fbpx Skip to content

Néhány ismerősöm vásárolt mostanában aktivitásmérőket és különféle lépésszámlálókat, de én folyamatosan elvetettem az ötletet mondván, hogy nem használnám annyit, hogy értelme elegyen beruházni egyre. A komolyabb darabok 30–50 ezer forintos áron mozognak, ennyit pedig nem akartam kiadni érte, de szerencsére végül rátaláltam a Xiaomi Mi Bandre.

xiaomi_mi_band_cover

10 ezer forint alatti árát látva enyhén szólva is kétségeim voltak, de gondoltam, hogy ennyiért tanulópénz lesz, ha esetleg nem válik be. Persze előtte végigtúrtam a fórumokat és meglepetésemre mindenki dicsérte. Azért az már csak nem lehet, hogy a Xiaomi ennyire komolyan beizzította a marketinghadsereget, így belevágtam és lassan már három hete használom megszakítás nélkül, így röviden megosztanám a tapasztalatokat veletek is.

Külső

Egyszerű barna, újrahasznosított papírból (vagy annak tűnő) készült dobozban érkezik, amelyen sajnos csak keleti karakterek vannak, de a magyar forgalmazó küldött hozzá egy rövid magyar nyelvű használati útmutatót is. A dobozban csak a fekete, meglepően jó minőségű szilikon karpánt, az érzékelő és a töltőkábel található, csak semmi fölösleges csillogás. Puritán, letisztult, talán kicsit túlságosan is az. Az egész viselhető rész pihekönnyű, alig észrevehető, egyedül alvásnál zavaró kicsit, de erről majd később.

xiaomi_mi_band5

A karpánt a gyártó szerint IP67-es por-és vízállósági szabványának felel meg, erről csak annyit, hogy én, amióta megvan, egyszer sem vettem le, sem fürdéshez, sem zuhanyzáshoz, de egy úszást nem mertem még megkockáztatni vele. Az érzékelőn semmilyen kapcsoló nincs, csupán a két láb, aminek a segítségével töltőre lehet csatlakoztatni, ez is mélyen elbújik a szilikon pánton belül. Összesen három, változtatható színű LED található a karpánton, amelyek jelzik, ha elértük a napi előre meghatározott lépésszámot, vagy annak bizonyos százalékát.

Működés

A Mi Band a használathoz le kell tölteni a Xiaomi saját alkalmazását, melyben a regisztrációt követően állíthatjuk be karpánt különböző funkcióit, illetve itt követhetjük nyomon az aktivitásunkat is, de erre a weben keresztül is lehetőségünk van. A kapcsolódáshoz minimum iOS 7.0 (vagy más készülékek esetén Android 4.4) szükséges Bluetooth 4.0-val (Low Energy). Nekem egy iPhone 5c-vel volt szerencsém tesztelni, de minden elsőre sikerült, csak tette amit kell.

xiaomi_mi_band3 xiaomi_mi_band4

Hozzá kell tenni, hogy a Mi Band elsősorban az Andorid barátja, így ott plusz funkciók is elérhetők iOS-hez képest, de iPhone esetén is elég széles a skála. Lépést számlál, elégetett kalóriát saccol, távolságot mér és alvásciklusokat figyel. Az egyik legnagyobb meglepetést a rezgő figyelmeztetés okozta, ugyanis ha nem számít rá az ember, akkor rendesen rám hozza a szívbajt. A beállításokban rezgő értesítést állíthatunk be ébresztőnek fix időpontra, vagy az alvásciklusokat figyelve képes arra, hogy egy 30 perces intervallumon belül akkor ébresszen, amikor kevésbé mélyen alszunk. Ez utóbbi nagyon hasznosnak bizonyult, annak ellenére, hogy elég szkeptikusan fogadtam az elején és most is fenntartásaim vannak a pontossággal kapcsolatban, de összességében bevált. Ha másért nem, akkor azért, mert nem tudod kinyomni, mint a telefont, kénytelen vagy felkelni. Ha mozgást, ébrenlétet érzékel, nem ébreszt tovább.


Egyetlen hátránya talán az, hogy éjszaka számomra kicsit kényelmetlen, de ezt annak tudható be, hogy évek óta nem viseltem még karórát, vagy karkötőt sem, így elszoktam tőle. Valószínűleg ezt meg lehet szokni, de nekem sajnos még nem sikerült. A lépéseket meglepően pontosan számolja, persze átverhető, mint minden ilyen érzékelő, de ebben az esetben szerintem magunkat verjük át. Normális séta, vagy futás esetén pontosan számol.

xiaomi_mi_band1 xiaomi_mi_band2

iOS esetén is beállítható, hogy rezegjen bejövő hívásnál, ami hasznos lehet, ha némítva félredobtad a telefont, ami velem gyakran megesik. Android esetén elméletileg sokkal több jelzés beállítható, sőt, egyes Xiaomi készülékek esetén elérhető még a ’Smart Lock’ funkció is, amivel feloldható a készülék jelkód nélkül, de ezt sajnos nem tudtam tesztelni. A Mi Fitt alkalmazás szükség esetén képes adatokat írni az Apple saját ’Egészség’ appjába is, de ezt a funkciót én csak egy kipróbálás erejéig használtam, működött és ennyi. Szerintem nem sok értelme van két helyen nézni ugyanazokat az adatokat.

Hatalmas meglepetés: akkumulátor

A karpántot pontosan 17 napja viselem és tesztelem. A mindössze 41 mAh kapacitású akkumulátort azalatt az idő alatt 54%-ra sikerült lemeríteni. Ebben az ütemben bárki kiszámolhatja, hogy bőven elketyeg egy hónapot egy feltöltéssel. Egyetlen dolgot hiányolok nagyon, az pedig a biciklizés követése, sajnos amint bringára pattanunk, a karpánt nem tudja értelmezni a kapott információkat, így azt nyugalmi állapotnak, vagy egy-egy lépésnek érzékeli random módon. Amennyiben ezt sikerülne megoldani a fejlesztőknek, akkor már az egész családnak lenne.

Mindent összevetve a Xiaomi aktivitásérzékelője nagy pozitív csalódás volt. Vannak hiányosságai, de 10 ezer forint alatti árával és az ehhez hasonlított tudásával biztosan verhetetlen.

A Xiaomi Mi Bandet a SzifonStore-ban tudjátok megvásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Amit még megemlítenék, hogy ha kisétálsz a bluetooth hatósugarából majd vissza, automatikusan visszacsatlakozik, ami nagy előny a hívás értesítés szempontjából.

  2. A hívásértesítés nekem motoron nagyon hasznos, mivel ott biztosan nem érzem a telefon rezgését, a karkötőt inkább mivel mondjuk úgy elég határozottan adja elő ezt. Nálam most 14 nap után tart 50%-on, tehát a cirka egy hónap még meg is lehet.
    Viszont a sw-je néha megbolondul, és a beállított kék LED szín helyett zöldet használ, ami nem tragédia, de ugye resetelni, vagy újraindítani nem lehet, ha beállítom a kéket ismét akkor egy nap után megint zöld van. .-P
    Amit viszont hiányolok, az hogy iOS-en csak a bejövő hívásokról értesít, üzenetekről/emailekről nem. Pedig akkor még jobban szeretném. Mondjuk én a fenti ár kevesebb mint feléért rendeltem a “csíkszeműektől” .-P

  3. Withings activite pop mikor lesz nalatok? Withingstoreba mar fent van csak nem enged Mo.-ra rendelni 🙁

  4. “Egyetlen dolgot hiányolok nagyon, az pedig a biciklizés követése, sajnos amint bringára pattanunk, a karpánt nem tudja értelmezni a kapott információkat, így azt nyugalmi állapotnak, vagy egy-egy lépésnek érzékeli random módon. Amennyiben ezt sikerülne megoldani a fejlesztőknek, akkor már az egész családnak lenne.”

    Csatold a bokádra.

  5. @RolE3: pedig en onnan rendeltem marciusban. Ha erdekel irtam is rola a blogomban.

  6. csak feketében van? egy kéket bevállalnék 🙂

  7. Én egy Garmin vivosmartot használok, ezen van OLED kijelző, így látni is lehet hogy mennyit mozogtam, mennyit léptem, ki hív, vagy milyen üzenet jött, ráadásul érintőkijelzős így lehet tapizni, zenelejátszót vezérelni, váltogatni a kijelzők között stb (emiatt viszont csak 1 hetet bír az akksija kb). Az alvásérzékelése pontosnak tűnik, előtte a Sleep Cycle appot használtam, ami frankón működött, csak nem szerettem hogy a telefon egész éjszaka ott volt a fejem mellett. Ha valakit érdekel ez a kütyü, tudom ajánlani, de készüljön fel a következő hiányosságokra:
    – A Garmin mostohán kezeli az alváselemzést (egyelőre, de állítólag folyamatosan fejlesztenek). Figyeli az alvást a karkötő, aztán reggel kiszúrja a szemed egy szép hullámzó grafikonnal, amivel semmire nem mész. Csak saccolni tudod, hogy mikor milyen stádiumban aludtál, de a legrosszabb, hogy ezt nem kombinálja az ébresztővel. A vivosmart tud ébreszteni rezgéssel, de épp úgy mint a felhúzós ébresztőóra: Ha 7:30-ra állítod, 7:30-kor ébreszt és csókolom. Teljesen logikátlan, hogy nem kötik össze az alváselemzéssel. Szintúgy nem lehet beállítani paramétereket az alváselemzéshez, mint pl a Sleep Cycle-ben, hogy aznap későn kajáltál, vagy edzettél, vagy piáltál, vagy stresszes napod volt stb, hogy valami statisztikát tudj felállítani idővel arról, milyen tevékenység hogy befolyásolja az alvásodat. A leglényegesebb funkciókat tudja a karkötő (mozgásérzékelés és ébresztés rezgéssel), erre a legegyszerűbb szoftverprogramozási részét meg nem teszik bele. Ja és a Health appba se tolja be az alvás adatokat, ellenben a lépésszámot, kalóriát stb meg igen. Teljesen érthetetlen.
    – Futásra, sétálása, úszásra jó, bringázást ez sem mér, bár lehet kapni hozzá bringapedálra tehető szenzort, akkor azzal összekapcsolódik és bringázásra is használható. A pech az, hogy én görkorizni szoktam, azt nem tudja mérni sehogy sem. GPS nincs benne, a Garmin azt mondja, hogy vedd meg erre a drágább terméküket (ami ronda), így hiába van ott a térkép modul az appban egy-egy edzésnél, nem lesz rajta semmi. Úgy lehet csak életre kelteni, ha letöltöd a Garmin másik appját, ami egy tracker és a teló GPS-ét használja, ezdés közben az is mér, meg a karkotő is mér, és a fő appban összegzik az adatokat. (dehát pont az lenne a lényeg, hogy ne kelljen a telót is cipelni)

    Van még benne pár okosság, lehet vele lakásban elveszett telót keresni hangjelzéssel és lehet óra helyett is használni. A kijelzőjét dupla koppintással lehet életre kelteni, de be lehet úgy is állítani, hogy ha felemeljük az arcunk elé, mint egy órát, akkor bekapcsol (úgy is be lehet, hogy ezt csak edzés közben csinálja). Figyeli a napi mozgást, ha sokat ülünk, jelez, hogy mozogjunk. Aljas kis dög (:D), mert minél tovább ülünk, annál több mozgást kell végezni, hogy a számlálóját lenullázza. 1 óra ücsörgés esetén 100 lépést kell tenni, ami negyedóra extra ücsörgésenként 50 lépéssel növekszik. Együttműködik a My FitnessPallal, így nyomon lehet követni a bevitt és a ledolgozott kalóriát egy helyen.

    Szóval jó kis cucc, csak az alváselemzést kellene korrekt módon megcsinálni és verné a legtöbb aktivitásmérőt.

  8. Ja és azt akartam még írni fentebb, hogy különösen szomorú a gagyi alváselemzés funkció egy 50ezer forintos karkötőnél úgy, hogy a fenti cikkből kiderül, még egy 10ezer Ft alatti kínai karkötő is többet tud e téren. (meg az ingyen letölthető telefon app is)

  9. @emkorec1: Köszi a részletes beszámolót!

  10. Én 1 hónapja vettem az Ebayon ugyan ezt 5000-ért…
    Egyébként ki lehet kapcsolni az ébresztés közben is az ébresztést két féle módon is:
    1. Vagy megrázod a csuklód
    2. Vagy dupla tappintás a tetejére.
    8900 nagyon sok érte, majdnem féláron lehet rendelni a neten.

  11. @Rage: érdekel,linkeld be 🙂

  12. Ma kaptam meg az altalatok kuldott Mi Band-et, amivel problemam van.
    Konkretan kicsomagoltam nem erzekelte az iPhone, aztan toltore tettem a Mi-t, de a toltest visszajelzo LED-ekbol egy sem villant fel, szoval nem tolt. Probaltam usd-be dugva es iPhone fali toltovel is, egyikkel sem jartam sikerrel.
    Mi lehet a problema, hogyan lehet ezt orvosolni?

  13. @BudNyke: ezzel kapcsolatban vedd fel a kapcsolatot közvetlenül a SzifonStore-os kollégákkal az oldal alján található elérhetőségek valamelyikén: http://szifonstore.com

  14. Edigiben 7990ft

  15. E02 Sport-tal kapcsolatban esetleg valakinek van tapasztalata, (ios kompatibilitás, elégetett kalória saccolás stb.)?
    Itt ugyan nem kapható (sajnos), meg az ára is a duplája kb, de még így is jóval olcsóbb mint az ismertebb konkurens márkák.

  16. Nekem nagyon bejött, ajánlom!

  17. iPhone 4-el kompatibilis?

  18. nem, azzal nem.

  19. hallo iphone 4sem van elvileg jó hozza de nem látom a bluetooth eszkozok kozott mi lehet a baj?:S

  20. És ezt hogy kell bekapcsolni? Vagy feltöltőd és bekapcsol magátol?

  21. Sziasztok!
    Nekem egy olyan problémám van, hogy használtam pár hétig, működött is jól, ám valami miatt egyszer csak a bluetooth nem látja az órát, így az okos funkciókat nem tudom használni!
    Van ennek kiküszöbölésére valami ötlete?


Add a Comment