fbpx Skip to content

Tim Cook egy karakán személyiség. Nem annyira karizmatikus, mint Steve Jobs volt, de ha kell, keményen odateszi magát egy ügy mellé. Mint ahogy történt az elmúlt héten is.

shutterstock_34812280

Pár napja magasszintű találkozó volt a Szilícium-völgy markáns cégeinek vezetői és a Fehér Ház képviselői között. A találkozó célja az volt, hogy a cégek a kormányzat elképzelései szerint a titkosítási eljárásaikba engedjenek hátsó kaput nyitni meghatározott szerveknek. Magyarán a titkosszolgálatoknak.

Mióta a terrorcselekmények szinte mindennapossá váltak, a titkosszolgálatok vezetőitől elég gyakran lehet hallani, hogy a terrorszervezetek titkosított rendszereket, alkalmazásokat használnak egymás közötti kommunikációra, ami a felderítést és megelőzést nagyban megnehezíti. Gyakran elhangzó vélemény még, hogy ha a birtokukba jut egy mobilkészülék, akkor az azon lévő tartalmat az adott operációs rendszer titkosítása miatt nem tudják dekódolni. James Comey FBI igazgató többször hangot adott véleményének, miszerint nem tudják dekódolni az iMessage üzeneteket és ez komoly hátrányt jelent a felderítésben.

A probléma megoldása ügyében találkozót szerveztek a Szilícium-völgy vezető embereivel álláspontjuk megváltoztatása érdekében. Ezen a megbeszélésen Tim Cook, az Apple vezérigazgatója kritizálta a szándékot és bírálta a kormányt. Szerinte ha létrehoznák a hátsó kaput, az nemcsak a bűnüldöző szerveknek, hanem a rosszfiúknak is rendelkezésére állna, akik ezt nyilván kihasználnák, így bizalmas és személyes információkhoz juthatnak.

Loretta Lynch igazságügyminiszter szerint egyensúlyra van szükség a személyes adatok és a nemzetbiztonság között. Az, hogy hol van ez az egyensúly, folyamatos beszédtéma a kormányzaton belül. A titkosszolgálat szerint a terroristák titkosított kommunikációt használnak tagjaik beszervezésére és mozgatására. Bár éppen a párizsi merénylet kapcsán derült ki, hogy sima SMS-ben kommunikáltak egymással a terroristák, illetve hogy saját titkosított (androidos) üzenetküldő alkalmazás fejlesztésétől sem riadnak vissza.

A megbeszélésen megállapodás nem született, a hírek szerint egyedül Tim Cook állt ki a felhasználói adatok védelme mellett. Senki más. Hol van ilyenkor Larry Page, Satya Nadella, Mark Zuckerberg?

Nyilván mindenkinek érdeke, hogy a titkosszolgálatok technikai eszközeikkel megelőzzenek egy terrortámadást, de mi a biztosíték arra, hogy a megfigyelések alatt egyszerű állampolgároktól hozzájuk jutott információkkal nem élnek vissza? Edward Snowden óta tudjuk, hogy semmi. És ez szomorú.

Ti mit gondoltok erről? Engedjen-e az Apple hátsó kaput a titkosszolgálatoknak rosszfiúk elkapása érdekében vagy inkább ragaszkodjon a titkosításhoz? Nyilván ha egyszerű lenne erre a kérdésre a válasz, akkor eleve nem is lenne mindez kérdés.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Szerintem ha akarják a teroristák, akkor úgyis megtalálják a módját annak, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással az Apple termékein kívül is. Az én vélemènyem szerint helyes Tim meglátása a dologról, hogy kiáll az Apple termékeit használók mellett és ebből nem enged.

  2. Szerintem ragaszkodjok továbbra is a titkosításhoz.

  3. A kiskaput én sem támogatom, mert onnantól senki sincs biztonságban. Bizalmas információink megszerzése komoly problémákat jelenthet. Viszont ha megkaparintja a hatóság egy bűnöző telefonját, azt leadhatná az Apple-nek kivizsgálásra, aki rendelkezne lokálisan, internetre nem csatlakozó, széttitkosított privát kulccsal, amivel a visszafejtés lehetséges lenne.

  4. …az oroszok úgy elfoglalták a Krímet, hogy az amerikai hadvezetésnek lövése sem volt még a csapatmozgásokról sem, pedig nem egy kalasnyikovval szaladt oda egy orosz és az amerikaiaknak is kering nem is egy műholdjuk oda fönn. Volt idő mikor azzal kérkedtek, hogy letudják olvasni az oroszok rangjelzéseit, mikor kellett, akkor a tankoszlopot nem vették észre…

    PS: …csak titkosítsanak, de emberesen (bár Snowden után már nem hiszek ebben sem), a közelkeleti emberekre meg oda kell fegyelni, Róma is figyelt rájuk…

  5. @kisai: Ezt hívják backdoornak. Ha egy valakinek van, mindenkinek van. Tök mindegy, hogy mennyire van titkosítva, ha ott van a lyuk amin bemegy, akkor ott van.

  6. Semmiféleképp nem jó ha enged az apple! Pl

  7. A hun: dehogynem volt lovesuk Krimrol… csak lapitottak, mert mit tettek volna? Haborut inditanak? nehogymar…

    mellesleg a tobbi vezeto belemenne-gy a backdoorba az eleg szomoru

  8. Ez szép meg jó hogy titkos az iMessage, de a kormányok egyik hétről a másikra bannohatják az alkalmazást egy törvénnyel, mivel hogy “terrorista” támogató. Tökéletes példa UK ban a whatsapp,iMessage,skype története, amikor is hajszálon múlott hogy kitiltsák ha nem nyit kaput az alkalmazás. Véleményem szerint bannolni is fogják, eddig az eu nem engedte azért nem vitték véghez, de 100% hogy UK kilép eu bol aztan bannolva lesz az osszes ha nem működik együtt.

    Ha valakit érdekel a cikk:

    http://www.bbc.co.uk/news/technology-33737813

  9. @kchris: A Googlenek kell a backdoor saját maga miatt. A Facebook dettó, nekik is érdekük, hogy hozzáférjenek. Még ha csak algoritmusok is férnek hozzá, az is elég, mert ha az algoritmus hozzáfér, akkor ember is. A Microsoftnak fingom sincs mi haszna a backdoorokból, de a W10-nél nagyon durván módosítottak az addig sem túl erős policyn, így ők is bármihez hozzáférhetnek.
    Cook erre nagyon jól ráérzett.

  10. “Firms such as Facebook and Google are widely known to comply with legal requests from police and security agencies to help tackle serious crime and terrorism. ”

    A másik dolog meg az hogy szerintem különbséget kellene tenni az között hogy a rendőrség bírói engedéllyel kikéri a facebook, vagy google tol az adatokat bizonyos emberekről, vagy hogy folyamatossan szivárogtat az adott cég. Hozzátenném hogy az előzőt az apple is megteszi. (Mivel muszáj).

  11. Pont ezért nem frissítettem be w10-re.

  12. “Hol van ilyenkor Larry Page, Satya Nadella, Mark Zuckerberg?”

    “Facebook confirmed it will send a representative, however Chairman, CEO and co-founder Mark Zuckerberg won’t be there. Twitter said it will also send a team but co-founder and CEO Jack Dorsey will not attend.”

    A többit nem tudom hol voltak. 😀

  13. @AppleFan: “Hozzátenném hogy az előzőt az apple is megteszi.”
    nem teszi meg. például az előfizető adatait (név, cím, stb.) a mobilszolgáltatótól tudják meg.

    Regardless of the circumstances, our Legal team conducts an evaluation of each request and, only if appropriate, we retrieve and deliver the narrowest possible set of information to the authorities.
    […]
    For example, conversations which take place over iMessage and FaceTime are protected by end-to-end encryption so no one but the sender and receiver can see or read them. Apple cannot decrypt that data.

    https://www.apple.com/apples-commitment-to-customer-privacy/

  14. Szerintem ne adjanak ki infókat arról ha én a bankártya adatom át küldöm egyik telefonról a másikra. Nyilván most már a Cryptotalkal lehet titkosítani a beszélgetésünket akkor őket miért nem keresték fel erre a találkozóra? Pedig ez magyar fejlesztés.

  15. 09.18.14
    “No longer will Apple aid law enforcement or intelligence agencies in cracking its users’ passcodes to access their email, photos, or other mobile data. That’s a 180-degree flip from its previous offer to cops, which demanded only that they provide the device to Apple with a warrant to have its secrets extracted.”

    Most már nem. Ezt nem tudtam hogy már nem csinálják. 🙂 piros pont.

  16. @Jadeye: Így van, nem teszi meg első kézből tudom…. (sajnos)

  17. Terrorista eseten nem lehet annak a telefonjat az apple emberei mellett megnezni? Semmit sem kell odaadniuk csak elsetalni es a telefont felnyitni. Amugy meg kotve hiszem ne lehetne visszafejteni, sot, kifejezetten ezt a hirt terjesztenem, hasznaljak csak a terroristak es pont, hogy visszafejtik az egeszet. Van otthon 500milliom, de se riaszto, se kutya, semmi. Mindenki hozzam fog betorni ennek tudataban, kozben pedig aram van a keritesben, kommandosok az arokban es lezer a haz tetejen 🙂 ez kb ilyen. Reszemrol pedig tok mindegy, nem vagyok elnok/vezeto/elitelt, turkaljanak a telefonomban ha akarnak, egyszer ugy is visszafele fog elsulni az egesz

  18. @pergabb: Ilyen nincs. Ezt magyarázza Cook is. Ez egy backdoor lenne az Applenek, amit nem csak az Apple tud kihasználni. Mert nincs olyan backdoor, hogy csak én férek hozzá. Ha van backdoor, akkor ott bárki bemegy.

  19. @AppleFan: ez egy törvénytervezet, amit még el sem fogadtak. mellesleg várhatóan nem is fogják elfogadni. illetve attól, hogy Kalifornia szövetségi államban nem lehetne majd olyan készüléket árusítani, amin titkosítva vannak az adatok, semmiben nem fogja befolyásolni a Kalifornián kívüli eladásokat.

    egyes arab országokban vásárolt iPhone-okon gyárilag tiltva van a FaceTime – de a FaceTime-ot mégis gond nélkül használhatod a bárhol másutt vásárolt készülékeken. Kínában meg a Wi-Fi volt kilőve a készülékeken (chinabrick, de hogy ez azóta változott-e, azt passzolom), mégis használhatod a Wi-Fi-t is bárhol másutt. ha esetleg mégis elfogadnák ezt a törvénymódosító javaslatot, akkor megoldja az Apple, hogy az csak a Kaliforniában értékesített készülékeken legyen érvényben. de ha ez ekkora probléma, akkor nem a mobiltelefontól kell félni, ha eleve valaki internetezik.

  20. Snowden dokumentumok szerint (PRISM) Apple már 2009-től befeküdt az NSA-nek. Szerintem színjátszma az egész.

  21. bocs 2012


Add a Comment