fbpx Skip to content

Ugyan az Apple még nem tett közzé hivatalos adatot az Apple Watch értékesítéséről, de elemzői becslés alapján elmondható, hogy eddig ez a cég legsikeresebb termékbevezetése.

successwatch

Az Apple Watch-ra április 10. óta lehet rendelést leadni és már az első órákban több hetes majd hónapos várakozási idő alakult ki. Az igény azóta sem nagyon változott, bár némileg rövidült a szállítási idő, így elmondható, hogy a kínálat még mindig elég szűkös.

A Global Equities Research szerint az Apple Watch-ra az indulástól kezdve 7 millió rendelést adtak le, amiből már 2.5 milliót kiszállítottak. A számokat az alkalmazásfejlesztők adatainak nyomon követése alapján határozták meg. Becslésük szerint az első negyedévben 5 millió óra talál gazdára, ami kétszerese a korábbi várakozásnak.

Mindezt összehasonlították az Apple korábbi termékbevezetéseivel. Nézzük meg, hogy a különböző termékekből mennyit értékesítettek az első negyedévben:

  • az iPod 2001-ben indult és 125 ezer darabot adtak el belőle;
  • hat évvel később, az iPhone indulásakor 1.1 millió telefon kelt el;
  • iPadből 2010-ben 3.3 milliót értékesítettek;
  • ugyan a Mac a maga kategóriájában úttörő volt, de mindössze 50 000 darabot tudtak eladni az első negyedévben.

Ezek alapján elmondható, hogy az Apple Watch eddig a cég legsikeresebb termékindítása. A siker három tényezőnek tudható be:

  • nem csak az Egyesült Államokban indult az értékesítés, hanem másik nyolc országban is;
  • szájhagyomány: azok az emberek, akik már vásároltak Apple Watch-ot, 15-20 embernek mutatják meg, és közülük kettő rendel ilyen órát.
  • céges vásárlások: pár éve az Apple céges offenzívába kezdett, például együttműködési megállapodást írt alá az IBM-mel iPades vállalati alkalmazások fejlesztésére. Olyan cégek, mint az SAP, az Oracle és a Salesforce sorban fejlesztik órás alkalmazásaikat, hogy alkalmazottaik az órájukon tudják nyomon követni értékesítési számaikat, kezeljék napirendjüket, megbeszéléseiket, és így tovább. Így ezek az emberek nem csak privát célra, hanem munka céljából is használják az órát.

Sajnos az óra még mindig hiánycikk, a boltos értékesítés is csak június végén indul. A hónap 26. napjától kibővül az értékesítő országok listája újabb hét országgal, de Magyarország a várakozásoknak megfelelően sajnos nem lesz benne. 🙁

Mivel az Apple az Egyéb kategóriában, az iPoddal és az Apple TV-vel együtt szerepelteti az értékesítési számokat, ezért némileg a sötétben tapogatóznak az elemzők, de azért olyan nagyon nem lőhetnek mellé. Még ha a legolcsóbb, Sport változat 349 dolláros árával kalkulálunk, ez 3 millió darabnál legalább 1 milliárdos bevételt eredményez. Ez egy Jobs-utáni érában azért nem rossz. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Aha… Szep cikk kar, hogy pont forditva lesz es az ora bukas

  2. ó persze… de 2001-ben az Apple egy utólsó senki volt… iPhone hozta meg nekik hírnevet. ezen lovagolnak most.

  3. @pergabb: ezt csak abból vezeted le, hogy (még) nem tett közzé számokat az Apple? vagy tudsz valami belső információt, amit más nem?

    @aggressor: a cég történetét megnézve az újbóli fellendülést nem annyira az iPhone, hanem még az első iPod indította leginkább útjára, megnyerve ezzel olyan vásárlókat, akik az iPod után más Apple termékeket is vásároltak. az iPhone csak évekkel ezután jött a képbe.

  4. Próbálják menteni a mundért, de sajnos vannak olyan elvakultak akik bedőlnek eféle híreknek!

  5. Ennyi idióta …, lehet szeretni az Apple -t , vagy épp nem szeretni, de az tuti , hogy a világ egyik legjobb termékeit állítja elől …
    Lehet, hogy bennem is van elfogultság de szerintem ez normális , 3 iPhone -om volt eddig és és most nyuzom a második ipadem és kiválóak , mennek mint állat , es igen ez is meghibasodhat mint minden készülék az előző iphonom / 4s , 2x / az Apple kicserélte szó nélkül …
    Szerintem ezek az adatok megközelítőleg jók lehetnek , ne felejtsük el a iphon 6 eladásait egészben es az első hetvegei adatokat, mindent felülmúltak.

  6. @Ed Harley: és ha holnap a WWDC-n az Apple hasonló számokat jelent majd be esetleg?

  7. Én imádom az apple termékeit és van is több készülék a lakásban, de nekem ez az óra nagy csalódás.
    Abban egyetértek, hogy az apple csinálja a legjobb termékeket, de ennek az órának még fejlődni kell!

  8. robit + 1

  9. CNN? 😀 ajaj. 😉 Nem értem a cikk lényegét. Minek találgatni az eladásokról amikor holnap WWDC-t ezzel kezdik, hogy az Apple mennyit eladott és wow…

  10. @AppleFan: nem a CNN az elemzés szerzője. ott van a cikkben: “A Global Equities Research szerint”

  11. Nagyon szép az óra de most még én sem venném meg, az egyik ok az uzemidő , szerintem a 2 generációval biztos jobb lesz a másik ok, hogy szükségem van e egy órára amin hívásokat stb. is lehet fogadni…

  12. @robit: az Apple Watch-on már most is fogadhatod az iPhone-ra érkező hívásokat.

  13. @Jadeye: Még jobb 😀

  14. @AppleFan: remélem, azért azt látod, hogy ez egy két évvel ezelőtti cikk. azóta meg csak tapasztaltabb lett az illető elemző. és ha holnap az Apple hasonló számokat jelent be, akkor mi lesz?

  15. @Jadeye: Semmi, mi lenne? 😀 Nekem nem lesz tole jobb , se neked…hacsak nem kapsz minden eladott Apple Watch után jutalákot. 😀 Na megyek enni. csao.

    ui.; “azóta meg csak tapasztaltabb lett az illető elemző.”

    Az biztos, ilyen aranykopései vannak 2015 ben: “We estimate that the average Apple Watch will have 100 apps, that is like 100 devices for $350.”You’re not just getting a watch, you’re getting a hundred different devices.”

    Elmegyek én is elemzonek, mert ez mindenre igaz, telefon, okosóra, kenyérpirító(android)… 😀

    Amúgy megnézném hogy kinek van 100 alkalmazása Apple Watch on 😀

  16. @Jadeye: Komolyan hogy neked mindenre van egy ilyen válaszod…
    De érdekes hogy ez minden idők egyik legjobban nyitó apple terméke huu azta!
    Persze hogy az, mivel amikor az iphone, vagy az ipod rajtja volt és mo-n azt mondtad egy embernek hogy apple bambán bámult maximum.
    Ha én eddig Budapesten egy piacon árultam almát és senki nem ismert, most meg 10 év után egész Budapesten árulom és reklámozom magam, de érdekes többet fogok az új rohadt almámból eladni.váÓ Megyek is írok róla egy cikket!

  17. Az óra mindig is közel az ékszer kategóriába tartozott és én úgy gondolom, hogy egy fejlett országban ez a 350$ nem számít túlzottan nagy összegnek csak a “kelet”európában magas összeg. Manapság az apple divat termék lett szerintem, ez nem jelenti hogy rossz csak sajnos a felkapottsága miatt egyre kevésbé kell minőséget is képviselnie. Most ha az ember tekintetbe veszi csak a jóval fejlettebb, tehetősebb országok lakosságát pl: USA, Német o. , Austria, Anglia , Francia o. , Svájc… Még úgy is csak minden 100. emberre jut egy Apple Watch, a világ lakossághához képest meg minden 1000. emberre, tekintetbe véve ezt a 7milliós rendelést. Azt sem tartom kizártnak, hogy a megrendelők 50% csak felvágni veszi.

  18. Nekem ez az összehasonlítás sántít.
    Eleve a “termékbevezetés” minden új generáció bevezetését is jelenti, hiszen mind új termék. Az iPhone 6-ból az első három napban 10 millió darab fogyott. Ehhez jön ugye a 7 milliós Watch megrendelés, kb. másfél hónap alatt. Melyik is a több?
    Aztán míg az iPod, iPhone, iPad, Mac (meg Apple TV) önmagukban is használható termékek voltak, az Apple Watch önmagában csak egy sima digitális óra, némi pulzus és aktivitásméréssel. Ahhoz, hogy tényleg legyen értelme rá beruházni, kell egy iPhone is. Tehát az Apple Watch inkább az iPhone kiegészítők kategóriájában versenyezhet, nem az önálló termékek között. Hogy miért is fontos ez? Mert a pár tízmilliós iPhone felhasználói bázis nélkül az egész Watch-hype értelmét vesztené, és még a jelenlegi listaárakon se lenne rentábilis az előállítása.

  19. Szerintem nincs sikere a watch-nak. Nem azért, mert rossz lenne (nem ismerem, mert nincs), hanem azért, mert felesleges dolog. Aki felesleges dolgokat fog venni, az megteszi olcsóbban

  20. Jadeye ezt abbol szurom le, hogy eddig mindig igazam volt 😀 parszor mar beirtak nekem, hogy na ezt honnan veszem… Aztan mindig pontosan ugy is lett. Nem tudom vissza lehet e nalatok porgetni emberekre vonatkozoan, ha igen akkor lathato. Szamok lehet magasak eleinte, amikor a sok orult egybol megvesz vmit. Aztan pedig szepen lemegy a gorbe a beka segge ala es kilaposodik.


Add a Comment