fbpx Skip to content

A Spotify alighanem a legnépszerűbb zene streaming szolgáltató jelenleg a piacon, kedvező havidíjával és szinte korlátlan zenei adatbázisával kiemelkedik jelenlegi vetélytársai közül. Az Apple a Beats felvásárlása révén próbálja tartani a lépést a streaming szolgáltatások területén, és számos új funkcióval megtámogatva igyekszik majd magához csábítani a felhasználók többségét a következő iOS verzióban megjelenő gyári alkalmazásával.

spotify-running

A svéd start-up cég is törekszik fenntartani meglévő felhasználói bázisát, a legutóbbi, New York-i eseményükön több új szolgáltatást is bemutatottak. A következő Spotify frissítésben helyet kaptak a különböző videótartalmak, podcastek, eseményalapú lejátszási listák, valamint egy új funkció is a futás szerelmeseinek lekenyerezésére.

Számos funkció már ismerős lehet többünk számára, hiszen podcastek és videótartalmak már régóta megtalálhatók az iTunes kínálatában. A Spotify a jövőben a zenei tartalmak mellett videókat, például híreket is a figyelmünkbe fog ajánlani a napi használat során, olyan neves tartalomszolgáltatóktól, mint például a NBC, Slate, Vice, BBC, NBC, ABC, GQ, Vogue, Wired, Comedy Central MTV, E!, TeamCoco, Adult Swim, Elite Daily, TED, CBS Radio, PRX és még sok más. A Comedy Central például rövid klippeket fog kínálni, amerikában jelenleg a 3. évadot gyűrő és népszerű sorozatukból a Broad City-ből.

Spotify-new-experience-iPhone-screenshot-006

Ennél azonban jóval érdekesebb az eseményalapú lejátszási listák előállítása. A Spotify egyik társalapítója, Daniel Ek szerint az emberek már nem zenei stílusok alapján választanak zenét maguknak, hanem az aktuális napi teendőikhez, eseményeikhez, hangulatukhoz leginkább illő dalokat hallgatják szívesen. Jelenleg ilyen listák nem állnak rendelkezésre, a bétatesztelés alatt álló verzióban a program viszont már képes tanulni az alapján, hogy az adott dalt a felhasználó kedveli vagy sem. Ha egy szám nem nyerte el tetszésünket, egy egyszerű lapozó mozdulattal átléphetjük, és már kezdi is a következő lejátszását. A Spotify végül nem csak a zenei ízlésünkhöz alkalmazkodik, hanem az adott napszakhoz is, így mindig azokat a dalokat hallgathatjuk, amik az adott pillanatban a legjobban pörgetnek minket.

Spotify-new-experience-iPhone-screenshot-005

A futás szerelmeseinek is tartogat meglepetést a frissítés: az alkalmazás az iPhone szenzorait használva (GPS, giroszkóp, gyorsulásmérő) állapítja meg futásunk tempóját, és a kapott eredmény függvényében keveri megszakítás nélkül a ritmusunkhuz leginkább passzoló dalokat, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az adott edzésből. Maga az ötlet nem egyedi, a Nike és a RunKeeper is tervezi hasonló funkció bevezetését a saját alkalmazásában a nyár folyamán, így viszont a Spotify előnyben lehet a vetélytársakkal szemben.

Spotify-new-experience-iPhone-screenshot-003

Természetesen az Apple is próbál tempót tartani a konkurens szolgáltatókkal, így náluk is elérhető lesz majd például az eseményalapú lejátszási lista, és még számos más szolgáltatás, de vitathatatlan, hogy a Spotify ezzel a húzásával lépéselőnyben lehet a többiekhez képest, és jó úton halad, hogy továbbra is megőrizze első helyét a zene streaming szolgáltatók között dúló harcban.

Te használod a Spotify-t?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. A Spotify jó cucc. Kb. fél éve használom, nálam teljesen kiváltotta a torrentet. Havi 1500Ft-ot megér, hogy bármikor kényelmesen hozzáférek a kedvenceimhez. A hangminősége nekem megfelelő (320kbps ogg vorbis) és a zenei kínálattal is elégedett vagyok, bár ott azért volna még bővítenivaló.
    Ha volna hasonló filmes szolgáltatás havi 5-6 ezerért nem is volna több kérdésem.

  2. @BoRRoNeo: Netflix + unotelly

  3. És ha csak úgy szimplán megvenné a Spotify-t?
    Egyébként használom, szeretem.

  4. Nekem nem magyon tetszik a hangminősége!

  5. @robit: Szerintem nem rossz. Természetesen a veszteséges tömörítés mindig hordoz minőségromlást, de átlagos illetve átlagosnál kicsit magasabb igényeknek tökéletesen megfelel. Hifistáknak nem ajánlom, de nem is nekik szól. Itt az ár, ami szerintem döntő, nagyon okos dolog, hogy a Spotify országonként eltérő áratást használ. Havi 1.500Ft kiszolgálja a család teljes havi zenei igényét és ez szerintem abszolút a kifizethető kategória.
    És egyébként szerintem a zenészek számára is vállalható, ha jól emlékszem meghallgatásonként 0,007 dollár körül kapnak, ami százezer meghallgatás után 200 ezer Ft. Az egy komplett album után 2 millió Ft.

  6. Én nagy várakozással kezdtem használni de engem zavar a hangzàsa , az hogy ki mennyit zsebel be rajta egyáltalán nem lényeges / nekem/ és valóban nem sok az 1500 Ft. de ha már fizetünk érte akkor szerintem jobb is lehetne. Remelem, hogy az Apple zeneszolgáltatása jobb lesz…

  7. Ja és ez kb úgy szól mint amikor házimozirendszeren megy a zene …

  8. Érdekes, én kemény hifistaként is szeretem hallgatni .
    Sztem semmi baj a minőségével, amire kitalálták, tökéletes, ráadásul folyamatosan fejlesztik.
    Hangra jobb lenne a Tidal, de nagyon gyerek cipő még, szaggat is, szolgáltatásokban messze van még.

  9. @robit: Nem elég a 320 kb/s? Bekapcsoltad a high quality streaminget? Szerintem kifejezetten jó a minőség.

  10. A Tidal minőségben nagyon jó. Igaz még van hova fejlődnie szolgáltatásokban, de nálam a minőség mindent visz. Szívesebben támogatom a minőséget, még ha tudásban kicsit le is van maradva. Pár hónapja váltottam Spotifyról és megérte. Playlist konvertáláshoz pedig ajánlom: http://soundiiz.com/#/converter


Add a Comment