fbpx Skip to content

Az utóbbi években az Apple lételeme lett a pereskedés. Steve Jobs termonukleáris háborút akarta indítani az Android ellen, aminek keretében először a Samsung nyakába varrtak egy milliárdos pert, majd őket is perelték szépen a különböző szabadalmi troll– és nem troll cégek.

A képen Tim Cook és a korábbi pénzügyi igazgató, Peter Oppenheimer

Az elmúlt napokban újabb két jogvitáról cikkezett a külföldi sajtó.

Olaszország: -384 millió euró

Az Apple az EU országaiban az eladott termékek után híresen kevés adót fizet, mivel a bevételt átfolyatják az Írországban lévő cégükön, amelyet a nyereség után mindössze 2.5% nyereségadó terhel. A módszer teljesen legális. Sok-sok évvel ezelőtt – még a 80-as években – Steve Jobs állapodott meg az akkori ír kormánnyal, amely új beruházásokat akart az országba vonzani, cserébe alacsony adót ígért. Az üzlet virágzott, nemcsak az Apple, hanem tulajdonképpen az összes multi – például a GE, a Google és a Microsoft is – így szipkázza ki a nyereségét az európai piacról.

Azonban az utóbbi években az EU ezt már nem nézte jó szemmel, és eljárást indított a cégek ellen, amely még folyamatban van. A helyi adóhivatalok sem hagyták annyiban a dolgot, az olasz hivatal például megvádolta az Apple Italiát, hogy nem fizetett be 1.34 milliárd euró nyereségadót. A cégnek 16 Apple Store-ja van az országban.

Mint említettem volt, az eljártás teljesen legális, nem az Apple szegett törvényt, hanem az ír kormány, hiszen mezei ír vállalatoknak 12.5% nyereségadót kell fizetniük. Az Apple a híradásokban mindig büszkén hirdette, hogy minden cent adót megfizet, amit meg kell fizetnie. Tim Cook vezérigazgató politikai baromságnak nevezte, hogy az ír módszerrel akarnának adót elkerülni.

Pedig igen. Mindenesetre megegyeztek az olasz adóhivatallal, miszerint befizetnek 318 millió eurót és közösen békén hagyják egymást. Maga az összeg nem kicsi, nyilván mindenki jobban járt. Az Apple-nek nem 1.34 milliárdot kell fizetnie, az olaszoknak pedig ez extra bevétel. Az adófizetésnek egyébként tovagyűrűző hatása lehet, mivel a többi európai kormány vérszemet kaphat és követelésekkel állhatnak elő az Apple irányába. Maga a cég még tavaly figyelmeztette részvényeseit, hogy egy nagyobb, de meghatározhatatlan nagyságú összeg kifizetése képzelhető el. A Financial Times becslése szerint ez elérheti a 2.5 milliárd dollárt is.

iOS 9 vs. iPhone 4s: -5 millió dollár?

Korábban már megszokhattuk, hogy az új iOS verziók a 3-4 éves telefonokon igen nehezen, akadozva, belassulva futnak. Az utóbbi időben az Apple ugyan jelentős lépéseket tett a probléma megoldása érdekében, azonban ezt nem mindenki éli meg így.

iphone4sios9

Több mint 100 felhasználó közös próbapert indított az Apple ellen, miszerint a cég megtévesztő gyakorlatot és reklámozást folytatott, mivel az iOS 9 az iPhone 4s-en használhatatlan, mind a gyári, mind a harmadik fél által fejlesztett alkalmazások esetén is. Néhányan fagyásokat és összeomlásokat is tapasztaltak. Legnagyobb problémának azt tartják, hogy nem lehet korábbi, még megfelelően működő iOS-verzióra visszatenni (downgrade) a telefont.

A pereskedők még azt is állítják, hogy az előzetes, belső teszteléseken az Apple tisztában volt a problémával, azonban mégis kiadta a frissítést, amit ráadásul úgy hirdetett, hogy javítja a teljesítményt és az akkuidőt is.

Az, hogy mennyire inkább a pénzről szól az egész per, mindennél jobban mutatja, hogy a pert indítók az iOS ökoszisztéma miatt is háborognak. A felhasználóknak inkább új iOS készüléket kell venniük, minthogy Androidra váltsanak, mivel ott újra be kell ruházniuk az alkalmazásokba.

A veszteségeik kompenzálására 5 millió dollárt követelnek. Nyilván az Apple nem fogja elfogadni a kártérítési igényt. Inkább javította a rendszert, hiszen az iOS 9.1-ben a problémák jelentős része orvoslásra került, és az iPhone 4s már jobban használható.

Ti mit tapasztaltatok? Nektek is belassult a 4s iOS 9 alatt? Javított ezen az iOS 9.1 és a 9.2?

Olvasd el a hozzászólásokat is

65 Comments

  1. iOS 9 vs. iPhone 4s: -5 millió dollár?

    “Legnagyobb problémának azt tartják, hogy nem lehet korábbi, még megfelelően működő iOS-verzióra visszatenni (downgrade) a telefont.”
    “pert indítók az iOS ökoszisztéma miatt is háborognak. A felhasználóknak inkább új iOS készüléket kell venniük, minthogy Androidra váltsanak, mivel ott újra be kell ruházniuk az alkalmazásokba.”

    Kurvára igazuk van és maximálisan egyetértek. Kár, hogy nálunk nem lehet ilyen pereket indítani.

  2. iPod Touch 5 ről tudok nyilatkozni, az használhatatlan volt, 9.2 vel adtam el az se javított rajt…

  3. Mar valtottam 6s-re, de igen, katasztrofa lett a rendszer. A programok osszeomlanak 4s alatt, ennek a keves ram is az oka. Akkuido pedig…nem megy sem wifi sem 3g, par hivas es delben mar 50% alatt van a keszulek, pedig akkit is csereltettem benne. Nem lett volna szabad 4s-re kiadni a feissitest, lehetett volna akkor vissza is tettem volna a 8.2-es rendszert, talan az volt a legjobb. Hivasbug is maradt, kenytelen voltam a keszuleket szamuzni, mert hasznalhatatlanna valt.

  4. Ipad2, már csak a nejem használja engem annyira idegesít, de mindennap panaszkodik ő is. Kilép, lassú. Tuti nem veszek újabb ipadet. Jó lesz az android, én így tüntetek.

  5. Jadeye Nem gondolom hogy ennyire naiv vagy!? Vagy csak cukkolod a tömeget!

  6. @steve195614: nem értem a problémádat. teljesen komolyan kérdeztem. miért nem lehet beperelni? nincs rá jogilag semmi lehetőség? ez elképzelhetetlen.

  7. Elvileg van de gyakorlatilag semmi esély !

  8. @steve195614: nem az volt a kérdés, hogy megnyerheted-e, hanem hogy van-e lehetőséged egyáltalán pert indítani.

  9. ,,Korábban már megszokhattuk, hogy az új iOS verziók a 3-4 éves telefonokon igen nehezen, akadozva, belassulva futnak.”
    Már bocsánat, de nem ezt mondom több mint egy éve és le vagyok állandóan szólva, hogy csak az én készülékem rossz mindig és egy tiszta restore megoldja a problémát?!
    Most, hogy végre beismeritek nem ártana a jövőben minden nagyobb iOS megjelenési hírhez odaírni, hogy ha régi készüléked van kerüld el a frissítést. Így százezreket spórolhatnátok meg az olvasóknak.

    ,,Az utóbbi időben az Apple ugyan jelentős lépéseket tett a probléma megoldása érdekében, azonban ezt nem mindenki éli meg így.”
    Semmilyen lépéseket nem tett. Vagyis maximum annyit, hogy az iPhone 5 csak kicsit zavaróan lett lassu és nem vált használhatatlanná, mint ahogy a korábbi készülékek ilyenkor. Az, hogy 4S esetében az iOS 9nél gyorsabb a 9.1 vagy a 9.2 az csak taktika. Így kevesebben veszik észre, hogy az iOS 8.4.1nél még mindig nem gyorsabb semelyik 9 sem !

  10. Jadeye Teljesen nevetséges most ez a párbeszéd!

  11. @gabor.: olvasd vissza az egyes iOS-verziók megjelenéséről szóló cikkek hozzászólásait: nem minden felhasználónál jelentkezik olyan drasztikus lassulás, amit sokan direkt túlzóan jellemeznek, és háborognak rajta.

    azt már többször leírtuk, hogy ha egy készülék támogatása a megszűnés felé közelít, akkor megfontolandó a frissítés, és minden esetben leírjuk azt is, hogy egy-egy iOS-verzió megjelenése után újabban már napokig, hetekig lehetőség van visszatenni a korábbi verziót, mert azt aláírja az Apple. ki lehet tehát próbálni, hogy milyen az új rendszer, és ha nem válik be, akkor irány a restore az előző verzióra. aki meg ezek után még mindig meglepődik, az sajnos a saját tájékozatlanságának az áldozata.

    az Apple-nek nem érdeke a korábbi verziók visszarakásának engedélyezése. de nem azért, mert ezzel rákényszerít az új készülék megvásárlására (sőt, ahogy fentebb látható, a lassulás inkább csak elidegenít többeket is), hanem mert így a fejlesztői szempontból nem kell régi, már nem támogatott rendszereket is támogatni.

    @steve195614: nem értem továbbra sem a problémádat. én arra voltam kíváncsi, és ezt is kérdeztem meg a fentebb hozzászóló @hullamospapagaj-tól, hogy miért nem lehet ilyen pert indítani itthon, tehát hogy ne lenne lehetőség perelni? és nem azt kérdeztem, hogy mi lenne a per kimenetele. te szóltál közbe a nem neked címzett kérdésre, de sajnos nem adott választ a hozzászólásod arra, amit kérdeztem. szerintem mindez nem nevetséges.

  12. @gabor.: még egy valami, ennek kapcsán:

    Így százezreket spórolhatnátok meg az olvasóknak.

    ezt a legkönnyebben úgy lehet rövidre zárni, ha mondjuk megvetted még ősszel az iPhone 6s-t, azt használod 1 évig, és 2016 őszén megveszed az iPhone 7-et, majd eladod az iPhone 6s-t. nyilván itt lesz pár tízezer forint különbség, amit a 6s eladásakor még bele kell tenni az iPhone 7 megvásárlásába, de ezt a költséget fel lehet fogni úgy, hogy az a lecserélt készülék éves bérleti díja volt. ez a pár tízezer forintos árkülönbség meg lényegesen kevesebb, mint az említett százezrek. (ezt meg lehet tenni szolgáltatófüggő készülékkel is, de értelemszerűen a független készülék általában 10-15 ezer Ft-tal többet ér, mint a függő.)

  13. 1.) lehet szidni az applet, de nem muszály megvenni… Az hogy egy 3 éves telefon "lassú" azt inkább nem kommentelném… Más gyártó 3 éves telefonja is úgyanolyan lassú. Más gyártó nem követi ilyen hosszú ciklusokkal a frissítéseket…

    2.) ha az android jobban tetszik ne trollkodj iphone oldalakon

    3.) olyan telefont vegyél ami neked tetszik, ne olyat ami menő. Ha mégis olyat vennél ne a gyártóját szidd…

    4.) sose kötelező egy frissítést feltenni, ha feltetted és nem tetszik downgrade amíg lehet…

    5.) igen Steve Jobs már sajnos nem él, de attól még a cég ugyanaz…

    6.) ha tudsz jobb cikket írni akkor hajrá! Csak maradjunk a tényeknél…

  14. @Jadeye: Én nem állítom be direkt túlzónak, csak én már két iPhone-nal megjártam ezt. Ezért szeretném felhívni a figyelmet erre, hogy más ne szívja meg!

    Egy átlag user nem fog szórakozgatni a kipróbálással, felrakja az új iOS-t és elhiszi, hogy a kéthét múlva megjelenő iOS x.x.1-ben javítják a lassulást.. Mire észbe kap, hogy jobb volt az előző már nem teheti vissza.

    @Jadeye: Nekem pl nincs pénzem évente 100ezret bukni 😀 és nem vettem volna meg az 5-öt sem ha a 4 nem lett volna belassítva az iOS 7-tel, mert nem tetszik a 4″ kijelző a 4.7″ meg pláne nem.

  15. @gabor.: az átlag user várjon pár napot. vagy ha nem vár, és nem jött be az új, akkor tegye vissza azonnal a korábbi verziót. tegye vissza addig, amíg megteheti. később bármikor frissíthet, ha már tesztelte helyette sok más ember, és megvan az ítélet, hogy jó lesz-e, vagy sem.

    nincs százezer különbség az új és az egy generációval korábbi modell között, az árak minden évben nagyjából ugyanazok, mint egy évvel korábban, így már az év során előre tudsz számolni azzal, hogy mennyi lesz a következő generációs készülék. a különbség átlagosan 50 ezer Ft körül szokott lenni az előző generációs, 1 évet használt, és a legújabb, vadonatúj modell között.

  16. Egy mocskos agresszív amerikai cég az Apple és ti ezt etetitek. Én halisten pár éve felismertem ezt és kiszálltam, bár a tabletem még mindig iPad mert nincs jobb a piacon, de ez az egesz szerintem amúgy is inkább telefon téren öszpontosúl.

  17. 1. Megvenni az Applet?
    1,5. Azt ígérték, hogy most majd gyorsabb, jobb lesz.
    2. Nem három hanem több mint 4 éves.
    3. Pont az a baj, hogy frissít!
    4. Ha új alkalmazást akarsz feltenni, akkor bizony egy idő után muszály frissíteni.
    5. Szegény Jobs, hogy jön ide?
    6. Nem muszály pontokba szedni a választ!

  18. Ez igy nagyon szépen hangzik. 😀 De csak egyszer kelljen restore-t csinálnia…kúszik is a legujabb rendszer fel. 😀 ki van ez találva…!

  19. Hozzáteszem: Ha jó az új rendszer,ha nem. Nincs más.pont.

  20. @Jadeye:

    Általában milyen illeték költségei vannak a bírósági eljárásnak?

    A bírósági eljárás megindításának feltétele az illeték megfizetése. Ennek mértékét az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény szabályai szerint kell megállapítani.

    Az illeték általános mértéke:
    A polgári peres és nemperes eljárásban az illeték alapja – ha törvény másként nem rendelkezik – az eljárás tárgyának az eljárás megindításakor fennálló értéke, jogorvoslati eljárásban pedig a vitássá tett követelés vagy követelésrész értéke.
    Speciális esetben a polgári perjog határozza meg az illeték számításának alapját.

    Ha az eljárás tárgyának értéke a fentiek szerint nem állapítható meg, és ha törvény másként nem rendelkezik, az illeték számításának alapja:

    a) a helyi bíróság előtt a peres eljárásban 250 000 forint, a nemperes eljárásban 125 000 forint;

    b) a Fővárosi Bíróság és a megyei bíróság előtt:
    – első fokon indult peres eljárásban 350 000 forint, nemperes eljárásban pedig 175 000 forint,
    – fellebbezési eljárásban, peres eljárás esetén 200 000 forint, nemperes eljárásban pedig 120 000 forint,

    c) az ítélőtábla előtt fellebbezési eljárásban, peres eljárás esetén 400 000 forint, nemperes eljárásban 300 000 forint;

    d) a Legfelsőbb Bíróság előtt:

    – fellebbezési eljárásban 500 000 forint,
    – felülvizsgálati eljárásban 600 000 forint.

    Sok sikert mindenkinek 😀 Lehetoség megvan…

  21. @AppleFan: ez mind nagyon szép és jó, de én nem ezt kérdeztem. azt kérdeztem, miért nem lehet, és felvetettem a fogyasztóvédelmet…

  22. Azért írtam a bíróságot, mert hiába mész a fogyasztóvédelemhez pert indítani az a bírósághoz fog irányítani. Magyarországon meg vicc ahogy a panaszokat kezelik. Mindent lehet, de nem minden használ.

    Apple garancia:

    “A fogyasztó nem jogosult a szerződéstől való elállásra és a visszatérítésre abban az esetben, ha a szerződésnek való meg nem felelés jelentéktelen. A fogyasztónak a körülmények által lehetővé tett legrövidebb időn belül értesítenie kell az eladót a hibáról vagy meg nem felelésről. A hiba orvoslásának kötelezettsége az eladót terheli, amely az Apple Online Store áruházban történt vásárlások esetén az Apple. Ezek a jogok a termék kézbesítésétől számított két év után elévülnek.”

    Felesleges is 4 éves telefonok miatt pereskedni magyarországon. Usa ban lehet…

  23. @AppleFan: mondom, én azt kérdeztem, miért nem lehet perelni. egyik hozzászólásod sem válasz erre.

  24. Te: mondom, én azt kérdeztem, miért nem lehet perelni. egyik hozzászólásod sem válasz erre.

    Én:
    1,
    “Ezek a jogok a termék kézbesítésétől számított két év után elévülnek.”

    Felesleges is 4 éves telefonok miatt pereskedni”

    Ha még az illetőnek még is kedve kerekedne pereskedni (nem), akkor legyen félretéve pár millió felesleges forintocskája, hogy bizonyítsa ez nem egy jelentéktelen hiba.

    DE mivel a 2 év lejárt régen, ezért nincs jelentősége.

    Tehát akkor válaszolok megint, lehet, de hülyeség. 😀 Szerintem ott akadtál el, hogy nem érted hogy mit jelent az hogy ha 2 év múlva valami elévül, akkor 4 év után meg pláne. 😉 Az hogy amerikában mit vagy mit nem lehet perelni…mindent lehet. Az más világ.

  25. Minden keszuleknel lehetoseget kene biztositani a downgradere mindaddig a verzioig amivel a keszulektipus megjelent. Mennyivel konnyeb lenne az elet.

  26. AppleFa leirta a tutit ! Mit nem lehet ezen érteni! Vagy automata telefonközpont vagy? Ami mindig egyet hajt! Hogy miért nem lehet perelni lehet miért ne lehetne! Akinek pénze és ideje csak csinálja ! Jadeye te meg ugy csinálsz mint ha most költöztél volna Magyarországra!

  27. Jadeye ne legyél már ilyen merev fasz…:D

  28. @AppleFan, @steve195614: mondom, nem az érdekelt, hogy megéri-e ezzel vacakolni, stb. hanem hogy egyáltalán lehet-e, van-e rá jogi szempontból lehetőség, mert fentebb az hangzott el, hogy “Kár, hogy nálunk nem lehet ilyen pereket indítani.”. mit lehet ezen nem érteni? a kolléga nem magyarázta meg, miért ne lehetne itthon ilyen pert indítani, ti ketten meg csak azon pörögtök, hogy ennyibe meg annyiba kerül, meg ennyire meg annyira nem éri meg, miközben nem ez volt a kérdésem. azt meg én nem vitattam, hogy egyébként megérné-e, azt kérdeztem, egyáltalán lehet-e, mert ez volt az állítás, hogy nem is lehet. erre egyikőtök hozzászólása sem adott választ.

    @Peet33: szerintem olvasd vissza az egészet, mert olyasmin megy itt a vagdalkozás, amit én egyszer nem vitattam, de a kérdés eleve nem az volt, amin megy itt a szócsata…

  29. “erre egyikőtök hozzászólása sem adott választ.”

    Ha tanár lennék, nálam megbuknál szövegértésből,logikából, marketingből,pénzügyből… 😀 Sok türelmeme van magyarázni dolgokat, de ez már csak baromság. Na szevasztok.

  30. Mindent lehet!!!???

  31. Miért ne lehetne! Ez egy szabad ország!

  32. Itthon is bárki beperelhet bárkit bármiért. Csak hazánkban az illetékek miatt a feljelentésnek van meg a kultusza, mert az ingyen van. Bárki bárkit bármiért, csak nem a bíróság, hanem az adott felügyeleti szerv terhelődik fölöslegesen.

    Ha valaki úgy érzi, hogy az Apple szánt szándékkal súlyos kárt okozott neki az iOS9-el, vagy bármelyik oprendszerével, akkor az Apple féle szavatossági és jótállási szerződés ellenére (aminek az egészhez semmi köze), nyugodtan fordulhat bírósághoz és meg fogja nyerni, ha igaza van. Persze azt, hogy a károkozás szándékos, annak bizonyítása a felperest teheli (Amerikában is…) és az nem számít bizonyítéknak, hogy józsika92 a szifon.comról és davesmith a macrumos.comról is egyetért a véleményemmel.
    A downgrade nem engedélyezése pedig nyilván nincs semmilyen törvény ellen. Ezt az Apple hosszasan ki fogja fejteni, hogy ennek biztonsági okai vannak, mert így tudják a felhasználókat a legnagyobb biztonságba tudni, valahol biztos felhívják a figyelmet abban a szövegben amit senki sem olvas el, hogy nem lehet visszatérni az előző rendszerbe és saját szándékból frissít mindenki. Innentől ez csak akkor nyerhető, ha valaki bizonyítani tudja, hogy szándékos.

  33. @AppleFan, @steve195614: az immár személyeskedésbe átforduló hozzászólásaitok még mindig nem adnak választ arra, hogy @hullamospapagaj szerint miért nem lehet. a hozzászólásaitokban is azt írjátok, hogy lehet perelni.

    @ef-dani: de nem fogják ezt megtenni. inkább minden létező alkalommal kifejti az illető, hogy az Apple mennyire rossz, stb, de ő aztán bizony nem fogja nekik jelezni, úgysem tesznek semmit. aztán ezt mások elolvassák, és mivel az interneten minden igaz (oh wait…), ezért elhiszik, és később már ők maguk fogják ugyanezt terjeszteni úgy, hogy meg sem próbálták… 🙁

  34. @Jadeye: “az immár személyeskedésbe átforduló hozzászólásaitok még mindig nem adnak választ arra, hogy @hullamospapagaj szerint miért nem lehet. a hozzászólásaitokban is azt írjátok, hogy lehet perelni.”

    Mivel hogy gondolat olvasó nem vagyok, ezért nem tudom hogy @hullamospapagaj kolléga szerint miért nem lehet. kérdezd meg tole.

    “a hozzászólásaitokban is azt írjátok, hogy lehet perelni.” Végre látod.

    Kis tapasztalatom az otthoni fogyasztóvédelemrol:

    Vettunk szuleimnek egy zsir új LG LED tv-t. Eltelt egy hónap, bekacsolás után fekete foltokat látott a képen. Pont otthon voltam, mondom, semmi gond felhívom oket, van rá 24 hónap garancia. Felhívtam, kérdezi a no hogy hol vettuk a tv-t. Mondtam hogy egy elektronikai uzletben, az nem hivatalos LG retailer azt mondja, igy nincs rá garancia. Hoppá. Ennyi. Háborogtam hogy mi a penész. Felhívtam a fogyasztóvédelmet , a csávó azt mondja hogy a gyártó határozza meg hogy milyen feltételekhez koti a garanciát. “Tudok még valamiben segíteni?” Ennyit az otthoni fogyasztóvédelemrol. Ha a bolt tulajdonos nem apám ismerose akkor most lenne egy egy hónapos hibás kihelzos tv. Vs UK. Samsung tv-t vettem kint tok mindegy hol veszed, online vagy boltbol. 2 év garanciát ad rá a samsung alapból, ezt a bolt megfejeli 4!!! év garanciával, és kaptam 6!!! év ingyen garanciát, ugy hogy ok jonnek ki a tv ért viszik el, és hozzák az újat 6 éven bellul. Lehet pereskedni, lehet ugrálni, de otthon felesleges amíg ezek az alap dolgok sem mukodnek. Amerikában mint mondtam mindenért lehet pereskedni, aztán vagy nyersz vagy fizeted a koltségeket. De nyugodtan próbáld meg Jadeye. Hívd fel a fogyasztóvédelmet hogy az IOS9 lassú a négy éves telefonodon. Jó esetben tudni fogják hogy mi az iPhone, az IOS 9 -et már magyarázhatod. 😀 Nem véletlenul csak az usa bol mernek pereskedni. Tehát miért nem lehet? Lehet. Sok mindent lehet csinálni. Jelentkezhetsz urhajosnak a marsra is. 😀

  35. @AppleFan: “Mivel hogy gondolat olvasó nem vagyok, ezért nem tudom hogy @hullamospapagaj kolléga szerint miért nem lehet. kérdezd meg tole.”
    nézd már meg a hozzászólásomat. én tőle kérdeztem. te szóltál közbe.

    “Végre látod.”
    eddig is láttam… szerinted mégis miért kérdeztem meg tőle, hogy miért nem lehet?

  36. @Jadeye: Ha rám célzol én nem azt mondom, hogy az Apple rossz. Csak azt, hogy szemét. 2 nagy iOS frissítésig még semmi gond. Remek a készülék: gyors, könnyen kezelhető, kényelmes és rendkívül egyszerű használni. De aztán jön rá a 3. nagy frissítés és vele együtt a káosz: akadozik, befagy és ezek miatt egyszerűen használhatatlanná válik. Ettől eltekintve 3évig egy kiváló telefon volt, ha meg nem frissíted akkor még 5-6évig is az lehet. Van akinek nem a villogás a fontos, hogy ezaz van egy legújabb generációs ájfonom most milyen menő vagyok, hanem megveszi a neki legmegfelelőbb készüléket és használja azt, amíg (hardveresen) tönkre nem megy.

    Applefan és steve meg arra célzott, hogy igen, nyilván lehet perelni, csak nincsen értelme. Az apple simán bemeséli, hogy nem lassú, vagy hogy miért az. és csak buktad a pénzt eredmény nélkül.

  37. @gabor.: “Ha rám célzol”
    nem rád céloztam.

    “Applefan és steve meg arra célzott, hogy igen, nyilván lehet perelni, csak nincsen értelme.”
    vitattam én ezt? nem.

  38. Vissza lehet

  39. Akkor mindenki ért mindent. 😀 Hívjátok a fogyasztovédelmet. Aztán várom az élménybeszámolókat. 😉

  40. Ez már lassan a storyonline, a blikk és a saskabaré keveréke…

  41. Jadeye meg tiszta kálmánolga………..

  42. @Balazs Pali: látom, megfogtad a lényeget. hiába no, rajtam a legkönnyebb levezetni a feszültséget. nem baj, remélem, most jobb, hogy kiadtad magadból.

  43. Jadeye Te voltál a feszültsèg okozója!

  44. @Jadeye: Most már tényleg olyan vagy :-))))))))))))))) Csak most már a menszeszed is megjött :-)))))

    Komolyabbra fordítva…. eszem ágában sincs levezetni rajtad a feszültséget, derűs, vidám, laza napjaim voltak. Idegrendszerem kisimult, görcsmentes. Viszont a kommenteket olvasva, bevillantak életképek… ezeket fektettem írásba, indulat, célzás nélkül.
    ui: Már csak egy kérdés….. van rajtad sapka, vagy nincs? :-)))))))))))))

    PEACE!

  45. @Balazs Pali: látom, személyeskedés nélkül nem megy. rendben, akkor legyen neked igazad.

    @steve195614: remélem, ettől már jobb az estéd. máskor majd tartózkodni fogok az irónia használatától, mert ahogy látom, nem megy át…

  46. Akkor én valamiert kurv@ra ügyes vagyok, mert semmi gondom nem volt meg pár héttel ezelőtt az i4S-sel.

  47. én anno még nyáron rábukkantam egy oldalra, ahol elmagyarázták részletesen, hogy van lehetőség downgrade-elni,DE csak 6.1.3-ra. Teljesen jó, nemfagy, nemakad. Hátránya, hogy már sok alkalmazás nemtámogatja. Szerintem teljesen egy pozitivum lenne az Apple-től, ha engedélyeznék a downgrade-et.
    Szerintem az I4S még a 7.1.2-vel volt a legjobb, gyors is volt, támogatott is mindent.. na mindegy..:)

    További egy off-topic: Keresek I4S-t iOS 7.1.2-vel 16 v 32GB-ost.

  48. @Cseka: “én anno még nyáron rábukkantam egy oldalra, ahol elmagyarázták részletesen, hogy van lehetőség downgrade-elni,DE csak 6.1.3-ra.”
    ezt részletesen leírtuk itt, de pontosan ez a hátránya, amit említesz is, hogy kizárólag akkor működik, ha eleve jailbreakelt a készülék, és ott is csak bizonyos típusok esetén, és csak megadott iOS-verzióra, és sok alkalmazás nem lesz használható: http://szifon.com/2015/10/26/odysseusota-az-ios-6-1-3-vagy-ios-8-4-1-telepitese-jailbreakelt-keszulekre/

  49. Ezért szeretném, valami használhatóbbra váltani, nekem tökéletes egy i4S csak nagyobb tárhellyel,és iOS-el..:D

  50. Megy a sírás hogy 3-4 éves készülék lassú…. Tisztázzuk… fogyasztói társadalomban élünk. Minden évben jön az új termék. A lényeg, hogy mindig vedd az legújabbat. Magam részéről meg is veszem… az Asszonynak is… a tavalyi modell a gyerekeké… Harmadik évben meg megy félre a házi múzeumba, vagy elajándékozom.
    Vannak azok a szifonosok, akiknek nem okoz gondot készpénzben megvenni egy telefont… (ez a kisebbség) Vannak akik erejükön felül bevállalnak, hitelre.. Vannak akik a szolgáltató rabszolgái lesznek, és alig várják már a 2 év leteltét, hogy megvehessék részletre álmaik netovábbját. És vannak akik a “hiénák” Akik a maradékra mennek. Nincs pénzük, de menők akarnak lenni… Na ezeknek vannak 3-4 éves szifonjaik.

    Nyugodtan lehet támadni ezért a beírásért, de ha elgondolkodtok, bizony sok dologban igazam van.

  51. @Balazs Pali: Tudod nem mindenkinek van olyan fizetése, hogy megvegye..és az a baj, hogy te általánosítasz. Nekem nem azért kell, hogy egésznap rajt függjek, facebookozzak, instagramra kirakjam, hogy húú bazzeg itt ülök az xy-al akárhol…van akinek mondjuk azért kell, hogy telefonáljon, és kommunikáljon, valamint, hogy úgy böngésszen a neten, hogy nem fagy le a telefon hússzor..vagy pl. zenét hallgasson…na mindegy. Örülök, hogy neked tellik rá, légy büszke rá.

  52. Szerintem kár megölni itt egymást! Minden cégnek az az elsődleges érdeke,hogy az uj es drága termeket vedd meg! Nincs ez mashogy se az Apple termekeinel se a Samsung termekeinel. Ha megunom az Apple kinlodását…szerintem a lumia termekei lesznek számomra a megfelelőek!

  53. @Balazs Pali: Ez a kis írás leginkább azokra a szifonosokra igaz, akik egyfajta státusszimbólumnak gondolják a telefonjukat, mint te is; nem pedig annak ami: egy szaros kis telefon.
    Egy iPhone 5-t használok (ha lesz 6c lecserélem, ha nem akkor használom rohadásig), pedig marhára nem okozna gondot, hogy lecseréljem, szerinted mégis a “nincs pénzük, de menők akarnak lenni…” kategóriába tartozom. És igen, a szolgáltatónál fogom megvenni “hitelre”, mert nincs az az isten, hogy egy ilyen isten igazából komolyan semmire sem használható izéért kiadjak fele annyi pénzt, mint a munkagépemért, mert a tizedére sem alkalmas. Vagy mondjuk mit mondanál a főnökömre, aki a mai napig az iPhone 4-ét használja, pedig egy éves szinten egy milliárd forintos árbevételű céget irányít és tulajdonol? Azt hiszem ő sem sorolható a te kategóriádba 😀

  54. Ennyi 😀 ?

  55. @ef-dani: Látod személyeskedsz, én általánosságokról, jelenségekről írtam.

    Üdvözlöm a főnököd, akkor egy kaszthoz tartozunk…

    Te meg használd egészséggel a készüléked.

  56. @ef-dani: Dani teljesen jogos.
    Nemkell leszólni valakit azért, mert nem a legújabb iPhone-t veszi meg, illetve használja..

  57. Sziasztok,

    Szerintem itt nagyrészt jól össze volt foglalva a probléma. Örülök, hogy más is egy véleményen van velünk.

    Az első hsz-ben a “nem lehet”-et, természetesen a teljességgel feleslegesre értettem. A magyarországi fogyasztóvédelem egy szar fos, egy nulla. Amerikában önmaguktól is indítanak eljárásokat, itthon azt mondják menj bíróságra.

  58. @Balazs Pali: Nehéz nem személyeskedni, amikor általánosan személyeskedsz. Az meg, hogy te státusszimbólumnak gondolod tény, különben nem merült fel benned ez a kis szösszenet, de ha fel is merül, az már nem merült volna fel, hogy meg is oszd a nagyközönséggel.

  59. @ef-dani: Szerintem egy jelenséget írtam le. Csomó példa, cikk, itteni tapasztalat mondatta ezt velem. Az meg hogy státusszimbólumként tekintek rá vicc. 2007 november óta szifonozok. Kinőttem már abból hogy meg kell mutatnom.
    Megosztottam, mert ezt gondolom. Aki meg magára ismert, az nem az én hibám.
    A fanatikusoknak és a korábbi készülékek tulajainak meg itt egy anyag, ami pont a szösszenetemet támasztja alá, a fogyasztói társadalom tekintetében.

    http://24.hu/mobil/2016/01/04/durva-vad-miatt-perelik-az-apple-t-direkt-lassuak-a-regi-iphone-ok/

  60. Egyébként ezt az egész dolgot nagyon egyszerűen meg lehet oldani. Ha nem tetszik, vagy nem jó számodra az iPhone-t bármilyen okból, akkor NEM VESZEL! Ha tetszik és jó és működik, akkor igen. Nincs köztes dolog, nem kell az Apple-t hibáztatni, vagy jó számodra a készülék vagy nem. Senki sem szabja meg mit vásárolj, bármilyen telefont vehetsz.

  61. @Balazs Pali: Egyetértek. Nyilván mindenki olyan készüléket vesz, ami számára kifizethető, vagy éppen megfelelő. Ha végül nem jön be, akkor meg az Apple-t hibáztatjuk? Hülyeség, vegyél akkor mást és ennyi, le van tudva a probléma.

    Mondjuk megnézem, hogy egy Android mikor lesz megbízhatóbb még egy iPhone 5-nél is, főleg az árban hasonlók…

  62. @admin: Jól látod a kérdést. Pont erre világítottam rá. Lehet kárhoztatni az apple-t hogy a 3-4 éves készülék lassú, szinte használhatatlan, de más gyártók 3-4 éves készülékei sem jobbak ez ügyben.
    A gond ott van, hogy akik nem tehetik meg az évenkénti készülékcserét, azok elátkozzák az apple-t hogy nem jó a szifon.
    Én próbálgattam Samsungot, legutóbb 3 hónapig Samsung galaxy S6 edge. Érdekes volt. Örömmel jöttem vissza a szifonba. a 6S kilences IOS kombináció tökéletes. Gyors, nincs hívásbug,
    Konklúzió: mindenki addig takarózzon, ameddig a takarója ér. Ha mégis kilóg a lába, és fázik, ne a takaróra fogja.


Add a Comment