fbpx Skip to content

A Tesla mostanában egyre többet hallat magáról az önjáró autójával kapcsolatosan. Az előző hónapban egy mikroprocesszorokkal foglalkozó mérnököt csábítottak el az új modellt tervező csoportjukba, a napokban pedig egy újabb mérnökre vetették ki hálójukat.

mobileye_cameras_data-e1454979702719

Az elmúlt években Andrew Graham az Apple mozgásszenzorokkal foglalkozó részlegén dolgozott, mielőtt csatlakozott volna a Tesla önjáró autóját fejlesztő csoporthoz. Az új pozíciójában szintén a szenzorok fejlesztésével fog foglalkozni, azonban a kihívások és az elvárások jóval magasabbak lesznek.

A Tesla egyébként 2014 utolsó negyedéve óta alkalmazza is az önjáró megoldásokat tartalmazó szenzorcsomagját, amely részben önvezető funkciókkal vértezi fel az S modellt, Graham feladata pedig az újabb generáció kifejlesztése. A jelenlegi összeállítás a környezetet pásztázó elülső kamerából, radarból, valamint 360 fokos szonár szenzorból áll. Ezen összetevőkkel lehetővé teszik olyan önjáró funkciók megvalósítását, mint az automatikus kormányzás, parkolás, sávváltás, autó hívás, vagy az olyan biztonsági funkciók, mint az automatikus fékezés vészhelyzet esetén.

Bármilyen jól is hangzik azonban mindezen funkciók összessége, egyelőre még nem reprezentálja egy önjáró autó minden tulajdonságát. Azonban a Mobileye – a Tesla egy vezető beszállítója – azt reméli, hogy az újonnan fejlesztendő rendszer már képes lesz a teljesen önálló vezetésre. A kivitelezéshez a jelenlegi rendszer kibővítését tervezik további szenzorokkal: 8 kamera, 1 radar és egy ultrahangos (az ember fül számára hallható tartomány felső határán kívül eső érzékelő szenzor) szenzor beépítése van porondon.

 mobileye_360_8_cameras-e1452864723119

A nagy számok törvénye így érvényesülni tud: minél több szenzor, annál több mérési adat, és annál pontosabban fel lehet térképezni, hogy milyen tárgyak, milyen hatások veszik körbe a járművet az úton, mindezekre pedig hogyan kell reagálnia.

Graham tehát ezen vízió megvalósításán fog dolgozni az elkövetkezendő időszakban, attól pedig biztosan nem kell tartania, hogy idegenekkel lesz körülvéve, ugyanis számos ex-Apple alkalmazott népesíti a Tesla önjáró autójának táborát: Doug Field, a Mac-et fejlesztő mérnököktől érkezett (most a Tesla vezető mérnöke), Rich Heley, a készülékházakhoz használt ötvözetek korábbi vezetője (jelenleg a Tesla termékeinek vezető menedzsere). A hardverfejlesztésen túl pedig összefuthat vele akár Bill Chen is, aki az iOS annak idején eléggé botrányos térkép alkalmazásának fejlesztéséért volt felelős, jelenleg pedig a Tesla navigációs rendszerének vezetője.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment