fbpx Skip to content

Amikor az iPhone-t a kezünkbe kapjuk, a kezdeti lépések, beállítások között találkozunk a jelkóddal. Ez az egyik legfontosabb funkciója az iOS-nek, ami szorosan kapcsolódik a magához a készülék hardveréhez is.

iOS9_6_szamjegyu_jelkod

A minap találkoztam egy videóval, amin a srác brutálisan hosszú jelkódot adott meg. Akinek fontos az adatai védelme, minimum 6 számjegyből álló kódot adjon meg, de inkább azt ajánlom, hogy legyen az egy egyedi, számból és betűből álló, alfanumerikus jelszó.

A jelkód védelem több szempontból is fontos. Egyrészt az adataink védelme. Nyilván egy 4 számjegyű kódnál az 1234, 0000, 5555 és így tovább kódok nem megfelelőek. Az adatainkat könnyedén ellopják, de ha még nem is adtunk meg ilyen kódot, akkor is lényegében feltörhető. Nem véletlen tért át az Apple a 6 számjegyes változatra. A jelkód az alapja a hardveres elkódolásnak is. Ha valaki nem tudja ezt a kódot, akkor nem csak hogy nem tudja feloldani a készülék zárolását, de az adatainkat sem tudja olvasni, és itt most nem az iTunes-szal való összeköttetésre értem. A jelkód hosszától és bonyolultságától függ, hogy éppen ki tudják-e olvasni az adatainkat vagy sem.

Az Apple minden évben közzéteszi, hogy mennyire komolyan gondolják a felhasználók adatainak tárolását, mind az eszközön, mind a felhőben. Ezért ha van egy kis időnk (például e cikk olvasása közben), kapcsoljuk be a 6 számjegyű jelkódot, vagy adott esetben adjunk meg még bonyolultabbat. Ezt a Beállítások / Touch ID és jelkód alatt tehetjük meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. 6 szam!

  2. Vezetés közben nehéz feloldani egy hosszú kódot.

  3. 4 szjegy elég bőven, nem tartok a telefonomon pl rakéta indító kódot :))

  4. @Csapszi: most nem azért, de vezetés közben ne telefonozz 😀 Amúgy Touch iD.

  5. Nekem 21 számjegyü. Mióta láttam a videót megfogott engem is ez a varázs. Fantasztikus érzés.

  6. Taccsájdi?? I5-öm van! Van még kérdésed? 😉

  7. Ha nem az USA hírszerzése elől bujkálunk, akkor bőven elég a 6 számjegy. Ha meg ő előlük bujkálunk, minnél bonyolultabb kódot állítunk be, annál valószínűbb, hogy képbe kerülünk. Legalább is, ha én lennék ők, tuti szűrném az ilyet 🙂

  8. @NYPD: ez most úgy hangzott, mintha a VW botrány kapcsán azt hinnéd, hogy az összes többi autógyártó olyan ártatlan ugyanebben a kérdésben, mint egy ma született bárány. nyilván nem csak az USA rendelkezik ilyen jellegű hírszerzéssel – másrészt a készülék semmilyen módon nem továbbítja sehová, hogy milyen jelkód van beállítva. ha ettől tartasz, akkor érdemes figyelembe venni, hogy azzal már sokkal többet árulsz el számukra magadról (ráadásul gyakorlatilag önként), hogy internetezel, vagy eleve ha mobiltelefont használsz.

  9. Miért ne telefonálhatnék fülessel? Hol tiltják?

  10. 4 szám touch id.

  11. Jadeye, ha a készülék nem továbbítja a jelkódot sehova, akkor hogy ha egyszerű kódot írok be, honnan tudja a telefon, hogy nagyon sokan használják ezt a jelkódot? Megérzés? XD
    Amúgy nekem egy 30 karakter körüli jelkód van beállítva, nem sűrűn kell úgyse megadni, touchid.
    Aki meg vezetés közben akar telefonozni, az inkább hagyja abba, nem szeretnék egy olyan őrült miatt meghalni, aki inkább a telefonját nézte az út helyett. Ha meg a GPS miatt, akkor az úgysem zárja le a telefont, ergo szintén nem kell jelkód.

  12. @Jecy:
    “Amúgy nekem egy 30 karakter körüli jelkód van beállítva”
    Az szar ügy ha csak körüli. Mert ezek szerint már Te sem tudod mennyi. És ha nem tudod, akkor azt nehezen fogod kitalálni. 30 karakter! 😀 Mi az amit ennyire kell védened! 😀
    Elképzelem ahogy beütöd, de valahol elrontod. 😀

  13. @Jecy: honnan tudja, hogy az 1111, 0000, 1234, stb típusú jelkódokat sokan használják? nem is tudom. józan paraszti ész?

  14. @Jadeye: Egyrészt csak feltételezek, mert nem tudható ki mire képes technikailag. Az USA azért került kiemelésre, mert az apple amerikai cég. Ha valaki be tud jutni a készülékekre, akkor ők. Csak nem buktak még le olyan amatőr módon, mint a Kínaiak a backdooros kütyüeikkel. De természetesen elfogadom azt, hogy te azt mondod, hogy nem lehetséges ilyesfajta diagnosztikai adatot lehívni, mint ahogy az újlenyomatot se, és hangmintát se. De én azt gondolom, hogy az a hírhedt hárombetűs cég dolgozik az ügyön és az illetékes vezetők már felvették a bónuszukat a kiváló munkáért. Ha meg az apple együtműködő cég, akkor eleve úgy vannak kódolva az aktuális rendszerek, hogy belelássanak. Szerintem viszont, ha ettől eltekintünk, az apple rendszere tényleg biztonságosnak mondható.

  15. Nekem öt számjegy…

  16. bőven elég 4 számjegy meg touch ID beállítva. meg sem tudnék jegyezni több számjegyet 😀

  17. betű betű kötőjel szám szám kötőjel szám szám

  18. 8 karakter, kisbetű-nagybetű-szám kombinációja, amúgy TouchID ?

  19. nem használok kódot sem a touch id-t sem.

  20. Fél8

  21. Nem is tudom 4 proba utan a touch id-nal keri a kodot…
    En am felnek a helyetekben sztem nem veletlen NYPD a neve XD

  22. taky1974: Miért baj, ha nem tudom pontosan hány karakter? Ha pedig elfelejtem, akkor az sem segít, ha tudnám, hogy hány karakter, hisz elfelejtettem a kódot.
    Amúgy sok biztonsági szakértővel egyetértésben sokkal egyszerűbb egy olyan kódot megjegyezni, ami rohadt hosszú, mint egy rövidet, ami kisbetűt, nagybetűt, hieroliglifát tartalmaz. Ráadásul egy programot egyáltalán nem zavar össze, sőt a feltörési idő sem jelentősen hosszabb ha a betűk helyett pár karakteren is végig kell menni, ellenben ha a karakterek számát növeljük, akkor években mérhető a feltörési idő növekedése.
    Amúgy nem kell védeni semmi extrát, de ha már úgyis ott a taccs id, nem kell jelkódot beírni, akkor pedig miért ne lehetne valami biztonságos? Touchid előtt nekem is csak 4 számjegy volt.

  23. Sziasztok

    Olvasom, hogy arról beszéltek hogy ki mihez fér hozzá és ki mibe lát bele ezért gondoltam hogy elmondok nektek egy történetet ami velem történt meg. A lényeg annyi hogy volt egy 4S-em aminél sikerült letörnöm az akksi csere közben a csatlakozót a panelről. Mivel én dolgozok a telóval ezért nem várhattam míg megcsinálják, vennem kellett egy másikat (amúgy is terveztem már a cserét). Bementem Nyíregyházán egy telefonos boltba ahol még sosem voltam és a tulajt se ismerem. Mondom neki hogy i6 kellene de csak is kizárólag új. Mondja hogy van válasszak színt. Páncél szekrény kinyit, kiveszi a telókat. Mindegyik új, null kilóméteres, gyárilag fóliázott csomagolásban. Kiválasztom, kibontjuk, kártyámat átettük és arról beaktiváltuk. Utána megnéztük a garanciát meg megnéztük hogy a sorozatszám alapján valóban az e az a készülék és minden stimmelt, valóban teljesen új volt a készülék. Hazaviszem, új ájfonként beállítottam. Elkezdtem feltenni az appokat és elérkeztem a facebookhoz. Feltettem az alkalmazást, megnyitom, bejelentkezek és ki az akit elsőként felkínált ismerősnek? Az a srác akitől vettem a telefont. Se egy közös ismerősünk nincs, sose láttuk még egymást, mégis ő volt az első akit felajánlott. Totál értetlenül álltam a dolog előtt és a mai napig sem tudom hogy erre az infóra honnan tett szert? 😀 Esetleg van ötletetek?

    A másik történet pedig az hogy van egy barátom aki fuvarozik. Elég sok fuvart szoktam neki adni mert a mi általunk gyártott terméket szállítja ki országszerte. Jött 2 friss megrendelés, gondoltam felhívom a barátom hogy mondja már meg hogy mennyi lenne a szállítás költsége erre a két helyre. Mivel ezeken a helyeken még sose járt, se ő se én, ezért mondta hogy mindjárt megnézi hogy hol van és akkor visszahív. 3 perc múlva csörög a telefon nagy meglepődést hallottam a hangján. Mondja hogy nem fogom elhinni hogy mi történt. Ahogy letettük a letettük a telefont egyből megnyitotta a Google Maps-ot és megdöbbenve vette észre hogy a gombostű arra a két helyre le volt szúrva amiről telefonban beszéltünk. Sose ütötte még be azt a címet, soha nem járt ott. És nem csak az egyik volt hanem mind a két cím meg volt jelölve a térképen. Azt is kihangsúlyozom, hogy csak szóban beszéltünk a dologról, tehát a címeket le sem írtam neki se üzenetben se sehol. Még az is hozzátartozik hogy a barátom nem kanyizik, én sem, mind a két történet hiteles és valóban megtörtént.

    Bocsánat ha nem tartozik szorosan a témához csak kíváncsi vagy ezekről a dolgokról kinek mi a véleménye 🙂

    Amúgy jó az oldal, ügyesek a szerkesztők, csak így tovább 🙂

  24. Kígyó Gergő: Elég hasonló ez az UFO történetekhez, legalábbis nekem

  25. *Kígyósi

  26. osy: Rendben. Akkor feltetelezem hogy a baratom nem mondott igazat es a terkepes dolog kamu. De a facebookos dolog velem tortent meg es ha bizonyitani tudnam az osszes vagyonomba fogadnek barkivel hogy ez igy tortent. De ha kivancsi vagy meselek meg egy erdekes UFO jelenseget. Kb fel eve uzleteltem egy emberkevel jofogason keresztul. O felhivott engem, tobbszor beszeltunk. Mivel uzelti dologrol volt szo (nem arrol hogy eladtam neki egy biciklit) ezert eleg sok dolgot megtudtam rola telefonban. Azt hogy hol lakik, azt hogy mi a foglalkozasa es hogy hol dolgozik. O hivott engem kb 3x en ot 2x. A telefonszama nem volt elmentve a telefonomban de a hivaslistaban szerepelt a "pucer" szam nev nelkul. Ha hiszed ha nem, ot is felkinalta mar nekem a facebook mint ismeros. Szinten nem volt kozos ismerosunk es azt is megneztem hogy a facebookjan a telefonszama sem volt nyilvanosan megadva. Azert mondtam hogy el hogy sok dolgot megtudtam rola mert minden stimmelt tehat tuti hogy volt. A lakhely, a munkahely, a foglalkozas minden az volt amit elmondott. Azt hozzateszem hogy a kontaktjaim nincsenek osszeszinkronizalva a facebookal. Ezek a dolgok egyebkent egymas utan tortentek par nap kulonbseggel. En Nyiregyhazan lakok a masik emberke pedig Budapesti. Persze nem akarok en itt belemagyarazni semmibe semmit, ha azt mondjatok hogy ez igy lehetetlen akkor nem tudok ra magyarazatot. A Te szavadat sem vonom ketsegbe mert ha ezek a dolgok nem velem tortentek volna akkor minden bizonnyal en sem hinnem el.

  27. @kigyosigergo: 100%, hogy valamit beállítottál valahol, ami miatt ez volt, valami app szinkronizált, például a Messenger, akármi. de ilyesmi egyszerűen nem történhet meg csak úgy magától.


Add a Comment