fbpx Skip to content

Korábban már írtunk a Holabusz nevű appról, ami annak idején még csak a BKK menetrendjét ismerte. Időközben Czo kolléga továbbfejlesztette az appot, és így a támogatott városok közé bekerült Budapest után Debrecen, Miskolc és Pécs tömegközlekedése is.

holabusz-1.3-hero-v2

Az alkalmazás a támogatott városok tömegközlekedésének valós idejű adatait használja fel és megmondja, hogy melyik járat érkezik meg először a legközelebbi megállóba.

Az app GPS alapján keresi meg az aktuális helyzetünkhöz legközelebbi megállót, ráadásul képes az út egyik és másik felén lévőket is megkülönböztetni, és ez alapján a megfelelő útirányú járatokat feldobni.

iPhone 6s és 6s Plus esetén ráadásul használhatjuk a 3D Touch esetén elérhető Peek és Pop gesztusokat is, amivel “bekukkanthatunk” egy-egy járat további indulásaiba. Például Miskolc esetén ez így néz ki:

Holabusz-Miskolc-01 Holabusz-Miskolc-02

A Holabusz rendelkezik Értesítési központ widgettel, így akár zárolt eszközön is kényelmesen megnézhetjük a járatokat, csupán le kell húzni az Értesítési központot és ott aktiválni a Holabuszt.

Debrecen esetén ez például így néz ki:

Holabusz-Debrecen-01 Holabusz-Debrecen-02

Czo az alkalmazáshoz Apple Watch felületet is fejlesztett, amit én előszeretettel használok, mivel ennél könnyebben, egyszerűbben nem tudom megnézni, mikor jön a következő busz:

IMG_4449

Az app ezen túl már támogatja az iOS 9-es Slide Over és Split View opciókat is az arra alkalmas készülékeken.

Töltsd le ingyen!

[appstore id=”996189196″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Ez mivel tud többet, mint a Pesten már létező hivatalos futár alkalmazás? Nem láttam a cikkben a valós idejű járatkövetést, azt azért tudja?

  2. @Jecy: Csak valos ideju jaratkovetes van benne, valamint van widget es watch is.

  3. Gratulálok, jó kis app. Gondolom nem semmi azért egy ilyet összerakni. Nekem f.ngom sem lenne, hogy kezdjek neki.. 🙂

  4. @Czo: Akkor király, csak mert a cikkben nem ez van írva. “a támogatott városok tömegközlekedésének menetrendi adatait használja fel”, na most ugye mint tudjuk a menetrend és a valós érkezés sokszor nem passzol, de akkor így lehet kipróbálom.

  5. @Jecy: javítva lett a szöveg menetrendiről valós idejűre, hogy ne okozzon félreértést.

  6. Ez tetszik, végre egy menetrend app Miskolcra is. Ideje volt már, mindjárt kipróbálom.

  7. Hűha, köszönjük szépen a debreceniek nevében is! 🙂
    Kitűnően működik, bár a lista frissülhetne percenként magától.
    Az alkalmazás ikonján lehetne még csiszolni egy kicsit, hogy látszódjon rajta a tömegközlekedéssel való relevancia (itt nincsenek ilyen mátrixos LED kijelzők sehol).

  8. Debrecenieknek van már a Transit dkv is, az sem rossz már amikor működik, de ezt is kipróbálom az biztos.

  9. Az ikon es az app “szine” (bkk lila) mind a budapesti szinvilagot tukrozi. Lehet, hogy ideje kitalalni valami sajat szint, es masabb ikont, hogy jobban tukrozze az orszagos jellegzetessegeket. Egyebkent varhatoak tovabbi helyszinek is 🙂

  10. @Czo: Köszi! És sok sikert a további helyszínek integrálásához! 🙂
    @Fricy78: Nem ismertem, köszi a tippet! De szerintem a Holabusz app sokkal letisztultabb és egyszerűbb, valamint a widgetnek és (akinek van) a Watch támogatásnak köszönhetően gyorsabb és kézreállóbb (plusz nem csak Debrecenben működik). Persze aki nem tudja, melyik járat is lenne neki jó a sok közül, az a DKV alkalmazásában talál bővebb infót.

  11. Ez az app, csak ennyi akar lenni 🙂 Mikor megvettem aprilisban az orat, rogton jott az igeny, hogy tok jo lenne, ha ezt az oramon is latnam, azutan osszeraktam. Nekem leginkabb csak az az info kell, hogy mi jon, merre megy, mikor jon, igy se komplex menetrend, se semmi egyebet nem raktam bele. Par hete eszrevettem, hogy otthon a DKV-nak lett Androidos appja, igy gyorsan beletettem ezt is. Ekozben viszont kiderult, hogy Pecs es Miskolc ugyonazt a rendszert hasznalja, igy magatol ertetodott, hogy ezek is johetnek ebben a korben. Most hetvegen megyek haza, igy vegre elesben is ki tudom probalni.

  12. Nekem tetszik ez is amúgy, arra pont tökéletes amire kitalálták. Mindkettőt használom már.

  13. Mikor megláttam Facebookon a postot egyből megorultem, hátha Szeged is, évek óta várok valami alkalmazására. 🙁 Remelem egyszer belekerül Szeged is.

  14. Legkozelebb ok kerulnek sorra: Szolnok, Gyor, Hatvan, Salgotarjan, Szeged, Sopron. A sorrend nem mervado.

  15. Örök hála érte! A pécsi tömegközlekedéshez hivatalos app csak androidra van és a használhatósága sehol nincs ehhez képest. Pebble órám van jelenleg, azon is el tudnám képzelni. 😉

  16. Mitől függ, hogy milyen városok kerülnek bele az appba? Mi a feltétele? Elsősorban az informatikai háttérre értem ezt a kérdést.

  17. @sacaboy: Legyen a varosban valos ideju kovetesi rendszer, amely elerheto vagy egy mobilappbol, vagy egy weboldalrol.

  18. @Czo: Pesten használtam már az appot és nagyon bejött. 🙂 Éppen akartam írni, hogy milyen jó lenne, ha lenne Győrben is, mert az ÉNYKK felülete egy horror.

  19. Nekem miért nem működik 3G-én? Csak wifi-vel jelzi a járatokat. Előre is köszönöm a segítséget.

  20. @kisbigi: gond nélkül működnie kell mobilinterneten is. milyen készülékkel, milyen iOS-verzió mellett használod? engedélyezve van az app számára a mobilinternet-használat? hálózati beállítások törlését próbáltad már?

  21. A Poziciód meghatározása nem sikerült. Ezt kapom 3G-én. WiFi-n azonnal működik. 4s-en használom és a legfrissebb IOS 9.2-vel.

  22. És engedélyezve van a mobil.net az app számára. A hálózati beáll. törlését meg nem próbáltam.

  23. A WiFi bekapcsolasa segit a lokacio pontossagan. Ha kikapcsolod a WiFi-t, vagy nagyon pontatlan koordinata lesz (tobbszaz meter, aminek nagyobb a tavolsaga mint 1-1 megallonak), vagy nagyon lassan lesz koordinata (a GPS fix 30-90 masodperc alatt erkezik meg). Az app maximum 15 masodpercet var relative pontos lokaciora, ha ez nem sikerul, akkor hibauzenet formajaban tajekoztat. Ha bekalcsolod a WiFi-t (nem kell csatalkozva lennie, eleg ha be van kapcsolva), akkor varosi kornyezetben par masodperc eleg arra, hogy legyen megfeleloen pontos koordinatad. A bekapcsolt, passzivan figyelo WiFi fogyasztasa pedig szinte elhanyagolhato.

  24. Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

  25. Czo:
    Nagyon köszönöm én is a megoldást! Én sem értettem miért nem megy 4g-n.
    Szuper az app, igényes, letisztult!
    Mindennap használom a pécsi buszokhoz! ????


Add a Comment