fbpx Skip to content

Az Apple még az idei fejlesztői konferencián, a WWDC-n mutatta be az OS X operációs rendszer következő generációját, az OS X El Capitan-t, ami pár perccel ezelőtt hivatalosan is elérhetővé vált mindenki számára.

OS-X-El-Capitan-hero

“Az OS X El Capitan az OS X Yosemite forradalmi funkcióira és letisztult látványvilágára épít. Számtalan apró fejlesztéssel javít a felhasználói élményen és a teljesítményen. Mindez összeadódva hoz nagy változásokat: az OS X El Capitan új szintre emeli a Mac-élményt.” – írja róla az Apple. De nézzük, mik is a szembetűnőbb újdonságok.

A most megjelent hivatalos verzió buildje 15A284, tehát azok is frissíthetnek, akiknek a GM (15A282b) van a gépükön.

Először is gyorsan ejtsünk néhány szót a névválasztásról. Az El Capitan elődje, az OS X Yosemite a Yosemite nemzeti parkról kapta a nevét, így ezt a gondolatmenetet folytatva lett az új rendszer neve El Capitan, ami egy hegy neve a Yosemite parkon belül. Ez jelzi, hogy főként egy stabilitást és teljesítményt érintő frissítésről van szó, mint annak idején a Leopard és a Snow Leopard közötti frissítés, csak most első hallásra kevésbé egyértelmű ez a névbeli utalás.

OS-X-El-Capitan-01

Az El Capitan fejlesztésekor az Apple csapata tehát legfőképpen két dologra összpontosított: a felhasználói élmény és a teljesítmény javítására, optimalizálására.

Megújult Spotlight

A Spotlight még okosabb és gyorsabb lett, valamint most már az olyan természetes emberi kommunikáción alapuló mondatokat is megérti, mint például “mutasd meg azokat a leveleket, amelyeket figyelmen kívül hagytam Philtől.” Ez a funkció a rendszeren belül az összes keresési lehetőségnél elérhető, legyen szó akár a Spotlighton, akár a Finderen belül keresésről.

Megújult Mission Control

A Mission Control egyaránt új kinézetet és új funkciókat is kapott. Az eddigiek alapján fényévekkel gördülékenyebben működik, így végre megszabadulhatunk a retina számítógépeken tapasztalható apró szaggatásoktól.

OS-X-El-Capitan-02

A Mission Control egymáshoz viszonyítva ugyanarra a helyre helyezi az ablakokat, így gyorsan megtalálhatjuk azt, amit keresünk. Ha pedig sok ablaknak kell egyszerre elférnie a képernyőn, mostantól még egyszerűbben csinálhatunk nekik helyet. Ha valamelyik ablakot a képernyő tetejére húzzuk, új íróasztal-területre rakhatjuk.

Megújult Mail

A teljes képernyős mód használata esetén sokkal produktívabban tudunk már használni egyes alkalmazásokat, mint például a Mail-t, amelyben akár külön fülek segítségével dolgozhatunk és írhatunk új leveleket, és végre egy kattintással visszaléphetünk a többi levél közé is, ha onnan valamit szeretnénk kimásolni.

OS-X-El-Capitan-04

Ezen túl az iOS-ből már megismert balra vagy jobbra elhúzós mozdulatokkal azonnal törölhetjük vagy olvasatlanná tehetjük az egyes leveleket. Ezen felül a Mail már képes felajánlani a kapott levélben lévő kontakt-információt is, hogy új névjegyként elmenthessük őket.

Split View

Az új Split View segítségével sokkal kényelmesebben tudunk már az egyszerre megnyitott ablakokkal dolgozni az automatikus ablakelrendezésnek köszönhetően, aminek a segítségével egyetlen mozdulattal fél vagy teljes képernyős módba tehetjük az egyes alkalmazásainkat.

OS-X-El-Capitan-03

Megújult Jegyzetek

Az iOS 9-ben megújultak a Jegyzetek, és már nem csak pipálható listát hozhatunk létre pár mozdulattal például egy bevásárlólistához, de kiegészíthetjük fotókkal, videókkal, URL-címekkel vagy térképadatokkal is.

OS-X-El-Capitan-05

Ráadául az új mellékletek nézetben az összes, a jegyzetekhez hozzáadott tartalom könnyedén böngészhető egy felület alatt.

Újdonságok a Safariban

A Safari új Rögzített webhelyek funkciójával nyitva maradhatnak kedvenc honlapjaink, így bármikor eléretjük azokat. A hanglejátszást könnyedén elnémíthatjuk, anélkül, hogy keresni kellene, honnan is szól. Az AirPlay segítségével HD-tévére is átjátszhatjuk a weboldalakon található videókat.

OS-X-El-Capitan-06

Teljesítmény

A teljesítmény és a stabilitás az a két terület, ahol igazán sokat fejlődött az új rendszer az Apple ígérete szerint, de sajnos pont ez az a két terület, amelyet a színpadon nem igazán lehet jól bemutatni a nagyközönségnek. Az előzetes ígéretek szerint az El Capitan 1.4-szer gyorsabb lesz az alkalmazások indításakor, valamint 40 százalékkal gyorsabban tud majd renderelni az új Metal for Mac technológiának köszönhetően.

Az új Metal gyakorlatilag magában egyesíti az eddigi OpenCL számítási teljesítményét és az OpenGL grafikus teljesítményét, ezáltal a fejleszők sokkal közvetlenebb és hatékonyabb módon használhatják ki a hardverben rejlő teljesítményt. A gyakorlatban például az Adobe AfterEffects 8x lett gyorsabb a renderelési folyamatot illetően, valamint 10x lett gyorsabb a rajzolási, alkotási folyamat közben.

Összességében tehát az OS X El Capitan egy kevésbé látványos, de annál inkább hasznosabb frissítés lett, amikor mindenki számára ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból.

Olvasd el a hozzászólásokat is

50 Comments

  1. Magyar Store-ban nem látszik.?

  2. Még a Szlovák Store-ban sem. Keep Calm.

  3. En mar huzom lefele. Kivancsi vagyok hogy fog szuperalni a c2d mbp 7,1emen:)

  4. Public bétáról nem tudok frissiteni, csak letölteni. Ötlet?

  5. De már látszik, csak keres rá os és megtalállod

  6. Csak ovatosan, a Capitan nagyon érzékeny minden feltelepített aplikáciora, ha valamelyik nem tetszik neki (nem kompatibilis) akkor csak egyszer inditod ujra a géped , utána reinstall.Velem 3x megcsinálta még a GM verzio is, a legvégén a VirtualBox nem tetszett neki.Ha teheted akkro TimeMachine

  7. Nekem is szépen jön lefele a magyar Store-ból…

  8. Nálam sincs még a Store-ban, csak a safarit tudtam frissíteni

  9. nekem csak a safsari(9.0)-t akarja telepíteni…de kb 10-edszerre…. már frissítette, mindig azt írja, h frissíteni kell…

    ???

  10. Macbook Air en ha bekapcsolom az automatikus fenyerot akkor elmegy a kontraszt, ha kikapcsolom ujra jo a kep. Ismert hiba a betaban is ott volt es meg mindig nincs javitva. Sajnos igy ez a funkcio hasznalhatatlan, kezzel allitom a fenyerot amiota fennt van. Nem jo ez igy.

  11. Katona Zoltán: de legalább jelzi, hogy mivel van baja? Előző verziók egyszerűen letiltották az app indítását oszt heló 🙂
    Még nekem is csak a Safari frissült, Capitan nem jelent meg a storeban 🙁

  12. @Andoro: Első indításnál ki fogja írni, hogy melyik programokkal van gondja.

    Mondjuk a VirtualBoxot nem értem… Naponta használom a 3. public beta óta és semmi baja.

  13. Nekem nem igazán jön be… A spotlight search sem működik úgy ahogyan a videóban és sokkal lassabb is (2015 early). Van mód downgradelni?

  14. feltettem, működik, de az widgetek eltüntek, és ott volt kb 40 ragacsom, fontos dolgokkal….

  15. Hello JonnyB!

    Van rá megoldás, amit ismerek kicsit macera de megoldható.
    1. TimeMachine biztonsági mentés
    2. Yosemite telepítése
    3. Visszaállítás

    1: Yosemite alatt kell, hogy legyen egy TimeMachine biztonsági mentésed, ha nincs mindened oda lesz.

    2: Egy USB telepítőt kell csinálni a Yosemite rendszerről pl. így: http://osxdaily.com/2014/10/16/make-os-x-yosemite-boot-install-drive/

    3: A Yosemite tiszta telepítése végén, azt választani, hogy visszaállítás a TimeMachine-ból.

    Ha van gyorsabb vagy más megoldás akkor írjatok. Köszi!

  16. Nalam eleg lassu… 2010 mbp 7,1 c2d 2,66ghz.
    A yosemite hasitott…
    Vagy talán az a baj hogy a HDD-m 60%os?
    Szerintetek?

  17. @JonnyB: Valószínűleg még a Spotlight indexel (Mo-n egyébkém az okos keresés nem működik) és azért lassabb.

    @keceltomii: System Preferences/Mission Control kapcsold vissza a Dashboardot.

  18. Sziasztok!

    Segítséget szeretnék kérni. Hogy kell clean installt csináli? Próbáltam utánanézni de csak addig jutottam el, hogy egy 16gigás pendriveot a leírtak szerint formáztam és letöltöttem az El Capitant.

    Hogy tudom az usbre feltenni az osx-et?

    Előre is köszönöm a segítséget!!!!

  19. se bittorrent se utorrent nem működik…

  20. Sziasztok!
    Van mar valakinek bármi tapasztalata MBA 13 mid2011-re való telepítésről? Érdemes egyáltalán?
    koszi!

  21. sziasztok egy ki segitseget kerek .
    letoltotem a szoftot el capitan es utana csinaltam egy biztonsagi mentest time machinba,most pedig sehogy nem akarja felismerni a letoltot szoftot es ha ujbol le akarom tolteni nem csinal senit ,
    valakinek valami otlete

  22. sziaszto
    letoltotem a szoftot el capitan es utana csinaltam egy biztonsagi mentest time machinba,most pedig sehogy nem akarja felismerni a letoltot szoftot es ha ujbol le akarom tolteni nem csinal senit ,
    valakinek valami otlete

  23. @bacsk: Közben újra felfrissítettem az El Capitan-ra. A sebesség lényegesebben jobb, viszont a spotlight keresés nem működik rendesen. Az apple-lel is beszéltem, ők sem tudtak segíteni :/

  24. @ef-dani: Egyedül a spotlight keresés, ami miatt vártam. Nagyszerű … Honnan tudod, hogy nem elérhető Mo.-n?

  25. @ef-dani: Egyedül a spotlight keresés, ami miatt vártam. Nagyszerű … Honnan tudod, hogy nem elérhető?

  26. @Andoro: Hát ja , ugy jelzi hogy nem indul el a gép, sima felhasználo rá sem jon mi a gebasz, ha csak nem inditja el a gépet verbose modban.Jobban orultem eddig hogy ha átthuzta ami nem kompatibilis mint hogy reinstallt keljen alkalmazni.

  27. @JonnyB: Mindenki szénné tesztelte, meg demózta a beták alatt is, itthon pedig nem működött. Gondolom valami köze van Sirihez, vagy a tököm tudja.

  28. Valakinek esetleg lenne ötlete… miért nem aktív a letöltés gomb ? szép az egész csak nem lehet használni.
    Köszönat minden tanácsért.

  29. Sziasztok!

    Tegnap telepítettem az új rendszert, azóta azonban folyamatosan új hibákba futok bele. Először arra lettem figyelmes, hogy az Adobe CC programok használatakor kifagyott az egész rendszer memóriahiányra hivatkozva. Utána láttam, hogy alapjáraton majdnem 4gb ramot használ, ami irreális. Utána vettem észre, hogy a spelling mappa teljes egészében hiányzik a libary-ből, az állandóan zöld halál keretén bezáródó megtekintőről nem is beszélek. Létezik, hogy a telepítésnél csúszott valami irreálisan félre? 🙂 Macbook Pro Retina 2014 Late

  30. @gergokiss: MBA 13 mid 2011-re telepitettem es eddig pozitiv. Erezhetoen gyorsabb a sok fajlt tartalmazo mappakban a Finder, mint a Yosemite alatt, gyorsabbak az appek es ugy az egesz rendszer gordulekenyebb. En hasznalok NTFS formatumu kulso lemezeket es flash driveokat, ehhez meg kellett venni a Paragont NTFS 14-et, mert a regebbivel es alternativakkal nekem nem mukodott jol. Adobe CS6 illetve az Acrobat Pro 11, Microsoft Office 2016, Hyperdock 1.6, Parallels 10, 1Password 5, BetterZip, VLC player kifogastalanul mukodnek.

  31. AirDrop nekem nem megy. Yosemite-al működött.

  32. @lambdacore: köszönöm válaszod! 🙂

  33. Sziasztok,

    Ma kaptam meg az első Mac gépem ? (mbpr)
    Yosemite van rajta, de szeretném az új oprendszert föltenni.
    Elkezdtem a letöltést, még folyamatban van a 6GB.. Miután leért csak
    rá kell kattintani?
    Egyenlőre ismerkedek a géppel, keresem a Ctrl+C -t satöbbi..
    Köszi a választ!
    Üdv

  34. @skimen: magától elindul a telepítő, és akkor majd úgyis írja, hogy mit kell tenned.

  35. @Jadeye: Köszi 🙂 még 1,5 GB

  36. Sziasztok!

    El Capitanra frissültem, appstore kidobja, hogy iphoto frissítés van (9.6.1), de nem tudom frissíteni, mert kiírja, hogy a termék ideiglenesen nem elérhető (Magyarország).
    Amennyiben el akarom indítani az iphoto appot a gépről kiírja, hogy El Capitannal nem kompatibilis, frissítsem az appstoreból, de ugye ott meg nem lehet.

    Mi lehet a megoldás? (napok óta fennáll a probléma)

  37. @Sil3nt: az Apple levette a Store-ból. nézd meg a vásárlások fülön, és próbáld meg onnan letölteni.

  38. @Jadeye: Vásárlások listájában nincs benne.
    Mégis jelzi az appstore ikon, hogy van egy frissítés elérhető (újraindítás sem oldja meg)

  39. Üdv! Adott egy MbP Retina Late 2013(i5, 4GB Ram), érdemes frissíteni El Capitanra? Esetleg valakinek tapasztalat ilyen géppel?

  40. a vendég usert (jelszókérést) hogy/hol lehet kikapcsolni?

  41. @Józsi: az iCloud alatt, ha a Mac keresése opciót kikapcsolod, vagy a felhasználók alatt.

  42. Sziasztok! Nekem MacBook Air (2012) gépem van, de még mindig a 10.8.2 verzió van rajta.. Azt szeretném kérdezni, hogy valakinek van-e tapasztalata az El Capitan-nel, telepítette-e már valami 2012-es Air-re? Előre is köszönöm a válaszokat!

  43. @Sil3nt:
    szia.
    van megoldás az iphoto -s problémára. nekem az ikon sincs meg, el sem tudom indítani, a vásároltak között szerepel, de ott nekem is az az üzenet, hogy nem kompatibilis. frissíteni meg azért nem lehet, mert nincs magyar store-ban.
    előre is kösz

  44. @goodfriend: azt írod, hogy van megoldás, de nem írod le, hogy mi. a mondatod kijelentés volt, nem kérdés.

    ha kérdezni akartad volna, akkor ahogyan már fentebb írtam, az iPhoto megszűnt, helyette a Photos app van. frissíteni még US Store esetén sem lehet.

  45. Sziasztok. Nekem MBA 13 van. Reggel ujraindítást kért a gép, és azota csak a szivárványkör pörög. ?
    Mit lehet vele kezdeni???

  46. Sziasztok, Miután telepítettem az el Capitant azóta a ‘FOTÓK’ ‘ ‘VIDEOS’ es az ‘iMovie kész filmek’ mappákat nem tudom megnyitni.
    Azt írja ki,hogy a FOTÓK nem nyitható meg mert az eredeti elem nem található!
    Ugyanez a másik kettőnél is… Mi lehet az oka vagy mi ilyenkor a teendő?
    Nem beszélve róla,hogy rengeteg fotón videóm es kész iMovie filmem volt, de nem talállom

    Köszönöm szépen

    @yadeye ha tudsz segíts kérlek

  47. Sziasztok!
    Azt gondoltam ez olyan apróság, hogy megszokom. De nem.
    Ezzel vagyok és El Capitan van rajta : iMac (21.5-inch, Late 2012)
    A Mail használatakor a pont kirakása után nem vált nagybetűre az írás.
    Már beszéltem a supporttal is, akik annyit tudtak mondani, hogy:
    téééényleg, de ezt még nekik senki nem jelezte?!? De majd megnézik, jelzik
    az illetéskeseknek. Ez egy hónapja volt…
    Képtelen vagyok elfogadni, hogy amikor egy sz@ros wordben is nem csak sorválátáskor
    (amit ki is lehet kapcsolni, mert idegesítő tud lenni, hogy amikor szépen magadnak váltasz sort,
    akkor minden sor eleje nagy betükkel kezdődik), de a pont kirakásokor automatikusan
    nagybetüre vált. Ez nem csak a magyar helyesírásban van így…
    Szóval ki hallotta vagy látott már olyat, aki tudja, mit kell tenni, hogy ez a gagyiság
    megoldódjon. Beállítások menűben erre vonatkozó opciót nem találtam.

    Nagyon köszönöm előre is használható kommenteket.

    Üdv:
    cellux


Add a Comment