fbpx Skip to content

Manapság egyre nagyobb teret nyer az alternatív, megújuló energiaforrásokkal történő elektromosáram-előállítása. Számos próbálkozás, kísérletezés történt már az elmúlt évek során, a legtöbb esetben pedig ezen technológiák hordozható méretre zsugorítása okozta a problémát.

iPhone-6-battery

Egy brit energiacégnek, az Intelligent Energy-nek viszont most sikerült kifejleszteni egy olyan iPhone 6 prototípust, ami hidrogén üzemanyagcellás energiaellátással rendelkezik.

A fejlesztés érdekessége, hogy a szakembereknek sikerült annyira összetömöríteni az üzemanyagcella méretét, hogy felhasználáskor a prototípus iPhone 6-on semmilyen méretváltoztatást nem kellett eszközölni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem történtek módosítások, de a készülék, mint alapkoncepció egyáltalán nem változott.

A módosításokat a lítium-ion akkumulátorokhoz képest eltérő működési mód indukálta. Míg a lítium-ion esetében az “elöregedés” elkerülhetetlen a végbemenő kémiai folyamatok miatt, addig a hidrogén üzemanyagcella mindaddig képes működni, amíg az üzemanyagpótlás biztosított.

A cellában zajló kémiai folyamatok közben potenciálkülönbség jön létre, mely következtében hő és égéstermék keletkezik, ami nem más mint vízgőz, és lehetőség szerint ezeket el is kell vezetni. Ehhez a készülék hátuljára apró lyukak kerültek fel, amelyeken át szabadon távozhat az égéstermék. Az előállított prototípuson végeztek azonban még egy apró módosítást, a fülhallgató csatlakozót alakították át oly módon, hogy az üzemanyagpótlás megoldott legyen az akkumulátor számára.

fuel1(1)

Valószínű, hogy az emberek többsége nem szeretné a zsebében egy pöfögő kütyüvel élni a mindennapjait, ezért az Intelligent Energy egy olyan eldobható akkumulátor kifejlesztésén dolgozik, amelyhez egy készüléket csatlakoztatva akár egy teljes héten át képes azt ellátni megfelelő mennyiségű energiával.

A hírek szerint pedig már van egy közvetlen partner is, aki szívesen forgalmazná, felhaszálná ezt a technológiát, a kifejlesztett iPhone 6 prototípusból következőleg ez pedig akár az Apple is lehetne. Természetesen ezt egyik fél sem erősítette meg, így amíg nem történik hivatalos bejelentés, marad a spekuláció.

Mindenképp jó látni, hogy a tech-cégek is egyre inkább haladnak az alternatív energiaforrások irányába, azonban érdemes elgondolkozni azon is, hogy vajon ezek felhasználása mennyire célszerű például a mobiltelefonok esetében.

Ti mit szólnátok egy hidrogéncellás iPhone-hoz, vagy MacBookhoz?

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Nekem nagyon tetszik az otlet, magam is ilyen szakmat tanulok. De van egy tippem, hogy az emberek szivesebben feldugjak estere tolteni az iPhone-t minden nap, mint hetente (vagy par hetente betarazva) meglatogatni a hidrogen cella boltot elkoltve x ezer forintot.

  2. Én nem tudom elképzelni, hogy ez meg fog valósulni. Macerás. Víz csepeg belőle. Vagy párolog. 100%-os megoldás kel a szigeteléshez. Hogy töltöd? Veszek hidrogénpalackot otthonra? Ami jó esetben akkora lesz mint egy gázöngyújtó töltő? A hidrogén baleset veszélyesebb mint a metán.. azt hiszem.
    Meg ez a hetenkénti csere… Az ember lustább ennél, és nyilván jóval drágább megoldás.


Add a Comment