fbpx Skip to content

Akik már régebb óta követik a cikkeimet, azokat nem fogja meglepni, hogy ismét egy emlékeztető alkalmazásról írok, hiszen évek óta keresem már a számomra ideális megoldást.

Idáig számomra a gyári Emlékeztető app maradt az optimális megoldás, hiába próbáltam ki számtalan, külső fejlesztő által készített verziót, azonban mivel az elmúlt fél évben több mint 8 projekten dolgoztam és dolgozok párhuzamosan, ezért elkerülhetetlen volt a váltás.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy munka közben az ember csak egyetlen dologra fókuszáljon, ugyanakkor véleményem szerint ez nem zárja ki azt, hogy egyszerre akár 2 vagy 3 projekten is dolgozzunk. Ebben az állapotban még viszonylag egyszerűen fejben lehet tartani a fontos, elintézni való feladatokat, azonban mikor a projektek száma 8 fölé emelkedik, ott ez már teljességgel lehetetlenné válik.

omnifocus-3-app-suite

Mikor belecsöppentem egy olyan életszituációba, hogy ennyi különféle projektet kellett kezelnem, akkor kezdtem el a produktivitás témában még jobban elmélyülni. Így találtam rá a GTD (Getting Things Done) módszertanra, amelynek kialakítását David Alan nevéhez kötik a szakmában.

Nem szeretnék magáról a GTD módszertanról túl sokat írni, mert rengeteg remek angol és magyar nyelvű cikk érhető el a témában, amelyek milliószor jobban be tudják mutatni a módszer lényegét, mint én, viszont az alábbi videót mindenképpen érdemes megnézni azoknak, akiket jobban érdekel a téma és szeretnék érteni a cikk hátralevő részét.

Miután jobban elmerültem a GTD világában, már nem volt kérdés, hogy ezzel a módszerrel szeretnék dolgozni a jövőben, így már csak egyetlen feladat volt hátra: megtalálni a tökéletes GTD alkalmazást iOS és Mac platformra. Számtalan különféle GTD alkalmazás érhető el az App Store-ban, mint például a Things, Todoist vagy a Wunderlist, amelyek ugyan mind remek alkalmazások, azonban egyik sem képes annyira komplex és összefüggő dolgokat kezelni mint az Omnifocus.

literally-everywhere@2x

Az Omnifocus hatalmas előnye, hogy az összes Apple eszközünkre elérhető, kezdve az Apple Watch-csal az iPaden át egészen a Mac számítógépünkig és a feladataink az Omnifocus szerverein keresztül szinkronizálnak másodperceken belül, valamint különböző formátumokban azonnal exportálható ez az adatbázis, így ha később mégis más rendszerre szeretnénk átköltözni, nem kell a tennivalóinkat egyesével átmásolgatnunk (mint mikor a gyári Emlékeztető alkalmazásról költöztem át az Omnifocusba).

dark-palette@2x

Az Omnifocus talán egyetlen hátránya a Mac alkalmazás elsőre ijesztő és átláthatatlan kinézete. Bevallom, az alkalmazás letöltése után az első 2–3 órát csak azzal töltöttem, hogy oktató videókat néztem és lépésről lépésre felfedeztem, hogy mire is képes az Omnifocus. Azonban a következő munkanapon ezt a 2–3 óra kiesést be is hozta számomra az Omnifocus használata, annyival gyorsabban és fókuszáltabban tudtam dolgozni. Kétségtelen, ez nem az az alkalmazás, amelyet intuitívan tud használni az ember az első perctől kezdve.

omnifocus-mac-3

A fejlesztők javára szóljon, hogy az iOS verzió már sokkal felhasználóbarátabbra sikerült, hiszen ott csak egy nagyon letisztult, minimalista nézetet kapunk a legfontosabb információkkal, így utólag talán azt javaslom, hogy mindenképp érdemes az iOS verzióval kezdeni az ismerkedést és csak utána áttérni a Mac-es változatra.

h-omnifocus-iphone-2

Véleményem szerint egy jó GTD alkalmazásnak legfontosabb tulajdonsága, hogy másodpercek alatt tudjunk felírni magunkat tennivalókat az különböző projektjeinkhez abban a pillanatban, amint azok az eszünkbe jutnak. Ezt a Mac verzió estén úgy oldották meg a fejlesztők, hogy a Ctrl + Alt + Space billentyűkombinációt lenyomva azonnal elkezdhetjük gépelni a feladatunkat, azokat a Tab billentyű megnyomásával egyből projektekhez is rendelhetjük, majd a természetes nyelvfeldolgozó rendszernek köszönhetően (jelenleg sajnos csak angolul érhető el) megadhatjuk, hogy mikor lesz esedékes az adott teendő, például “Wednesday 15:30”, azaz szerda 15:30-kor fog minket emlékeztetni az összes eszközünkön az Omnifocus. Ez a folyamat nem tart tovább 1–2 másodpercnél, bárhol is járjak az OS X rendszeren belül, bármilyen feladaton dolgozzak is az adott pillanatban.

Screen Shot 2015-11-22 at 14.13.50

Az iOS eszközök esetén sajnos nincs ennyire gyors megoldás, viszont van egy trükk, amit alkalmazhatunk. Beállíthatjuk az Omnifocus felületén, hogy folyamatosan monitorozza a beépített Emlékeztető alkalmazás egyik listáját, így amikor Siri segítségével egy új feladatot készítünk, akár az óránkról, az azonnal rögzítésre kerül az Omnifocus-ban is.

 hometoday

Összességében tehát aki a legjobb GTD alkalmazást keresi az iOS és Mac eszközeire, azoknak csak ajánlani tudom az Omnifocus-t, mivel kétségtelen, hogy a legkifinomultabb és legátgondoltabb GTD alkalmazás, amely funkcióinak talán még a felét sem használom ki jelenleg, de úgy érzem, az idő előrehaladtával szépen fokozatosan fogok “belenőni” az app képességeibe.

Végül, de nem utolsó sorban nem mehetünk el szó nélkül az alkalmazás ára mellett. Az Omnifocus egy kifejezetten drága darab, hiszen mind az iOS mind pedig a Mac verzió külön-külön 40 euróba (!) kerül, amely egyáltalán nem kevés. Először elég szkeptikusan álltam az alkalmazáshoz pont az ára miatt, de számtalan vélemény és teszt elolvasása után úgy döntöttem, hogy megveszem, kipróbálom és ha nem jó, visszakérem az árát. Most, hogy napi szinten használom, meg sem fordulna a fejemben, hogy megéri-e az árát vagy sem, egész egyszerűen zseniális a jelenlegi munkáimhoz.

[appstore id=”904071710″]

[appstore id=”867299399″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Ilyenkor szegény öreg tanárom jut eszembe, aki azt mondta: “Akinek nincs esze, legyen notesze”

  2. Én is évekig kerestem azt a módszert és eszközt, melyekkel hatékonyabb lehetek. A cikkben felsorolt alkalmazásokon kivül mást is próbáltam, többek között az MS OneNote-ot, ami elég hasznosnak bizonyult, de nem volt átlátható számomra. Majd idén szinte egyszerre találkoztam a GTD-vel, mint módszerrel és a Trello-val, mint eszközzel. Ez a combo eddig a legjobb, szerintem.

  3. Sosem szeretnék annyira fontos ember lenni, hogy ennyit kelljen költsek azért, hogy továbbra is fontos ember maradjak.

    Amúgy meg a gyógyszertárakban vény nélkül érhetőek el memóriatabletták! Olcsóbb és egészségesebb megoldás!

  4. Nekem egy egszeru emlekezteto kene mert ezt a naptart en nem tudom kezelni XD hol csipog hol nem hol jelez hol nem…

  5. @pete66: az iOS-ben ott a beépített Emlékeztetők app. nyilván ha nem állítasz be egy-egy hozzáadott emlékeztetőhöz jelzést, akkor nem fog jelezni. a fenti app nem naptár, nem arra való.

  6. Nekem valami olyasmi kene ami csipog amig ki nem nyomom,mint mondjuk az ebreszto,mert az emlekezteto egyet csipog aztan annyi.

  7. @pete66: DUE applikáció remek, pont erre találták ki amit keresel.

  8. Koszi ezoli megnezem

  9. Kedves Korpa Dani!
    Esetleg van lehetőség hogy beszéljünk egy kicsit személyesen vagy emailben? Én is letöltöttem a programot és utána is olvasgattam de még egy pár összefüggést nem értek. Sajnos az angol még nem megy olyan szinten…


Add a Comment