fbpx Skip to content

Menetrend szerint este 7 órakor az Apple mindenki számára elérhetővé tette a watchOS 2-t, amit még júniusban, a WWDC-n jelentett be a cég. A kiadás pár napot késett egy frissen felfedezett hiba miatt, így a GM-verziót használók számára is megjelenik frissítésként.

watchOS2-01 watchOS2-02

A frissítés rengeteg újdonságot tartalmaz az Apple Watch tulajdonosok számára, mindegyik típusra elérhető és ugyanazokat a funkciókat kapta meg az összes óra.

Natív appok

A watchOS 2-ben az alkalmazások már nem a telefonon, hanem az órán is futhatnak, így nem kell annyit várnunk, hogy adott esetben betöltődjenek, hanem azonnal és gyorsan elindul majd az adott app. Ez egyébként egy óriási előrelépés, eddig sajnos sokszor várni kellett egy-egy alkalmazásra, most már minden hasonlóan gyors lesz, mint egy iPhone-nál. Természetesen az appoknak is frissülniük kell, így a watchOS 2-re való frissítés után még meg kell várni, míg a fejlesztők is kirakják a frissített alkalmazásaikat a következő pár napban.

Screen Shot 2015-09-16 at 12.58.16

A másik hatalmas frissítés, hogy végre az alkalmazások használhatják az óra szenzorait. Ezzel még több funkciót kapnak majd, mivel a fejlesztők végre elérhetik a giroszkópot, a gyorsulásmérőt, a pulzusmérőt, mikrofont, hangszórót, a haptikus motort és így tovább. Ezzel egy teljesen új világ nyílt meg a fejlesztők számára, olyan innovatív alkalmazásokkal találkozhatunk a jövőben, ami másik okosórán eddig nem volt elérhető.

A fenti két fejlesztés a Apple Watch-ot alapjaiban megváltoztatta, ugyan nem külsőre, hanem abban, hogy mennyire lesz használható az óra.

Óraszámlapok

Számtalan új óraszámlapot kaptunk, a régebbi számlapoknál pedig több színt, illetve több beállítási lehetőséget. Az egyik új óraszámlap a Time-Lapse, mellyel bizonyos városokat láthatunk Time-Lapse-ben.

Screen Shot 2015-09-16 at 10.59.53

A Time-Lapse mellé most már berakhatjuk saját fotóinkat is óraszámlapként. Ez lehet 1-1 fotó, illetve egy egész album is. Amikor egy fotóalbumot rakunk be, akkor minden alkalommal más fotót látunk a háttérben. Ezt úgy érhetjük el könnyedén, hogy a Fotók alkalmazáson belül az órán rányomunk erősen egy fotóra, majd beállítjuk óraszámlapként.

Screen Shot 2015-09-16 at 11.00.01

Természetesen itt nincs vége, a fejlesztők most már bizonyos mértékben hozzáférnek az óraszámlapokhoz is. Ez azt jelenti hogy úgynevezett “Komplikációkat” rakhatnak az alkalmazásukba, ami elérhetővé válik bármelyik óraszámlapon, ami ezt támogatja. Ezt így kell elképzelni:

watchos2-promo

Középre például bármelyik alkalmazás Komplikációját rakhatjuk, amennyiben a fejlesztő készített ilyet. Ezzel tulajdonképpen bármelyik óraszámlap testre szabható bizonyos mértékben. Egyedi, teljesen új felületű számlapot az Apple egyelőre még nem engedélyezett.

Időutazás

Az Apple óraszinten bevezette a Time Travel funkciót, ami egy nagyon hasznos kiegészítése az óraszámlapoknak. Segítségével előre, vagy éppen visszafelé mehetünk az órán az “időben”.

apple-watch-time-travel-demo

Ahogy a fenti képen látszik, ilyenkor láthatjuk, hogy például délután milyen eseményeink vannak, vagy éppen milyen lesz az időjárás. Reggel 8-kor előre tekerhetünk az időben és láthatjuk az egész napirendünket, illetve hogy a délután 4-kor kezdődő találkozón várjatóan épp 23 vagy 30 fok lesz. Ez önmagában nem tűnik hasznosnak, de én nagyon sokszor használom a Time Travel funkciót.

Éjszakai mód

Az átlag Apple Watch tulajdonos éjjel tölti a készülékét, így a watchOS 2-ben elérhetővé vált az éjszakai mód. Ilyenkor, ha az órát oldalára fektetjük, egy új, éjjeli órafelület jelenik meg töltés közben.

Unknown

Láthatjuk a töltöttséget, az időt, és persze ha be van állítva ébresztő. Alaphelyzetben az óra nem világít éjjel, azonban ha egy picit megmozdítjuk, vagy éppen az asztalra tesszük a kezünket, akkor a beépített mozgásérzékelőnek hála felvillan és láthatjuk mennyi az idő. Nagyon hasznos funkció ez is.

watchOS 1.0.1 vs. 2.0

Ezek voltak a legfontosabb, legnagyobb újdonságok, azonban a watchOS 1.0.1 és 2 között számtalan apróságot is felfedezhetünk.

Az új szoftverben változott az elért eredmények (achievements) kijelzése. Most már a célokért kapott kis kitűzőket 3D-ben is láthatjuk és forgathatjuk is őket, hátoldalukon látva a megszerzésük időpontját. Elnémíthatjuk a tevékenységgel kapcsolatos értesítéseket is:

iOS_9_and_Apple_Watch_3D_Achievements IMG_0838

Természetesen ezt magán az órán is meg tudjuk tenni az adott értesítés érkezésekor:

watchOS2-Mute-for-today

Ha erősebben rányomunk (Force Touch) az Activity alkalmazásban, akkor elérhetjük a heti adatainkat, illetve megváltoztathatjuk a napi célunkat is:

IMG_0842 IMG_0843

Most már nem csak egy, hanem több kedvenc listánk is lehet az órán. Például lehetnek külön oldalon az ismerősök, és másikon pedig a munkatársak – ezek között a már megszokott oldalra lapozással válthatunk:

2015-09-16 12_57_09

Ha az aktuális edzésben erősen rányomunk a kijelzőre, akkor új opciókat kapunk, mind például az edzés vége, szünet, illetve lezárhatjuk a kijelzőt is.

IMG_0845 IMG_0846

Az iMessage alatt mikor valakinek válaszolunk, már kiválaszthatjuk a nyelvet, ha erősen rányomunk a kijelzőre, illetve akár 20 alapértelmezett választ is beállíthatunk:

IMG_0847 IMG_0849

Új jelkód képernyőt kaptunk, illetve bekapcsolásra került az aktivációs zár:

IMG_0850 IMG_0227

Megújult a Zene alkalmazás. Elérhetővé vált rajta az Apple Music, illetve bizonyos országokban a Beats 1 is. Ezzel együtt új ikonja lett, passzolva az iOS 8.4-ben bemutatkozott megfelelőjéhez, illetve maga az app felülete is fejlődött, új felületet kapott:

IMG_0851 IMG_0852

Új ikont (felhőt) kaptunk, ha az óra elvesztette a Bluetooth kapcsolatot az iPhone-nal, de még azonos Wi-Fi-n van mindkettő és így mégis csatlakozva van az iPhone-hoz:

IMG_0854 IMG_0855

Frissült a Modular (és a Utility) óraszámlap, új színekkel bővítették őket:

IMG_0857 IMG_0858

Most már nem csak 15, hanem akár 70 másodpercig is bekapcsolva tarthatjuk a kijelzőt. Eddig 15 másodperc után kikapcsolt:

IMG_0859

Új felületet kapott a naptár alkalmazás:

IMG_0856 IMG_0776

Új Emojik érhetőek el gyors válaszként:

face-yellow-loop-58-emoji face-yellow-loop-59-emoji face-yellow-loop-70-emoji

(A többit ide kattintva tudjátok megnézni.)

Összességében rengeteg apróságot fejlesztett az Apple a watchOS 1.0.1 óta. Végre ismét 10 percenként méri a pulzusunkat a készülék, illetve rengeteg helyen sokkal gyorsabb és jobb lett az animáció is. A frissítés most is az iPhone-on lévő Watch alkalmazáson keresztül telepíthető.

Mint minden frissítéskor, itt is elképzelhető, hogy lesznek hibák. Így amennyiben gyorsabb merülést, vagy furcsa dolgokat produkál az Apple Watch, érdemes visszaállítani és újra beállítani.

Olvasd el a hozzászólásokat is

55 Comments

  1. úgy látom az Apple-nek nem sikerült megcsinálnia hogy a timelapse-k rendesen működjenek. Good job Apple!

  2. @Patrik: mi a gondod a Time-Lapse-ekkel? megpróbáltad visszaállítani az órát?

  3. @Jadeye: megy kb 3-4 másodpercig és utána megáll. még az első bétáknál ment rendesen sokáig.

  4. @Patrik: 15 vagy 70 másodpercre van állítva nálad a képernyő felkapcsolása?

  5. Nekem nem tolti, azt irja nincs internet kapcsolatom … nem tudja valaki ilyenkor mi van ?

  6. @Jadeye: jó kérdés szerintem 15-re volt, de most töröltem a párosítást meglátom mi lesz utána.

  7. @tamas.alfoldi.75: replülőgépes mód be-ki, vagy indítsd újra az iPhone-t, és próbáld újból.

  8. Már töltődik is… Kíváncsi vagyok rá! 🙂

  9. @Jadeye: még mindig ugyanaz.

  10. Van már hangjelzés bluetooth kapcsolat szakadás esetén? Az nagyon jól jönne néha…

  11. @Patrik: igen, értettem, mire gondolsz. sajnos nálam is ilyen. de nem lehet, hogy ahogyan a Motion (virág, lepke, medúza), a Time-Lapse is csak pár másodpercig megy, és szándékosan áll meg?

  12. remélem a gps most már működni fog mert a múltkor mentem tekerni majd elindítottam a workout cycle appot és 30 kilométer tekerés után azt írta 0 métert haladtam ez GM verzió alatt volt. ha ez most sem fog működni az elég nagy gáz lesz. Meg ezek után remélem a cyclemeter app hozzá fog férni a pulzus méréshez mert csak ezért vettem órát egyéb biciklis kütyük helyett.

  13. @Jadeye: szerintem igen. béta 5 óta ilyen 1-4 teljesen rendben volt.

  14. szorian: az elegetett kcal tok fuggetlen a letekert km-tol es ez megvan, a kmt mutatja a sebessegmero :). de: nekem se mutatta eloszor a km-t de aztan valahogy megjott szerintem reseteld az orat. engem jobban zavart hogy van amikor behulyul az ora es 2-3 perc hogy ujra meglelje a pulzusom. azt vettem eszte ha workout elott levrszem letorlom alul es visszarakom. kicsit az izzadsag is zavarja.

  15. Van még akinek nem jelent meg a frissítés?

  16. Az Apple Watch-om automatikusan erzekeli h ugyanazon a wifin van mint az iPhone-om v vmit manualisan kell beloni hozza ? Mert nekem eddig csak a bluetooth-on ment vmiert az ora soha nem erzekelte a wifit hiaba voltam 30 meteren belul. :/ Vmi router beallitas is kellhet ?

  17. @Arzensan: automatikusan, az iPhone-ról átveszi a Wi-Fi beállításokat.

  18. @Jadeye: Koszi,majd meglesem. Egyenlore 2 orat ir amig letolti a WatchOS 2-t …

  19. Nekem azt írja hogy naprakész… :O miért nem látja? (1.0.1)

  20. @karmatashi: indítsd újra az órát és az iPhone-t is, és próbáld újból.

  21. Semmi 🙁

  22. @karmatashi: de ugye az iPhone-on iOS 9 van? ha nem, akkor annak telepítése szükséges előtte.

  23. Jó lassan töltötte le és másolta át a frissítést az órára! Mi ez az azonos wifi-n van az óra és a teló?
    Az óra is képes wifi csatlakozásra?Vagy félre értettem valamit?

  24. @hohand: igen, az óra is képes Wi-Fi-re kapcsolódni – azért, hogy ha elveszti a Bluetooth-kapcsolatot az iPhone-nal, de azonos Wi-Fi-hálózaton vannak, akkor is megérkezzenek rá az értesítések.

  25. Ok, köszi!

  26. WatchOS 2-höz, ha jól értettem, mindenképp kell a telefonon az IOS 9? Anélkül ki se írja hogy frissítést találna az órához? JB-elt telefonoknál akkor várni kell egy új 9-es JB-re

  27. És ha ios 9 -es telóval frissitem, de utána használni 8.3-s jailbreakkel telóval fogom, akkor mi van???
    Elfogadja a 8.3 -as rendszert az os2?

  28. Bocsi, 8.4 ez akartam írni…

  29. Én mintha úgy látnám, hogy nem:(
    Várni kell az ios9 JB-re…

    Just tried pairing Watch OS2 beta to iPhone 6 on iOS 8.4 and it can’t be done – through standard pairing procedure or through manual pairing. The message “iPhone out of date. Please update your iPhone to the last version of iOS to start pairing”.

    igaz a beta-ra vonatkozik…meg 8.3, de mondjuk az van rajta…

    https://forums.developer.apple.com/thread/3456

  30. kár hogy nincs szerkesztés…8.4-et írnak:)

  31. Na akkor feleslegesen frissítettem az asszony telefonját 9-re:(
    Plussz a saját órámat os2 re…
    Délután kiderül…

  32. @szlac: nem hiába, hiszen anélkül nem menne a watchOS 2-vel a dolog.

  33. Jó, persze, de az enyémen 8.4 fut, a calllog pró miatt meg számomra fontos a jb.
    Reggel nem tudtam megvárni amíg az óra frissíti magát, csak amikor hazaérek derül ki, hogy megy e a 8.4 el vagy sem.
    Ha nem, akkor vissza lehet tenni az órára az os1-et?

  34. Nem vagyok boldog mert reggel óta 72 százalékkal merült az óra ezzel az új frissítéssel így nem fog kibirni egy napot pedig eddig max 20% nal raktam fel úgy hogy volt benne work out és hajnal kettőkor

  35. @szlac: nem lehet visszatenni a watchOS 1-et, ez már a legelső watchOS 2 beta esetén is gond volt, mert az konkrétan használhatatlan volt.

    @szorian: érdemes visszaállítani az órát (még a beállításokat is vissza lehet tenni), nekem azóta ez rendben van.

  36. Eltartott egy darabig amig felment, de sokkal gyorsabb… Eddig tetszik

  37. @Jadeye:
    Hogy megy pontosan ez a visszaállítás?
    Nálam is gond van az akkuval, 2GM jobb volt mint az 1, de most valami bibi van.

    Köszi

  38. Akkor lesz egy eladó watch…;)
    Annyit nem ér az óra hogy bukjam a jb t

  39. @Jadeye:
    Köszi, meg is tettem, kiváncsi vagyok. Ma reggel 7-től 14.30-ig lemerült 10%-ra. GM-el este 10-kor még 60%-on szokott lenni.
    Reméljük megoldja.
    Amúgy ha jól láttam ez nem teljes restore, csak az adatok visszaállítása ugye?

  40. @Agent_H: Nekem is ugyanaz a probléma reggel 7-től kb 14-ig bírta. GM jó volt.

  41. @Agent_H: watchOS esetén nincs igazán teljes restore, de elvben szükségtelen is, mert ha új Watch-ként állítod be, akkor semmi beállítás nem jön rá vissza a korábbi mentésből.

  42. @Jadeye:
    Ez igaz, de mi van akkor ha épp update közben történt valami olyan módosítás minek hatására előállt ez az állapot?
    Ebben az esetben csak egy teljes restore segítene vagy egy új update. Na mindegy, meglátjuk.
    Arra esetleg valami ötlet, hogy a hőmérséklet adatok miért nem jelennek meg? Mintha nem lenne kommunikáció a telefon és az óra között… Pedig látszólag minden rendben van.

  43. Ja ok, a weather app szorakozik, azt megnyitva megjelenik a hőmérséklet adat a kijelzőn a GPS poz-nak megfelelően.

  44. @Agent_H: ha frissítés közben megdöglik, akkor Apple Store. nyilván amíg itthon hivatalosan nem forgalmazza az Apple, addig ez külföldön orvosoltatható csak.

  45. Nekem is lemerült délelőtt 10% ra, de a frissítés óta rendben üzemel. Viszont a üzenetekre való válaszolásnál nálam csak englis van, a magyart fel sem ajánlja.

  46. Előrelépés van az ügyben. Reset után már felajánlja az Ennglis (U.K)-t és az Englis (u.s)-t.
    🙁

  47. mindkettőt hával

  48. Megoldódott az akkuidő, mindenkinek tudom ajànlani a visszaállítást.

  49. A 8.4 sem elég jó az OS 2-nek..:((

  50. @Patrik: Sikerült megoldani a problémát? Nálam is ez van sajnos…

  51. @Sullivan: force touch után választhatsz nyelvet.

    @szlac: külön kiemeli az Apple, hogy iOS 9 kell hozzá. így nyilván nem fog menni a 8.4-gyel.

    @ocso26: én azt tartom elképzelhetőnek, hogy ez nem bug, hanem feature. mindig csak az adott napszakhoz passzoló rövidke time-lapse fut, mint mikor a virágok szirma kinyílik, repked a lepke, vagy úszkál a medúza.

  52. @Jadeye: Értékelem a bíztatást, de tudjuk hogy soxor nem elegek a rutin válaszok. Okulásként viszont megosztom veletek. Amikor először összeadtam az ifjú párt, kicsit döcögve elindultak. A 9.1 és az 1.01 kezdett belejönni, de a frissítés után elhidegültek egymástól, már ami a közös nyelvet illeti. Nem ecsetelném hogy jutottam el ide, de a telefonon a Beállítások/Általános/Nyelv és régió/Speciális mappában leltem rá a probléma forrására, itt kellett átkapcsolnom az Automatikus csúszkát. Hogy ez a beállítás hogy, és miért változott az óra frissítésével azt nem tudom, de ma sok időmet elcseszték Cupertino-ban…

  53. Sziasztok!

    A "komplikációk" részhez beszúrt képre hogy sikerült kivarázsolni a szifon.com-ot? Photoshop vagy lesz frissítés, ami támogatja a watch-ot?


Add a Comment