fbpx Skip to content

Az Apple a kezdetektől fogva az iPhone-ba és az iPadbe is LCD-kijelzőt épít. Ez nem változott az évek során, a versenytársak szintén LCD-t vagy OLED/AMOLED-kijelzőket használnak. Az almás cég termékei közül először az Apple Watch-ban mutatkozott be az OLED-kijelző. Vajon átszivárog ez más termékekbe is? Erre keressük a választ.

képernyo

Miért raktak az Apple Watch-ba OLED-kijelzőt? Az OLED-nek egy nagy előnye van az LCD-vel szemben: az energiatakarékosság. Az OLED technológiában nem létezik általános háttérvilágítás, így a fekete képpontok nem kerülnek megvilágításra. Az LCD-nél viszont akkor is van háttérvilágítás, ha fekete képpontot kell megvilágítani. Ebből kifolyólag az OLED-kijelző kevesebb energiát fogyaszt, így akksikímélőbb, mint az LCD.

Ez alapján érthető, hogy az Apple miért választott az órának fekete hátterű felhasználói felületet. Nincs háttérkép beillesztési lehetőség sem, csak az Apple által készített fekete hátterű watch face-ek használhatóak.

Az Apple egyszerre csak egy termékben mutat be új technológiát, ami egy idő után beszivárog más termékekbe is. Vajon az iPhone-nál és az iPadnél is így lesz? Ezekben is lesz az OLED-kijelző?

Ez ügyben megoszlanak a vélemények. Ahhoz, hogy a technológia ki tudja használni a benne rejlő előnyt, át kell alakítani az iOS felhasználói felületét. Most az egész rendszerben a fehér van túlsúlyban, ami ilyen szempontból nem előnyös. Alapjaiban kellene a designt módosítani, ami elég nagy változás, nem hiszem, hogy Jony Ive meglépné ezt. (Bár az OS X Yosemite-ben a menüsor és a dokk már lehet fekete hátterű.) Jómagam nem örülnék a változtatásnak. Az Android is fekete hátteret használ, ami az iOS-sel összehasonlítva baromi rondán mutat. Nem szeretnék olyat!

feketehatter

Mivel az OLED-nél nincs szükség háttérvilágításra, ezért az OLED-panel vékonyabb, mint egy LCD-panel, ami vékonyabb telefon készítését vagy nagyobb akkumulátor beépítését teszi lehetővé. Az Apple szinte évről-évre vékonyítja készülékeit, ezért ez sem egy elhanyagolható szempont.

Az OLED másik nagy előnye a rendkívül finom hajlíthatóság. Ez teszi többek között lehetővé az Apple Watch-ban a Force Touch technológia használatát, mely érzékeli a nyomás erősségét és annak megfelelően hajt végre különböző műveleteket. A pletykák szerint az ősszel bemutatandó új iPhone-ban és iPadben is lesz Force Touch, de az érzékelőt az LCD-kijelző háttérvilágításos panelja alá építenék be.

forcetouch2

Ami még az LCD mellett szól, az az ára. Az OLED fiatalabb technológia, ezért még nem gyártanak belőle annyit, mint LCD-ből, tehát drágább az előállítása. Ez sem az utolsó szempont, bár az Apple így is elég nagy árréssel árulja termékeit.

Az Apple döntéshozóinak sok tényezőt kell mérlegelniük, amikor választaniuk kell az LCD és az OLED között. Mindegyik mellett vannak érvek, pro és kontra. Fekete háttér nélkül kevésbé érvényesülne az akksikímélés, az LCD-kijelzők is egyre vékonyabbak lesznek. Mindenesetre a vezetők nyilatkozataira nem szabad hagyatkozni. Tim Cook vezérigazgató még 2013-ban nyilatkozta, hogy az OLED-kijelzők színeinek szörnyű telítettsége van, nem ajánlott a vásárlóknak. Másfél évvel később kijött az Apple Watch OLED-kijelzővel.

A fentiek alapján nem merjük megjósolni, hogy az Apple Watch-on kívül lesz-e a jövő Apple termékeiben OLED-kijelző vagy sem. Addig is marad a találgatás. Szeptemberig biztosan, mivel akkor mutatják be az új iPhone-t.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. (kép)minőségben különbség?

  2. Az akksi kímélés szvsz nem érvényesülne. Jó, én nem használom sokat a telefonom, mert alkalmatlannak találom rá, de a többség mire használja? Web, Facebook, twitter. Ezek alapvetően fehér hátterűek, még Androidon is. Attól, mert a menüben (ahol nem sokat időzik az ember) fekete lenne a háttér az sokat nem osztana nem szorozna.
    Yosemiteben sem feketét csináltak, hanem sötétet, amit ugyanúgy megvilágít az OLED, hasonlóan a Watch app felületéhez. És azt is azért, mert a pro alkalmazások a fókusz miatt többnyire sötét felületet használnak és ne rikítson a menubar meg a dock. iOS-en milyen pro alkalmazás van, ami igényelné ezt a 4-10″-os kijelzőkön?
    Aztán az OLED nagy hátránya a színhűség. Az Apple Watchban sikerült fehérre csinálni a fehéret, ez a többségnek a mai napig nem jön össze. De arról még nincsenek információk, hogy az Apple Watch OLED-je mennyi idő után kezd fakulni, mert az OLED “enged” a színéből, míg az LCD nem.

  3. ef-dani: egyetertek. egyszer volt oled kijelzos telefonom, soha tobbet! en nem fogok az energiatakarekossag miatt fekete hatteren feher betut olvasni, szemnek sem olyan jo. feher hatter meg szemmel lathatoan szivta lefele az akksit.


Add a Comment