fbpx Skip to content

Régóta pletykáltak egy nagyméretű iPad megjelenésről, de csak kevesen hittek abban, hogy az Apple meg fogja ezt lépni. Hát meglépte, és szerdán bemutatta a 13 colos (pontosabban 12.9 colos) képátmérőjű táblagépet. Anno az első iPad 2010-es megjelenésekor a készülék képátlója 10 colos volt, majd a mini megjelenésével bejött a 7.9 colos képernyő.

ipadpro

Amikor két évvel ezelőtt megjelent az iPad Air, elindultak a találgatások, hogy a MacBookhoz hasonlóan az alapmodellnek számító Air után megjelenik-e a Pro változat. Azt ugyan kevesen tudták elképzelni milyen is lenne egy méretben nagyobb modell, hiszen a Microsoft Surface-en kívül tulajdonképpen nem volt a piacon 10 colosnál nagyobb említésre méltó készülék. Nos, biztos vagyok benne, hogy akkor az Apple-nél már nagyban dolgoztak az iPad Pro-n, ami két évvel később került olyan fázisba, hogy elindulhasson az értékesítése. De mit is tud ez a tablet?

Legszembetűnőbb tulajdonsága a mérete. A képernyő 12.9 hüvelyk átmérőjű, ami hatalmas. Most mindenki gondoljon bele, hogy a laptop, amin dolgozik, általában hasonló méretű képernyővel rendelkezik. És az iPad Pro érintőképernyős… A keynote-on bemutatott összehasonlítás alapján csaknem két iPad Air képernyője fér el benne.

ipadproair2kep

A hatalmas képernyő felbontása 2732*2048 képpont (5.6 millió pixel!), ami természetesen retina a maga 264 ppi-s sűrűségével. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy több képpont van rajta, mint a 15 colos retina MacBook Pro-n…

A táblagépet a brutális teljesítményre képes, saját fejlesztésű A9X chip hajtja. Az Apple annyit árult el, hogy ez 1.8-szor gyorsabb CPU-teljesítményre és kétszeres grafikai teljesítményre képes, mint az egyébként sem lassú iPad Air 2 chipje.

apple-iphone-6s-live-_0671

Ezen még a grafikailag teljesítményigényes játékoknak is zökkenőmentesen kell futniuk és a tablet képes akár 3 darab, 4K-s videó streamelésére is. Természetesen használható rajta az iOS 9-ben megjelenő osztott képernyős mód is, amelyben két alkalmazás futhat párhuzamosan. Annak ellenére, hogy csaknem kétszer annyi pixel található a készüléken, mint az Air 2-ben, maradt a 10 órás üzemidő.

apple-iphone-6s-live-_0674

Az iPad Air 2 designjához hasonlítva külsőre is változott a készülék. Ugyan némileg vastagabb lett (6.9 mm a 6.1 milliméterhez képest), súlyban viszont komolyan gyarapodott. A Wi-Fi-s modell a Pro-nál 713 gramm, míg az Air 2-nél mindössze 437 gramm. Ez jelentős különbség, sokáig nem lehet egy kézben tartani az újabb készüléket, mert elfárad az ember keze.

Szintén újdonság a táblagépen található négy hangszóró. Az Air 2-höz képest már nem kettő, hanem négy hangszóró található a készülékben, két sztereó az alján, két sztereó a tetején. Az iOS 9 a készülék elfordításától függően változtatja a hangkimenet erősségét, így mindig az épp felülre eső hangszórók szólnak hangosabban.

hangszorok

Anno Steve Jobs hevesen érvelt a kisebb iPad és a stylus ellen is. Nos, úgy látszik, az idők változnak, mivel a jelenlegi vezetőség mindkét tabunak tartott elvet a sutba dobta, meghallotta az idők szavát és lépett. Először az iPad mini jelent meg, most pedig az iPad Pro-hoz egy stylus, amit Apple Pencilnek (ceruzának) neveztek el. De miért van szükség ceruzára, amikor ott van az ujjunk?

A keynote-on bemutatták, mit is tud az Apple Pencil. Nem csak egyszerűen irogathatunk vagy vonalakat húzhatunk a képernyőre, hanem a ceruza érzékeli a toll döntését, és azt is, hogy milyen erősen nyomjuk a felülethez. Így például húzhatunk nagyon vastag vagy hajszálvékony vonalat, de a megdöntésével árnyékolhatjuk a rajzunkat. A ceruza szuperreszponzív, tulajdonképpen nem rendelkezik késleltetéssel, mivel másodpercenként 240 érzékelést végez, így csak milliszekundumok telnek el a mozgás elindítása és a képernyő való megjelenés között.

Külön érdekesség a ceruza töltése. El kell távolítani a másik végén található sapkát, ahol egy Lightning csatlakozó található. Ezt egyszerűen be kell dugni az iPad Pro-ba és tölthető a ceruza. Az Apple közlése szerint mindössze 15 másodperces töltéssel 30 perces üzemidőt kapunk, ami rendkívül jól jön, ha már a rajzolás végén tartunk, de még nem sikerült befejezni a mesterművet. Egyébként maga a ceruza egy teljes töltéssel 12 órát képes folyamatosan dolgozni. Az Apple a gyári Jegyzetek és Mail alkalmazást már felkészítette a ceruza használatára, de a Microsoft Office for iOS esetén is használható az új eszköz.

Ceruza

Az Apple nemcsak a ceruzát mutatta be, mint új kiegészítő, hanem az úgynevezett Smart Keyboardot is, azaz az okos billentyűzetet. A tok ugyanúgy ráhajtható a készülékre, mint a már létező Smart Cover, de ebbe beépítettek egy billentyűzetet, ami a készülék oldalán található úgynevezett Smart Connectoron keresztül kapcsolódik a táblagéphez. Az interfész kétoldalú kommunikációt tesz lehetővé. Egyrészről az iPad Pro veszi, milyen billentyűt ütöttek le, míg a készüléktől áramot kap, így nem kell tölteni. A használathoz nem kell párosítani sem, egyszerűen rá kell helyezni az érzékelőkre és már lehet is vele dolgozni. Billentyűzetmágusoknak segítség, hogy a gyorsabb gépelés érdekében jó adag billentyűkombinációt használhatnak. (Ez a tokba épített billentyűzet kísértetiesen hasonlít a Microsoft Surface hasonló megoldására.)

Keyboard

A teljesség kedvéét meg kell említeni, hogy frissítették az iPad minit is. A készülék nem volt fókuszban, egyedül az árösszehasonlításnál szerepelt, pedig hardveresen komolyabb frissítést kapott. Az iPad Airnél pedig semmi sem változott, maradt a tavalyi modell.

A keynote alatt mindenki tűkön ülve várta a megjelenést és az árakat. Nos, november előtt nem lehet kapni a készüléket, a színek is maradtak a régiek (arany, asztroszürke, ezüst), viszont a kapacitás érdekesen változott. Az még rendben van, hogy az alapmodell a 32GB-os lett (799 dollár), de utána jön egy nagy ugrás és a 128GB-os készülék 949 dollárba kerül. A mobilnetes verzióból pedig csak 128GB-os van 1079 dollárért. Persze az Apple amiből lehet pénzt csinál, így a ceruza és a billentyűzet sem alaptartozék, hanem 99 illetve 169 dollárért lehet külön megvásárolni.

Egyáltalán nem olcsó a készülék. Az első körben biztos nem lesz benne Magyarország, így idén nem várható a hivatalos értékesítés, de az árakat azért nagyjából be lehet lőni. Ha a dollár helyett eurót veszünk és a magas ÁFA miatt hozzáadunk még 10%-ot, akkor a 32GB-os Pro 277 ezer forintba, a 128GB-os Wi-Fi-s 329 ezer forintba és a mobilnetes pedig 374 ezer forintba kerülne. Egyáltalán nem olcsó. Sőt, nagyon drága, hiszen egy 13 colos MacBook Air 128GB-os tárolóval 360 ezer forintba kerül, ami viszont egy teljes értékű számítógép, míg az iPad nem az.

Összefoglalva

Az Apple nagyon komoly táblagépet hozott ki, jó néhány innováció található benne. Bár a puskaport nem lőtték el teljesen, mivel a 3D Touch technológia még hiányzik belőle. Na de majd jövőre várhatóan benne lesz. 🙂

Méretben már van akkora, mint egy laptop, így a kérdés az lesz, hogy funkcióban ki tudja-e majd váltani: tehát ha valaki hordozható eszköz vásárlásán gondolkodik, akkor felmerül-e benne, hogy például MacBook helyett iPad Pro-t vásároljon. Az elkövetkező évek eldöntik a kérdést.

Az új iPad novemberben jelenik majd meg.

Végezetül jöjjön egy hands-on videó, ami bemutatja a készüléket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Köszönjük a cikket, nagyszerű! 🙂 Lenyűgöző készülék, ez nem vitás, és tudom, hogy a felhőalapú szolgáltatások korát éljük, de nekem hiányzik a pendrive valamilyen módon való csatlakoztatási lehetősége. Ami ennél még rosszabb, hogy Safarin keresztül dokumentumot nem lehet feltölteni egy adott weblapon, pedig elengedhetetlen lenne….

  2. A régebbi iPad-ek tényleg olcsóbbak lettek? Konkrétan az iPad Air 2 érdekelne. Mintha mondtak volna ilyesmit, de a magyar áruházban nem látom ennek jelét… Köszi!

  3. Hm… mindenki varta, es ott is lenne a “huuu ez azonnal”, de valamivel megis tobb kell. Es ez a tobb a teljes op.rendszer. Kaptunk egy nagy, nagy?? egy brutal nagy iphone-t. Jelenleg van egy Air2m es Macbook vasarlas elott allok. A tegnapi Note utan meg mindig nem tudom mi lenne a praktikusabb. Meghülyitik itt az embert.. 😀

  4. Szerintem kellene az LTE modellből is 32-64 g , ráadásul a nyomásérzékelős üveg mar járt volna ebbe is, ennyi pénzért…, de gondolom megkapja jövőre , vagy 2 év múlva , ha viszik mint a cukrot akkor gondolom már jövőre lehet frissítés .

  5. Apple mindig csak annyit tesz bele az uj termekeibe amennyi szükséges ahhoz hogy eladja. A8 proci meg az X -es verzió között mi a különbség?
    X-es gondolom gyorsabb. Mini 4 A8-at kapott.
    2gb ram mehetett volna az uj minibe.

  6. @boki1981: Honnan tudod hogy mennyi RAM van benne? A noteot végignéztem de az sem volt hogy az i6s-ben mennyi RAM van és az sem hogy a miniben.. aztán mindenki irogatja az okosságot..

  7. @kchris: valószínűleg az Apple TV esetén említett 2GB-ot keveri bele mindenki.

  8. Sztem ha 2GB ment volna bele azt csak megemlitenék. Vajon az új mini esetében már laminált a kijelző?

  9. Tegnap a keynote során tényleg csak 1 mondat hangzott el az ipad mini 4-ről mégpedig az h az ipad air 2 konfigját kapta meg? Ennyi?

  10. Szerintem nem jobb a lamonàlt kijelző , legalábbis a fényerejét tekintve, az iPad air2 -nek gyengébb a fenyereje mint az iPad 4-nek es ez saját tapasztalat, amikor megvetem az air2-tót nem akartam elhinni..

  11. Igen gyorsabb az iPad air2 -ben a8 x van 2gb rammal, viszont nehogy azt gondolja valaki, hogy ez akkora változás , tehát amit mondanak , hogy az előző iPad -től 30-40 % al gyorsabb stb.., pl az apad 4 es air2 között ugye volt a air , tehet akkor az air2 -nek kb 60 % -al kellene gyorsabnak lenni, viszont ezt nem igazán lehet észrevenni…. Ami tuti, hogy nem érdemes új ipadet venni 2 évente , nyugodtan várjon vele mindenki 3-4 evet . Kivéve ha pl nagyobb vagy kisebb gépre van szükség / mini, vagy pro/ .

  12. Multitasking ról tud valaki valamit? Az ok h az ios9-el érkezik de csak az ipad pro-n lessz elérhető?

  13. Lehet rosszul gondolom, de amit beleraktak az iphone 6 s be szerintem az ipad proba is belerakhatták volna mint pl.: 4k video, 5megapixeles frontfész kamera, és a többi.

  14. IphoneUser: szerintem ez taktika, a következő iPad -ben biztos benne lesz mind 2, vagy csak a nyomásérzékelős panel.

  15. nem érdekeltek eddig annyira az ipadek,de ez nagyon tetszik.Valószinű inkább ezt veszem meg mint az iphone 6s-t.Nagyon tetszik 🙂

  16. Bennem erdekes kerdes merult fel, itt biztosan sok okos valaszt kapok – a multkor az apple megjelentette a baromira kicsi laptopjat, most pedig bejeletette a baromira nagy ipad-jat, hasonlo meretu kijelzovel, billentyuzettel, teljesitenyt nem neztem de az sem allhat tul messze fokent az elozo macbookokhoz merten. Megis melyek azok a felhasznalasi celok amelyekre nem ad megoldast az ipadpro a macbokkal szemben? Mert ez a kor szerintem igen pici, raadasul a macbook funkcionalitasbeli fejlesztesere sokkal kevesebbet forditanak mint az ipad-era. A fenti cikk azt irja a macbook megis csak egy "teljes erteku szamitogep", tehat valami olyan komoly elonnyel kell rendelkeznie ami megkulonbozteti, mert valljuk be en ezt a hatalmas kulonbseget halvanyodni latom a ipad proval szemben, mashogy mondom: a ket termekvonalat kezdi az apple osszemosni.

  17. Cefalopoid; szerintem ez arról is szól , hogy kinek mi tetszik jobban , próbál minden területet lefedni az Apple mint a többi cég is…, nekem pl. nincs asztali gepem , se laptop , 3 éve csak iPad és nekem ez elég , egyáltalán nem is gondolkodom másban , valaki esküszik az asztali gépre es nem szeretne ipadet vagy azt nem használja csak szórakozásra , vagy épp van neki mind 3 . Szeretem az iPad -emet de azért most a pro nagyon jo lenne 🙂 mihelyst lesz rá alakaam akkor lecserelem.
    Es igen ezek mar egyre jobban összemosódnak , es az uj iPad-re mar munka szempontjából sem lehet semmi panasz es ugye most a vállalati szférát célozta meg jobban az Apple, ezzel is egy szegmenst fed mégjobban .

  18. Bemutatón (most kivételesen a Apple TV igen) nemközöl a RAM – ról adatokat a Apple. De 2 GB lesz benne a Pro- ban még nagyon valószínű 4 GB.

  19. Az uj Smart Case-bol vajon lesz magyar nyelvu bill? Ciril? Kinai? Ha nem, akkor azon hogy lehet majd ekezeteket irni? Nem mintha most zavarna, de megis… 😀


Add a Comment