fbpx Skip to content

Minden rendszerfrissítés után picit jobban merülhet pár napig az akkumulátor, ez teljesen normális, ilyenkor a rendszer még a háttérben dolgozik, feldolgozza az emaileket, felépíti a kereséshez az adatbázist és így tovább…

maxresdefault

Az iOS 9 megjelenése óta többen írtatok, hogy gyorsan merül a készülék. Ez – mint már fentebb írtam – teljesen normális az első pár napban, azonban később már érdemes tenni ellene, ha még mindig úgy éreznénk, nem az igazi. Az alábbi beállításokat érdemes elvégezni frissítés és új készülék esetén is.

Minden frissítés végén érdemes időt szakítani arra, hogy kikapcsoljunk bizonyos dolgokat a készüléken. Ezek sokat segíthetnek abban, hogy a készülék akkumulátora tovább bírja, vagy az iPhone gyorsabban reagáljon. Nyissuk meg a Beállítások appot és kezdjünk el végigmenni az egyes opciókon, hogy mire nincs szükségünk, mert az egyes alkalmazások és az iOS sokszor olyan dolgokat kapcsol nekünk be, amiket mi sosem fogunk használni.

Photo 2 1 Photo 3 1

Triviális dolog, de nézzük meg, hogy be van-e kapcsolva a Bluetooth. Nyilván sokan használják a készüléküket kihangosítókkal, headsetekkel, és ilyenkor tényleg kell a Bluetooth. De vajon kell-e mellé az AirDrop szolgáltatás is? Az Apple a Bluetooth mellé automatikusan az AirDropot is bekapcsolja, tehát azt a Bluetooth kapcsolón kívül is kapcsoljuk ki. És noha Bluetooth 4.0 LE van már a legtöbb készülékben, ha feleslegesen megy, az azért mégiscsak fogyasztja az akkumulátort.

Aztán másik fontos menüpont az akkumulátor rész, amit a Beállítások / Akkumulátor alatt érünk el. Nézzük meg, nem fogyaszt-e sokat valamelyik alkalmazás. Normális esetben a fenti képet láthatjátok, szépen elosztva az akkumulátor használatot.

Photo 4

Ezután lépjünk be a Beállítások / Általános / Alkalmazásfrissítés a háttérben menüpont alá, és vagy teljes egészében kapcsoljuk ki, vagy pedig kapcsoljuk ki azokat az alkalmazásokat, amiket ritkán használunk. Az Alkalmazások frissítése a háttérben egyébként arra is jó, hogy gyorsabban elinduljanak, frissüljenek az appjaink, például a Facebookon vagy Twitteren reggel már azonnal a friss tartalom várjon, mert azt már előre frissíti nekünk a rendszer, tehát nem minden esetben optimális kikapcsolni, de mindenkinek magának kell eldöntenie, mire van szüksége.

Photo 5 Photo 6

A következő képeken láthatjuk a Beállítások / Helymeghatározás / Rendszerszolgáltatások menüpontot. Itt is érdemes kikapcsolni a GPS chipet feleslegesen használó opciókat. Nézzétek meg a fenti képeket, én így használom a készülékemet. Amennyiben sportolunk, hagyjuk bekapcsolva a Mozgáskalibráció és távolság opciót, illetve az Iránytű kalibrációját is. Az iránytű kalibrációja fontos lehet a navigálásnál is, ha esetleg valaki a Waze-t vagy egyéb alkalmazásokat használja.

Természetesen a hirdetések és időzóna sokszor felesleges lehet, a Wi-Fi-hálózat opciót is ki lehet kapcsolni. Utóbbit én azért használom, mert Wi-Fi hálózatok alapján kapcsolja ki-be a Dropcam kamerát az alkalmazás. Tehát, ha elmegyek otthonról (ezt a GPS alapján látja) és nem találja a Wi-Fi hálózatot sem, akkor automatikusan bekapcsol a kamerán a rögzítés. Elképzelhető, hogy másik alkalmazás is használja ezt, figyeljetek oda.

A fenti harmadik képen láthatjuk még a navigációval kapcsolatos dolgokat, ha nem használjuk a beépített Apple Térképeket, akkor érdemes ezeket is kikapcsolni.

Photo 1 2 Photo 1 3

Állítsuk, be hogy milyen időközönként kapjunk leveleket. Ez a Beállítások / Mail, Kontatok, Naptárak / Új adatok begyűjtése alján találhatjátok meg. Ha a beépített Mail appot használjuk, akkor a Google levelezésnél a “Kézzel” menüpont van beállítva, ami akkumulátor kímélő. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kapjuk meg az új leveleket, ha belépünk a levelezésünkbe. Én ezt fél órára szoktam beállítani, ezzel persze az akkumulátor idő is csökken.

Jobb felül láthatjuk a Spotlight-keresést. Ezt a Beállítások / Általános / Spotlight-keresés alatt találjuk meg. Itt érdemes esetleg kikapcsolni a Sirit, illetve azokat az alkalmazásokat, amikben egyáltalán nem szoktunk keresni. Ez is kíméli picit az akkumulátort, de nem lényegesen.

 Photo 2 2 Photo 1 4

Kapcsoljuk a mozgó háttereket. Ezt a Beállítások / Háttérkép / Új háttérkép kiválasztása menüpont alatt tehetjük meg. Válasszunk ki egy új képet, és állítsuk be úgy, hogy az “Állókép” legyen kiválasztva, ne a Perspektíva.

Photo 2 3 Photo 1 5

Alapjában véve az Automatikus fényerő jó hatással van az akkumulátor időre, de ha mi sokszor minimumon használjuk a fényerőt, akkor érdemes kikapcsolni. Ezt a Beállítások / Kijelző és fényerő alatt tehetjük meg. Érdemes az iOS mozgásokat is kikapcsolni. Ezt a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek / Mozgás csökkentése menüpontban találjuk meg.

Az akkumulátor problémákról egyébként írtunk már korábban is, tehát javasolt lehet az a cikkben leírtakat is végigzongorázni: Gyakori kérdések: akkuproblémák megoldása 8 lépésben.

Illetve érdemes ezt a cikket is elolvasni, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Eddig minden be volt kapcsolva(gps, mobilnet stb). Simán kibírt 1 napot most meg felet is alig… Inkább normálisan kellene optimalizálni ahelyett hogy kikapcsolok minden…
    Ui.: ha a telefont kikapcsoljátok még tovább bírja!

  2. Nekem pont ellenkezokeg, sokkal tovabb birja. Sokszor csodalkozom is hogy meg mindig van 40% om… I5s restoreval ment fel

  3. Jó cikk!

  4. En sem tudom egy okos telefonnal miert kell ezt meg azt kikapcsolgatni. Akkor miert okos???
    Kifizetek erte 200-270e e ft ot egy Iphonert elvarom hogy mindenfunkcio hibatlanul menjen es kibirjon legalabb annyot mig hazaerek melobol. De ellenbe nekem is rakell mar toltenem 12 ora korul hogy kibirja estig.

  5. ti az újrahúzástól és a kikapcsolgatástól várjátok a javulást, ugyan azzal a beállírással mégis miért merül sokkal jobban az i5s ios 8-al mint az i5s ios 7-el. és az i5s ios8-al 1 hónapos míg az i6s ios7-el több mint 1 éves. mert szar az ios 8 gondolom a ios 9 meg mégszarabb.

  6. @aggressor: mivel nem tudod visszatenni az iOS 7-et, sem az iOS 8-at, így közben az akku szépen öregedett. ergo könnyen elképzelhető, hogy amit te most az új iOS-verzió számlájára írsz, az egyszerűen lehet, hogy az akku természetes elhasználódásának az eredménye, és még az iOS 7-et meghagyva is jelentkezett volna.

  7. A családban 4db i5 van. Mindenkinek jobban bírja, mint a 8.4-el. Valóban a sima 9-el nagyon merült, de a 9.0.2 tök jó.

  8. Nekem is jobban birja i6 9.0.2 es minden be van kapcsolva de 12 ora utan meg mindig van 30%

  9. Jó cikk köszi

  10. Jó aksijú, akár 3 napos üzemkész állapotú Nokia 3110 eladó. Esetleg beszámítok iPhone 5s vagy 6(s) okostelefont ami gyorsan merül és a gazdája mérges.

  11. Most már itt lenne az ideje,hogy az akksikat is fejlesszék!!Már van olyan technológia szerintem,amivel sokkal jobb akkut lehet gyártani.Persze akkor megölnék a hordozható külső töltők piacát.

  12. én nem értem, nekem i6 van, és minden eddiginél jobban bírja most, mind a 8.x-el, én elégedett vagyok, pedig a BT is ba van kapcsolva, jó izgő mozgó háttér tényleg nincs 😀

  13. @Jadeye: aha! meg az is lehet, hogy valami isteni csoda által az akkuja háromszor olyan jó lett mint újkorában de az új iOS mégis lehúzza neki.
    ne találd már ki, hogy PONT MOST öregedett el ennyire az akkuja..!

  14. Én is azt vettem észre, hogy jobban bírja az akksi ios9-el mint előtte. Érdekes…

  15. @gabor.: én nem találok ki semmit. de kivétel nélkül minden egyes szoftverfrissítés után vannak, akiknek jobban merül – miközben az esetek döntő többségében szoftveres gond van a háttérben, de persze nem tesznek ellene semmit. http://szifon.com/2014/04/16/gyakori-kerdesek-akkuproblemak-megoldasa-8-lepesben/

    mivel a korábbi iOS-verziókat már nem lehet visszatenni, így azt nem lehet kipróbálni, hogy a korábbi verzióval mindez helyreállna-e, az akku állapota ellenben már nagyon régóta ellenőrizhető, például: http://szifon.com/2014/02/18/akkumulator-allapotanak-ellenorzese-jailbreak-nelkul/

  16. Nekem minden eddiginél jobban bírja! Minden reggel 7:30kór veszem le a töltőről és simán megy este 10ig! A mobil adat meg a bluetooth állandó jelleggel megy és folyton nyomkodom… (i6/ ios 9.0.2)

  17. Amúgy meg szerintem ennek az új alacsony töltötsegű baromságnak semmi, de semmi értelme!

  18. Sziasztok!
    Olyan gondom akadt, hogy mobilinternetem csak 4G-n van. Amint 3G-re kapcsol, nincs mobilinternetem. Talalkozott valaki ilyen problemaval? Ez azota van, miota frissitettem a 9.0.2-re. (IPhone 5s, Fuggetlen, 3 – UK)
    Elore is koszonom a valaszotokat!

  19. i5s még mindig van 52% ,eddig ilyenkor már a töltőn lógott 🙂 csak a felesleges dolgokat kapcsoltam ki mint eddig is és mégis jobban bírja.
    néha azért 1-2 progi indulása vagy mikor képet illesztek a mail-be lassabb sajnos,de az akku időre nincs panaszom és most lesz 2éves ,nem is biztos,hogy lecserélem a 6s-re

  20. ChrisSmith21: adj neki egy network reset et beallítasok alatt. Nekem a wifim szart be frissítés után. Két reset után jó lett.

  21. Tanulság:Akinek iphone 6s/6splus-nál régebbi készüléke van,ne frissítsen ios9-re.Gyakorlatilag korábbi készülékekre semmi újdonságot nem hoz,akkor meg minek.Sajnos egye kevésbé figyel a cég a software optimalizására,az épp aktuális zászlóshajó mindent visz,Azokon teljesen jó,a többi meg le van szarva. Aztán lehet bla-bla-bla,mert ezt kéne elolvasni…bla-bla-bla….

  22. Sebességkülönbség?Ma összehasonlítottam az i6-omat ios8-on egy i6s-el,amin ios9 volt.Hát én nem láttam sebességbeli különbséget.

  23. CrishSmith21: nekem volt hasonló gondom, felhívtam a szolgáltatót és a következő utasítást adta: Beállítások->Mobiltelefon->Mobil adathálozat-> itt az APN-nél csak net szerepeljen. Esetleg próbáld meg…

  24. Amikor én bekapcsolódtam itt cikkeket olvasni, akkor iPhone 4s-em volt és pont a kiváló iOS6-ot frissítettem be 7-re, még új iPhone gazdaként tudatlanul, hogy nem lett volna szabad az elején. Belefutottam ebbe az akku merülési marhaságba, de drasztikus csökkenéssel. Jadeye írta, hogy nézzem meg új akkuval, hát simán vitáztam vele. Végül kicseréltem az akkut és tényleg helyreállt. Az érdekesség ebben az, hogy egy másik, 7-re frissített 4s-be tettem az enyémből származó “rossz” akkut és az ottani rossz helyett szuperált. Utána visszatettem az új helyére a régit és semmi gond nem volt vele már. Érdekes, de biztos nem a napok alatt helyreálló sztori volt, mert a cserét megelőzte egy DFU telepítés és nem töltöttem vissza backup-ot, így 2-3 hét telt el, ami idő alatt be kellett volna állnia. Szóval nem tudom, hogy akku lecsatlakoztatás, vár pár percet, majd vissza, az megoldja-e, vagy észlelnie kell másik akkut, vagy egyáltalán mitől állt helyre.

  25. @xsm: Most tényleg azt akarod mondani, hogy az új OS-szel FELE annyit bír az akku, mint a korábbival? Ez kizárt, ilyen nincs. Vagy nem az OS-ben kell keresni a hibát.

  26. Remek cikk, köszi!

  27. Sziasztok
    A mozgaskalibracio es tavolsag mit is csinal pontosan?
    Egy napja nagyon sokat tekeri valamiert a gps-t… ????


Add a Comment