fbpx Skip to content

Várható volt, hogy a WWDC-n megkapjuk az iOS legújabb változatát, jelen esetben a 9-est. Ez továbbra is csak fejlesztők számára érhető el, főleg, hogy eléggé béta állapotú.

Screen Shot 2015-06-11 at 09.49.33

Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, hogy mégis milyen lesz az új rendszer. A Szifon csapat több tagja már felrakta az iOS 9-et, így megpróbálunk nektek egy több cikkből álló átfogó tesztet lehozni a napokban, illetve minden béta megjelenésnél. Ebben a bejegyzésben leginkább magáról az iOS-ről, a Beállítások, Fotók, Kamera appokról és az Értesítési központról írunk.

Az iOS 9 tulajdonképpen egy iOS 8, már legalábbis olyan értelemben, hogy ne számítsunk hatalmas újdonságokra. Ettől függetlenül az Apple sok apróságot adott nekünk, illetve a rendszerben is néhány dolog megváltozott. Ilyen például az új betűtípus. Az egész rendszerben most már nem a Helvetica Neue, hanem San Francisco betűkkel találkozhatunk, amit még az Apple Watch-hoz fejlesztett ki az Apple, és az új El Capitanban is megtalálható.

IMG_4916

Elsőre is látszik már az új betűtípus, de összességében szerintem maximum 1-2 hétig vesszük majd észre, utána megszokja a szemünk. A Beállítások is kapott pár újdonságot, többek között egy keresőt, így most már ha valamit ki szeretnénk gyorsan kapcsolni, akkor elég csak rákeresni felül. Új menüpont az Akkumulátor, itt berakhatjuk a készüléket Alacsony töltöttségű módba, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg még legalább 3 óra plusz használatot kapunk. Az iOS ilyenkor csökkenti a készülék a teljesítményét, a mozgáseffekteket, illetve kikapcsolja az alkalmazás frissítéseket.

Photo 2 7 Photo 1 10

Ezeket egyébként mi magunk is megtehetnénk, de mostantól itt egy globális kapcsoló hozzá. A Passbook helyett most már Wallet néven érjük el a kártyáinkat, illetve pass-ainkat. Ide került az Apple Pay is.

Screen-Shot-2015-06-09-at-10.54.13

Ha lehúzzuk az Értesítési központot, akkor megjelenik két beépített újdonság. Az első az akkumulátor használat. Ezzel más készülékeink akkumulátorait láthatjuk az Értesítési központban, ide szerintem hamarosan bele kerül a Mac is, de alapesetben látszik az iPhone, iPad és Apple Watch akkumulátor szintje. Beépített alkalmazás lett a Find my iPhone és Barátok app, azok már nem törölhetőek a rendszerből és a Barátok hasonlóképpen beépülhet az Értesítési központba is.

221

Új billentyűzetet kaptunk, megjelentek a kisbetűk. Most már legalább egyértelműen jelzi a rendszer, ha éppen a shift billentyű be van “nyomva”. Ugyanitt megváltozott picit a billentyűk animációja is, most már nem ugrik fel nagyba maga a billentyű, hanem csak elsötétül:

Photo 1 11 Photo 1 12

Mindkét funkció egyébként kikapcsolható a kisegítő lehetőségek alatt, tehát visszakaphatjuk a régi nagybetűket és a felugrókat is, amikor írunk. Az iOS 9-től kezdve már nem 4, hanem 6 jegyű jelkódot is megadhatunk. Ez egyébként alapértelmezettként fog bekerülni a rendszerbe, így mikor beállítjuk a készülékünket, akkor már 6 jegyű kódot ajánl fel az iOS, de természetesen továbbra is használhatunk 4 jegyűt:

iOS9_6_szamjegyu_jelkod

A Multitasking is megváltozott: mivel a legutóbbi kontaktok már elérhetőek a Spotlight nézetben, így az alkalmazásváltóból eltűntek, cserébe pedig egymást átfedő nézet lett a korábbi, nem átfedő kártyák helyett. Ez talán annyi előnnyel jár, hogy mivel az appok többsége esetén a tartalom a bal oldalon csoportosul, így a bal oldalon, az őt elfedő kártyák mögötti app is talán több tartalmat mutat, mint amikor csak a jobb széle látszott, ami adott esetben lehetett teljesen üres is:

iOS9b1_uj_multitasking

A Fotók részen is javított az Apple, most már több fotót is kijelölhetünk azzal, hogy csak áthúzzuk rajta az ujjunkat, nem kell egyenként bekattintani a képeket. 🙂 A fotók nézegetésénél megjelent egy alsó sáv, ahol kis képként láthatjuk a fotóinkat. A Kamera alatt most már nem tudjuk változtatni a 120-240 fps-t. Ezek átkerültek a Beállítások alá:

Photo 1 13 Photo 2 9

Ismét visszakerült a kereső az eredeti helyére. Most kétféleképpen is elérhető, ha jobbra húzzuk az ikonokat, vagy pedig ha lehúzzuk az ikonokat a képernyőn. A kibővített keresőről később fogunk majd beszámolni.

IMG_4916

A WWDC-n elhangzott iOS 9 funkciókról itt tudtok bővebben olvasni, illetve mi is hamarosan folytatjuk az új iOS 9 funkciók kivesézését.

Olvasd el a hozzászólásokat is

47 Comments

  1. Neemaar!!
    A billentyu kiugrasokat kar volt kivenni!

  2. Nekem ez még egy elég instabil szerkezet egy hete de sztem a következő verzió már stabilabb lesz némileg

  3. @scania460: végigolvastad a cikket? csak mert:

    “Mindkét funkció egyébként kikapcsolható a kisegítő lehetőségek alatt, tehát visszakaphatjuk a régi nagybetűket és a felugrókat is, amikor írunk.”

  4. Scania460: Mindkét funkció egyébként kikapcsolható a kisegítő lehetőségek alatt, tehát visszakaphatjuk a régi nagybetűket és a felugrókat is, amikor írunk.

  5. Megelőztél Jadeye 🙂

  6. Én leszedtem az iPad-emről, mert irreálisan fogyasztotta az aksit. Ha kikapcsoltam a háttérben futó alkalmazásokat, akkor ez nagyjából normalizálódott. Olyat is olvastam, hogy az iCloudban az iPad keresése kikapcsolása is segíthet. Remélem a következőben javítják.

    Egyébként tetszenek az új funkciók, jó lesz ez! Nekem már csak egy multiuser hiányzik nagyon.

  7. Jó ez az akkumulátor kímélő funkció, de lehetne automatikus (mondjuk 20% alatt bekapcsolna) így mint "más gyártók készülékeinél" kényelmesebbé tenné a használatot…és ha alap funkciókkal is, de nyernének még pár "óra" használatot…

  8. Ma kipróbáltam. Valóban nagyon béta!
    Egyébként azt éreztem, hogy nagyon nagyon jó lesz ez. Az a pár új funkció pedíg valóban jó. Az új multitasking nekem nagyon tetszik. Egy dolgot hiányolok csak. Legalább Iphone 6 plusson bele rakhatták volna a multi window-t. Lehet rosszul írom 😀

  9. Nekem az aksi %-ot nem mutatja. Az a saját eszközöm nem mutatja? Csak ha pl az iPad-en is iOS 9 lenne?

  10. Sziasztok 🙂 magyar siri nem lesz?

  11. @Fárr Vince: mármint mi nem mutatja? az értesítési központban a widget? vagy úgy általában a készüléked?

    @pityke1984: a keynote-on nem volt szó új Siri nyelvekről.

  12. Szia!
    iOS9-ben nem.

  13. a Zene app mostantól fehér lesz?

  14. Nekem iPad Mini 1-esen, se a keresés nem került att a bal oldalra, se akku sporolo kapcsoló, és ez a multitasking se megy. Nem jon ki semmi menü a jobb oldalról.

  15. Reméltem hogy a 6 plusomon is lesz osztott képernyő ha elforditom

  16. A Wi-fi kapcsolat USS Enterprice? Besirok… :-)))

  17. Enterprise…akarom mondani…

  18. Pedig jo lenne ha ezt is megoldanák 🙂 szerintem sokan használnák!

  19. Sziasztok!
    Felraktam (iPhone 6). Tudom, hogy az első beta ezért amit írok nem “panasz” csak tapasztalat, néhány észrevétel.
    Az értesítési központban én nem látom az akku állapotának jelzését. Az időjárás szintén eltűnt innen. A zene app nálam nem lett fehér. Az akkumulátor pedig ezzel az iOS9 első betával déltől este 23:00 óráig bírta úgy, hogy nem használtam a készüléket. No internet, no telefon. Csak bekapcsolva feküdt a komódon. Remélem ezt a problémát orvosolják majd mert ez így kínos még beta állapotban is. És még egy: – ha netezek pl. Facebook akkor pár perc alatt 10%-ot is esik a töltöttségi szint.

  20. A beallitasokban a kereso jo otlet mert a "telefon,altalabos,mobiltelefon" kozott mindig ossze vissza maszkaltam. A 120 es a 240 FPS-t jo nagy hulyeseg volt kivenni a kamera alol,most majd meg egy menube kell lepkedni hogy valtoztasd…

  21. Az uj siri nyelveket tavaly is az iphone bemuatasanal kerult bejelentesre.ugye jol emlekszem? Igy meg van remeny,mert most aztan tenyleg nagyon erik,az elmult evekben kb mostanra varom azt mondtam

  22. Nálam iPad Mini 30ora készenlét és 1.5ora használat mellet 6%-ot merült.

  23. Nem sok dolog változik, de ettől a pár újítástól is sokkal jobban használható lesz a rendszer. Köszönjük az összefoglalót!

    Remélem a “Keresési beállítások” tévesen fordított szöveget már be is jelentettétek bugnak az Apple felé, mivel ez “Beállítások keresése” kellene, hogy legyen.

    Pár apró korrekció a cikk szövegéhez: “megjelent a kisbetűk” (megjelentek), “megváltozott picit billentyűk animációja” (a billentyűk), “vissza került” és “kétféle képpen” (szóközök törlendők).

  24. Te a hejesírásal foglalkozol..jó nafy barom vaggy

  25. Sziasztok!
    A VoiceOver területén lesznek változások?
    Szívfájdalmam hogy az Eszter hangot az iOS7-tel el is búcsúztatták. Ez a spotlight olyan, hogy lesz ennek egy külön képernyője, ahol el lehet érni, mint régi iosban volt?
    Akkor ez felfogható úgy, mint valami 0. kezdőképernyő. Arról csak halvány emlékeim vannak, mert azt még ismerős készülékén próbálgattam anno iOS 5-ön vagy 6-on.

  26. Az appstore-os takaritassal, az ios9 helyigenyevel a 8gigas keszulekek uj ertelmet nyernek. Birom az apple-t, probal mindenre figyelni. En egy centet sem sajnalok toluk, mert itt az ember a penzeert kap is valamit.. Support-ba meg verhetetlen. Egyik platform se ennyire kedvez a 4 eves keszulekenek hivatalosan! Respekt Cook, Respekt Apple 😉

  27. DrZola: igazad van, de ha az Apple ezt a z app store os takarítás funkciót megcsinálja pl.: A 8gb os iPhone-ok megjelenésére, akkor a tulajok nem szívnak 4 évet ez miatt. 🙂 Kétségtelen viszont hogy Apple supportban veretlen, és ez tisztelendő. 😉

  28. @rgbx: köszi, javítva is lettek. 🙂

  29. Sajnos sajnos van ez az akksi fogyasztási dolog.. Ezért várom a következő bétát, abban ezt már biztosan orvosolni fogják, és akkor már szélesebb körben lesz használható.

  30. Felraktam a betat az iphone 4s emre,de az ertesitesi kozpontban nem latom az akkumulator infokat, nem tudok balra huzassal keresni es a fotok megosztasakor sem jelenik meg az also kep sav…:(

  31. 6 jegyu kodot sem tudok beallitani

  32. Bocsanat a jelkod vegul mukodik.

  33. @HudiBoldi: “nem latom az akkumulator infokat”
    legalulra görgetsz, szerkesztés, hozzáadod az akku widgetet?

    “nem tudok balra huzassal keresni”
    azt a főképernyőn kell, az ikonokat elhúzva, nem az értesítési központban. persze lehet, hogy ez az iPhone 4s esetén nem érhető el.

    “a fotok megosztasakor sem jelenik meg az also kep sav”
    nem a megosztáskor jelenik meg, hanem a képek böngészésekor, egy adott képet már kiválasztva. persze lehet, hogy ez az iPhone 4s esetén nem érhető el. a megosztásnál másfajta nézet van, az pedig még iOS 9 előtt is elérhető.

    “6 jegyu kodot sem tudok beallitani”
    ezt iOS 9 beta nélkül is meg lehet tenni, nem csak 6 jegyű, hanem majdnem tetszőleges hosszú, akár betűt és számot tartalmazó kód is megadható. Beállítások, Jelkód, Egyszerű jelkód opciót kikapcsolod.

    egyébiránt ez nem napi használatra van, az majd a publikus béta lesz.

  34. @jadeye
    Widgetkent sem tudom hozzaadni. A keresest termeszetesen a fokepernyon probaltam a fotok pedig sehol sem mukodtek, de azert koszi a valaszt:)

  35. A jegyzetekben pedig nem mukodik a rajz es a terkep funkcio sem:(

  36. Tegnap este felraktam az új iOS-t, eddig pozitív csalódás. Táppénzen vagyok, így csak wifin tesztelem jelenleg, de 1 óra 10 perc használattal nekem 90%-on van az akksi. Nekem teljesen megfelel. Az új funkciókból először fura volt a kisbetűs billentyű, és hiába kapcsolom ki a beállításokban, nekem nem jön vissza a nagy betűs. Sirit nem használok. A 6jegyű jelkód tetszik, kicsit biztonságosabb, mert én pl nem szeretek jelszót megadni. Multitaskinggal még barátkozom, nem szoktam onnan bezárni semmit, fejlett iOS memóriakezelés miatt felesleges. De beta rendszer miatt ha néha beakad valami, akkor azért előkerül. A keresőt mire megszoktam fentről, visszakerült oldalra. De mivel a fenti is maradt nem gáz, és az oldalsó javaslatokat is ad alapból. Maradhat 😀 Egy-két alkalmazás befagyogat, egy-két pici lag előfordul, egy-két alkalmazás el se indult. De összességében nekem napi használatra is megfelelő. Az akksi, mint írtam, nálam nem rossz, jól bírja eddig. De az éles tesztelés most következik majd. Az új betűtípus tetszik, vékonyabb, szebb szerintem. Egy-két apróság is tetszik, mint pl hogy megváltoztatták a felugró ablakokat, szellősebbek, átláthatóbbak lettek a dolgok. Én elégedett vagyok elsőre, meglátjuk milyen lesz a beta 2. Ja, amúgy 5S-ről beszélek, most is arról írok.

  37. Sziasztok, én a ios9 megszívtam…azóta nem tudom használni az iphone6 plus telefonomat…sim probléma…
    az iphone eszközbe helyezett sim kártya egy olyan szolgáltatótól származik amelyet nem támogat az aktivitási kiszolgáló által jelenleg hozzárendelt aktiválási irányelv. ez nem az iphone hardverhibája kérjük helyezzen be egy másik szolgáltatótól származó sim kártyát vagy kérje az iphone feloldását a szolgáltatónál…??? szerintetetk ez mi lehet.
    kártyafüggetlenül vett,én aktiváltam…akkor minden rendben volt..
    jadeye kérlek segíts…teljesen használhatatlan a telefonom…megpróbálta a régi gyári beállításokkal is a 8.3 al,de ua..

  38. @dGabor: Hívd fel az Apple, mivel gondolom garanciális még a készüléked, illetve vidd vissza garanciába az iSTYLE-ba mondjuk.

  39. @dGabor
    GSM boltban vetted? Rengeteg ilyet hallotam már. Külföldön sok szolgáltató kártyafüggetlen készüléket ad, de ha nem fizetik a havidíjjat, vagy tiltanak, vagy a saját szolgáltato függősítést oldják meg, ami csak újra aktiválással lép érvénybe. Ha iStyle-ban vetted, vidd vissza. Kötelesek kicserélni, de a biztonság kedvéért vidd a számlát is. Javaslom előtte ellenőrizd honnan való a készüléked. Rendszeres gond van a Német Vodafontól vásárolt " független " telefonokkal!

  40. bangoheifetz

    szia, igen egy kis számítógép üzletben és állítólag írországból származik gyári függetlenül….akkor ez bármikor fennáll?
    mert kicserélik,de akkor az újjal is megtörténhet?!

    üdv

  41. Sziasztok. Feltelepítettem Iphone 5 re minden szép és jó. De widgetnél nincs ott az aksi csak a Barát. Illetve App Store bol nem tudok alkalmazásokat frissíteni. Rányomok, hogy frissítés kéri a jelszót beírom és semmi ugyan úgy a frissítés gombra ugrik vissza. Ios 9 Beta 2 van feltéve (két napja jött a frissítés a a telóra) de azelőtt se tudtam frissíteni appot csak úgy ha letöröltem és újra felraktam. Valaki tapasztalt ilyen hibát?

  42. Sziasztok!
    Ugyan nem egy egetverő probléma, de ha rámegyek a Beállításokra, miért nem a lap tetején nyílik meg? Szépen fel van ugye sorolva felül a “keresés” aztán a “Repülőgép mód”, “Wi-Fi”, “Bluetooth” stb….De nem ott van a lap kezdete, hanem a Wifinél…. be lehet ezt állítani valahogy?! Köszi.

  43. @Cinti944: a Beállítások app (is) ott nyílik meg, ahol kiléptél belőle. multitasking listából (home gomb dupla lenyomása) lökd ki felfelé, és nyomj rá megint.

  44. @Jadeye: Mindig “kilököm” a futó alkalmazásokat. De ahogy megnyitom, ott kezdődik. Reméltem a tegnapi új szoftver javítja ezt a hibát, de sajnos nem. Iphone 6-ról van szó egyébként. Mióta a IOS 9 van rajta, csinálja ezt, mindig!

  45. @Cinti944: nálam ha egyszer megnyitottam a Settings appot, és felülre görgetek, és kilépek de nem lövöm ki, visszalépve ott marad, ahova görgettem. ha kilövöm, és újból megnyitom, nekem is a Wi-Fi-hez görget. valószínűleg azért van ez így, mert elsősorban ezekhez akar az ember hozzáférni. állítani nem lehet.

  46. @Jadeye: Azt gondoltam ez egy hiba, de ezek szerint ilyennek kell lennie. Sajnálom a buta kérdésem akkor 🙂 Így már értem, s köszönöm!


Add a Comment