fbpx Skip to content

November 11. óta érhető el az eddigi legnagyobb iPad. Pár napja pedig már mi is használjuk, és erről szerettünk volna nektek írni, ami a saját véleményünket tükrözi.

IMG_8981

Az iPad Pro hatalmas. Végeredményben így lett tervezve, ez is a funkciói egyike. Nem lehet elmenni mellette, hogy bizony ez a táblagép nem mindenki számára opció. Szerintem rendkívül kicsi az a réteg, aki tudja használni, vagy megfelelően illeszkedik a munkájába az iPad Pro. Ettől függetlenül bebizonyosodott, hogy az Apple továbbra is a világ egyik legjobb cége, mert ilyen hardvert nem sűrűn tesznek le az asztalra mások.

Az iPad Pro egyike azon eszközöknek az Apple-nél, ami nem fog rekordokat döntögetni, legalábbis most nem, vagy nem ebben a formában. Lenyűgöző a hatalmas kijelző, a vékony kialakítás, az alkalmazások, de emiatt egy átlagember nem szán rá több mint 300.000Ft-ot. A legkisebb változat kerül ennyibe, ha szeretnék megvenni a legnagyobbat, ami 128GB-os háttértárral és 4G-vel van felszerelve, akkor 410.000Ft-ot kell kiadnunk. Ennyi pénzért azonban nagyon kevesek tudják kihasználni a készülékben rejlő lehetőségeket.

IMG_8975

Hardver

Engem egyáltalán nem fogott meg az iPad Pro mérete. Legtöbb esetben kényelmetlen tartani, kényelmetlen rajta írni, noha teljes értékű magyar billentyűzettel találkozunk. A hatalmas mérethez nehezen lehet hozzászokni, és én pár nap alatt nem is tudtam.

Ami viszont lenyűgözött, az a hardver. Az A9X processzor, kijelző felbontása, minősége, a vékony kialakítás, és talán hülyén hangzik, de a négy hangszóró is. A processzorról és a grafikus részről már írtunk korábban, mikor az Ars Technica tesztelte. Még hogy az Apple nem képes az innovációra? Pontosan az iPad Pro az ékes példája annak, hogy bizony az Apple tud hova fejlődni, az új processzor, ami akkora, mint a kisujjam, egy átlagos laptopot is megver, a grafikus chipről pedig nem is beszélve.

iPad-Pro-charts.009-980x735

iPad-Pro-charts.002-980x735

Konkrétan töltő képernyővel nem találkoztunk, pedig nem egy játék izzott kezünk között. A legtöbb esetben bizony a játékok hajtják meg a legjobban a hardvert, azonban az iPad Pro-t nem erre tervezték elsősorban. A hatalmas kijelző a grafikusok számára készült, és ebbe a gyűjtőfogalomba mindenki beletartozik, aki grafikai, kreatív munkát végez. Ők azok, akik ezt a táblagépet fogják elsősorban használni, a hatalmas, érintésérzékeny kijelzőt, ami olyan technikai fejlődés, ami mellett nem lehet elmenni. Itt jön képbe az Apple Pencil, mellyel az iPad Pro tökéletes lesz.

Unknown

Az iPad Pro használatában vannak olyan pillanatok, amikor a szokottnál is nagyobb precizitásra lehet szükség. Ezért is terveztük meg aprólékos gonddal az Apple Pencilt, hogy tovább növelhessük vele a Multi-Touch sokoldalúságát. Az Apple Pencil komoly technológiai újításokat rejt, mégis már az első pillanattól ismerős érzés kézbe venni.

Unknown-1

Az iPad Pro tudja, hogy az ujjadat vagy az Apple Pencilt használod-e éppen. Amikor az iPad Pro érzékeli az Apple Pencilt, az alrendszer bámulatos gyorsasággal, másodpercenként 240-szer olvassa be a jelet. Így kétszer annyi adatpontot gyűjt össze, mint amikor az ujjaddal rajzolsz.

A gondosan elhelyezett érzékelő precízen meg tudja határozni, hogy milyen erősen nyomod le éppen az Apple Pencil hegyét. A vastagabb vonalakhoz nyomd rá jobban, ha pedig hajszálvékony vonalat szeretnél, elég egy leheletnyi érintés.

Az Apple Pencil hegyébe két dőlésérzékelőt építettünk. Ezek pontosan kiszámítják a kezed tájolását és dőlésszögét. A Multi-Touch kijelző mindkét érzékelő relatív pozícióját észleli, miközben megszokott mozdulataiddal írsz vagy rajzolsz. Ennek köszönhetően ugyanúgy kell megdönteni az Apple Pencilt az árnyékoláshoz, ahogy egy rajzszénnel vagy ceruzával tennéd.

Ezek mellett az iPad Pro-nak van az első olyan kijelzője, ahol nyugodtan rárakhatjuk az egész kézfejünket a felületre, nem fogja érzékelni, csak az ujjunkat vagy a Pencilt.

Szoftver

IMG_8984

Ahogy az várható volt, az iPad Pro-n is iOS 9 fut. Ezzel egyébként jelenleg nincs probléma, főleg ha azt vesszük, hogy az iPad Pro teljes mértékben támogatja a képernyő felosztását. Kényelmesen elfér kettő alkalmazás is a képernyőn, úgymond nem szűkölködünk. 🙂 Ettől függetlenül picit furcsa ekkora felületen látni az iOS-t, pláne hogy még mindig ugyanannyi ikon fér ki a kijelzőre, mint a többi iPadnél. Azért ezen érdemes lenne változtatnia az Apple-nek.

Ahogy már fent említettem, az iPad Pro végre teljes billentyűzet-kiosztást kapott, amivel könnyebben gépelhetünk, és így néz ki:

IMG_8988

A 32GB-os változatot nem igazán ajánljuk, mivel a hatalmas kijelzőn még a 720p videók is egyenesen csúnyán néznek ki. Ebben ez esetben pedig egy átlagos, 1080p-s film akár 10-16GB is lehet, így azt gondolom, a 128GB-os változat alatt nem érdemes az iPad Pro-t megvásárolni.

Sajnos úgy gondolom – és ezzel a legtöbben egyet is értünk a Szifon csapatból –, hogy az iPad Pro nem nekünk készült. Nekem továbbra is szükségem van a rMBP-ra és az OS X-re, és ennyi pénzért természetesen inkább azt fogom választani.

IMG_8994

Így talán már érthető, hogy az iPad Pro miért “réteg-eszköz”, és miért kerül ennyibe. Ahogy fent írtam, nem fog rekord eladásokat produkálni, de a benne lévő hardver igen. Jövőre, vagy azután. Amikor az A9X processzort és ezt az innovatív kijelzőt megkapják a kisebb készülékek, akkor bizony brutális eladások lesznek, mert ez az, amit mi, átlagfelhasználók is tudunk használni és megfizetni később. Persze nekünk várnunk kell, akár az iPhone 7s-ig is, de minden bizonnyal megéri majd, amikor iPhone méretben indíthatunk el olyan grafikai alkalmazásokat, amikről eddig álmodni sem mertünk.

Amennyiben még nem tetted meg, próbáld ki valamelyik iSTYLE-ban az iPad Pro-t, minden bizonnyal lenyűgöz majd. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. sztem tökéletes lett, 2 napja használom és élvezet rajta mac-et nézni/futtatni… én ezt a méretet vártam évek óta…

  2. Sztem aki osx-re es orias ios-re is vagyik, annak erdemes lehet elgondolkodni egy Mac mini/iPad apro kombon 🙂

  3. @draft:
    “és élvezet rajta mac-et nézni/futtatni… ”
    Ezt kifejtenéd bővebben?

  4. “”””Ettől függetlenül bebizonyosodott, hogy az Apple továbbra is a világ egyik legjobb cége, mert ilyen hardvert nem sűrűn tesznek le az asztalra mások”””””

    Hát ennyi pénzért mint amibe ez kerül, ez a minimum…. Akkor esnék hasra, ha fél áron tudná mindezt…

  5. Erre én is kíváncsi lennék…:D

  6. Van arra esély, hogy az Air3 A9x-el jön.
    És miért írtátok, hogy a 7S-ig várni kell? Az A8x-nél is jobb lett az A9, ez ugyan úgy igaz kell legyen az A10-re is, hogy erősebb lesz mint az A9x.

  7. Szerintem távoli asztal szerű programra gondolt az alatt, hogy milyen jol lehet rajta osx-et futtatni

  8. Szóval akkor mai ismereteink szerint, a tudósok azt állapították meg, hogy, aki jól akar járni, annak minimum egy Macbook Air, egy Ipad Pro 128 gb és egy iPhone 6s Plus 64 gb verzió kell?
    A tudósokat megkérdezném, hogy mégis miből élnek?!

  9. Miért olyan jó egy iphone méretben futtatott grafikai alkalmazás? Ki használna max. 5.5" ban pl. egy 3Ds tervező szoftvert?

  10. teljesen igaz a retegcucc megkozelites. en is kiprobaltam de engem sem fogott meg. sok embernek a taskajaba sem ferne bele csak egy ipad mini :). plusz kenyelmetlen tartani, ha meg lerakom magam ele akkor ennyi erovel mar egy macbook is lehetne elottem osx-et futtatva…

  11. @igerywhite: teamviewer ami mögöt egy mac pro fut…

  12. De a Teamviewerhez akár egy körülbelül egy 4s erejű cucc is elég, pl ipad 3 vagy veszel 40ezerért valam olcso cuccot…. Ugyan azt kapod… Ha így használod, felesleges 350e meg még a fölet kifizetni…

  13. @Put2:
    😀
    Na de ez így mennyivel jobban hangzik.

  14. @taky1974: a munkasebesség teljesen megegyezik az asztali gép sebességével és nem a hangzásával 🙂 pl. egy CC-vel való munka közben… és a kijelző méretét ne is említsem…

  15. @draft:
    Csak azt nem értem, hogy veszel egy iPad Pro-t azért, hogy TeamViewer-rel egy távoli gépen nyomjad a hardverigényes appokat? Így aztán semmi értelme egy iszonyatosanbrutálisannagyonerős iPad-re.

  16. Jaja ott a pont 😀

  17. Az lenne a kérdésem, hogy az Ipad pro-t lehet e használni egy külső (wifis) tárhely bevonásával?

  18. @Jadeye: Köszönöm. Amennyiben exel táblát vagy hasonló “munkákat” szeretnék rajta tárolni és megnyitni, arra is van lehetőség?

  19. @kispalbalazs: én arra sokkal inkább használnám az Apple saját Numbers appját, és az iCloud Drive-on tárolnám a táblázatot, ami az iCloud.com oldalon belépve még webböngészőből is szerkeszthető, ha nincs Mac-ed.

    illetve feltételezem (nem használom), a Microsoft Office esetén is van ugyanilyen megoldásra lehetőség.

    hogy az megoldható-e, hogy az adott fájl csak a külső tárhelyen van, és onnan megnyitva szerkesztenéd, és arra mentenéd el, mint mondjuk egy pendrive esetén, azt sajnos passzolom, apptól is függ.

  20. Azért ne felejtsük el, ha normál ütemben frissítgették volna a hw-t, évről évre, akkor most a Mini meg az Air kapta volna a mostani “Pro” tartalmat. Így viszont dragabban eladhatják, nagyobb haszonnal. Nyilván ha a helyükben lennék én is ezt csinálnám, de vasarloi szempontbol ez pofatlansag. Így lényegében a Pro az ami normál esetben az Air lenne… Akkor mitől Pro? Mert nagyobb és drágább? Vagy attól lett pro, mert jobb mint a masik 2 outdated termék? Persze, hogy roszabb, mert nem frissítették. Azért ne vicceljünk már…


Add a Comment