fbpx Skip to content

A ‘Low Power Mode’, azaz az alacsony töltöttségű, energiatakarékos üzemmód az iOS 9 egyik újítása, amelynek a segítségével meghosszabbíthatjuk a készülékeink üzemidejét azáltal, hogy csökkenti a háttérben futó frissítések és egyéb energiaigényes feladatokat.

maxresdefault

A BirchTree újságírója kíváncsi volt, és kipróbálta, mi történik akkor, ha állandóan bekapcsolva hagyja az alacsony töltöttségű üzemmódot és nem csak az utolsó 20 százalékban kapcsolja azt be, amikor a rendszer magától is felajánlja ezt az opciót.

1443366267615

Az alábbi grafikon jól mutatja, hogy mennyivel bír többet az újságíró iPhone 6 Plus készüléke. A kolléga minden reggel rendszeresen 7-kor ébred, majd 8 órán át dolgozik és éjfél után kicsivel megy aludni.

Mivel reggel 10-től este 6-ig dolgozik, ezért ebben az időszakban viszonylag kevesebbet használja a készülékét, sosem tölti a készülékét reggel 7 és éjfél között, a teszt időszak felében pedig napi szinten 30–45 perces edzés követésére is használta a készülékét. Érdemes még megjegyezni, hogy a teszt során végig be voltak kapcsolva a Bluetooth, Wi-Fi, mobilinternet és GPS funkciók, valamint a normál módban végzett teszt során nem kapcsolta be az alacsony töltöttségű módot még az utolsó 20 százalékban sem.

ios-9-review-low-power-mode-hero

Drasztikus a különbség az alacsony töltöttségű mód használata és mellőzése között, szinte 44 százalékkal lassabban merült a készülék az energiatakarékos üzemmódban. Összességében tehát mindenképpen érdemes bekapcsolnunk ezt a funkciót, ha nap mint nap az akkumulátorral vívunk harcot, és ha nem bánjuk, hogy kicsit visszaesik a készülékünk teljesítménye, a kijelző fényereje, illetve az alkalmazások háttérben történő frissítése. Amennyiben viszont nem szeretnénk ezt a funkciót ki-be kapcsolgatni érdemes az alábbi cikkünket elolvasni:

Ti próbáltátok már az iOS 9 alacsony töltöttségű üzemmódját?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. En is hasznalom altalaban 50-60%-nal bekapcsolom 🙂 annyi hogy ilyenkor manualisan kell frissitenem a maileket pl de nem baj ha uton vagyok jobb igy mint kocsiban szivarrol tolteni (szerintem)

  2. @bigmuscle.shop: nyugodtan töltheted a kocsiban, semmi baja nem lesz tőle.

  3. Ez a finkcio maga a teljesitmenyt is csokkenti?
    Vagy csak annyit csinal hogy amit mi manualisan ki tudunk kapcsolgatni, azokat 1 gombal tudunk kikapcsolni?

  4. @scania460: a funkció alatt ott a magyarázat, hogy mit is csinál.

  5. Nincs ott, h a cpu teljesítménye is csökken-e.

  6. Csökken a cpu teljesítménye, 6 esetén nagyjából iPhone 5 környékére

  7. Kar volt ezt a kapcsolot betenni. Ezzel a sajat motivaciojukat gyilkoltak le hogy ne kellen szonyeg ala soporni idorol idore a merulesi problemakat. Ja, gyorsan merul a vadiuj haromszazezres keszuleket? – degradald a funkcionalitasat ezzel a kapcsoloval. En jobban szeretem azt latni, hogy kuzdenek azert hogy fejlesszek az energiagazdalkodast es az aksit. Felo hogy ez a problema szab majd gatat az uj generacios iPhone modellek fejleszteseben. Szerencse, hogy egy ipad vagy macbook eseten van fizikai hely telepakolni aksival, a telefonnal mar tele a tok, ezert is kellett egy iPhone plus.

  8. Akkor ha a cpu-t csokkenti akkor ez nekem se artana csak olyan szemetek hogy csak iPhone-ra csinaljak meg
    iPad es az iPod mar kiment a divatbol hogy mar az uj rendszert se csinaljak meg normalisan rajuk??

  9. @kisai: de, oda van írva, hogy csökkenti a teljesítményt.

    @scania460: nem csak a CPU órajelét csökkenti. az iPadben óriási az akku az iPhone-hoz képest, az iPod touch-ban meg sem mobilhálózati modul, sem GPS nincs, ergo ezeket sem tudná kikapcsolni ez a funkció. mivel ezek az eszközök nem fogadnak mobilhívásokat (ami ugye az elsődleges prioritás egy mobiltelefon esetén), így ezek esetén nincs értelme ennek a funkciónak. zenehallgatás (iPod) vagy internetezés/olvasás/játék (iPad) nélkül kibírod, míg töltőközelbe nem kerülsz, de ha a telefonod kapcsol ki, az sokkal nagyobb pánik sokaknál. ezért van csak az iPhone esetén ez a funkció. a többi készülék csak kiegészítő eszköz.


Add a Comment