fbpx Skip to content

Két hiba is felbukkant a napokban, ami a Safari böngészőt érinti. Az első a beszédes nevű CrashSafari nevű oldal, a második pedig a Safari-javaslatok opció bekapcsolt állapota esetén jelentkezik, amikor a böngésző címsorába próbálunk valami webcímet beírni.

Safari-crash-hero

Mindkét hiba érinti mind az iOS, mind az OS X rendszereken futó Safarit, de némi elővigyázatosság illetve egy beállítás módosítása átmeneti megoldást nyújthat rájuk, míg az Apple nem orvosolja ezeket.

CrashSafari

A CrashSafari esetén jelenleg csak az a megoldás, ha nem látogatjuk meg az adott oldalt – bár mivel ez épp a legújabb rickrolling, így egyre többen küldik el másoknak az oldal linkjét linkrövidítő mögé rejtve (ide kattintva tudjátok kipróbálni…).

Az oldal kódja alapján – amit egyébként már nem fog megmutatni a Safari, mert strandlabdázni kezd – látható, hogy az semmi mást nem csinál, mint meghívja a HTML5 History API-t több ezerszer egy ciklusban, amitől a böngésző gyakorlatilag befagy:

crashsafari-code

A History API segítségével a modern böngészők képesek a címsorban a webcímet megváltoztatni anélkül, hogy magát az oldalt újra kellene tölteni. Ez kényelmesebb böngészési élményt eredményez, mert például egy cikk megnyitásakor az az oldal újratöltődése nélkül képes kinyílni, miközben a címsorban a link a cikk linkjére változik.

A CrashSafari készítője azzal éri el a böngésző megakadását, hogy meghívja ezt az API-t több ezerszer, gyors egymásutánban.

A CrashSafari kikerülésére jelenleg csak az az egyetlen biztos módszer, ha átmenetileg elkerüljük a linkrövidítős linkeket.

Safari-javaslatok

A Safari-javaslatok kapcsán meglévő hiba miatt a böngésző már akkor összeomolhat, ha a címsorba szeretnénk beírni egy webcímet. Itt nem teljesen egyértelmű még, hogy pontosan mi okozza mindezt, de a tapasztalatok alapján a Safari-javaslatok opció kikapcsolása sikeresen megelőzi az előfordulását.

Ehhez menjünk a Beállítások (Settings) appban a Safari menüpont alá, majd ott kattintsuk kikapcsolt állapotúra a Safari-javaslatok (Safari suggestions) opciót:

Safari-javaslatok Safari-Suggestions

Ugyanezt OS X esetén itt kapcsolhatjuk ki:

Safari-javaslatok-OS-X

A másik lehetőség a Privát böngészési mód opció használata. Ilyenkor a Safari nem kér le adatokat a javaslatokat adó szervertől az intelligens webcím-kiegészítéshez, így nem is jelentkezik emiatt az összeomlás.

A Privát böngészési mód bekapcsolásához a Safariban nyomjunk a jobb alsó sarokban a lapfülek megjelenítésére, majd az így megjelenő nézetben a bal alsó sarokban található Privát feliratra. Ezután a Safari jelzi is, hogy aktív a Privát böngészési mód:

Privat-bongeszes-01 Privat-bongeszes-02

OS X esetén a Privát böngészési mód a ⇧⌘N billentyűkombinációval új ablakot nyitva kapcsol be.

Jó hír, hogy az iOS 9.3 beta 2-ben ez utóbbi hiba már nem tapasztalható, a CrashSafari viszont még mindig a Safari app kilépéséhez vezet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Nekem az egész telefon összeomlik és ujraindul a crash safari tól…

  2. Nekem meg mar be sem lehet kapcsolni mit tegyek?Valaki…:S

  3. @limpii: ilyenkor csak a grafikus felület indul újra, nem a teljes iOS. de ne nyisd meg azt a linket, és kész.

    @meszi83: reset? home+power egyszerre lenyomva tartva 10mp-ig. aztán kapcsold vissza.

  4. Chrome -ot kell használni… Vagy Maxthon bőngészőt.

  5. Nemcsak a Safari omlik össze ettől, hanem a Windows-os Mozilla Firefox is…

  6. Nekem eddig még nem omlott össze pedig használom a safarit…

  7. A furcsa az, hogy a megadott linkre kattintva PC-n, konkrétan windows 10 és Google Chrome alól, egy 3.2GHz-es processzor, 16GB RAM, és 256GB SSD-t felvonultató gépen a Chrome konkrétan kifagy, és csak a feladatkezelőből tudtam kilőni.

  8. @Walaky: Azt nem írtad le milyen egérpaddal produkálja… fontos lenne pedig.

  9. @dnp: ???????

  10. @dnp: ??? Ez jó..

  11. Nekem az a problémám hogy mióta frissítettem a rendszert( ios 9.2.1 ) azóta a safari nem az egész oldalt menti pdf be, csak a képernyőn láthatót részt menti.

  12. En miota frissitettem a macbookom (pro 11late) bekapcsolasnal egy kor van athuzva es sehol semmi lehetoseg tovabblepni. Mi lehet a gond ?

  13. @Jadeye: koszi, kozben 27 restart segitett rajta 🙂

  14. @dnp: A specifikáció azért fontos, mert volt benne kraft ahhoz, hogy 10 000x lezavarja a kérdéses hívást. Egy ARM-es csoda esetében ez nem feltétlen igaz…


Add a Comment