fbpx Skip to content

Az Apple, mint minden más, okostelefonokat gyártó vállalat igyekszik lépést tartani a technológiai fejlődéssel, és ehhez elengedhetetlen, hogy a termékpalettáikat megadott időközönként frissítsék. Az iPhone-ok esetében 2 évente van teljes generációváltás, de a közbeeső évben sem lazsálnak a mérnökök.

9to56sboard

A generációváltást megelőző évben általában az aktuális verzió egy frissített változatát dobják piacra, ami a legtöbb esetben nem jár esztétikai változásokkal, ám a motorháztető alatt szép számmal eszközölnek módosításokat. Új, gyorsabb processzor, több memória, esetleg új chipek beépítésével próbálják piacképesebbé tenni a frissített modelleket. Az iPhone 6s hardveréről napról napra több információ szivárog ki, ezeket vesszük most górcső alá.

Hardveres változások

Számos fejlesztésről már tudunk egy jó ideje, ezek közé tartozik a Force Touch beépítése a jövőbeli eszközökbe, a módosított kamera, valamint az új LTE-chip, ami akár kétszeres sebességnövekedéssel kecsegtet a jelenlegi verzióhoz képest. Az új információk szerint pedig frissül az NFC, kevesebb chip kerül az alaplapra a meglévők összevonásának köszönhetően, valamint új flash alapú tárhely is kerül a lapkára, amely minimum kapacitása továbbra is 16GB.

Az új NFC chip az internetre felkerült alaplap képe alapján a 66VP2 típusszámot kapta, beszállítója pedig a holland NXP. A típusszám alapján valószínűleg frissítésről lehet szó, de a konkrét változások jelenleg még nem ismertek. (A jelenlegi iPhone 6-ban található chip típusszáma 65V10 és szintén az NXP gyártja.) Az NFC, mint szolgáltatás egyébként 2014-ben került bemutatásra az Apple Pay-jel egyidőben, ám a beépített chip már 2012-ben létezett.

Az alaplap zsugorított méretéből arra lehet következtetni, hogy az Apple tudatosan kezdte el csökkenteni az alkatrészek számát. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az alaplap egy 10 alkatrészből álló részének redukálása mindössze 3 fő komponensre. A méret és darabszám csökkenéssel természetesen arányosan nő a teljesítmény és a hatékonyság is, míg a fogyasztás adott esetben csökkenhet. A maradék alkatrészek, mint a CPU és a flash tárhely pedig a jobb gyártási technológiának köszönhetően kisebbek, ezáltal kevesebb helyet foglalnak el, és szintén nagyobb teljesítményre lesznek képesek ugyanazon funkcionalitás megtartása mellett, csak kisebb fogyasztással.

Úgy tűnik, hogy az Apple viszont érintetlenül hagyja a most használt Cirrus Logic audio chipet, a Murata Wi-Fi modult és az antenna erősítő áramköröket az iPhone 6s-ben is. Továbbá a kép alapján az is kivehető, hogy a gyorsulásmérő és a giroszkóp is marad az eredeti, egyes források szerint a végleges alaplapon viszont egy új megoldással váltják ki a jelenlegit, hasonlóan az Apple Watch-ban található érzékelőkhöz.

Tárhely kapacitás

Az elmúlt évek technológiai és minőségbeli rohamos fejlődéséből adódóan jelentősen megnőtt a multimédiás állományok tárigénye (például nagy felbontású videók/képek, jobb minőségű zenék), ami rádöbbentette a felhasználókat, hogy a 16GB tárhellyel rendelkező készülékeken már igen szűkösen tudnak csak elférni, pláne 8GB-on. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az Apple a 6s-t is még a ma már létminimumnak számító 16GB kapacitással dobja piacra. Ez jobb esetben okozhatja majd a 16GB-os készülék alacsonyabb bevezetési árát a 64 és 128GB-os modellek mellett.

storage-chip

Az alaplapon lévő memória chip 19 nanométeres csíkszélességgel került legyártásra, kapacitása pedig jelen esetben 16GB. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Apple a végleges kiadásban is elérhetővé teszi a 16GB-os készülék forgalmazását, könnyen lehet, hogy csak a kezdeti prototípusokban használják, amolyan “jobb, mint a semmi” alapon. Ami viszont mellette szól, az a nemrégiben bemutatott, felhő alapú Apple Music szolgáltatás és az iCloud drive. Mindkét esetben jelentősen és viszonylag költséghatékonyan csökkenthetjük a készülékeken tárolt tartalmakat, vagy terjeszthetjük ki a tárkapacitást, ha úgy jobban tetszik.

Készülékház változások

A napokban kiszivárgott készülékház terveken túl sok változás nem vehető észre az iPhone 6 formatervéhez képest. Ha viszont a változás mértékét egészen századmiliméter pontosságig visszük, máris más a helyzet. Az Apple alapvetően hibatűrés tekintetében 0.2mm eltérést engedélyez készülékenként, így ennél nagyobb eltérés esetén már tervezett változtatásról beszélünk.

iphoneside

Mindezt figyelembe véve a készülék terveket alaposabban tanulmányozva észrevehető, hogy az iPhone 6s 0.13mm-el vékonyabb, mint az iPhone 6. Ez gyakorlatilag nem érzékelhető az emberi szem számára, illetve a fent említett tűréshatáron is jócskán belül van, így nem valószínű, hogy ez a “változás” feltüntetésre kerül a termékspecifikációban. Magasság és szélesség esetében sem történt drasztikus változás, előbbi esetén 0.13mm, utóbbinál 0.16mm az eltérés pozitív irányba, tehát relatíve szélesebb és hosszabb a feltételezett készülékház. A vastagságot illetően viszont reppentek már fel olyan pletykák az elmúlt hetekben, hogy a Force Touch-nak köszönhetően némileg vékonyabb lehet majd az iPhone 6s.

Továbbra is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a kiszivárgott képek, hardverspecifikációk, formatervek pusztán spekulációk, egyik sincs hivatalosan alátámasztva. És noha az elmúlt évek tendenciái alapján az ilyen feltevések többsége végül beigazolódott, azért nem árt óvatosan kezelni ezeket az információkat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. engem pont a felhos szolgaltatas az Apple music dobbentett ra hogy legkozelebb ha cserelek telefont az 64GB-os lesz… Tok jo a streameles csak eppen birja a telefon akksival, plusz adatcsomag is kell hozza (ez van mondjuk 12GB de ezt is le lehet szivni utazas miegymas kozben, de ez meg mindig tobb mint az atlag es pont erre elhasznalni..) A 16 GBon nemigen tudok egy nagyobb zene playlistet attolteni offlineba ugy hogy kozben kepeknek is maradjon hely, appok miegymas… egyenkent jelolgetni a zenet eleg idoigenyes, egy album meg azert foglal helyet rendesen.. A teljes 4500 darabos gyujtogetett cuccom meg 40GB, egyben rafer… melle meg az ujdonsagok belefernek streamben..

  2. ha cserelek 6sre akkor az emiatt lesz.

  3. és akkor lesz 6s plus ? 🙂 eleg viccesen hangzik. énis tervezem a cserét (5s) és tuttira 64gb alá nem megyek

  4. Ha lesz 4″-os, nem műanyag babaphone az Apple-től és képesek írni egy működő szoftvert, akkor engem érdekelhet, de számomra ez a két kritérium a legfontosabb

  5. én most egy 8 gigás 5c gyűrök, és baromira kevés 🙁 nem is tom miért hittem azt, hogy elég lesz 🙂

    viszont lenne pont ezzel kapcsolatban egy kérdésem:

    az iTunes szerint 2,31 GB szabad hely van telefonomon, de a készülék azt írja a használatban, hogy 0(!) bájt…! ez miért lehet?

  6. @Jadeye: köszönöm szépen!

  7. Gagyi telefon, 3db tört szilánkosra 2 hónap alatt, úgy hogy közben gyári szilikon tokot+kijelző védő fóliát használtam. A telefon közel 100cm-t zuhant, a zsebemtől az aszfaltig. Vicc kategória, nem ajánlom senkinek. Visszatértem 5-re. bye

  8. Enyém is 16 gigás, 1700 zene van rajta, ami 6 gigát foglal, így több, mint 4 giga szabad hely van még rajta. Minden zenét átkonvertálok 112-es .m4a AAC-be, a képeket, videókat a PC-n tárolom, így bőven elég a tárhely. 🙂

  9. Most i6-om van, 128 gb-al, elotte 4s volt 16 gb-al, de az rettenet szukos volt. Ezt meg szinte nem is tudom teljesen megtolteni… Ha mar kisse spekulativ/szemet modon megszuntettek a 32 gb tarhelyes kategoriat, most 6s-tol kezdve visszahozhatnak ezt alap tarhelynek, atlag fejasznalonak mar eleg lenne, nem ugy mint a 16 gb.

  10. Remeljuk talaltak "hazvekony" kamerat a 6s-be 🙂
    Amugy sztem beleferne egy aprobb arnyalatvaltas a hatlapon a csikokon felul es alul, mint az 5 es az 5s modellek eseteben. Lehetne az is matt, de megis "izgalmasabba" tenne a kutyut.

  11. Nekem elég soknak tűnik az a 0,2 mm. Nem hagytatok ki egy nullát? 😉

  12. @tribi: A 32-es helyett 64 gb-ot adnak a régi (32) árért.

  13. @osy: Tudom, de azt mondom hogy most visszahozhatnak a 32 gigast az eddigi alap 16 gigas aran.


Add a Comment