fbpx Skip to content

A Facebook tulajdonában lévő Instagram szakított az egyediségét adó négyzetes képformátummal, így mostantól mind a fényképek, mind a videók tetszőleges méretben tölthetők fel.

instagram-square-cover

Az Instagram mindig is a négyzetes képekről volt ismert, vagy arról, hogy egyesek milyen fura módokon próbálják a nem négyzet-kompatibilis képeiket beleerőltetni ebbe a keretbe. Sajnos ez a képarány nem feltétlen a legszerencsésebb. Főleg azért nem, mert alapesetben nem ilyen arányban készítjük a fényképeinket, így feltöltéskor vagy le kell vágnunk a barátainkat, vagy csúnya kerettel kell ellátnunk a képet, amihez plusz alkalmazásokat kell használnunk. A statisztikák szerint ötből egy feltöltött tartalom nem az 1:1-es képarányhoz lett kitalálva, így a fejlesztők úgy gondolták, itt az ideje szakítani a hagyományokkal és nagyobb szabadságot adni a felhasználóknak.

3 - Landscape 4 - Landscape Video

Bennem elsőre felmerült az a kérdés, hogy na jó, ha nem négyzetes, akkor mégis milyen képarányú tartalmat lehet ezentúl feltölteni? Bármilyet? Szerencsére nem, így nem kell majd 9gag hosszúságú (magasságú) posztokra számítani, ugyanis 1.91:1 és 4:5 arány közt dolgozhatunk csak. A négyzetes arány továbbra is elsődleges lesz, de aki nem ebben szeretné feltölteni a képeit, annak elég csak a kép bal alsó sarkában lévő ikont megnyomni, és máris a kép eredeti arányaiban filterezheti azt. Bennem kettős érzések vannak ezzel a döntéssel kapcsolatban, mert sajnálom, hogy az egyediséget adó képarány már nem kötelező, de örülök is annak, hogy végre lejárt a csúnya, keretes képek ideje.

Te örülsz a változásnak? Fogod használni?

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Na végre!
    Remélem kiveszik a kamera appból is az 1:1 képarányt.

  2. Nem! Az instagramban pont az volt a jo, hogy egyseget rmteremtett a felhasznolok kozott az 1:1 arany. Igy viszont egy google kepnezegetore fog hasonlitani, ahol oke, hogy bizonyos hatarok kozott, de ossze-vissza lesznek a keparanyok.


Add a Comment