fbpx Skip to content

Egy igen kellemetlen incidens miatt volt hangos az elmúlt napokban a nemzetközi sajtó. Kikerült az internetre egy videó, mely a melbourne-i Apple Store-ban készült. A felvétel tanúsága szerint az egyik bolti eladó szólított fel 6 fiatalt az üzletből való távozásra, mert gyanúsnak vélte a viselkedésüket. A társaság mindegyik tagja afrikai származású.

highpoint_hero_2x

A hír hamar bejárta a világsajtót, és mindenhol megdöbbenéssel álltak az eddig nem tapasztalt precedens előtt. Tim Cook az incidenst követően levelet küldött az összes Apple alkalmazottnak, melyben kifejezi csalódottságát, és felhívja a dolgozók figyelmét arra, hogy az Apple egy nyílt közösség, ahol mindenki egyformán számít.

A hat főből álló társaság tagjai Szudán, Egyiptom, Nigéria, Szomália és Eritrea területéről érkeztek Ausztráliába még gyerekként. Nem állt szándékukban semmilyen bűncselekmény elkövetése, ennek ellenére miközben nézelődtek az Apple Store-ban, az egyik alkalmazott megkérte őket, hogy távozzanak az üzletből. Az indoklás az volt, hogy gyanús viselkedést mutattak, és feltehetően lopni készülnek.

A srácok felháborodásukban próbálták kérdőre vonni, hogy mégis miért vannak az üzletekben biztonsági kamerák és őrszolgálat, illetve egyáltalán milyen alapon nézi őket tolvajnak az eladó. Bővebb indoklást ugyan nem kaptak, viszont elhagyni kényszerültek a boltot.

Az eset után az üzletvezető elnézést kért az érintettektől, akik ezt elfogadták, és nem szeretnének többet beszélni az esetről. Az alkalmazott jövőjéről nem esett szó, de vélhetően az Apple nem fogja tovább alkalmazni, hiszen egy ilyen eset nagy mértékben rontaná az üzletüket, arról nem is beszélve, hogy céltáblává válna az a bizonyos Apple Store.

Tim Cook a nagy felhábárodást követően levelet írt dolgozóinak, melyben elmondta, hogy nagyon sajnálja, hogy ilyen előfordulhat egy ekkora múltra visszatekintő, és rengeteg nemzetközi munkaerőt foglalkoztató cégnél. Hangsúlyozta, hogy az Apple mindenki számára nyitva áll, függetlenül az etnikai, vallási és szexuális orientáltságától. Az Apple mindenki számára gyárt termékeket, és ahhoz, hogy ez így maradjon, szoros kapcsolatot és együttműködést kell tanúsítani a dolgozóknak, a világ bármely tájáról is érkezzenek.

Zárásként pedig hozzátette, hogy hamarosan egy ismételt oktatást fognak tartani az Apple dolgozók számára, mert bár igyekeznek őket mindenre felkészíteni, mégis úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben nem árt átismételni az ügyfelekhez történő viszonyulás kérdéskörét.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Nem véletlenül van tele a börtönök 90% sötét bőrűvel!Tusztelet a kivételnek,de azért lássuk ve hogy a vilagon pár évtizeden belül gáncs lessz a fehér embernek azzal együtt a világnak is!!!

  2. azert tenyleg kivancsi lennek egy videofelvetelre hogy ha feherboruek lettek volna akkor is kikuldtek volna oket, es ilyenkor jo a fekete borre hivatkozni…

  3. engem kikuldenenek nem biztos hogy felhaborodva meg en vonnam kerdore a boltost.

  4. @Bakfitty: Te nagyon buta vagy. 😀 Igazából a magadfajta primitívgondolkodású idióták sokkal többet ártanak a világnak (bőrszintől függetlenül).

  5. @gabor.:
    Lehet, hogy buta a hozzászóló, de a tapasztalat sajnos azt mutatja,
    hogy a bőrszín gyakorta párosul egyfajta tipikus viselkedésformával.
    Ha boltod lenne Mo.-n, Te is gyorsan elővigyázatossá válnál,
    ha egy csapat ork betérne az üzletedbe és elkezené vizsgálgatni a portékát.
    És ez nem rasszizmus, hanem élettapasztalat…

  6. Szerintem lassan le lehet zárni ezt a postot, mert kezd elfajulni a dolog… 🙁

  7. Köszönöm "ccrackk" te legaláb érted miről beszélek!Az ilyen "Gabor"fajták miatt hullik szét európa per pillanat,pár évtized múlva pedig meghanyatlik az egész világ,mert tisztelet a kivételnek de mind azt lesi hogy fosik vagy 30 gyereket és eltartja az adott ország ahol "állampolgar"!!!!!!

  8. @Bakfitty: köszönjük. akkor itt le is zártuk a hozzászólásokat, mert ez az oldal nem ennek a felülete.


Add a Comment