fbpx Skip to content

Kicsit több mint egy hónappal az iOS 9.2 megjelenése után az Apple pár perce kiadta az iOS 9.2.1-et.

megjelent-ios9.2.1-cover

A 9.2.1 elsősorban egy, MDM szerver használatakor jelentkező problémát javít, új funkcionalitást gyakorlatilag nem hoz.

Újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:

Ez a frissítés biztonsági frissítéseket és hibajavításokat tartalmaz, többek közt egy olyan hiba javítását, amely MDM-szerver használatakor megakadályozhatja az alkalmazástelepítést.

Jailbreak?

Az iOS 9.1-től kezdődően egyelőre nem jelent meg jailbreak, így aki bármi okból is függ a jailbreaktől, annak azt tanácsoljuk, hogy még ne frissítsen a 9.2.1-re sem. A legfrissebb jailbreakelhető verzió jelenleg a 9.0.2, erről itt írtunk részletesen: Pangu 9 – megjelent az első untethered jailbreak az iOS 9-hez!

És hogy miért kell annyit várni egy jailbreakre? Erről itt írtunk bővebben: Gyakori kérdések: miért nincs még jailbreak adott iOS-verzióra, miért kell ennyit várni?

SHSH, downgrade, újratelepítés

Korábban az SHSH-k tették lehetővé, hogy olyan iOS-verziót is visszatehessünk egy készülékre, amit az Apple már nem írt alá. Az iPhone 4s-től kezdődően viszont technikai okokból jelenleg nincs lehetőség az SHSH-k felhasználására. Ha valaki nem akar frissíteni, akkor vigyázzon a készülékére, és ha az felajánlja a frissítést, akkor azt ne fogadja el, vagy ha az iTunes tesz így, ott is nyomjon mégsemet, az esetleg a készülékre letöltött OTA frissítési csomag pedig már törölhető, ha sok helyet foglal. Magától egyetlen készülék sem frissül.

Az SHSH-król és azok fontosságáról, valamint a TinyUmbrelláról itt írtunk korábban: Mi az az SHSH, és hogyan működik a TinyUmbrella?

Az aktuálisan legfrissebb iOS-verziónál régebbi változat csak speciális esetekben, és csak megadott készüléktípusokra állítható vissza: odysseusOTA: az iOS 6.1.3 vagy iOS 8.4.1 telepítése jailbreakelt készülékre. Bármely más esetben kizárólag csak a hivatalosan legfrissebb verzió tehető fel.

Ha a készüléken aktuálisan meglévő verziót szeretnénk kitakarítani: Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül

Az Apple jelenleg az alábbi iOS-verziót írja alá: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Letöltés

Ha valaki szeretné lementeni a 9.2.1 IPSW fájlját, az az alábbi linkekről teheti meg:

iPhone:

iPod touch:

iPad:

Olvasd el a hozzászólásokat is

55 Comments

  1. Azt olvastam, hogy jön a 9.2-9.2.1 jailbreak, amikor megjelenik a 9.2.1.
    Ha igaz akkor nem kell már sokat várni a TaiG új jailbreakjára.

  2. Remélem

  3. nem a 9.3 -al jön a JB? már nagyon kéne 🙂

  4. Csak attol félek hogyha a kihasznált hiba a 9.3 ban is benne van akkor nem fogják a jaikbreaket kiadni amig a 9.3 megjelenik. Azt meg márciusra irták valahol.

  5. Már nagyon kéne az a jailbreak!! 🙂

  6. @zalan0724: Biztos vagy te benne, hogy TaiG-t olvastál? ő utoljára 8-as verzióra csinálta a jb-t, 9-esre pangu csinálta.

  7. Igen

  8. Par napja hasznalom a 9.3-at, betat, szerintem tok jo. Eddig semmi hibat nem talatam rajta, ergo en mar vissza nem teszem a 9.2.x-et az biztos. A jailbreakra nekem csak a kinezet miatt lenne szuksegem, nem tetszik az also dock.

  9. Kicsit más a téma tudom amit én akarok , valami olyan megoldás tud valaki amivel megoldható hogy hatérkép automatikusan váltakozzon????

  10. @tomika24: Jailbreak segítségével megoldható, de ez amúgy miért szükséges? 🙂

  11. Van a kislányomról pár kép csak e miatt ! 🙂

  12. Ha megvan a hiba a 9.3 ban, akkor mit számít már az az 1 honap? Szerintem időtállóbb lenne a 9.3, mert egy csomó program megfogja majd követelni ha kijön!

  13. @tomika24: áh értem. Hát marad sajnos a jailbreak.

  14. Kedves admin, azt meg tudnád nekem mondani, hogy melyik az a tweak amellyel automatikusan váltakozóra tudom állítani a hátteret? Még iOS 8 alatt kersem, de sehol nem találtam olyat, mint amilyen például OS X alatt van.

  15. @Stig96: talán a WallCycler, ami minden feloldáskor dob be új háttérképet a kiválasztott mappából, de passzolom, hogy iOS 8 és 9 esetén megy-e.

  16. Lehet hogy hülyén hangzik de remélem hogy a 9.3 ban ez a hiba már nem lesz meg ami a Jailbrake hez szükséges mert különben soha nem fog kijönni a Jailbrake mert mundig várnak. Mondjuk azt sem értem hogy az Apple nek miért fáj ha vissza tudok tenni egy régebbi szoftvert

  17. @stei: “Mondjuk azt sem értem hogy az Apple nek miért fáj ha vissza tudok tenni egy régebbi szoftvert”
    pedig ez nagyon egyszerű. a frissítések különböző biztonsági és egyéb hibákat javítanak és új funkciókat hoznak. ha vissza tudnád tenni a korábbi verziót, azzal a korábbi verzióban meglévő biztonsági és egyéb hibák is ott lennének, illetve ha az újabb alkalmazások összeomlanának vagy nem működnének megfelelően, akkor a fejlesztők helyett az Apple-t kárhoztatnád.

    a fejlesztői szempont pedig a másik része a dolognak. ebből a szempontból mind az Apple-nek, mind a fejlesztőknek az az érdeke, hogy a lehető legújabb “funkciókészlettel” elérhető dolgokat nyújthassák, tehát ne legyen szükség idejétmúlt, időközben jelentősen átdolgozott utasításkészletet támogatni, ami jelentősen körülményessé tenné mindezt. nézd meg például mellé az androidos appokat: kismillió különböző képernyőfelbontás, Android-verzió és így elérhető utasításkészlet, ami kifejezetten nehézzé teszi, hogy megfelelően jelenjen meg egy app bármely készüléken.

    minél kevesebb lehetséges környezetre kell felkészíteni egy appot, azt annál könnyebb optimalizálni, és ha mindenki a lehető legfrissebb verziót használja, akkor a lehetséges utasításkészletből is a legújabb az elérhető.

    hogy ezzel mennyire ért valaki egyet, az a saját meglátása, de üzletpolitikai, biztonsági és fejlesztői szempontból ez az Apple érdeke (és valójában a felhasználóé is).

    egyébként ha megjelenik egy jailbreak, az jellemzően lefelé kompatibilis szokott lenni.

  18. IPhone 6s-en feloldás után a fejléc megjobnan késik mint eddig… Tapasztalja ezt a jelenséget valaki???

  19. @Jadeye: Lehet ezt magyarazni de a valosagban mindenki szeretne ha lenne erre lehetoseg. Ha nagyon kukacos az apple akkor is legalabb a keszulekeken futatthato oprendszerek legutolso valtozatat kene engednie. Az appoknak semmi baja nem lesz ettol (nyilvan amelyekhez nincs meg a megfelelo minimalis oprendszer szint azt nem toltene le, ugyanugy mint amikor frissitenel egy appot egy regi keszuleken), a tobbi viszont szepen menni fog, ahogy az olyan embereknel is megy akik mondjuk peldakent ios7rol vagy 8rol a mai napig nem frissitettek de ettol meg ugyanugy mukodnek a frissitett appjaik.

  20. @Jadeye:
    Már bocsáss meg de ez a marketing maszlag. Egyetlen célja van, mégpedig a készülékek elavultatása. Ha ennyi ideje tartó Apple ökoszisztéma lét után nem látod, annak csak egy oka van, hogy nem akarod látni.

  21. @dakota69: Nemtudom ez mi lehet, vagy mire gondolsz, most probalgattam 6Sen szinten de nem tunik fel ilyesmi.

  22. Itt csak az a kérdés miért nem engedi a visszatöltést. Nekem semmi bajom nem volt a 9.0.2 vel és volt rá jailbreak is. Frissitettem volna ha van jailbreak. Biztos javitják folyamatosan csak meg kellenne adni az esélyt a visszatöltésre. Garanciáztatni kellett a telefonom és már 9.1 volt az ujjon, de ha nekem a 8 asjobban tetszik akkor nem lehet vissza tenni. Ez ami zavar. Nem érdekel az apple álláspontja mert ugy is azt csinálják ami szerintük jó csak azt ne mond hogy sokak nem szeretnèk visszarakni a régebbi ios-t. A lányomnak 4s van és mondjuk a 8-as jobb volt mint a 9. Visszarakni nincs lehetőség mert meg van kötve a kéz. Csak azt mondom hogy legyen lehetőség visszarakni. Nem kötelező, csak lehetőség. Nem arra a pár hétre gondolok amig aláirják a régit mivel nekem most cserélték és a 8-ast már rég nem lehet vissza tenni.

  23. Sziasztok,

    Jelenleg egy 4S keszulekem van es 9.2 IOS van rajta. Idaig mindig csak vartam a kovetkezo szoftver frissitest hatha javul valamit a keszulek de mar oszinten szolva tele van a hocipom az egesszel. Egyszeruen hasznalhatatlanul belassul a keszulek. Az email megnyitasa egy orokkevalosagnak tunik neha a telefont fel sem tudom venni amikor csorog stb.
    Szeretnem visszatenni a korabbi 6.0 esetleg 7.0 IOS verziot remelhetoleg ettol ismet ugyanolyan gyors lesz mint ujkoraban volt. Ehez kerem a segitsegeteket. Pontosan mit is kell csinalnom, hogyan tudom a 9.2 verziot lecserelni a 6.0 verziora?
    Probaltam utannanezni de egyenlore annyit tudtam meg, hogy meg kell varni a JB-t ehez a verziohoz addig nem lehet. 2009 ota van iPhone keszulekem es meg soha sem volt szuksegem jailbreak-elni a telefont igy nem is tudok rola szinte semmit sem. De az is lehet, hogy megoldhato JB nelkul is? Ha van otletetek akkor legyszives segitsetek.
    Koszi elore is.

  24. @admin jailbrake nem tudom hogy működik , hogy kell csinálni , igaz elmúlt 1éves de telekom függő!

  25. Dakota!Nálam van ilyen sima 6-on…de nem mindíg…

  26. Nem indul el a Zene app!
    Apple Music és ennyi tovább nem megy

  27. Nekem sem megy a zene app. Ip6-on. Remélem nem marad így…

  28. Megoldódott!
    Bekapcsoltam,aztán ki az Apple Musicot a beállításokban!
    Utánna elindult!
    I6S

  29. @aw123: nem kötelező frissíteni. magától nem települ a frissítés.

    “Ha nagyon kukacos az apple akkor is legalabb a keszulekeken futatthato oprendszerek legutolso valtozatat kene engednie.”
    de hát pontosan ez van most: csak az adott készülékre elérhető legfrissebb iOS-verziót tudod visszatenni. a legfrissebb csak akkor lesz legutolsó, ha a készülék szoftveres támogatása megszűnik.

    @speedhorse: nem baj, ha nem értesz a fejlesztéshez, de láthatod, hogy azt írtam, hogy “üzletpolitikai, biztonsági és fejlesztői szempontból ez az Apple érdeke”. ha ebből számodra csak az szűrődik le, hogy ez marketing maszlag, akkor nem tudok rá mit mondani. direkt leírtam, hogy üzletpolitika. nem tudom, mi ebből a nem érthető.

    @stei: leírtam, miért nem engedi. ezért nem engedi. én sehol nem írtam olyat, hogy senki nem szeretné visszatenni a korábbi verziót. de a jelenleg elérhető, és az elmúlt évek alapján látható információk alapján elég kevés az esély, hogy bármikor is lehetséges lesz a tetszőleges verzió felrakása hivatalosan. de írni kell Tim Cooknak, hogy tegyen valamit. de erre az elmúlt lassan 8 év alapján, amióta iPhone létezik, gyakorlatilag kár számítani.

    @NetFantom: nem tudod visszatenni a korábbi verziót. ami módszerrel lehetne, ahhoz a készülékednek jelenleg is jailbreakeltnek kellene lennie, de a 9.2-re jelenleg nincs jailbreak. a 9.2.1-et felrakva nem tért magához?

  30. @Jadeye: Akkor nem erted amit irtam, pl egy iphone 5re mehtene vissza a 6.1.4 vagy mi volt abbol a legutolso, ezen kivul a 7es es 8as utolso verzioi is. Amelyik epp tetszik. Egy ujabb keszulekre pedig nyilvan az lenne a legkorabbi lehetoseg amivel kijott. Tokeletesen mukodne ez. Egyebkent meg az eletben nem talalkoztam olyan ios felhasznaloval akinek nem lett volna igenye a visszaallitas lehetosege. Tudom, hogy ez a tema leragott csont de amiota ezt a rendszert hasznalom azota allok ertetlenul ezelott a jelenseg elott.

  31. @aw123: az előbb nem ezt írtad. a készüléken futtatható legutolsó verziót írtad, ami viszont a hivatalosan legfrissebb verzió.

    hivatalosan soha nem volt arra lehetőség, hogy visszatedd a korábbi verziót. sőt, az iOS 4.0 előtt az iPhone 2G és iPhone 3G esetén legtöbbször még a baseband is megakadályozta, hogy végigfusson a restore a korábbi verzióra (1015-ös hiba), mert a baseband nem volt downgrade-elhető (ez csak az iPhone 4 óta lehetséges, de akkor is csak a BBTicket lekérésével, tehát csak ameddig az Apple aláírja az adott iOS-verziót!), ráadásul a baseband verzióját az iOS a 4.2 óta betöltés közben ellenőrzi is, így ha a baseband verziója nem az, aminek a készüléken lévő iOS verziója alapján lennie kéne, akkor jailbreak nélkül be sem tölt a rendszer, hanem recovery-be hullik. (az iPhone 2G és iPhone 3G esetén még nem volt hardveresen SHSH-követelmény, az csak az iPhone 3GS-től volt meg, illetve az iPhone 3G esetén az iOS 4.0-tól kezdődően, tehát az iPhone 2G szoftveres támogatásának megszüntetése után szoftveresen szintén korlátozta a dolgot az Apple a ramdiskben, tehát már az iPhone 3G-re sem lehet csak úgy bármelyik 4.x-et feltenni.)

    mivel tehát gyakorlatilag sosem volt lehetőség hivatalosan a downgrade-re, és ez az elmúlt lassan 8 év alatt sem változott pozitív irányba, így nem nevezhető újdonságnak, sokkal inkább egy ismert korlátozottságnak.

  32. Sziasztok!
    Tapasztalt valaki az új szoftverrel gyorsabb merülést? (iP6, no JB)
    Nekem elkezdett gyanúsan merülni. Néztem az akkumulátor menüpont alatt de ott csak a szokásosak voltak, amikről tudom is hogy jobban meríti, de valahogy azt érzem, hogy a frissítés után drasztikusabban merül mint előtte.
    Várom a tapasztalatokat. 🙂

  33. @Jadeye: mesélj még…

  34. @Griii: 26 óra 20 perc készenlét, 1 óra 41 perc használat után 75 százalék az akku töltöttségem Iphone 6S

  35. @Jadeye: Dehogynem, a keszulekeken futtathato oprendszerEK legutolso verzioi, ebben benne van minden korabbi is.

  36. @Griii: Tedd vissza az elozo ios verziot ;))))

  37. @Jadeye:
    Az az igazsag hogy mar nem is akarom felrakni a 9.2.1-et inkabb megvarom a JB-t es visszarakok valami regi IOS-t

  38. @Balazs Pali: @aw123:
    Köszi a válaszokat. Akkor ezek szerint ez nem globális probléma. Akkor csak nálam van/volt valami gond.

  39. @Griii: Kérdés hogy használod… jelen állapot, 43 óra 30 perc készenét, 3 óra 18 használat és 49% aku töltöttség…

  40. Valaki tapasztalt olyat, hogy töltőre dugva a touch id vagy nem is működik, vagy késéssel tér magához? i5s és i6s is (ios 9.2)

  41. @Balazs Pali:
    Az a helyzet, hogy elég sok minden megy egyszerre a telefonon, bluetooth és helymeghatározás a Pebble miatt, Wifi… gyakorlatilag szinte minden olyasmi ami szívja rendesen, de a frissítés után valahogy gyanúsan jobban merült. Ráadásul mióta a Pebble kidobta az új firmware-t (3.x.x) a régebbi Pebble steel és Pebble Calassic órákra is, azóta csak a Pebble time alkalmazással lehet használni az órát. Ez az új app meg folyamatosan kéri a helymeghatározást, úgy már nem működik mint a régiben, hogy csak a program használata közben. Ezt nem is értem miért csinálták így. Így gyakorlatilag a helymeghatározás ikon felül folyamatosan jelez.
    Nem baj, úgy is szinte egész nap töltőn van. 🙂

  42. @Griii: Még annyi, hogy TSMC chip van az enyémben, (elméletileg ez jobban gazdálkodik az energiával) nem tudom ez számít-e…. Nekem is először úgy tűnt hogy jobban merül a 9.2.1-től, de ha igen, akkor is csak minimális mértékben. Na majd megnézem az asszony telóját, az szintén 6S de samu chippel.

  43. Sziasztok! Azt hittem ez a frissîtés majd kijavítja a következő hibát, de nem: mail app, a microsoft-tól upc-s címemre érkező leveleket letölti, előnézetben a beállított 3 sort látom is, de amikor megnyitom a levelet akkor csont üres! Nincs semmi "üzenetnek nincs tartalma" vagy lenti "hátralévő letöltési méret" jelzés! Plusz ha mondjuk 2-3 érkezik és a jobb felső nyilakkal váltogatom gyorsan, akkor a másodperc töredékére felvillan a levél tartalma de ennyi! Az összes többi kapott levél jó! Sokmindent kipróbáltam már: újraindítás, konfigurálás, VIP csoport…
    Valaki esetleg találkozott már ezzel vagy hasonlóval? A régebbi 9-es fw-kel sose volt ilyen gondom kivéve az ez elöttit – akkortól kezdődött…
    Előre is köszönöm a hasznos tanácsokat!

  44. @Griii: nalam is tapasztalhato, hogy jobban merul. kb feleannyit bir a 6s mint eddig. ezekutan ipadre fel sem teszem.

  45. valaki tapasztalt olyan problemat hogy a safari egybol kidob ha a fejlecre kattint??? kitoroltem mindent a safaribol ujrainditottam a telot es ugyan az, folyamatosan kidob a safari soha nem tapasztaltam ilyet.
    ez a frissites telepitese utan jelent meg (iphone6)

  46. csak akkor nem dob ki ha uj lapot nyitok meg es privatban hasznalom

  47. Arra tud valaki megoldást, hogy miért nem töltődnek le automatikusan az e-mail üzenetek?
    yahoo fiók, push átküldés beállítva. Telefon restore megvolt. Hálózati beállítások törölve. Fiókot töröltem, majd újra létrehoztam de u.a a hiba. Előre is köszi.

  48. Hello hol tudom az időjárást be állítani hogy ha le húzom a pultot akkor lássam! Mert ébresztés a tuneIn a részvények a barátok ott vannak időjárás sehol! Előre is köszi a segítséget!

  49. @tomika24: a szöveges időjárás akkor jelenik meg, ha a Mai nap összesítése ki van téve.

  50. Köszönöm!

  51. Jailbreak-ről valami hír? 🙂


Add a Comment