fbpx Skip to content

Remélhetőleg nem sokan futottak bele olvasóink közül a készülék frissítésekor vagy a restore-kor jelentkező 53-as hibába, de akik igen, azok a tapasztalatok alapján keresztet vethettek a készülékükre. A problémát egyrészt a készülék, és így a Touch ID meghibásodása vagy a szalagkábelének sérülése okozza, másrészt pedig az, ha nem az Apple hivatalos szervize nyúl bele a készülékbe, és cseréli ki vagy javítja a Touch ID-t.

01-touch-id-error-53-macosworld

Az 53-as hiba jelentkezésekor a frissítés vagy a restore folyamata megszakad, és az iOS nem tud betöltődni. Ez nem csak adatvesztéshez vezet, de a készülék így gyakorlatilag levélnehezékké, “téglává” válik. Az Apple tud a jelenségről, de egyelőre nincs rá megoldás. Nézzük, pontosan miről is van szó.

A Touch ID és a secure enclave

Amikor az Apple az iPhone 5s-ben bemutatta a Touch ID-t, akkor külön kiemelték, hogy maga a Touch ID nem tárol ujjlenyomatot, hanem a lenyomat matematikai reprezentációjából előállított hash-t tárolja titkosítva az úgynevezett secure enclave alatt, ami az iPhone processzorának tokozásán belül, de attól mégis elzárva kapott helyet.

iPhone-5s-iPhone-5c-Keynote-iPhone-5s-Touch-ID-Promo-019-1280x720

Tekintsünk vissza egy kicsit arra, hogy pontosan mit is írt erről az Apple:

A Touch ID nem tárolja az ujjlenyomat képét, csupán annak egy matematikai reprezentációját. Ebből a tényleges ujjlenyomatot nem lehet visszafejteni. Az iPhone 5s egy új biztonsági rendszert is tartalmaz, ez a „secure enclave”, amelyet kifejezetten jelszavak és az ujjlenyomatadatok tárolására fejlesztettünk ki. Az ujjlenyomat-információk egy olyan titkos kulccsal vannak kódolva, amelyet csak maga a secure enclave ismer. A secure enclave – és így a benne tárolt adatok is – teljesen el vannak választva az A7 processzor egyéb részeitől és magától az iOS-től is, a benne lévő adatokat így rajta kívül senki sem láthatja vagy használhatja. Az adatokat tehát nem éri el sem az iOS, sem bármilyen más alkalmazás, nem kerül fel az Apple szervereire és az iCloudban sem tároljuk. Kizárólag a Touch ID használja, és nem lehet felhasználni arra, hogy más ujjlenyomat-adatbázisok adataival összehasonlítsák.

Ennek a biztonságnak a második lépése, hogy minden egyes Touch ID párosítva van azzal az alaplappal, amivel eredetileg összeszerelték. Ezt a secure enclave maga ellenőrzi vissza, így ha a Touch ID-t kicserélték, akkor a secure enclave, és így az iOS az új ujjlenyomat-olvasóval gyakorlatilag szóba sem áll:

A Touch ID garancián túli, nem hivatalos cseréjét követő működésképtelenné válása tehát nem új dolog, és évekig nem is volt túl sok hír ennek kapcsán. Ismert tény, hogy ilyen esetekben az ujjlenyomat-olvasás képessége elérhetetlenné válik, de sokszor nem kínálkozik más megoldás a javításra. Az Apple készülékcsere-díjai pedig meglehetősen borsosak.

Sérült kijelzővel a Touch ID is könnyen áldozatul eshet

A másik ok, ami miatt probléma adódhat a Touch ID-val, ha sérülés éri a készüléket. Ha például egy betört kijelzővel továbbra is “boldogan” használjuk a készüléket, akkor az a sérüléstől függően egy idő után akár további károsodásokat eredményezhet, megsértve például a Touch ID kábelét.

touchID

A Touch ID kicserélésétől önmagában még nem megy tönkre tehát a készülék, de az ujjlenyomat-olvasásnak búcsút inthetünk – kivétel persze értelemszerűen az, ha az Apple vagy hivatalos szervizpartnere végezte el a javítást.

Nem csak a garancián túli szervizelés lehet az ok

Sajnos előfordul azonban olyan eset is, amikor maga az alkatrész hibásodik meg, és nem történik nem hivatalos szervizelés. Ilyen esetben a Touch ID először egyre nehezebben olvassa be az ujjlenyomatot, majd teljesen feladja a küzdelmet, még törölve akár a korábban hozzáadott ujjlenyomatokat is, és megtagadva újabbak hozzáadását. A készülék persze ettől még szintén működni fog, viszont egy frissítés vagy restore esetén ugyanúgy jelentkezhet az 53-as hiba, mint a nemhivatalos szervizelés esetén.

A készülék szoftverének frissítésekor vagy restore-kor jelentkező 53-as hiba mostanában egyre többször bukkan fel, és ahogyan azt az Apple a Guardian számára megerősítette, az egésznek az oka a secure enclave és a Touch ID párosítása miatti fokozott biztonság:

Az ujjlenyomati adatokat a secure enclave segítségével tároljuk, amely egyedileg kerül összepárosításra az adott Touch ID-val. Ha az iPhone szervizelésére hivatalos Apple szervizpartneren vagy Apple Store-ban keresztül kerül sor, és ez a javítás érinti a Touch ID-t is, akkor az új Touch ID újrapárosításra kerül a secure enclave-vel. Erre azért van szükség, hogy a készülék és az iOS Touch ID-hoz kapcsolódó funkciói biztonságosak maradjanak. Enélkül az egyedi párosítás nélkül adott esetben hozzá lehetne férni a secure enclave által tárolt adatokhoz. Ezért amikor az iOS érzékeli, hogy hibás a párosítás a Touch ID és a secure enclave között, akkor letiltja a Touch ID-tól függő funkciókat, így például az Apple Pay-t is, és így a készüléken az adatok is biztonságban maradnak.

Mivel a Touch ID-t az eddig eladott készülékekhez mérten relatíve kevés esetben cseréltették ki a felhasználók garancián túli szervizben, és még kevesebben voltak azok, akik ezek után még frissítették is az iOS-t a készülékükön, ezért az 53-as hibával kapcsolatos visszajelzések is eléggé szétterülnek időben. Újabban elsősorban az iPhone 6 esetén hallani ilyen híreket, de nem lehet kizárni, hogy más Touch ID-s készüléket ne érintene, ha nem az Apple-nél és hivatalos szervizpartnereinél kerül javításra a készülék Touch ID-ja.

Legtöbben azért futhatnak bele ebbe a hibába, mert az érintett készülék OTA-frissítése általában sikertelen, így kézenfekvő módon az iTunes-t veszik elő ilyenkor – viszont a frissítés vagy restore félbeszakad, és ott marad a készülék a csatlakoztassuk az iTunes-hoz képernyővel, gyakorlatilag használhatatlanul.

Nincs rá megoldás

Jelenleg nincs információ arról, hogy az Apple esetleg orvosolja-e majd mindezt a jövőben, és így – ha Touch ID-funkcionalitás nélkül is, de – mégis életre kelhetnének ezek a készülékek.

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy amennyiben nem hivatalos szervizben került sor a Touch ID-t (is) érintő javításra, és emiatt már korábban elvesztettük az ujjlenyomat-olvasási funkcionalitást, vagy a Touch ID magától hibásodott meg, úgy ne frissítsük a készülék szoftverét, mert 53-as hibába futhatunk, és beláthatatlan időre elbúcsúzhatunk a készüléktől.

Elvileg megoldást nyújthat, ha az eredeti Touch ID elektronika visszakerül az érintett készülékbe, és úgy történik meg a restore, de legtöbb esetben persze nincs meg az eredeti alkatrész, így ezt nem tudtuk kipróbálni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

48 Comments

  1. Nice :/

  2. Na most egyszer meghalna az ujjlenyomat olvasom, akkor Mo.-n hol is tudjak nekem cserelni ugy, hogy minden happy legyen, ujjlenyomatot is tudjon olvasni es ne 100eures tetel legyen?

  3. Nekem még szerencsém volt az 5s el mert még garis volt és kaptam egy másik telefont. Egyre nehezebben tudtam használni a touch id-t töröltem a régi lenyomatot és frissíteni akartam de mindig azt írta, hogy Próbálkozzon másik ujjal mert nem olvasható.

  4. En 3x csereltettem ki az 5S-met mire a “mostani” jo lett. 🙂

  5. Miért mi volt a baja hogy háromszor kicseréltetted?

  6. 1. Touch id szar volt: beolvastattam az ujat azt random elfelejtette, hogy be van olvasva es nem oldotta fel.

    2. Allandoan lefagyott: kepek nezegetese kozben szo szerint megallt es csak hard reset segitett rajta.

    3. Akksi ido eleg tre volt: birt jo 2-3 orat azt annyi.

  7. Bocsánat a tudatlanságomért!
    Ha ebbe beleszalad valaki akkor tuti vége a telefonnak?
    Nekem kb. egy hónapja valamiért nem akarta megcsinálni az iTunes a biztonsági mentést többször is egymás után, és dobott is valami error kódot.
    Csak halványan dereng valami, nem mernék rá megesküdni, hogy 53-as volt (lehet hogy 153 vagy valami hasonló karakterekből állt).
    Egyelőre a Touch ID teszi a dolgát, egy pillanat alatt feloldja a telefont ahogy kell, de kissé nyugtalanít ez a cikk.
    Vajon van félni valóm, be lehet valahogy bizonyosodni, hogy tényleg rendben minden a készülékkel?
    Köszönöm ha valaki válaszol!

  8. @igerywhite: ha biztonsági mentést nem tudott csinálni, az nem 53-as hiba. ha a Touch ID működik, akkor téged nem érint ez a hiba. a bedöglő Touch ID-s készülékeket is csak akkor érinti, ha iTunes-ban kapnak egy frissítést (update) vagy egy restore-t.

  9. Mi kipróbáltuk, ha visszakerül az eredeti touch id akkor lehet frissíteni.

  10. @Jadeye:

    Köszi a gyors választ, megnyugodtam!
    Akkor gondolom annak sem lehet köze hozzá, hogy néha feloldáskor kissé “akadozva, darabosan” jön be a kezdő képernyő.
    Restore után beállítottam új telefonnak, de így is előfordul néha tök random módon, hogy fagyogatnak az animációk ( vagy minek nevezik ahogy megjelennek az ikonok feloldáskor ).
    Attól függetlenül, hogy ez egy viszonylag új 6s, betudható ez a “kis hiba” az ios 9-nek?

  11. Ha magától romlik el, arra valami garancián túli programot csinálhatnának. Ha arra visszahivást csinálnak, hogy 12 év alatt volt a fél milliárdból 12 olyan életművesz, aki el tudta törni az adaptert, akkor talán erre is csinálhatnának, ahogy a repedező Macbookra, vagy a rossz gpu-ra

  12. Hát a garancián túli javításrol nekem csak rossz tapasztalatom van. iPhone 5 ot vettem anyosomnak, befosott neki a power/sleep gomb. Neten sorozatszám alapján belekerult a javítandó készulékek kozé. Bevittem Sheffield Apple Strore ba, forgatták ossze vissza aztan visszaadta a csaj hogy az elolapi kamera ezen bizony cserélve lett. Hogyan állapította meg ránézésre azt nem tudom. (Amugy nem volt cserélve). Ezzel el is intézte hogy magamnak kellett kicserélnem a gombot.

  13. Akkor mi van, ha alaplap csere történt?
    Mert ugye Legtöbbször letiltott, vagy iCloudzáras telefonkat szoktak így orvosolni legtöbbször rommá törött donorböl.

  14. Sztm ezzel szépen betereli az Apple az userket a hivatalos szervízekbe.
    Nehogy má valaki megcsinálja olcsóbban, okosban.

  15. Ide kell vinni szervízbe ez a legjobb. http://www.almarium-pro.hu/ Ugyanis ők csak szervíz. Érdekes ami nem volt garanciális az Istyle -ba az attól még garanciális volt itt és pikk pakk megoldották. Sőt amikor az Apple-t felhívtam ők is azt mondták hogy nagyon sok a panasz az Istyle-ra. Én azóta csak ide viszek minden  cuccot.

  16. @Koxszifon: mivel az alaplapon a secure enclave össze van párosítva az eredeti alaplaphoz tartozó eredeti Touch ID-val, így az alaplapcsere ugyanannyira nem megoldás, mint a Touch ID csere. abban az esetben lehet megoldás, ha az alaplappal együtt érkezik az ahhoz tartozó Touch ID is. de ez ágyúval verébre.

  17. @igerywhite: 6S plus-on ugyan ezt csinálja nekem is, iOS 9 bug, 9.2-vel jött 🙂 és remélhetőleg 9.3-mal megszűnik 😀

  18. @Kristóf:
    Köszi, bár igazad lenne és tényleg megszűnne a továbbiakban!
    Ne érts félre nem káröröm amit érzek most, de mégis picit megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül (nem a készülékben van a hiba).

  19. Ugyanez a hiba volt nekem is a elozo telefonomnal (iPhone 6 Plus) szerencsere nekem eleg volt egy szalagkabel csere ami a touch id hez vezet, mindent enis korbe jartam anno es ez tenyleg igazan bosszanto mivel ugyan lehet kapni touch id-t de az nem fog ujjlenyomatkent funkcionalni csak home gomb es ha mar megtortent a baj (53 as hiba) sajnos az sem segit tovabblepni.. Ez tenyleg bosszanto, nalam is a hiba egy torott kijelzo cserevel kezdotott sajnos:/

  20. Ez nem ide tartozik de muszaj megkerdeznem
    Saurik beta repojaban a Cydia Impactor megy iOS 9 alatt?
    Letoltotte az appot csak nem merek ranyomni az indirasra

  21. Okes koszi
    Es bocsi hogy ide irtam 😀

  22. nem akarok reklaomzni, de van Budapesten egy szerviz, ahol megcsinaljak ugy az alaplapcseret, h jo lesz a touch ID is. Egy Iphone 6 tipust vittem oda, es jo lett.

  23. @jack86online: nyilván ha a csere alaplapot a hozzá tartozó Touch ID-val helyezik át, akkor az menni fog, ebben semmi titok vagy különleges tudás nincs, ezt így bárki ki tudja cserélni.

  24. Nekem Iphone 6 van és sokszor nehezen ismeri fel az ujjam sajnos garancia már nincs rá, viszont pont ebből kifolyólag ki is kapcsoltam az ujjlenyomat olvasót, ha mondjuk megjön az új IOS frissíteni fogom tudni a készülékem vagy ne is merjek vele próbálkozni ?

  25. @kevins344: az, hogy sokszor nehezen ismeri fel az ujjad, önmagában még nem jelent semmit. frissíteni fogod tudni – na már legalábbis olyan értelemben, hogy elindulni el fog a frissítés, de hogy végigfut-e, vagy biztosan megszakadna-e, azt ennyiből nem lehet megmondani.

  26. @Jadeye:
    Na ennek nem örülök, mondjuk eddig még nem volt gondom az frissítéssel utoljára a 9.2.1-et raktam fel és simán felment hiba nélkül! Tegnap újra kalibráltam az ujjlenyomat olvasót és most pörcre felold a készülék. Ez se értem, hogy miért kell, mert ha egyszer bekalibrálom akkor annak mindig rögtön fel kéne oldania.. Most jól működik 10-ből 9x rögtön felold!

  27. Sajnos sikerült megropogtatnom a 6s kijelzőjét, így most javítás előtt állok. Ha jól értelmezem a fentieket, csak akkor lehet problémám, ha a kijelzővel együtt ki kell cserélni a home gombot is (ez utóbbi nekem nem törött, és működik is).

    Ha cserélni kell, akkor lehet az megoldás, hogy elkérem a kicserélt darabot, és szükség esetén azt visszarakatva lehet frissíteni a rendszert?

  28. @zazoo: ha csak a kijelzőt kell cserélni, akkor a Touch ID marad a régi. ha azt is cserélni kell, akkor igen, mindenképp kérd el a gombot, hogy meglegyen. adott esetben ugyanakkor lehet, hogy érdemes lenne az Apple-lel javíttatni, mert akkor a garancia is megmarad, pláne úgy, hogy a 6s most a legújabb modell.

  29. Velemenyem szerint kicsit felrevezeto a cikk javitas teren es lehuzza a garancian tuli szervizeket:
    “ha nem az Apple-nél és hivatalos szervizpartnereinél kerül javításra a készülék Touch ID-ja.”
    Ha tevedek akkor elnezest kerek es valaki javitson ki, de tudtom szerint:
    Hivatalos szervizpartner csak nagyon alap dolgokat tud cserelni, vagy egybe az egesz keszuleket.
    Ezek az alap dolgok: 4/4S hatlap, akku barmiben , kamera kiveve 5-ben, vibra kiveve 4S-ben, home gomb 5 es 5C-ben, beszedhangszoro. Ezeket ovodasok is ki tudjak cserelni kb 5 perc ifixit utan.
    Sehol nem fognak neked kulon Touch ID-t javitani/cserelni, csak keszulek cseret kerhetsz ami 5Snel 110.900Ft-tol indul, ja es ezt is csak abban az esetben, ha elotte nem volt garancian tul belenyulva a keszuelekedbe. Pl. ha elszakadt mert egy nem hozzaerto kisiparos cserelt pl. akkumulatort akkor buktad a kedvezmenyes csere arat, es csak teljes aron kaphatsz uj keszuleket.
    Garancian tuli szervizben 5S-nel lehet home flexet cserelni de igy ertelem szeruen Touch ID funkcioja elvesz (szervizektol fuggoen 5-10ezer), vagy kivezetekelni ha mondjuk csak a Home funkcioja nem mukodik (kb. 10.000Ft), esetleg lehetoseg van komplett alaplapot es hozza tartozo Touch ID-t cserelni 60-70.000Ft-tol. Persze ezt egyre kevesebb helyen csinaljak, egyre nagyobb hataridokkel.
    6-tol felfele tudomasom szerint nincs megoldas, sajnos ha elszakad akkor 53-as levelnehezek software visszaallitas utan. Beazas eseteben csinaltunk mar Touch ID szalagon levo muanyag csatlakozo cseret, ami megoldotta a problemat, mert szerencsere elegge vizallora csinaltak, minden apro alkatreszt beontenek muanyagban, igy nem karosodnak, max a csati.

    Ha lehet Apple-nel CSAK Touch ID cseret kerni akkor tajekoztassatok a meneterol, mert ez esetben le vagyok maradva.

  30. @kenni: a cikk nem állította azt, hogy itthon cserélne az Apple külön alkatrészt, mert nem cserél: itthon nincs level 2-es szervizre lehetőség iPhone esetén, tehát kiküldik külföldre, az Apple európai szervizközpontjába, és ott elintézik, amit kell, ha a készülék garanciális.

    ha nem garanciális, mert mondjuk a kijelző is törött, akkor valóban a készülékcsere szokott lenni, ami – ahogyan a cikk is írja! – elég drága. a másik opció ennek kiküszöbölésére a készülékbiztosítás, ami az APR-eknél és a mobilszolgáltatóknál is elérhető, és fedezi még az összetörést is.

    felesleges szépíteni ezt, hiszen mindennek technikai okai vannak, így ha egy nem hivatalos szerviz cseréli a gombot vagy annak elektronikáját, akkor a Touch ID ujjlenyomat-olvasási funkciója megszűnik (hiszen nem lesz összepárosítva vele a secure enlave) – és ennek eredményeként egy frissítéskor kíméletlenül bekövetkezik az 53-as hiba. ez teljesen független attól, hogy az adott szerviz mennyire hozzáértő, hiszen nem fogja tudni megoldani egyik sem a secure enclave és az új gomb elektronikájának párosítását, mert nincs rá lehetősége.

    aki nem hozzáértőhöz viszi, az nem tudom, mit vár.

    azt meg ne fedezzük fel spanyolviaszként, hogy ha kicseréli valaki az alaplapot ÉS az új alaplappal annak Touch ID-ját is átszereli, hiszen az nyilván menni fog.

  31. @Jadeye: Szavaidbol veve akkor olyanra nincs lehetoseg, hogy mondjuk szakadt vagy azott Touch ID eseten hivatalos Apple szerviz atveszi, kikuldi kulfoldre es uj Tocuh ID-vel kapom vissza ugyan azt a keszulekek ugyan azzal az alaplappal?

  32. @kenni: legjobb tudomásom szerint Magyarországon ilyesmire nincs lehetőség az Apple hivatalos szervizpartnereinél, beázást eleve nem is javítanak, elszakadt gomb meg csak akkor fordulhat elő, ha valaki belenyúlt, vagy durván sérül, de ez is mind garanciavesztő, és ilyen esetekben még a kedvezményes csere sem valószínű. ha garanciális cseréről is van szó, akkor a legtöbb esetben egy az egyben kicserélik az egész készüléket, aztán a régi, leadott készüléket majd felújítva eladják mondjuk az USA-ban refurbishedként, olcsóbban.

  33. Csak azt nem értem, ha van lehetőség alaplap + Touch ID cserére (amelyek természetesen össze vannak párosítva), akkor azt a hazai szervizek miért nem csinál(hat)ják meg? Még akár úgy is, hogy kiküldik valamelyik európai országba (mert az Apple szerint mi nem vagyunk azok). Miért kell az embereknek mindenféle buhera módszerekhez folyamodni? Mert természetesen beszerezhető az alaplap + Toucsh ID páros, és akad olyan, aki be is szereli. Miért nem lehet ezt hivatalos szervizben is elérni. Ha már az Apple nálunk adja szinte a legdrágábban a telefonjait, akkor legalább ennyit megtehetne.
    A másik dolog az, hogy az rendben van, hogy nem működik a Touch ID a Home gomb csere után. De az már egyenesen pofátlanság, hogy egy apró alkatrész cseréje miatt egy több százezres telefont tönkre tegyen szándékosan egy cég. Remélem a gatyát is leperlik róluk mondjuk az USA-ban emiatt az aljas lépés miatt. Ez közönséges lopás. Főleg amiatt, hogy a home gomb egy elég megbízhatatlan alkatrész, ami sűrűn elromlik. Ez még akár szavatossági probléma is lehet a garanciaidő lejárta után, hiszen az gyártási hibának is felfogható, hogy egy alkatrész nem sokkal korábban tönkre megy, mint ami egy tartós fogyasztási cikktől elvárható. Az meg, hogy egy csere után az egész készülék használhatatlan lesz, egyenesen szándékos rongálás.

  34. @Jan: “De az már egyenesen pofátlanság, hogy egy apró alkatrész cseréje miatt egy több százezres telefont tönkre tegyen szándékosan egy cég.”
    ezt már az iPhone 5s és a Touch ID bejelentésekor elmondták, tehát senkit nem érhet váratlanul. jó, azt nem mondták, hogy 53-as hibát fogsz kapni adott esetben, de azt tudhatta mindenki, hogy ha kicseréli a gombot, akkor az nem fog működni.

    ha garanciális a készüléked, és előáll egy ilyen helyzet, akkor alkatrészcsere helyett az Apple a teljes készüléket kicseréli. ingyen, hiszen garanciális.

    ha nem garanciális, akkor is csak készülékcserére van lehetőség, ami elég drága.

    alaplapot a hozzá tartozó Touch ID-val hivatalosan nem fogsz tudni beszerezni, tehát ilyen esetben az maximum egy donor készülékből származhat.

    “Miért kell az embereknek mindenféle buhera módszerekhez folyamodni?”
    nem KELL. az emberek többsége azért választja a nem hivatalos szervizt, mert már nem garanciális a készüléke, és nem akarja kifizetni a teljes készülékcsere díját, ami bizonyos szempontból nyilván érthető.

    “egy alkatrész nem sokkal korábban tönkre megy, mint ami egy tartós fogyasztási cikktől elvárható”
    mi eddig nem nagyon találkoztunk olyan esettel, hogy magától bedöglött volna a Touch ID a garancia letelte után, sokkal inkább fordult elő olyan, hogy beázás vagy egyéb sérülés miatt ki kellett azt cserélni, ami viszont nyilván nem minősül garanciális esetnek. ha arról lenne szó, hogy tömegesen döglenek be a Touch ID-k az iPhone 5s-ekben, akkor már lenne TouchGate, de erről egyelőre nincsenek hírek.

    “Az meg, hogy egy csere után az egész készülék használhatatlan lesz, egyenesen szándékos rongálás.”
    ha hivatalos szervizben történik meg a javítás, ilyen nem fordul elő. az Apple sosem támogatta a nem hivatalos, garancián túli szervizek igénybe vételét.

  35. Mert üzlet!!! A legnagyobb üzlet a javítás és karbantartás.Én a kezdetektől Apple és Iphone fan vagyok, de ha elromlik az 5S touch id-je és nem tudják megjavítani valószínű nagyon csalódott leszek. Ezekkel a cserealkatrészekkel kapcsolatban ha kiderülne az igazság, nagyon elcsodálkoznának a tulajdonosok, hogy mennyibe kerülnek igazából és mennyi a mese! Jaj és nehogy napokba kerüljön már meg külföld stb. Na ezek amik ellen nem lehet tenni !! FIZETÜNK mint a katonatiszt! De ettől függetlenül a világ egyik legjobb terméke (szerintem) az Iphone meg az Ipad, remélem az is marad! Az SE pedig egyik legnagyobb sikere lesz az Apple cégnek .

  36. Nem mondja komolyan, hogy ez a tökéletes megoldás!!?? Azt gondolom, ha valaki megszokta a tuch ID-t akkor azt szeretné használni a továbbiakban is, hiszen nem létezik olyan technikai eszköz ami nem romolhat el!!!! Rég hallottam ekkora butaságot!

  37. Ja, és gondolom tőlünk nyugatra illetve még nyugatabbra nem egészen így történnek javítások de mire erre “nyomorult” világrészre elér (volt szocialista országok) addigra mindig minden megváltozik! Miért néznek bennünket mindig hülyének? Érdekes, arra felé a perektől nagyon félnek a gyártók. Erre miért nem?

  38. @mihalyjozsef1963:
    Még mielőtt Jadeyera ráhívja a TEK-et gyorsan elmondom, hogy a csillogó nyugaton sem gondolom hogy úgy megy hogy besétál az Apple Storeba, elmondja a gondot és kicserélik Önnek e készüléket. Ráadásul kap két kupont a közeli MCDONALD’S-ba.
    Javaslom Önnek hogy tekintse meg ezt a videót, melyben tökéletesen látszik mekkora csúnya az Apple 😀
    http://indavideo.hu/video/Apple_-_A_megszegett_igeret2016_Dokumentumfilm

  39. Jaj, dehogy hívom! De tapasztalataim szerint sokkal fényesebben mennek a dolgok (a márkavédelem terén) !
    ÜZLET! Annyira mindegy milyen márkáról beszélünk (lehet az a nagybetűs S..y vagy S…ng! Én nem engedném hogy helyiek képviseljék a cégemet !!!! Mert amikor még a Japán Anyacéghez lehetett fordulni (mára már ezt a helyi képviseletek kiküszöbölték) teljesen korrekt megoldások születtek (persze induljunk ki abból, hogy nem ázott be, nem törtem össze, nem esett bele a tökfőzelékbe stb.) ! De egyáltalán, ha én rontottam el akkor miért nem lehet megjavítani egy korrekt árért (nem mennék bele mennyibe kerülnek az alkatrészek)!

  40. Kedves Taky1974 !
    Annyira képmutatás ez a film! Az itthon 250 forintért árult Kínában gyártott munkavédelmi kesztyű ugyan ilyen a végletekig “kizsigerelt” munkások készítik (ne adj isten gyerekek)!! De ki gondol erre? A kasszánál az a lényeg minél kevesebbet kelljen fizetni. Persze ez pláne megerősíti az előzőekben leírtakat az alkatrész árakkal kapcsolatban.

  41. @mihalyjozsef1963: ha az Apple nem javította volna ezt a hibát, akkor talán érthető lenne ez a kirohanás. de már javították, így eleve nem érthető ez a problémázás.

    azt meg senki sem mondta, hogy nem garanciális szervizben kell szervizeltetni a készüléket – de ha mégis ez történik, akkor azóta ismert tény, hogy nem fog működni a Touch ID, amióta az Apple bejelentette az iPhone 5s-t, tehát ez évek óta köztudott.

    az esetleges garanciális kérdésekkel az Apple Supporthoz lehet fordulni: http://apple.com/hu/contact

    a Szifon.com nem az Apple oldala, hanem egy független híroldal, de ezt az Impresszumban is külön leírtuk.

  42. Én nem magukat bántom, mert miért is tenném! De az, hogy ” az Apple javította a hibát” !
    A hiba javítása számomra azt jelenti, hogy a készülék teljesértékű lesz! Én erről most hallok először, de fel sem merült bennem, hogy ilyen van! Nem vagyok benne biztos, hogy mindenki könnyen fogadná a szembesülést a valósággal! Még egyszer, én nem bántom magukat! Ha mégis úgy tünt, bocsánat!

  43. Elfelejtettem az új webdizájnt értékelni, nagyon, nagyon szép lett és jól használható!
    Gratulálok!

  44. Én is Kijelző törés után futottam rá erre a hibára….. Kijelző és alaplap cserével lett megoldva a probléma, fél évvel ezután most ismét elkezdett baszakodni az ID random törli az ujjlenyomatot csomószor nem érzékelni…. egész biztos nem merek frissítést eszközölni majd rajta 🙁 felháborítónak tartom, hogy egy amúgy teljesen működő több százezres telefont dobhat a kukába az ember, mert nem lehet rá os-t tenni egy olyan hardver hiba miatt ami amúgy minimálisan könnyíti csak meg az ember életét


Add a Comment