fbpx Skip to content

A netet böngészve akadtam rá néhány, kuriózumnak számító Apple-videóra. 1984 jelentős év volt a cég szempontjából, hiszen akkor mutatták a Macintosh-t és akkor tarolt a számítógépet promótálni hivatott 1984 Nagy testvéres videó is, amelyet a Super Bowl szünetében mutattak be. Arra talán már senki sem emlékszik, hogy mely csapatok játszottak a döntőben és mi lett az eredmény, azonban a reklám emlékezetes maradt.

guy-hugging-apple-computer-80s-amazing

Az Apple nem csak a nagyközönségnek készített reklámot, hanem belső embereinek is, motivációs céllal. Egy évvel előtte mutatták be a Flashdance-t, az azóta már kultfilmmé avanzsált zenés művet, melynek vezető dalát Irene Cara énekelte. Nos, az Apple marketingesei fantáziát láttak a dalban és megrendeltek egy almásított változatot, melyet az 1984. januárjában tartott értékesítési fórumon mutattak be.

Mai szemmel elég vicces videó, de ez akkor különlegesnek számított. A klipp nagy sikert aratott, bár azért van benne furcsaság, például 2:47-nél a kolléga a 27 kilós Lisa számítógépet úgy viszi a hóna alatt, mintha az egy pehelykönnyű MacBook lenne… A dalt egyébként maga Irene Cara énekelte fel. Összeségében szerintem jól sikerült, érdekes visszanézni, hogy 30 évvel ezelőtt mi volt a menő.

Összehasonlításképpen jöjjön az eredeti Flashdance-zene is:

Abban az időben az Apple előszeretettel használta sikerfilmek zenéit termékpromócióiban. 1984-es év nagy sikere volt a Szellemirtók (Ghostbusters), mely újra a vezető dal átírására ihlette a marketingeseket. Abban az időben a cég riválisa az IBM volt, mint azt láthattuk az 1984-es Nagy testvéres reklámban is. (Előzetesen tudni kell, hogy az IBM-et a kék logója és reklámanyagai miatt Big Blue-nak nevezik.) Ennek a klippnek a középpontjában is a Big Blue áll, mint olyan cég, melynek számítógépeit a szellemirtók (Blue Busters) befogják, elpusztítják, átalakítják Apple számítógéppé. A videót októberben a Hawaii-n tartott salesmeetingen mutatták be, a klippben feltűnik Steve Jobs, Steve Wozniak és John Sculley vezérigazgató is. Ettől függetlenül a videó szerintem elég béna lett, a Flashdance-es nekem sokkal jobban bejön.

Manapság a Big Blue az Apple szempontjából leginkább talán a Samsung. Lehet róla is egy hasonló klippet készíteni. 🙂

Ennyi volt a retro kiadás, amint találok újabb gyöngyszemeket, visszatérek velük! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment