fbpx Skip to content

Szinte mindig előkerül az a mondás, hogy a jó pap holtig tanul. Tegnap én is egy apró tapasztalattal lettem okosabb, és ezt a Szifonos hozzászólóknak köszönhetem.

maxresdefault-2

(Nem a legjobb, de legfőképp nem a legelegánsabb megoldás…)

Én régebbi építésű lakóházban lakom, és ez azzal jár, hogy bizony ha a MacBook mellett hozzáérek bármilyen más, az elektromosságot vezető anyaghoz a laptop használata közben, akkor az szó szerint megrázó élmény, mert “megcsíp”. Ez rendkívül zavaró sok esetben, és mivel nekem az íróasztalom közel van a radiátorhoz, így mikor a könyököm ahhoz hozzáér, az bizony nem kellemes érzés. Szerintem nem csak én vagyok így, hogy sokszor ráz, csíp meg a MacBook, így most elárulok egy “titkot”.

Az előző cikkünkben a hozzászólások között figyeltem fel Józsi hozzászólására, aki tájékoztatott róla, hogy a MacBookhoz kapott hosszú tápkábel földeléssel van ellátva, míg a kicsi dugasz nincs. Mivel az emberek többsége nem nézegeti a töltő felé eső csatlakozófej belsejét, így én sem néztem ezt meg, ugyanakkor teljesen logikus a dolog, ha a konnektorba való végét nézzük.

Ezt így kell elképzelni:

IMG_9066

A kör alakú dugaljon látható alul és felül fém rész, ami a földelést végzi.

IMG_9067

A hosszú kábel végén belül látható a fém csatlakozás, ami a földelést végzi, a másikon nincs ilyen.

A villásdugó (duckhead) töltőhöz csatlakozó részén belül értelemszerűen nincs meg ez a harmadik csatlakozó, hiszen a konnektorba csak a két villát dugjuk be, és nincs harmadik érintkező.

A hosszú kábel esetén viszont a csatlakozó töltő felőli végén belül láthatunk két oldalról egy-egy érintkezőt, amik a hálózati adapter fém gombjához érnek hozzá, ezzel biztosítva a földelést.

A rázás okára pedig rgbx kolléga világít rá:

A rázás oka az, hogy a konnektor nullvezetéke nem földpotenciálon van. Azaz van feszültségkülönbség a nulla és a föld között. Ez olyan helyen szokott előfordulni, ahol az elektromos betáplálástól távol csatlakoztatod a töltőt. Pl. a társasház földkábelen kapja az áramot, és Te a 10. emeleten vételezel. A régi alu vezetékek fajlagos ellenállása viszonylag nagy, és minden egyes hálózatra kapcsolt eszköz igyekszik a fázis felé húzni a nullvezeték potenciálját, ami a vezeték ellenállása miatt sikerül is. A megoldás a házban a vezetékek cseréje, vagy minimum több helyen történő betáplálás. Ez ugyan csak egy zavaró, de nem veszélyes tünet, de ahol ilyesmi van, ott általában van más is. Érdemes lehet szakemberrel átnézetni az egész rendszert.

Így akit meg szokott “rázni” a MacBookja, mindenképp a hosszú kábelt használja és ne a villásdugós fejet, így elkerülheti a kellemetlen érzést. Ha pedig ez nem oldja meg, akkor marad a fali vezetékek cseréje.

A MacBook töltőről bővebben itt tudtok olvasni: Pillantás a MacBook töltőjébe.

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. jó cikk!

  2. Az a baj, hogy sok magsafe-el találkoztam, amiben nem volt a távtartóhoz hozzá vezetve a földelés… Üdv, egy szervizes.

  3. A nulla és a föld közt van potenciálkülönbség oké, de az előző cikkben világosan le van írva, hogy ahogyan az a transzformátoroktól elvárható galvanikusan elválasztják a töltő bemenetét és kimenetét egymástól. Innentől kezdve a földhöz képest nem lehet potenciálkülönbséget értelmezni a macbook felőli oldalon, abszolút értelmetlen ez a felvetés.

  4. Az előzőnél odaírtam, hogy esetleg a fázis átszökhet, de ha ez sok mindenkinél előfordul, nagyon valószínű, hogy nem ez a hiba oka. Azt tudom elképzelni lehetséges indoknak, hogy mivel a nyákon, egymás mellett futnak a “vezetékek”, egymáshoz nagyon közel, mert zsúfolt, kondenzátorként viselkednek, ami magas frekvencián viszonylag kicsi ellenállású, tehát ezeken tud átfolyni a nagyfrekvenciás áram. Ezért van az, hogy soros adatátvitelnél sokkal nagyobb frekvencia érhető el, mert párhuzamosnál, nagyfrekvencián átszöknének az adatok a levegőben. Többek között ezért van az, hogy a processzorok lábainak majdnem a fele, össze van földelve (nem ténylegesen a földre kötve).

  5. @iBenito: Talán a magsafe 2-nél már jó 😀 Legalábbis nálam igen.

  6. És a a Macbook házát egy vékony dróttal összekötnéd a radiátorral? 🙂
    Egy fokkal elegánsabb lehetne. Vagy ez árthat neki?

  7. @nullzero: Az a gond, hogy nem lehetne biztos kontaktust létrehozni anélkül, hogy össze ne karcolnád a külsejét. Esetleg azt lehetne csinálni, hogy a lábba szúrni valami szöget, ami biztos rendesen érintkezik a házzal és földelt fémtálcára rakni a rázós helyeken, csak azzal meg az lenne a gond, hogy karcolná az asztalt.

  8. @nullzero: felesleges. ott a hosszú kábel, ami földelt csatlakozást biztosít, és azonnal megoldja az egész problémát.

  9. Hát én nem tudom, de hátha egy picit 🙂 Nem hiszem hogy a konnektor földelését egy az egyben rávezetnék a notebook házára. Ezen kívül a töltőkben kapcsolóüzemű tápegység működik, ismereteim szerint galvanikusan le van választva a szekunder oldal a primérhez képest. Fizikailag persze nem lehetséges, hiszen egyrészt a transzformátor is egy darab alkatrésznek tekinthető (ettől föggetlenül nem lehet elektromos kapcsolat a primer és szekunder oldal között, ha van akkor ott menetzárlat van), másrészt a szabályozás miatt is kellenek alkatrészek a kettő közé (ez általában valami optocsatoló, tehát ez sem jelenthet elektromos kapcsolatot).

  10. Engem nem rázott, de bizsrgő érzést adott, ha az ujjam végig húztam rajta. Ha a kezemben tartottam máshoz hozzáérve is érezte. Ezért egyből ki is próbáltam. Tényleg teljesen más. Eltűnt a bizsergés. És még működik :).

    Nem úgy mint a füsttel. Mert ha a füst eltűnik az elektomos berendezésekből, akkor megszűnnek működni…

  11. @Jadeye: Ez nem feltétlenül oldja meg a problémát. Mivel régi házról van szó, nem biztos, hogy megfelelő az EPH (egyenpotenciálú hálózat) kialakítása, vagyis elképzelhető, hogy a radiátor nincs bekötve ebbe, nincs földpotenciálon. Szóval hiába használsz földelt csatlakozású kábelt, ugyanúgy megrázhat. Akinél nincs az mindenképp szereltessen fel Áramvédőkapcsolót, néhány ezer forint, de életet menthet…

  12. @pette07: ahány ház, annyi szokás, vagyis ebben az esetben vezeték, de még mindig jobb a hosszabb kábelt használni, mint nekiállni külön összekötögetni a gépet a fűtőtesttel.

  13. @Jadeye: Hát az semmiképp sem jó megoldás, és sokkal biztosabb a földelt kábelt használni, ahogy te is írtad, csak megjegyeztem, hogy még így is lehet probléma. De ha valmi ráz, jobb hívni egy szakembert, mert nem biztos, hogy van probléma, de jobb kizárni hibaforrásokat!

  14. @pette07: persze, de olvasd el a másik cikknél a hozzászólásokat. szakembert vagy szervizest hívni szentségtörés!

  15. @admin: Köszi a kreditet! 🙂 Nem gondoltam, hogy a hozzászólásom idézve lesz, mert akkor jobban utánanézek a dolgoknak. 🙁 Javított verzió következik lentebb. Az írásodban javasolt védőérintkezős dugvillás megoldás egyébként az egyetlen jó módszer a rázás kiküszöbölésére – feltéve ha a konnektorban is rendesen be van kötve.
    @FFeller: Ez nem hagyott nyugodni engem sem, hogy a leválasztó trafó miatt elvben nem szabadna potenciálkülönbségnek lennie, hiszen elvben földfüggetlen a kisfeszültségű rész. Ha mégis van, márpedig van, akkor azt valamilyen turpisságnak kell okoznia. Sajnos nincs a kezemben egy ilyen tápegység, és nem tudom megnézni, mi a manó okozza, a képekből pedig nem derül ki egyértelműen. Az egyetlen használható dolog, amit találtam magyarázatként ezzel kapcsolatban, a tápokban (talán a PFC miatt) alkalmazott kapacitív feszültségosztó. Ez a nulla és a védőföld valamint a fázis és a védőföld között lévő kis értékű kondenzátorokat jelenti. Mindenesetre ha tényleg ez a helyzet és nincs földelés, akkor 110-130V körüli feszültségen van a gép burkolata alapesetben. Ez így leírva elég nagy érték, azonban az említett kondenzátorok kis kapacitásúak, minimális töltést tárolnak, ezért a házra kiülő feszültség alapesetben nem életveszélyes. Csak abban az esetben okoz kellemetlenséget, ha mezítláb, avagy földelt tárgyat és a töltőn levő laptop házát egyszerre érintjük meg (nem EPH rendszer), illetve akkor válik életveszélyessé, ha valamelyik kondenzátor esetleg átüt, és zárlatos lesz. Ez viszont azt jelenti, hogy a MacBookat Magyarországon csak hárompólusú dugvillával szerelt tápegységgel szabadna forgalomba hozni, mivel a mi elektromos hálózatunk nem földfüggetlen. A kétpólusú dugvillát csak földfüggetlen konnektor esetén szabadna alkalmazni (pl. leválasztó trafó után, kocsiban inverterrel, szünetmentes tápban, stb).

  16. Megvan a megoldás. Macbook-ról beszélünk. Nem merül le fél óra alatt. Én minden este használom, kb. hetente egyszer töltöm fel, nehogy ne bírjam ki amíg feltölt. Aztán kihúzom a töltőt, és akkor tuti nem ráz meg 🙂

  17. Jobb híján lemértem az iPad tápomat, 10 és 30 nF a kapacitás a bemenetein, így egyik irányban bedugva 50V esik a kéziműszerem ellenállásán, a másik irányban pedig 140V (AC) a földvezeték és az USB védőérintkező között. Viszont iPadnél ez a feszültség nem jelenik meg a burkolatán, tehát biztonságos.

  18. Egy gondolat ráz engemet,
    a MacBookot földeljem le.

  19. Sziasztok! Pofon egyszerű a helyzet 🙂 A zavarszűrő kondenzátorok miatt érzed a bizsergető érzést! Ha azokat kicsipkeded, megszűnik a jelenség, viszont teljesen véletlen szerüen kifagy, majd újra indul a gép! Ez miatt inkább csípjen 🙂 De semmiképpen nem veszélyes! Jól is néznénk ki! Nem mellesleg az összes háztartásunkban üzemelő elektromos berendezésben szerepel ez a kondenzàtor! Ha nem lennének benne, minden porszivo zavarná a tv-t, stb! A hirközlési hatóság előírásai szerint is benne kell, hogy legyen! Stb stb stb…

  20. @pintyo: Kondenzátor sok mindenbe kell, ebben igazad van. Például feszültségingadozások kisimítására, kefés motoroknál szikraoltásra, puffernek egyenirányító után, időzítésre, stb. Ettől még nem kell mindegyiket “zavarszűrőnek” nevezni. És ha kiszedegetjük őket az áramkörökből, tényleg fura dolgok kezdenek el történni, vagy éppen nem történni. Azonban amit írtál, hogy nem veszélyes, az nem igaz. Veszélyt rejt magában, hiszen ívet képes húzni, leállíthatja a pacemakert, megsütheti a géphez kapcsolt érzékenyebb perifériákat, stb. Épp ezért ökölszabály az, hogy a védőérintkezős csatlakozóval ellátott dugvillás készülékeket nem szabad földelés nélküli dugaljban használni. Ez esetben pedig ha jól értem az a probléma, hogy kétpólusú dugvilla jár – valamilyen forrásból beszerzett – MacBookokhoz. Tehát látszólag ugyan minden rendben van, hiszen két pöcköt látunk, be is dughatjuk bármibe, viszont belül úgy van tervezve, hogy kitegye a virtuális testpontot a burkolatra, emiatt pedig ráz az egész.

  21. @sullivan: ugyanez van nekem az iPad Air-rel töltés közben: bizsergető érzés megérinteni a hátlapot (tokban van de ritkán előfordul azért).
    Anno felhívtam az Apple support-ot, azt mondták ilyen előfordulhat, ne aggódjak…
    (… azóta is csendesen szikrázom. ;-D )

  22. Nekem is ez a problémám van a 35éve vásárolt orosz villanyrezsóval?!

  23. @steve195614: ha az orosz villanyrezsód valójában egy MacBook, akkor cseréld ki a kábelét, ahogyan a cikk is írja. ha viszont az orosz villanyrezsód nem MacBook, és mégis a cikkben leírt jelenség a problémád, akkor egy szakemberrel kéne megnézetni.

  24. @grofzero: Nem véletlen, hogy van olyan tájegység ahol a villanyoszlopot bizserefának hívják…

  25. hiánypótló cikk, köszönöm. régóta fúrta a fejem hogy mitől lehet ez… nekem a műanyag white edisün van (good ol 4.1) és ha a radiátorhoz is hozzáértem sokszor előfordult bizsergés vagy volt 1-2 extrémebb eset amikor konkrétan válltól lefele lezsibbadt teljesen a karom…
    lehet meg kéne nézeti a panelszobát 😀

  26. @grofzero: iPad2-vel és iPad Air 2-vel is próbáltam, és semmi bizsergést nem tapasztaltam. A lighning csatlakozón még rajta van a 120V AC, de nem megy ki a burkolatra.
    @szikszai11: Csak akkor kell megnézni a szobát, ha földelt dugvillával szerelt eszközöd látszólag földelt csatlakozóba dugva még mindig ráz. Ekkor az adott konnektorba nincs bekötve a föld, vagy valahol szakadt a vezeték.

  27. @rgbx: Ez a bizsergő érzés nálam is jelentkezik i6+gyári 5W-os adapter+gyári lightning kábel esetén, méghozzá akkor érezni, ha töltés közben végighúzom az ujjam a telefon oldalán (bárhol ahol fém) és a húzás közben az ujjam hegyén ilyen enyhe bizsergést érezni, elég érdekes, itt is biztos valahogy valami kis feszültség kijut a testre o.O .

  28. Ehh. Keresek mindjárt itt a lakásban olyan testrészeket amiken ha végighúzom az ujjamat akkor bizsergés lesz a vége…. nyammmi. 🙂 Komolyra fordítva, nekem tényleg nagyon ritka eset az, hogy töltöm is és használom is a gépet. Ha van 20 perce szabaidő, vagy egészségügyi szünet 🙂 akkor bedugom addig, aztán kihuzom, hogy tudjam cipelni ide-oda. Az aksinak úgyis jobb a részleges feltöltögetés, mint a koppanásig feltöltés-merítés.


Add a Comment