkal.

Ha együtt töltöd az iPhone-t és az akkumulátoros tokot, 25 órára növelheted a beszélgetési időt, 18 órára az internetezést LTE-hálózaton, és ennél is hosszabbra a hang- és videolejátszás idejét. A Smart Battery Case használatakor az intelligens állapotjelző megjeleníti az akkumulátor állapotát az iPhone zárolt kijelzőjén és az Értesítési központban. Így mindig tudni fogod, hogy mennyi energia áll még rendelkezésedre. (Forrás: Apple.hu)

Tehát tulajdonképpen bőven dupla annyi ideig használhatjuk a készülékünket, ez iPhone 6 és 6s esetén 5-6 óra folyamatos használat helyett akár 10-12 óra is lehet. Nekem átlagosan este 5-6 óra fele már le szokott merülni a készülékem, ha nem tudom tölteni valahol, ez a Smart Case-zel bőven kitolható. Kérdés, hogy ki, mennyire és hogyan használja a készülékét.

Konklúzió

Amennyire negatív véleménnyel van róla a világ, az Apple tokja egyáltalán nem rossz külső akkumulátor, bár több hátránnyal rendelkezik, mint előnnyel. Szerintem ideális lehet utazáshoz, vagy például szabadidős tevékenységhez, amikor fontos a GPS használat vagy az iPhone folyamatos működése. Így legalább nem kell egy nem tok formátumú külső akkumulátort magunkkal vinnünk. Az ára 34.980Ft, megvásárolható a StyleBolt-ban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. az okossaga miatt legjobb tok! latom a toltottseget, es soksok toltesi cuklust lehet vele megsporolni a telefonon! ez tobbet er mint az hogy 100%-on van a telefon akksija. megjegyzem ez nem jelent tenylegesen 100%-ot. Macbooknal is jol meg van ez oldva. Nagy kerdes ha iphone7-re valtok mi lesz a tokkal. nagy veszteseggel lehet csak eladni az tuti.

  2. használatkor tölti a belső akkut vagy olyankor csak a külsőt szívja le?

  3. @Józsi: használatkor folyamatosan tölti belső akkut, tehát ha mondjuk 80%-kal rakod bele a készüléket, akkor feltölti azt és közben a külső merül folyamatosan.

  4. Jozsi: folyamatosan aram alatt tartja a csatit ugyhogy a kulso szivodik le, a belso akksi sztem nem tolti a szo szoros ertelmeben csak 100%-ig

  5. 36.000 Ft!!!
    Amellett hogy iszonyat ronda, még drága is. Értem én hogy ez “nagyon ott van cucc”, de konkrétan a harmadáért olyan külső akkut kapok amilyet akarok. Igaz az nem “okos”, de talán ettől jobban néz ki. AliExpress is tele van ilyenekkel. 37 USD-ért már MFI-os van. Naaaaaaa mindegy.

  6. Kérem szépen a háttered! 🙂

  7. @Brook:
    wlppr.co

  8. Ha folyamatosan 100%-on van az akksi, az nem hinném, hogy rongálja. Én ugyanis a laptopomat már három éve úgy használom, hogy legfeljebb 2 havonta egyszer veszem le a töltőről, de ha igen, az akksi a mai napig kifogástalanul teljesít.
    Amikor először megjelent ez a termék ezen az oldalon felvetettem, hogy vajon használható-e vele rendesen jack dugós fülhallgató. Ezt sikerült kideríteni?

  9. Nekem az auto bluetooth kihangositojat is mutatja az elemeknel 😀 termeszetesen úgy mutatja, hogy tolton van 🙂 vagy az app bugos vagy a jvc-nek a szoftvere 🙂

  10. " Az Apple pont fordítva gondolkozik, mint a legtöbb akkumulátor gyártó. Itt maga a tok folyamatosan tölti a készüléket, tehát a Smart Case fog először lemerülni, majd csak ezután használja az iPhone a saját akkumulátorát. ,, – Ne haragudjatok, de ezt nem ertem. Nekem van egy masik gyartotol kulso akkumulatorom, de az sem varja meg mig lemerul az iPhone-om. Van olyan kulso akkumulator, ami megvarja, hogy lemeruljon a keszulek?

  11. @ChrisSmith21: arra utalt volna, hogy a többi esetben külön be kell kapcsolni az adott tokot, hogy töltsön, itt nem kell. ezzel kiegészítettük az adott mondatot.

  12. @Jadeye: Ohh, mar ertem! 🙂 Nem szerettem volna gunyt uzni belole, csak szimplan nem ertettem. 🙂

  13. Nekem egy Incipio Battery Case em van Iphone 6-ra amitől jóval nagyobb és nehezebb lett a telefon, viszont talán jobb fogása lett és szeretem hogy van egy kis súlya. Mellesleg egyszer 100%-ra tölti és utána még egy 70%-ig tudom tölteni, amivel elég sokáig kibirom. Igaz itt nekem kell bekapcsolni a töltést, viszont leáll autómatikusan ha eléri a 100%-t.

  14. cuznyecov: es itt a gond szerintem ezekkel hogy leall a vegen, ha valaki intenziven hasznalja a telefont, jol fel tud porogni az akksi toltes-ciklusa teljesen ertelmetlenul.

  15. Az mennyire normalis, hogy egy ejszaka alatt a tok 10%-ot merul kikapcsolt net mellett? Iphone eseten ez ejszaka nalam max -2-3%.
    Illetve enyhen melegszik is, ezt sem tudom mennyire normalis.

  16. Amiről nem olvastam sehol: akár ez, akár bármilyen más akkumulátoros hátlap mennyire árnyékolja ki az antennákat? Valakinek van tapasztalata? Én egyfélével teszteltem, a speedtesttel ellenőriztem, nem egyértelmű a változás. A mobil net sebességét néztem, mintha valamivel kisebb lenne de változó .
    Lehet, hogy a gyári pont azért jó, mert alul-felül nincs benne fém (gondolom én)?

  17. Illetve még egy kérdés, ez a gyári töltős tok mennyire teszi esésállóvá a telefont? Az a vékony gumiréteg mennyire energiaelnyelő?


Add a Comment