fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Zoltán küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

nimbus-appl-tv-controller

Előre kell bocsássam, hogy soha nem volt játékkonzolom, eltekintve a gyerekkori Nintendo-tól. Azonban Apple TV-m (3. gen) volt, és most az új generáció megjelenésével nem tudtam kihagyni ezt a lehetőséget. Így írnék néhány sort az új Apple TV és a SteelSeries Nimbus kapcsolatáról.

A negyedik generációs Apple TV új fejezetet nyitott a termékkategória történetében. Az Apple másodszor alakította át ezt a terméket alapjaiban. Az első generáció a beépített merevlemezzel egy igazán jó médialejátszó volt (és az a mai napig is). Az Apple ezt cserélte le 2010-ben egy olyan lejátszóra ami nem rendelkezett a felhasználó által kezelhető tárhellyel, pusztán az online tartalmak elérésére korlátozódott. A második és harmadik generáció között nem volt nagy a váltás. Ugyanaz a szoftver futott rajtuk, ugyanazokkal a képességekkel. A harmadik generáció ugyan egy kicsit erősebb hardverrel jelent meg, de ez csak arra volt elég, hogy elérhetővé tegye az 1080p felbontást. (Ami – lássuk be – 2012-ben már igen csak aktuális volt.)

És most itt az új Apple TV. Új operációs rendszer, új távvezérlő, App Store, Siri (még mindig nem tud magyarul) és természetesen egy erős hardver. A készülék ügyesen ötvözi az 1. és a 2-3. generációk összes pozitív tulajdonságát, sőt, túllép ezeken minden tekintetben. A kezelőfelület csodálatos, a távirányító fantasztikus lett és a folyamatos szoftverfrissítéseknek köszönhetően a készülék napról napra többet tud. És el is érkeztünk az írás lényegéhez. Az App Store és azon belül is a játékok és persze a SteelSeries Nimbus kontroller.

steelseries_nimbus_apple_tv

Remek megoldást alkalmazott az Apple. Minden játék – egy-két speciális kivételtől (mint például a Guitar Hero) eltekintve – vezérelhető a készülékhez kapott távirányítóval. Nem csak hogy vezérelhető, hanem nagyon élvezetesen vezérelhető. A giroszkóp és a gyorsulásmérő nagyon jól teszi a dolgát. Kiegészítve a gombokkal és az érintőfelülettel, igazán újszerű és jó élményt ad. De az igazi trükk akkor jön, amikor csatlakoztatjuk a SteelSeries Nimbus-t az Apple TV-hez: konzol élmény! Nem csak annyi történik, hogy a távirányító helyett a kontrollert nyomkodjuk, hanem teljesen új, kibővített irányítási rendszert kapunk. Ráadásul azok az alkalmazások, amik fel lettek készítve rendes irányításra, röviden el is magyarázzák és megmutatják, hogy mit és hogyan kell a Nimbus-szal másként csinálnunk. Természetesen vannak olyan játékok, ahol nekünk kell ezt kitalálnunk.

Felhasználásban alapvetően négy fő különbség van. Az első esetben, mint például a Crossy Road, nem válik élvezhetőbbé a játék, sőt, az annyira jól működik az Apple TV Remote-tal, hogy visszalépés a kontroller. A második esetre jó példa az Asphalt 8, ahol mind a két vezérlési mód jó játékélményt nyújt, tényleg csak azon múlik, hogy ki hogy szeret játszani. A harmadik esetben – mint a Rayman – pedig teljesen megváltozik a játék és igazi konzol élmény válik belőle. A negyedik az a kategória, ahol a SteelSeries Nimbus nem használható, vagy mert saját speciális eszköz kell – mint például a már említett Guitar Hero-nál –, vagy pedig csak a gyári távirányító, esetleg iPhone/iPod Touch jöhet szóba, mert szükség van a giroszkópra, ilyen a Just Dance.

features_pressure

A Nimbus üzembe helyezése rendkívül egyszerű. Ajánlott letölteni az iPhone/iPad készülékünkre a SteelSeries Nimbus appot, és első körben erre az eszközre felcsatlakozni. Egyrészt az alkalmazásban rögtön válogathatunk is a kontrollert támogató játékok között, másrészt azoonal frissíthetjük a Nimbus firmware-ét. A frissítési folyamat egy gombos és nagyon gyorsan lezajlik, nincs talán 10 másodperc sem. Ezek után már bátran csatlakozhatunk az Apple TV-re. A Beállítások, Távvezérlők, Bluetooth menüpont alatt hozzáadjuk az eszközt. Innentől nem lesz szükség a gyári távirányítóra, mert mindent el tudunk végezni a kontrollerrel, tökéletesen kezeli az Apple TV menürendszerét. Egyedül talán a főképernyő gomb hiányzik, az is főként az alkalmazásváltóhoz.

A SteelSeries Nimbus jó minőségű, jó szolgáltatásokkal rendelkező vezérelő, ami igazán javítja a felhasználói élményt az Apple TV-n. Sőt, iPhone/iPad/iPod Touch kompatibilis, illetve Mac-en is használható, így nem csak profi gamerek lelhetik benne örömüket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Nagyon jó! Nekünk a jézuska hozota karácsonyra ezt a párost. Napi használatban van, kihasználjuk minden porcikáját. A lányaim most épp a Just Dance-t nyomják ( legalább mozognak egy kicsit! :)))
    Amire kiváncsi lennék az az, hogy az Asphalt 8 pl. 100 valahány MB apple tv-re, az iphone-ra meg több mint 1GB!? miért van ekkora különbség?

  2. Még rengeteg javítani való van a szoftveren.
    Ha a távirányító is aktív, akkor össze akad a kontrollerrel, tehát ki kell kapcsolni a távirányítót./borzasztó idegesítő/
    A távirányító egy az egyben az xbox one távirányító másolata, minimális eltérésekkel/tudjuk miért/.
    Nagyon kényelmes a fogása, és mindent kezelhetünk vele. Bár pár dolgot elég kényelmetlenül.
    Hatótávolság 4-5 méterről próbálhattam ki, és semmi gond nem volt.
    Nem minden játék támogatja, de szinte minden játékban más a kiosztás….nagy hiba!
    Asphalt 8 ugyanaz az élmény mint androidon xbox kontrollerrel, bár androidon ott az Asphalt Nitro…..
    Az android ezt kb 3 éve tudja…..ideje volt !!!!

  3. Jó kis kontroller ez, egész más játékélmény, mint a távirányítóval. Most azt szeretném elérni, hogy Windows alatt is lehessen használni. Egyelőre nem sikerült, de még nem is mélyültem el benne igazán.

  4. Nimbus volt a Harry Potterben is 😀


Add a Comment