fbpx Skip to content

A San Francisco betűtípust az Apple eredetileg az Apple Watch felhasználói felületéhez tervezte, annak érdekében, hogy rendkívül kis helyen is könnyedén olvashatóan tudjanak megjeleníteni információkat.

1*8lz2kG3qEW3R1y_K7owIKg

Idővel azonban a San Francisco betűtípus kinőtte a Watch felhasználói felületét, és az eddigi Helvetica Neue betűcsaládon alapuló iOS 9, valamint a hamarosan megjelenő OS X El Capitan hivatalos betűtípusává vált. Erről írt egy cikket Akinori Machino.

Az eddigiek során már az első iPhone megjelenése óta a Helvetica volt az iOS alapértelmezett betűtípusa, az OS X esetén pedig egészen a Yosemite megjelenéséig a Lucida Grande, majd a Helvetica Neue volt használatos. De vajon miért döntött úgy az Apple, hogy lecseréli a világ legnépszerűbb és legközkedveltebb betűtípusát, a Helvetica Neue-t, és saját, egyedi betűtípust készít?

Screen Shot 2015-09-22 at 22.29.21

A Helvetica meglehetősen gyengén teljesít kis betűméret esetén

Bár a Helvetica könnyedén olvasható közepes és nagyobb méretben, azonban kis betűméret esetén sokkal nehezebbé válik az olvasása az összemosódó vonalak és szűk betűközök miatt.

1*Fey8t4dtRW6Xqg9AZpODcQ

Ha egy kicsit elhomályosítjuk a kis betűmérettel rendelkező, Helvetica betűtípussal írt szöveget, akkor jól megfigyelhetjük, hogy hogyan nehezedik a szöveg olvashatósága. Vannak betűtípusok, ahol ugyanilyen homályosítás mellett még továbbra is sokkal jobban kivehetőek maradnak az egyes karakterek, mint például a San Francisco betűtípus esetén.

1*uo26XLxSqZMyA1t1G-UIfA

Ugyanakkor az is igaz, hogy az új készülékeknek lassan élesebb kijelzőjük van, mint magának a hagyományos papírra írt szövegnek, valamint az iPhone kijelzője közel sem olyan kisméretű, mint az Apple Watch kijelzője. Ez esetben azonban miért akarja mégis lecserélni mind az iOS, mind pedig a OS X betűcsaládját az Apple?

A San Francisco nem csak egy egyszerű betűtípus

A San Francisco rengeteg olyan apró tulajdonsággal rendelkezik, ami rendkívül olvashatóvá teszi számtalan különböző méretben. Sőt, valójában a San Francisco betűcsalád az Apple Watch és az iOS/OS X esetén nem is egy és ugyanazon betűtípus.

Az “SF” nevű betűcsalád az iOS/OS X verziót jelzi, míg az “SF Compact” megnevezés az Apple Watch-ra optimalizált változatot foglalja magában. Amint az alábbi képeken is látszik a kerek alakú betűk, mint például az ‘o’ és ‘e’sokkal inkább szögletesebbek az ‘SF Compact’ verzió esetén, mint a sima ‘SF’ verziónál.

Screen Shot 2015-09-22 at 22.32.46

Ez a különbség végeredményben sokkal nagyobb betűközt eredményez az egyes karakterek között, ezáltal olvashatóbbá téve a szavakat kis kijelző esetén is.

Ezen túlmenően az SF és SF Compact betűcsaládokat további két kategóriába osztották: “Text” és “Display” csoportokba. Értelemszerűen a “Text” csoport hosszabb szövegek megjelenítésére lett optimalizálva, míg a “Display” inkább a nagyobb betűtípusokkal írt címekre.

1*WvvGsRFtBJxR9dsPZtkYpw

A San Francisco Text betűtípus úgy lett kialakítva, hogy sokkal több negatív tér legyen az egyes betűk között, valamint szélesebbek is legyenek az adott betűk, ezáltal is tovább könnyítve az olvashatóságot.

Screen Shot 2015-09-22 at 22.34.52

A San Francisco betűk dinamikusan alkalmazkodóak

Az egyik kiemelkedő és egyedi tulajdonsága a San Francisco betűcsaládnak, hogy dinamikusan alkalmazkodik az adott méretnek megfelelően, azaz rendszer magától vált a Display és Text kategóriák között a megadott betűméretnek megfelelően. Egészen pontosan 20pt az a határ, ahol a két különböző kategória felváltja egymást.

1*nVe340s-tcSO23BLoK5Gbg

Így a designereknek és fejlesztőknek nem kell még azzal is külön foglalkozniuk, hogy manuálisan váltogassanak a két csoportba tartozó betűtípusok között, ezt a rendszer magától elvégzi helyettük a méret megadását követően.

A San Francisco kidolgozottsága olyan apró részletekben is megfigyelhető mint például a kettőspont használata, ami az átlagos betűtípusok esetén az alapvonalhoz van igazítva, míg a San Francisco betűtípus készítői figyeltek arra, hogy ha két szám közé kerül a kettőspont, akkor az automatikusan vertikálisan középre legyen igazítva.

1*aAS54HnB_5ccx1nX4vUokg

San Francisco, a digitális kor betűtípusa

A Helvetica eredetileg 1957-ben, Svájcban lett megalkotva, amikor még aligha volt digitális eszköz, amin tesztelni tudták volna. Éppen ezért a Helvetica mindig hátrányban lesz a San Francisco betűcsaláddal szemben, amelyet kifejezetten a mai korok kijelzőihez igazítottak és optimalizátak.

Screen Shot 2015-09-22 at 22.38.26

Forrás: az Apple hivatalos honlapja a San Francisco betűcsalád bemutatásáról illetve Akinori Machino.

Neked hogy tetszik az új betűtípus?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Nekem tetszik! Minden eszközömön.
    Valahogyan át lehet ültetni a melóhelyi windowsba is? Hol lehet letölteni hivatalosan a betűtípust?
    Az OS X-ből nem tudom valahogy kimásolni?

  2. Köszi!
    Be tudtam lépni most mégis azt írja nincs jogosultságom. Szóval a kérdés ugyanaz még mindig 🙂

  3. Én csak annyit szeretnék kérdezni hogy kell ezt felrakni a telóra?

  4. @gyurzso1976: “Idővel azonban a San Francisco betűtípus kinőtte a Watch felhasználói felületét, és az eddigi Helvetica Neue betűcsaládon alapuló iOS 9, valamint a hamarosan megjelenő OS X El Capitan hivatalos betűtípusává vált.”


Add a Comment