fbpx Skip to content

Az iOS béta verziói természetükből adódóan tartalmaznak hibákat, illetve félkész, vagy nem működő funkciókat, ami miatt az Apple külön ki is emeli, hogy azt senki se telepítése mindennapos használatú készülékre. Persze a kíváncsiság nagy úr, ám sok esetben a béta telepítése csalódást eredményezhet, és ezért szükséges lehet a korábbi, hivatalos verzió visszarakása.

A korábbi, tehát az aktuálisan legfrissebb, hivatalos iOS-verzióra való visszaállítás persze nem megy csak úgy, de szerencsére egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnhet.

Az alábbi példában az iOS 16 béta verziójáról fogunk visszaállítani egy iPhone készüléket a jelenlegi legfrissebb hivatalos verzióra.

Elsőként érdemes lehet letölteni előre a készülékünkhöz megfelelő IPSW-fájlt. Ezt megtehetjük az alábbi cikkből: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple? Persze ráhagyhatjuk az iTunes-ra vagy a Finderre is a letöltést, de akkor annak időtartama alatt a készülékünk ott várakozik majd helyreállítási módban, így sokkal hosszabb ideig lehetünk elérhetetlenek a telefonon, mintha csak tisztán a visszaállítást kellene megvárni.

Miközben az IPSW letöltődik, a készüléken kapcsoljuk ki az iPhone keresése opciót. Ha bekapcsolva hagyjuk, akkor a restore végeztével az aktiváláshoz meg kell majd adnunk az Apple ID-nk/iCloud fiókunk adatait az aktiválási zár miatt.

Ezután a készüléket helyreállítási (recovery) módba kell tennünk, különben nem fogja engedni az iTunes a visszaállítást, mert nem tudja letölteni a béta verziók IPSW fájlját. Így csak ezt a hibaüzenetet kapnánk:

Downgrade-08

A helyreállítási mód

A helyreállítási módba való lépéshez először is kapcsoljuk ki a készülékünket, és ha rá lenne dugva kábelre, azt is húzzuk ki. Ezután a készülékünk típusának megfelelően kövessük az alábbi cikkekben leírt lépéseket – ha az iPhone 7-nél régebbi, akkor csak tartsuk lenyomva a Home gombot, és úgy dugjuk rá a számítógépre a készülékünket:

Ha a recovery helyett a DFU-módot választottuk, akkor a kijelző ilyenkor teljesen sötét marad. A folyamat végrehajtása szempontjából mindegy, melyik módot választjuk, az mindkét esetben végigfut majd. Indítsuk el az iTunes-t, ha az magától nem indult volna el.

Ezután két lehetőségünk van: az egyik, ha az iTunes-ra hagyjuk az IPSW letöltését, a másik pedig, ha az IPSW-t már korábban letöltöttük, így azt csak betallózni kellene.

Az iTunes vagy a Finder használata az IPSW letöltéséhez

Ebben az esetben mindössze annyi a teendőnk, hogy az iTunes vagy a Finder által automatikusan feldobott ablakban a Visszaállítás gombra kattintunk (az alábbi képeken az iTunes látható):

Downgrade-07

Ekkor az iTunes rákérdez, hogy biztosan ezt szeretnénk-e tenni. Mivel pontosan ezt szeretnénk, így kattintsunk a Visszaállítás és frissítés opcióra:

Downgrade-04

Ezután elolvashatjuk az aktuális hivatalos iOS-verzió részleteiről tájékoztató szöveget, itt nyomjunk a Következő gombra.

Az iOS felhasználási feltételeit is el kell fogadjuk, tehát nyomjunk az Elfogadom gombra:

Downgrade-06-9.2

Ezután az iTunes letölti és telepíti az aktuálisan legfrissebb hivatalos iOS-verziót. Az internetkapcsolatunk sávszélességétől függően tervezzünk magunknak elfoglaltságot arra az időtartamra, míg a letöltés, majd pedig a visszaállítás megtörténik.

A letöltött IPSW fájl betallózása az iTunes-ban vagy a Finderben

Az iTunes az elindulása után, vagy a Finder automatikusan az alábbi üzenetet dobja fel, ahol kattintsunk a Mégsem gombra:

Downgrade-01

A letöltött IPSW fájl esetén a következő lépés a kulcsfontosságú: OS X esetén az ⌥ (alt/option), Windows esetén pedig a ⇧ (shift) billentyű nyomva tartása közben kattintsunk az iTunes-ban az iPhone visszaállítása… gombra.

Az itt megjelenő ablakban válasszuk ki a korábban letöltött IPSW-fájlt, majd kattintsunk a Megnyitás gombra.

Ha nem jelenik meg ez az ablak, akkor nem tartottuk lenyomva a szükséges billentyűt a kattintás közben. Ilyenkor nyomjunk a Mégsem gombra, és próbáljuk meg újból. Végezetül dőljünk hátra, és hagyjuk, hogy az iTunes elvégezze a dolgát, majd a visszaállítás végén aktiváljuk a készüléket.

Az adataink visszaállítása biztonsági mentésből

Amennyiben még a béta verzióra való frissítés előtt készítettünk az adatainkról egy biztonsági mentést, azt tetszés szerint vissza is tudjuk állítani, amire a készülék vagy az iTunes rá is kérdez.

Fontos tudni azonban, hogy a magasabb verzióról készült mentés nem állítható vissza alacsonyabb verziós rendszerre, tehát például az iOS 16-os mentés nem állítható vissza az iOS 15-re (függetlenül attól, hogy az adott mentés az iTunes vagy az iCloud segítségével készült).

Legutóbbi frissítés: 2022.06.27.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Én úgy csináltam a legutóbbi bétáról való visszaállást, hogy letöltöttem egy ipsw filet (vagy ha valahol elmenti az ember a régieket akkor csak az előkeresi) és alt + frissítés gombra kattintottam nem pedig a visszaállításra, kijelöltem az ipswt és simán visszament a régi oprendszer minden adat meg is maradt, még csak DFU-ba vagy helyreállítás módba sem kellett rakni.

  2. Es mi a helyzet az icloud visszaallitassal? Ha visszateszem iOS 9 rol iOS8.4 re de csak a icloud biztonsagi mentesem van es azis iOS 9 alatt keszult akkor vissza fogja tudni allitani az alkalmazasokat?

  3. @viktor1230: a cikk legutolsó, kiemelt mondata: “iOS 9-es mentés nem állítható vissza az iOS 8.4-re.”

  4. @Jadeye: azthittem az csak a itunessal keszult biztonsagi mentesre vonatkozik, koszonom szepen

  5. Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy itunes nélkül valahogy vissza lehet e állítani ios 9 publikus bétáról 8.4 re. Mondjuk ha törlöm a béta profilt akkor a szoftverfrissítés keresésekor megtalàlja a 8.4-et? Köszi a válaszokat.

  6. @Zoli1992: nem. épp ezért van róla a fenti cikk.

  7. @Zoli1992: Ha új készülékként állítod be a telefont az aktiváláskor, akkor felkínálja, hogy milyen biztonsági mentésből állítsa vissza az adatokat. Dátum szerint. Ha volt is 9-es alatti icloud mentés, akkor is vissza tudod tenni a korábbi 8.4-es icloud mentést.

  8. @nagyB: ez teljesen nyilvánvaló, de ettől még iOS 9-es backup nem lesz visszaállítható iOS 8.4-re. ráadásul ő nem a backup visszaállítását, hanem az iOS 8.4 visszaállítását kérdezte, az meg teljesen független a backuptól.

  9. @Szaki

    Ezt úgy érted hogy minden adat megmaradt, hogy a telepített alkalmazások is?

  10. @robesz94: frissítésnél minden megmarad. viszont hivatalosan alacsonyabb verziós rendszerre nem lehet “frissíteni”. de az, hogy ez most épp sikerült, nem jelenti azt, hogy ez minden esetben így lenne – hiszen akkor másképp az Apple engedné az újabb verziós backup visszaállítását is a régebbi rendszerre. de technikai okokból nem engedi.

  11. Szia Jadeye!

    Nem tudod, hogy mi lehet az oka, hogy minden iTunes szinkronizálás előtt újból fel kell jogosítani a PC-t?Előtte kiírja, hogy ez a számítógép már nem jogosult…
    Utána rányomok az engedélyezése, beírom a jelszavamat és kiírja, hogy már engedélyezve van. De akkor minek kéri minden indítás után? És ha nem jogosítom fel, kiírja, hogy minden appomat törli.:( De nagyon idegesítő, hogy minden iTunes szinkronizálás előtt újból fel kell jogosítanom ugyanazon, a korábban már feljogosított számítógépen.

  12. @Jadeye:

    Ezeken már túlvagyok, de ugyanúgy rossz. Ilynenek miatt megy el a kedvem az iPhone-októk, fölösleges baromság ez a feljogosítás.


Add a Comment