fbpx Skip to content

Korábban már mi is teszteltük az iPhone 6s kameráját, amiről azt írtuk, hogy az iPhone 6-hoz képest ugyan nem, de régebbi készülékekhez képest jelentős javulást tapasztaltunk.

comparisonhero

A snapsnapsnap csapata nem volt rest, elővette az összes iPhone generációt és számtalan szituációban tesztelte. Kipróbálták a makró fotózást, a portrét, a naplementét és még megannyi szituációt. Nézzétek meg őket.

Miközben az iPhone 6s kameráját tesztelték, több érdekességgel is találkoztak. A makró funkció jobb lett, mivel a 12 megapixeles kamera sokkal élesebb képet készít makró üzemmódban. Nézzétek meg az alábbi képet, ahol az iPhone 6 és 6s között is látható a különbség:

Unknown

Az iPhone 6s kamerája jobb zajszűrővel rendelkezik. Az alábbi képen jól látszik, hogy a 6s-nél kevesebb a zaj és kontrasztosabb a kép is. Ezek mellett persze élesebb is lett:

Unknown

Unknown-2

A snapsnapsnap tesztjei alapján az iPhone 6s kamerája kontrasztosabb lett az elődeinél. Lényegesebb jobb lett a zajszűrés és az utólagos feldolgozáson is javított az Apple. Ebbe bele tartozik a színhelyesség, illetve a bőrtónus javítása is.

Érdemes megnézni az összes tesztet az alábbi oldalon: snapsnapsnap.photos/iphone-6s-camera-comparison/

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Hogyan lehet makróban fényképezni? Csak közel kell vinni a kamerát a tárgyhoz? Vagy kell még állítani valamit?

  2. Utolsó képen tipikusan sárgás(meleg) a szín. iPhone 5 szerintem természetesebben adja át a bőrszint.

  3. Ez a makro engem is erdekelne mivel regen makrora kellett allitani de ez egy ideje eltunt… Amugy sztem lencset hasznaltak.

  4. @AppleFan: bár a 6s képe élesebb, kontrasztosabb jóval, maga a kép a tónusaival nekem is jobban tetszik az 5-östől.

    Makróhoz bele kell nagyítani a képbe expo előtt.

  5. Na, most belenézegettem a képekbe. (Megjegyzem, nem semmi munka lehetett ezt végigcsinálni, összeszerkeszteni.)
    Meg kell mondjam, semmivel se jobb a 6s képe, mint mondjuk a 4s-é. (Ezt a kettőt hasonlítottam össze, mivel nekem 4s-em van.)
    Sajnos az látszik a legújabb képeken, hogy szoftveresen próbálták feljavítani, vagyis inkább látványosabbá tenni őket. Ami már az ide beszúrt pár képen is elég feltűnő volt, az több fotósorozatot átnézve nagyon egyértelműnek tűnik. Nagyon élesnek tűnik a 6s képe, de valójában nem az, nem legalább is nem tartalmaz semmivel több képi információt, hanem a kontraszt és a szaturáció felhúzásával érik el a hatást, ami miatt élesebbnek látjuk. Kb úgy, mintha photoshopban szórakozna vele az ember.
    Sajnos az is nagyon látszik, hogy emellett a feltűnően látványos lépés mellett a 12MP valójában semmit nem adott (inkább elvett) a képekhez. Ez legjobban a portén látszik, amikor a nő szeme van csak a képen. Mivel a kisebb fotoreceptorok miatt nagyobb a képzaj, szoftveresen próbálják ezt kiszűrni, úgy, hogy minden pixelt a szomszédossal összehasonlítanak és egy eljárás segítségével annak alapján próbálják korrigálni a zajból eredő színkülönbségeket. Ez azonban azzal jár, hogy a pixelek gyakorlatilag eltűnnek, a kép többpixeles foltokból áll, így a nagyobb felbontás ellenére kisebb részletességű képet kapunk.

    Összefutottam egy másik fórumon egy retardálttal, akinek az volt a reakciója arra, amikor leírtam, hogy részemről tök gyász, hogy 12MP-re emelték a kamera felbontását, hogy igaz, hogy a 8MP is bőven elég volt, dehát az már annyira nem menő, mégiscsak 2015 van… ÁÁÁÁ!!

  6. 4S-tol fenyevekre jobb a 6S kameraja. Nem tudom te honnan veszed, hogy ugyan olyan jo.

  7. A 4S és a 6S kameráját ne említsük már egy lapon. Nagyjából Wartburg-BMW a kettő közti nagyságrend, mindkettőt tapasztaltam. A 6S-em döbbenetesen jó képeket csinál ellenfényben és szürkületben is.

  8. Had nyugtassa meg már magát, mert nem tud venni se 6-ost, se 6s-t. Ugyan olyan jó, sőt… 🙂

  9. @Joke21: te meg szimplán bunkó vagy!

  10. @tomm: persze, az optika nyilván javult, és a fényérzékenység is láthatóan jobb, még a sima hatoshoz képest is kevésbé zajosak a nem alaposan bevilágított képek. De hogy utána mi történik a képpel… abban bizony már egyáltalán nincs ekkora javulás. Sőt. Meg lehet nézni, akinek nem fáradtság kihúznia a fejét az alma seggéből, láthatja, hogy miről beszélek. Még azt is elhiszem, hogy a telefonon szebben mutat a látható kép, már csak azért is, mert a downsample rengeteget tud javítani egy kevésbé definiált fotón is. De, ha megnézi az ember egy jó monitoron, eredeti pixelméretben, rögtön látszik a turpisság.

  11. Akkor oszlassunk el egy félreértést: A Canon EOS 5S felbontása 24mm x 36mm lapkán (full frame) 50 megapixel. Ennek a felbontása megegyezik a Canon legjobb optikáinak 50-60 megapixeles fizikai felbontásával. Ennek függvényében bárki bármit is állít, hogy egy kb 2 x 2 mm-re integrált 12 megapixeles lapka az über alles, nem tudom elhinni. Gondoljátok végig, hogy ez mit jelentene full frame-en: Bődületes felbontást. Tájékoztató jelleggel még egy szám: a legjobb 35mm filmek felbontása 80 megapixel (normál kisfilm). Mindig azt javasoltam a barátaimnak, hogy NE csak megapixel után válasszanak fényképezőt. Mindig nézzék meg az érzékelő méretét. Próbálják úgy ki, ahogyan ők használnák.

    Osztom @Before véleményét több tekintetben is: 1) már nagyon rég óta a kompakt kamerák irtózatosan (24 megapixel) növelt felbontásából eredő torzulást szoftveres úton próbálják javítani. Az Apple is elismerte, hogy az új kamerák mellé új képfeldolgozó szoftver dukál, ergo javítanak a képeken, hogy jobb legyen. 2) optika javul… hát… nem nevezném annak. Mielőtt megköveznétek nekem 6 Plus-om van, de portrét fotózni nem állok le vele. Ezt csak azért írtam, hogy kezeljük helyén a dolgokat. Jó, remek fejlesztés, de…

  12. @Gábor Radvánszki: jézusom… Mark mennyi most a divat? Nálam egy sima 5D van, 9MP (ha jól emlékszem). Na, annak olyan képe van, hogy megvakulsz, ha belenézel, minden pixel valódi, fantasztikus. Láttam utána a Mark II képeit, hát, sírnom kellett, ki is szálltam a félprofi (technikában, mert amúgy amatőr) fotózásból. Mindenki a szolgáltatásokkal és a megapixellel akarja eladni az újabb és újabb vázait, mert a biznisznek pörögnie kell. De közben szortveresen próbálnak utána menni az egyre szemetesebb nyersanyagnak.

  13. Sziasztok! Nálatok nem jelentkezik olyan hiba 6S készüléken, hogy megnyitom a kamera appot, és be van fagyva a kép 5-10 másodpercre, aztán magához tér és lehet fotózni. Nem mindig fordul elő, és ha csinálta akkor utána egy ideig nem jön elő. Két ismerősömnél is ugyanez a jelenség. 9.2.1-van mindegyiken, restore is volt új telefonként beállítva.


Add a Comment