fbpx Skip to content

Korábban már írtunk a Live Photos-ról, avagy az élő fotók funkcióról. Akkor azt mondtam, hogy szinte teljesen felesleges ez, olyan, mintha az Apple újra feltalálta volna a mozgó GIF-et. Természetesen ez nem igaz, és azóta picit megbarátkoztam az élő fotókkal is.

live-wallpaper

Az élő fotók a GIF-nek egy kifinomult fejlesztése. Valójában közük sincs egymáshoz, csak éppen nagyrészt ugyanazt kapjuk végeredményként. Véleményem szerint az Apple picit fel akarta dobni a fotózás élményét és ezért építette be ezt a funkciót. Sikerült neki.

A élő fotót fotózáskor tudjuk bekapcsolni, középen felül kell keresni egy kis kört. Ezek után a képünk elkészítése előtt és után 1,5 másodpercnyi anyagot vesz fel. Tehát érdemes úgy komponálni az élő fotót, hogy a kép előtt és a kép elkészítése után 1,5 másodpercig ne mozduljunk meg. Az első probléma, hogy ez a “videó” csak 12 fps, tehát némileg “akadozva” látjuk majd, mivel nem 24-30-60fps sebességű.

die-animierten-live-photos-funktionieren-indem-das-iphone-6s-vor-und-nach-dem-druecken-des-ausloesers-kurze-filmsequenzen-archiviert-die-neue-funktion-ist-standardmaessig-aktiviert-

Az élő fotó elkészítését úgy jelzi a szoftver, hogy a “Live” felirat eltűnik középen. Ezt az elején nem könnyű elsajátítani, de 1-2 nap alatt hamar belejön az ember. A fotó elkészítése után azt a 3D Touch segítségével tudjuk “életre kelteni”. Ilyenkor a már felvett, összesen 3 másodpercet láthatjuk egyben:

gif

Amennyiben ezt le szeretnénk menteni, nincs könnyű dolgunk. Ha a számítógépre másoljuk, akkor 1 darab .jpg és 1 darab .mov  fájlt kapunk. így mindegyik fotónk tulajdonképpen két fájlból áll, így ez egyébként a készüléken is több helyet foglal.

Ha az élő fotót el szeretnénk küldeni másoknak, akkor több opciónk van. Az első és legjobb megoldás az iMessage. Sajnos emailben nem tudjuk elküldeni, így aki nem rendelkezik iPhone-nal, nem tudja megnézni. Az AirDrop segítségével is átküldhetjük a mozgó képet, illetve megoszthatjuk iCloudban is, erről itt írtunk korábban.

Régebbi készülékkel, de iOS 9 rendszerrel rendelkezők rendkívül könnyedén megtudják nézni az élő fotókat. Csupán hosszan nyomjanak rá az adott fotóra, máris láthatják a videót.

live-photos-1

Az élő fotókat iPhone 6s és iPhone 6s Plus esetén háttérnek is beállíthatjuk, ehhez csupán a fotó megosztására kell nyomni, majd beállítani háttérként.

Hogyan készítsünk élő fotóból rendes fotót?

Élő fotóból egy kattintással készíthetünk normál fotót. Ehhez legyen előttünk az adott mozgókép, kattintsunk a szerkesztésre, majd pedig bal oldalt a kék kör ikonra:

change-live-photo-still-photo

Sajnos az iCloud megosztásnál weben sem lesz mozgó a kép, tehát itt is maradtak az iPhone felhasználók. Ezeket a fotókat minimum iOS 9-cel rendelkező készülékeken tudjuk lejátszani, de megnézhetőek az OS X El Capitanon és az Apple Watch-on is beállíthatjuk őket óraszámlapként. Igen, ilyenkor az óraszámlapon is mozog, ha rányomunk. Amennyiben az új OS X Capitanon szeretnénk lejátszani, a Photos alkalmazásra van szükségünk, sajnos jelenleg a beépített Messages app nem támogatja az élő fotókat, nem tudjuk őket lejátszani a beszélgetésben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Na az apple feltalálta a sorozatfelvételt…. Ráadásul ahogy nézem, tényleg folyamatosan nyomni kell a képernyőt a “lejátszáshoz” ??????

  2. Azt egyebkent nem lehet megoldani, hogy ne homalyosodjon el mielott elkezdi “jatszani” a kepet?

  3. Nekem ez a mozgókép egy kicsit giccses cucc , a bemutatón jól mutat .

  4. Android fényévekkel előre van.

  5. @White64GB: még szerencse, hogy senkit sem kényszerítenek, hogy ezt vagy azt a készüléket megvegye, mindenki maga dönt.

  6. @Jadeye:

    Azért ha az elfogultságodat félreteszed, akkor azért van abban valami, hogy mondjuk a samu s6 fotózás terén előrébb van. Arról nem beszélve, hogy a sorozatfelvétel, és ezek “összefűzése” már évek óta megy nekik. Az apple marketingben hatalmas, (lassan már csak abban jeleskedik) de más dolgokban már nem a régi.

  7. @Balazs Pali: mi az elfogultság abban, hogy mindenki azt a készüléket vegye meg, ami neki tetszik és neki bevált/megfelelt?

  8. @Jadeye:

    Csúsztatsz… 🙂 Persze hogy mindenki azt veszi amit akar… ám vannak dolgok amiben az egyik jobb és vannak dolgok amiben a másik. Fotózásban a samu messze előrébb jár. Mivel a post témája a fotózással van összefüggésbe, ezért bátorkodtam reagálni. I6-ból kiszálltam fél év után, És most próbálom magam győzködni az i6s-re Egyenlőre nem nagy sikerrel. Maradok a samu s6 edge-nél egyenlőre. Sok dologban gyengébb, (sebesség, ujjlenyomat olvasó) viszont jobb a fényképezője, számomra dizájnosabb, szebb kijelző, stb)

  9. @Balazs Pali: ezek alapján akkor megtaláltad, ami neked megfelelő. szerintem nem kell lenézni azt, akinek más készülék felel meg, legtöbbször mégis ezt lehet érezni az ilyen hozzászólásokból, hogy ez vagy az a készülék mennyivel jobb, mint az iPhone. szubjektív dolog. kár ezen feszülni.

  10. @Jadeye:

    Most meg félre értesz… 🙂 Nem, nem találtam meg… az egyik ebben jobb, a másik abban… kompromisszumokat hozok.. mint ahogy sokan mások. kivéve a bigott fanatikus népséget mindkét oldalról. Nics tökéletes telefon… bár sokan vágynának rá. 2007 óta szifon vs samu fogyasztó vagyok, mikor besokallok az egyik platformtól, váltok. Aztán ismét. Talán majd a szifon 7… vagy a samu s7 hozza meg a megváltást…

  11. @Balazs Pali: Azért abban is van némi csúsztatás hogy a samu s6 előrébb jár! Softwareben lehet! De van lehetőségem egy s6 edge és egy i6 (még nem S) használni és tényleg az edge fotói szebbnek tűnnek a telefon kijelzőjén (bár nekem már ott is túl szaturáltak) de töltsd csak le PC-re mindkettőt!
    I6 egy gyengébb érzékelővel is odaveri…

  12. Kár, hogy csak iPhone-n lehet megnèzni a fotókat, pedig tök jó lenne ha integrálnák másba is.
    Ha van live fotó samuban miért nem láttunk akkor soha olyat?

  13. Az elhomályosodás nagyon gagyivá teszi az élőfotós játékot. Van jó kamera, remek kijelző, a kép meg homályos … Fújj de piti.
    Megint egy dolog amit nem értek, hogyan engedhetik meg maguknak.

  14. Na igen, nekem per pill iphone5-öm van es mostanaban szeretnék telefont cserélni. Rengeteg review meg összehasonlító videót néztem iphone6s vs samsung galaxy s6 edge temakorben es mondjuk nalam nem ez a donto szempont, de kamera/kijelzo ugyileg a samu tenyleg erosebbnek tunik egy lehelletnyivel. 🙂

  15. Azert egy S AMOLED kijelzot ne hasonlitsunk mar ossze egy sima led kijelzovel. 🙂

  16. @Lusta: Azért homályosodik el lejátszás előtt a kép, mert a videó 1.5 másodperccel a fotó készítésse előtt és utána készül. Tehát az álló fotó a videó középső pilanata.

  17. @Balazs Pali: Fotózásban a “Samu messze előrébb jár”? Nem tudom neked mi a messze és miben van előrébb. Itt a live fotókról van szó, abban az Apple jár előrébb, mert a Samu nem tud ilyet. A HTC és régebbi Lunmiák tudtak már hasonló dolgot, de mindegyikből kiszedte mára a gyártójuk.

  18. Annyira nem vagyok elájulva a 6S-től. Nincs vele semmi gond, de az 5S-hez képest egetverő nagy dolgot nem ad. A 2Gb RAM érződik, az nagyon kellett már, de a 3D touch nem sokat nyújt, ez a Live Photo pedig kifejezetten katasztrófa. Azt szoktuk mondani, hogy nem az Apple az első, de az első aki a dolgot jól csinálja meg. Szerintem ebben elsők sem voltak és jól sem csinálták meg. Nem tudom szoftveresen tudják-e javítani, de ráférne.
    Ma reggel a T-mobile-ban vettem, páran álltak sorban, telefon meg volt rohadásig.

  19. @BoRRoNeo: és az új Touch ID sebessége?

  20. @Jadeye: Az 5S után sok jó dolgot tudok mondani a telefonról, de ennyire keveset egyik váltásom sem adott. Ne értsd félre, de azon könnyen le tudtam mérni, hogy mennyit tudtam mutogatni az ismerősöknek. A 3G-t egy órán keresztül bámulták, maga volt a csoda. A 4-nek nagyon durva kijelzője volt, az 5S-nél az ujjlenyomat olvasó és a lassítás volt szájtátós. A 6S-ben több a RAM, ez csak napi használatban derül ki. A Live Photo szerintem szar. A taptic engine nekem tetszik, de apróság. A 3D touch jelen állapotában szerintem nem igazán komoly dolog, sokat dobhatna rajta ha a fejlesztők megtalálnák az értelmét. A 4K videót még nem próbáltam, az nekem nagyon várós volt, de az sem a spanyol viasz. Az ujjlenyomat olvasó érdekes, valóban elképesztően gyors, de ennek egyértelmű előnye mellett látom a hátrányát is, többször oldottam fel akaratlanul a készüléket. Szóval eddig minden iPhone-ommal eljátszottam az első nap, ezt feltelepítettem és leraktam, mert nem volt mivel “játszani”. És ezt vettem messze a legdrágábban. De egyedül a Live Photo háborított fel, ez jelen formájában nem kész termék kínai szinten sem, nem hogy Apple szinten.

  21. Nekem nagyon bejöttek a Live fotók, fesztiválon fényképeztem vele a hétvégén, nagyon jó ahogy teljes felbontású fotót kombinál rövid videóval. Család fotózásához fantasztikus. Az always on Siri is klassz, nem kell kézbe venni a telefont ha mondani akarok neki valamit, sokat használom így vezetés közben is. 3D Touch peek/pop nem könnyíti meg az életemet, majd meglátjuk mire fogják a fejlesztők használni, mindenesetre jó lesz mint egy extra opció. Az LCD szelfi vaku is meglepően sokszor bekapcsol, nem is gondoltam volna hogy valaha használni fogom, nem tudtam hogy ennyit szelfizek :D. A Touch ID nagyon gyors, direkt rossz ujjal kell megnyomni a Home gombot ha csak az értesítéseket akarod gyorsan megnézni. Minden évben az az ítélet, hogy az előző telefonhoz képes nem sok a különbség, ezen nem kell csodálkozni.

  22. @BoRRoNeo: “De egyedül a Live Photo háborított fel, ez jelen formájában nem kész termék kínai szinten sem, nem hogy Apple szinten.” Miért? Szerintem baromi jó.

  23. @BoRRoNeo: és az, hogy a képernyő bal szélét megnyomva a home gomb dupla lenyomása nélkül előhozható a multitasking, vagy lenyomva, és rögtön elhúzva jobbra az előző appra tudsz rögtön váltani? számomra az új Touch ID az egyik legjobb dolog benne (rá is szoktam a home lenyomása helyett a power gomb használatára), meg az okosságok, amik a 3D Touch révén elérhetőek lettek, és a Watch után a Taptic Engine is sokkal jobb, mint a korábbi vibramotorok. sem a Live Photos, sem a 4K nem fogott meg annyira, bár utóbbi majd mondjuk 5 év múlva lesz érdekes, mikor a ma felvett videókat az aktuális tévén is különösebb kockázás nélkül nézhetjük vissza teljes felbontásban (4K-s tévén még az 1080p is észrevehetően alacsony felbontású lesz, pláne a 720p). a kamera különbségeit így annyira még nem vettem szemügyre. az akkuval is jobban állok, mint az 5s-sel.

  24. @Az Időmilliomos Apuka: Én azt vártam, hogy egy nagy felbontású mozgóképet kapok. Persze számoltam a tömörítéssel, mégis azt gondoltam, hogy egy fotó minőségű, de videó tulajdonságú valamit kapok. Ezzel szemben a Live Photo egy alacsony frame rate-tel rendelkező, csúnyán tömörített akármi. Szemben például a gyári mozgó háttérképekkel. Hasonló minőséget vártam volna el a saját kamerával is. Legalább 10-12 képet csináltam egy adott témáról, mire 1 használható lett, de az is messze az elvárások alatt. A lejátszás megoldása sem tetszik. A Live Photo ötlete tetszik, a megvalósítása nem.

  25. @Jadeye: Én eddig azt vettem észre, hogy a számos modelleket az új dizájnnal, az S modelleket pedig a szolgáltatásokkal adják el. Mondjuk úgy, hogy S létére keveslem a szolgáltatásokat. Inkább finomítások történtek (mint az iOS 9 esetén), amelyek a régi dizájnnal kiegészülve nem alkotnak ütős párost. Jobb lett a telefon, de egy év után többet vártam. Az kétségtelen, hogy egyre kevesebbet fogunk kapni, mert már nincs nagyon hova, de ez persze lehet jó is, mert ritkábban kell cserélni a telefont. A 6S után azt mondom, hogy az 5S még ma is jó választás. Az 5S után nem mondtam ezt a 4S-ről és a 4 után nem mondtam ezt a 3G-ről.

  26. Az iPhone-nal kapcsolatban egyébként nem akarok beállni a sorba, de mások véleményétől függetlenül nálam is kezd egy kicsit a kiábrándultság érzete kialakulni. Az iPhone ma a legdrágább mobiltelefon a piacon. Ehhez mérten a külseje -bár szépen kidolgozott- nem egetverő. Kilóg a kamera, csúnya csíkok a hátlapon. A Plus sorozat nem natívban van hajtva és ez nálam nem csak technikai paraméter, hanem látom a képén, hogy életlen. Most jutottunk el oda, hogy végre 2Gb RAM van a telóban ami szintén nem csak egy adat, hanem végre nem kell percenként újratölteni a weboldalakat. Tele van magyar emberek számára használhatatlan szolgáltatásokkal, viszont hiányoznak az itthon is elérhető szolgáltatások. Sok évembe került, hogy megtanuljam az iOS rendszert használni, itthon teljes Apple ökoszisztéma van felépítve, így nem valószínű, hogy váltok. De néha belegondolok, hogy ha ma kezdeném, akkor iPhone-t vennék-e. Szerintem sok dolog van, amiben az iPhone a legjobb, de sok dolog van, amiben nem. És ha ehhez veszem az ár tényezőt, akkor rezeg a léc. A 3G-met 27 ezerért vettem 10 ezres előfizetéssel. Jó vétel volt. Ma már 180 ezret fizettem a 6S-ért 15 ezres előfizetéssel (igaz, ez 64Gb-os). Nem volt felhőtlen az örömöm.

  27. @BoRRoNeo: a Live videó 1080 p felbintású, 3 másodperc 15 fps. Így is megduplázza a fájl méretét. Ha 12 mp-es videót mentenének, az sokkal nagyobb lenne. Nagyon jól néz ki telefon és iPad képernyőjén, ad egy néhány másodperces ablakot a múltba. Te milyen lejátszást szerettél vona azzal szemben ami van (megnyomod és lejátssza)?

    Az iPhone 6s külseje miatt felesleges kiábrándutnk lenni, két évente váltanak csak designt,, ugyanaz mint tavaly volt Szerintem meg jó ez a kiszámíthatóság.

    Szóval mit vennél az iPhone helyett? Mit tudna az a telefon amit az iPhone nem?

  28. @Az Időmilliomos Apuka: Engem a méret nem annyira érdekelne. Legyen 5-6 fotó méretű, csak legyen jó. Ha 1080p felbontású (nem néztem) akkor pláne nem értem, mivel a telefon képes 4K felbontásban is 30fps-t rögzíteni. Legyen a Live Photo legalább 30fps-es és 2K felbontású.
    A lejátszással kapcsolatban három problémám is van. Az első, az indításkori homályosodás. Ez egy effekt, teljesen felesleges. A második, hogy a lejátszáshoz folyamatosan nyomni kell a kijelzőt, ezzel kitakarva a kép egy részét. A harmadik, hogy a video egy kicsit belenagyít a képbe az allóképhez képest, ez nekem zavaró.

    A mit vennék az iPhone helyett kérdésre nem az a válaszom, hogy jobbat, hanem az, hogy egy nagyon jó, minden igényemet kielégítő készüléket jóval olcsóbban. Szerintem az iPhone-nak bizonyos dolgokban van minimális előnye, de ez nekem nem ér meg plusz 100 ezer Ft-ot úgy, hogy hátrányai is vannak. Az iPhone egy jó telefon, mióta megjelent csak ezt használom, de ebben az is benne volt, hogy mindig a szolgáltatótól tudtam megvenni harmad, negyed áron. Asszonynak fél éve iPhone 6 Plus 130 ezerért. Annyit megért. 280-ért sosem vettem volna meg. A szolgáltatók állandó drasztikus áremelése is hozzájárul, hogy kezd elmenni a kedvem. Pár hétig szükségből használtam egy 25 ezres Microsoft telefont és meglepődtem, hogy szinte mindent meg tudok vele csinálni, amit az 5S-sel is. Persze nem ugyanolyan sebességgel és kényelemmel, de ahhoz képest, hogy az árpaletta két végéről beszélünk nem volt vészes.

  29. @BoRRoNeo: nem akarlak elkeseríteni, de az a 180 az nem 180, hanem 280… Mert a 15ezres előfizetés amúgy 11ezres, ha nem veszel hozzá telefont.

    Amúgy köszi az eszmecserét, érdekes volt. Szívem szerint várnék a hetesre, hátha, de már nagyon véres a 4S-em torka…

  30. @Before: Ennél bonyolultabb, én céges előfizető vagyok, itt nincs 11 ezres előfizetés telefon nélkül viszont a második előfizetéstől már csak 11 ezer a havidíj. Plusz mindig vannak akciók, most például három havi díjat nem kell kifizetni 24 hónap hűség esetén, ez nekünk több, mint 100 ezer Ft. Cserébe a céges előfizetőknek drágább is az iPhone.

  31. @BoRRoNeo: ja, értem! Mert magánszemélyként nagy átverés.

  32. @BoRRoNeo: A Live fotó megduplázza fájl méretét, ha 2k 30 fps videót rögzítene, az akár meg is tízszerezné. Én nagyon nem örülnék ennek, nem olyan olyan gyors még az átlag internet meg nem akorák az adatcsomagok hogy ezt kezelni tudják. Ezek a live fotók jól néznek ki mobilon és laptopon is.

    Az indításkori homályosodás effekt azért van, mert a klip közepén levő állóképből megy át videóra, ott lenne egy nagy urás. Szerintem jó az effekt, így tudja a az ember, hogy mi történik és csak a másodperc tört részéig tart. Te mit csináltál vona helyette?
    A fotók 4:3 arányúak, a kijelző pedig 16:9. Nyomd a fekete sávon, akkor is elindul a videó, és nem takarja ki az ujjad.
    Azért croppolt a videó, mert a szoftveres képtstabilizálás miatt levágnak belőle, anélkül nagyon remegne.

    Remélem kicsit sikerült a felháborodásodat csökkenten 🙂

  33. Sajnos én nagyot csalódtam a Samsung markában. Az összes Note sorozatot megvettem,függetlenül. Rengeteg hiba volt vele. Előtte egy S3 -asom is volt. 6-szor volt szervizben. Az árát visszakaptam sok levélváltás árán.Budaörsi főszervíz kritikán aluli mindenben. Ezután váltottam 6S -re. Azt hittem soha nem tudom majd megszokni. Tévedtem. Kötött sokmindenben. De stabil. És minőségi az egész telefon. A szerviz és garanciális háttér más világ. A Samsung ontja a telefonokat magából. Nem teszteli,majd teszteli a hülye felhasználó. Az IPhone -nak van pár modellje,de stabil, gyors…


Add a Comment