fbpx Skip to content

Picit több mint egy hónap van még az Apple tavaszi eseményéig, legalábbis ha hihetünk a pletykáknak. Erről már írtunk korábban, ezen az eseményen mutathatja be az Apple a kisebb iPhone 5se-t.

app-store-3

Nekem rengeteg kérdésem felmerül ezzel a készülékkel kapcsolatban: kiknek készíti az Apple, mennyibe fog kerülni, milyen hardvert kap, szükségünk-e van erre? Ha márciusban bemutatja az iPhone 5se-t az Apple, vajon megváltozik-e a piac, mennyivel lesznek olcsóbbak a használt készülékek?

Az eddigi információk szerint az iPhone 5se egy felturbózott iPhone 5s lesz. Ez elvileg azt jelentené, hogy mondjuk egy jobb hardvert kapnánk az iPhone 5s köntösében. Tehát kívülről nem változna a készülék? Ez nem teljesen biztos, külföldi információk szerint az iPhone 6/6s házát kapná meg, és elérhető lenne asztroszürke, ezüst, arany mellett rozéarany színben is.

A továbbfejlesztett változat az iPhone 6 vagy az iPhone 6s processzorait kapná meg. Én inkább az iPhone 6-ra tippelek, de az iPad Air és iPad mini 2 alapján akár az iPhone 6s hardvereit is megkaphatja az iPhone 5se. Először az iPadeknél lépte meg az Apple, hogy belsőleg alig különböztette meg a kisebb készüléket a nagyobb modelltől.

Screen Shot 2016-02-05 at 22.44.56

Tehát ha most egy friss és gyors iPhone 5se-t szeretne az Apple nekünk bemutatni, akkor az iPhone 6s A9-es processzorát fogja választani, de szerintem csak az iPhone 6-os készülék A8 processzorát kapja meg. Ebbe beletartozik az M9 mozgáskövető koprocesszor és a fejlettebb Touch ID is, ami ugyancsak kizárólag a 6s-ben érhető el jelenleg, de szerintem az Apple már meglépi ezt a váltást, ezzel kedvezve a kisebb készülékek kedvelőinek.

Screen Shot 2016-02-05 at 22.47.00

Tehát mindenképp egy gyors készülékre számíthatunk. Egyelőre azonban nem tudni, hogy hogyan fog kinézni, beleférnek-e ezek az újítások a régi iPhone 5s házába, vagy iPhone 6-jellegű házat kap az 5se. Ez számomra is egy kérdés. A következő probléma pedig az árazás lehet. Az eddigi pletykák alapján az iPhone 5se az iPhone 5s árazását kapja meg, ami jelenleg:

Screen Shot 2016-02-05 at 20.11.42

Tehát a legolcsóbb iPhone 5se 169.000Ft lehet majd hazánkban. Ennél többet az árakkal kapcsolatban nem tudunk, de én ennél picit drágábbra számítok. Ha ennyi lesz az ára, akkor az szerintem mindenképp jó azok számára, akik eddig nem váltottak 6 vagy 6s-re pont a méret miatt.

iPhone-5s-800x586

A kamerával kapcsolatban is lenne frissítés: 12 megapixeles lehet a hátsó kamera és 8 megapixeles az előlapi. Illetve arról is pletykáltak, hogy esetleg az iPhone 6 dizájnhoz hasonlóan lekerekített kijelző üveget kaphat az iPhone 5s ház. Ez majd kiderül.

Amennyiben az iPhone 5se megjelenik, úgy az iPhone 5 és 5s árak hatalmasat fognak zuhanni, mert az 5 és 5s készülék tulajdonosok várhatóan váltani fognak, ezért telített lesz a használt piac. Összességében, ha tényleg igaz a fenti, cikk eleji árazás, nem lehet majd panaszunk az új 4 colos készülékre.

iPhone-4-inch

[poll id=”198″]

Utoljára maradt, hogy kik fogják megvásárolni. A korábbi szavazásunkban is látható, hogy akik iPhone 6-ra váltottak, azok már nem keresnek kisebb készüléket, főleg nem olyat, ami picit is rosszabb hardverrel érkezik, mint a jelenlegi csúcsmodell. Ha megkapja az 5se a 6s belsejét, akkor sincs értelme egy iPhone 6 tulajnak váltani, így, ahogy Tim Cook mondta, az iPhone tulajdonosok 60%-át nem érdekli ez a készülék. Maradt az a 40%, aki amiatt nem váltott, mert nem tetszett neki nagyobb méret, vagy mert nincs szüksége a legfrissebb modellre. Ők a potenciális vevők, azonban ők azok, akik a legjobban árérzékenyek, tehát leginkább majd az árától függ az iPhone 5se élete.

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. szerintem ez bukó lesz. 5s-ről minek váltanának az sem egy lassú telefon + amennyibe ez kerülni fog (180-190 -re tippelem) akkor már inkább 6 vagy 6s ráadásul szeptemberben jön a 7 ami a 6s árát nyomja le.

  2. Mivel tényleg nagyon gyors telefon még a mai napig az 5S, a sebesség miatt biztos nem veszi meg egy 5S tulaj. Ennél többet kell villantani, ha őket is rá akarják venni. Egy 5, vagy régebbi készülékről viszont megérheti a váltás.

  3. Egyetértek az előttem szólókkal. Legalább 10 alkalommal voltam Apple boltban külföldön és Pesten is, és nézegettem az iPhone 6S-t. Majdnem megvettem de mindig csak majdnem. Egészen egyszerűen annyira SEMMI BAJA a 2,5 éves iPhone 5S-nek, mind akkumulátort tekintve, mind gyorsaságot, stb, hogy teljesen feleslegesnek érzem hogy váltsak. És ennek semmi köze a kijelző méretéhez.

  4. …és mi van azokkal, akiknek van/lenne rá pénzük, mégsem ugrottak árnyékra, mert egyszerűen nem jött be ez a “csíkos-bütykös, kényelmetlen dizájn”…

    PS: …ha csak foltozgatott verzióval készülnek meghódítani ezt a “40% -os piacot”, akkor szerintem rosszul teszik, mert nem vagyok kíváncsi egy iPod Touch szerű, sem egy 6S típusú csak kissebb verzióban előállított modellre, de egy szépen megtervezett, minőségi anyagból készült termék, még Jackdugó nélkül is már felkeltené az érdeklődésemet, sőt tesztelhetnék is a piacot, hogy hogyan fogadja az indukciós töltéssel ellátott BT fülhallgatós verziót…

  5. Az iPhone 5se-t az általános iskolásoknak fog szólni… Apuka anyuka megveszi nekik vagy karácsonyi ajándékra megkapják

  6. Kivancsian varom, ha elnyeri a tetszesemet szo nelkul valtok vissza 6Srol!

  7. @kisai: Eddig nincs gond az 5s sebességével ,de nem sokára jön majd upgrade 😀 na majd akkor lesz gond a tempoooval XD majd megoldja az Apple ,hogy keljen váltani az 5,5s tulajoknak is

  8. @Oszi: ez így van, majd lesz izgalom az évvégén az 5s talajoknak…

  9. @aggressor: eszembe nem jutna 6s után vissza térni a egy akkora kijelzőre mint az 5,5s. Párom kapta meg az 5s-emet és baromi furcsa kézbe venni mikor kell rajta a frissítéseket csinálni neki stb.

  10. @Oszi:
    ugyan ez a helyzet nálunk is, mondjuk én egyelőre meghagytam rajta a 8.4-et.
    9.2.1 még néha a 6s-en is akadozik, inkább enm kísérletezek.

  11. @igerywhite: iOS 9 optimalizálatlanság miatt akadozik i6S-en, i6-on és 5S-en tökéletesen fut, az elejétől kezdve nem volt valami fasza az iOS 9 az új telón.

  12. @farkas63: Sztem ott valami hiba lehet, nekem egyáltalán nincs bajom az iPhone 6s-sel tökéletesen működik. Megjegyzem az 5s is tökéletesen jó.

  13. iPhone 5 tulaj vagyok, nem érzem hogy gyorsabb készülékre kellene váltanom. Amire használom arra tökéletes. Én biztos nem váltok az 5se re ha lesz. Max iPhone 7 (ha lesz).

    admin, Jadeye: megkapta a teló az új aksit. 😀 Bírja mint az állat. 😀

  14. @admin:
    Nagyon minimális problémákról van szó, van aki észre sem veszi.
    Pl.: feloldáskor néha picit akadozva jönnek be az ikonok, nem olyan “simolékony” maga a rendszer itt ott a menüben, ilyesmi…

    De mit értesz “valami hiba” alatt?

    Mert ettől függetlenül maga a rendszer rendben van, minden alkalmazás tökéletesen fut.
    Alkalmazásokon belül, játékokban hibátlan minden, videót nézni rajta maga a gyönyör stb…

  15. 5s! Nem hiszem hogy váltás lesz tökéletes gyors! iOS 10-et meg meg bőven meg fogja kapni i5s!

  16. Miből gondoljátok hogy nyolc megapixeles lesz az előlapi kamera, amikor a 6S-ben is csak öt megapixeles? Erről én sehol sem olvastam még pletykát sem. Talán a másikat megkapja, az jó lenne, akkor váltanék

  17. hogyan lehet olyan kérdést feltenni valamiről, hogy megvásárolm e vagy sem amiről semmit sem tudok… ti is csak annyit tudtok, hogy 4 col.

  18. Bocsánat , picit off topic de látom eljutottunk az 5s sebességéhez. 3 napja vettem az 5s telefonomat és jelenleg iOS 9.1 fut rajta . Esetleg vannak tapasztalatok iOS 9.2.1-el? Iphone 5s-nél? Nem akarok úgy járni mint a 4s-nél hogy használhatatlan lett a készülék a frissítésektől.

  19. Valoszinuleg ezt is jol bearazzak majd mint anno az 5C-t…sajnos az Apple nem az olcsosagarol hires.

  20. Nagy valószínűséggel teljesen kizárható, hogy 5S áron adnák a cuccot
    pete 66 jól mondja, amikor megjelent itthon az 5C annak is 186 ropi volt a kezdője, miközben az műanyag volt és még Touch ID sem volt a home gombban, ebben a vasban pedig a leírásotok szerint lennének fél éves elemek is, úgyhogy kizárt, hogy az előbbi érték alá menjenek be..

  21. Hardverileg véleményem szerint nem lenne jelentős előrelépés, ha az i6 A8+M8 párosát kapná meg. Ebben az esetben meg sem fordulna a fejemben a váltás az 5s-ről. Ha már a 6s A9+M9 párosát pakolnák bele (lehetőleg az 5s dizájnú házba, természetesen nem kilógó kamerával!) az 5se-be, akkor megfontolnám a váltást. Jobb kamera szintén jöhet, az sosem hátrány. Ha a 3D Touch-ot is tudni fogja, akkor szinte garantált a váltás – kérdés persze az ár!
    Árban 220k-ig hajnaldó vagyok elmenni, ha ennyi pénzért a 64 GB-os modellt adják. 16 GB-osnak már évek óta nincs értelme, 32-es határeset, ezért nálam 64 GB a minimum.

    Az 5se -árazástól függően- a régi készülékeket használóknak lehet “megváltás” – 4, 4S, 5. Mint ahogy írtam, én személy szerint 5s-ről csak akkor váltanék, ha 6s belső + 3D Touch-csal jönne.

    Ahogy olvasom, 5s-en nincs gond az iOS 9-cel. Egyelőre 8.2-n vagyok, de a 9.3-at már felrakom, ha azzal is menni fog rendesen. Sajnos az iPad 4-em nem muzsikál olyan jól a 9.0-val, mint a korábbi iOS-ekkel.

  22. 5S sebessége miatt még jó ideig nem kell aggódnunk. iOS 10 vígan fog futni, de még a 11 is! A 6-os csak tizenpár százalékkal gyorsabb, gondolkozzatok! Előtte 5-öm volt, a jelenlegi béta 9.3-mal úgy száguld, mint az 5S!!9.3-ra nyugodtan frissítsen majd mindenki.

  23. En is 5S keszuleket hasznalok es nem fogok valtani jelenleg 9.2.1-el hasznalom de boven elmegy rajta meg szerintem is a 10 es a 11 is. Majd 2ev mulva valtok addig feleslegesnek tartom. Mellete egy i4 7.1.2-vel. Na az szaggat bar ez masod telokent.

  24. @meszi83: Ha kellően előrelátó voltál és mentegetted az SHSH-kat az i4-hez, akkor arra még vissza tudsz varázsolni 6.x.x-et (vagy korábbit). 🙂

  25. Én szerintem ha már jön, akkor szerintem értelmesebb lenne, ha 6se lenne. Kivéve ha az 5(s) házát kapná, amire szerintem kissebb az esély.

  26. @Vikitorony: Ez az SHSH mentegetés működik még ? Vagy azóta már máshogy mennek a dolgok?

  27. Az i4 et trgnap elott vettem masod telefonkent mert az elozo i3gs osszetort. Sajna shs ments nincs. Igy marad docogosen az i4. De amire kell arra eleg. Fo telo az i5s. 🙂

  28. @meszi83: másod telóként mire használod? Ezt viszed kocsmába, adod a gyerek kezébe meg ilyesmi?:)

  29. Viberen es imessagen uzenet valtasra es beszelesre. 🙂

  30. Iphone 5s tökéletes készülék nekem. Előreláthatólag még 4 évig simán fogom használni. A csíny abban van hogy mikor updatel az ember és mikor nem. Pl az ios 9.xx lassabb az alap alkalmazások megnyitásában még ha csak tized másodperccekkel is de lassabb mint az ios 8.4.1. És fel lehet tenni a kérdést minek tegyek fel egy rendszert ami lassabb mint az azt megelőző.
    Hát a featureokért. Akkor viszont vállald a lassabbodást, én még egy ideig nem fogom frissíteni 🙂

  31. @osy: Majd a tapasztaltabbak megcáfolnak, ha valótlant állítok: tudtommal i4 utáni készülékeknél jelen pillanatban nincs sok jelentősége az SHSH-nak. Viszont ha i4-hez le van mentve adott verzióhoz az SHSH, akkor azt az iOS verziót minden további nélkül vissza lehet rakni még akkor is, ha az nem a legutolsó verzió, amit az Apple aláír.
    Nekem a legutóbbi TinyUmbrella (ezzel lehetett lementeni az SHSH-t) a 7.12.00-s verzió – iOS 7.1.2-höz.

    @egyket: Nem kötekedésből, de 4 év múlva 6+ éves lesz az 5s. 🙂 Sajnos 6 év alatt eljár az idő egy iPhone felett is – véleményem szerint. De persze ha nem frissítesz iOS 9/10/11-re, akkor még 3-4 év múlva is olyan gyors lesz, mint most – egy “Összes tartalom, beállítás törlése” és “Beállítás új készülékként” után biztosan. 🙂

  32. @egyket: Hát, nemtom, kicsit naív elképzelés ez szerintem. Nekem a 4S-em volt négy éves, amikor váltottam és már nagy szenvedés volt vele, hiába imádtam azt a telefont.

  33. Az új OS-ek kihasználják a 64bites procikat, illetve ne felejtsük, h van az a gyorsaság, ami már bőven elég egy iOS futtatásához. Amúgy meg 5S-ről beszélünk, ami több, mint 6x gyorsabb, mint a 4S! Szóval nem lesz itt olyan dráma, legalábbis nem mostanában.:)


Add a Comment