fbpx Skip to content

Hosszú ideje a pletykák kedvelt témája a nagyobb kijelzős iPad, a többfelhasználós iOS és az osztott képernyős mód. Ezek a funkciók állítólag sokat javíthatnának az iPad eladásokon, melyeknek a száma már több negyedéve folyamatosan csökken.

ipadsplitscreen_cover

A konkurenciánál már jó ideje több alkalmazás is futtatható egyszerre a képernyőn, ami biztosan nagyon sok Apple felhasználó álma is. Gondoljunk csak arra a helyzetre, mikor épp nyugodtan böngészgetünk az iPaden vagy épp egy érdekes cikket olvasunk, majd egy ismerősünktől épp üzenetet kapunk. Persze mi szeretnénk egyszerre haladni a cikkel és beszélgetni a barátunkkal, de nem akarunk állandóan alkalmazások közt váltogatni. Ezer ilyen példát lehetne felsorolni, mind munka, mind szórakozás témában. A 9to5mac biztos forrásra hivatkozva azt írja, hogy még nem tökéletes az osztott képernyős mód, így a 2015-ös WWDC-n ez az új funkció nem biztos, hogy bemutatásra kerül majd, de valószínűleg nem csak az új iPadekre lesz majd elérhető.

Állítólag a két alkalmazás többféleképpen is elrendezhető lesz a képernyőn álló és fekvő módban is. Lesz fele-fele, 1/3–2/3-os elosztás is és nem kell, hogy két külön alkalmazás legyen a képernyőn, hanem lehet majd ugyanazon appnak két ablaka is, így például két Safari ablak, vagy mondjuk két Pages dokumentum is kirakható az iPad kijelzőjére. Az iOS 8-ban találtak már az osztott képernyős alkalmazás futtatásra utaló jeleket, de hivatalosan sosem lett elérhető ez a funkciót, holott elvileg már bőven tervbe volt véve, csak nem volt még teljesen készen, illetve az iPhone 6 és 6 Plus és az Apple Watch fejlesztésére kellett átcsoportosítani az embereket az Apple-nél.

[poll id=”178″]

Az iPadek másik nagy szoftveres hiányossága egyes felhasználók szerint a többfelhasználós mód hiánya, amikor is a számítógépekhez hasonlóan mindenkinek lenne egy külön fiókja a saját beállításaival, dokumentumaival és alkalmazásaival. iPhone esetén ez nyilván felesleges, de az iPad sokkal inkább lehet közös családi eszköz, ahol senki se szeretné, ha más turkálna a személyes tartalmaiban. Emellett az állandó ki- és bejelentkezés a különböző alkalmazások esetén is bosszantó tud lenni és még sorolhatnám.

Ez a funkció vélhetően szintén nem kerül bemutatásra a WWDC-n, így az iOS 9.0 őszi megjelenésével sem lesz elérhető, inkább csak a 9.1 vagy 9.2-vel, de az is lehet, hogy csak az állítólagos „iPad Pro”-val fog megjelenni. A családokon túl a munka során is hasznos lehet ez az újítás, hiszen több műszakban használhatják más és más dolgozók ugyanazt az iPadet, így nem kell minden dolgozónak külön készüléket biztosítani, és persze az oktatásban nagy hasznát tudnák venni.

[poll id=”179″]

ipadpro

Apropó, „iPad Pro”. Az Apple – ha hihetünk a forrásoknak – már teszteli a J98 és J99 kódnéven futó 12 colos iPadeket, amik egyelőre csak lényegében nagyobb kijelezős iPad Air 2-k mindkét oldalt hangszóróval.

Ezeket a hatalmas iPadeket még nem tervezik piacra dobni, mert még várnak bizonyos hardverelemekre, illetve hogy a szoftver tökéletes legyen, hiszen ha nem tud azon túl újat mutatni, hogy nagyobb a kijelzője, akkor nem hiszem, hogy túl sokan megvennék (mondom én ezt iPad mini 2 felhasználóként).

[poll id=”180″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Kiváncsi lennék, hogy a konkurencia megoldását (osztott képernyő) mennyien használják és mire? Nem tudok elképzelni olyan helyzetet ahol ez létjogosultságot kapni. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy van. A cikkben írt példa is furcsa. Megjön az üzenet, lehúzom az értesítés, válaszolok és utána magátol eltűnik iOS 8 óta.

  2. @MySeeGee: “Megjön az üzenet, lehúzom az értesítés, válaszolok és utána magátol eltűnik iOS 8 óta.”
    Feltéve, hogy SMS-ről/iMessage-ről beszélünk. Facebook Messenger, BBM nem képes erre, tehát át kell váltanod, ha válaszolni akarsz… (WhatsApp, Viber, stb app-okat nem ismerem ilyen téren)
    És ha folyamatos az üzengetés, akkor az 5. után én tuti elkezdeném unni az állandó húzogatást, akkor pedig igenis jól jönne egy “osztott képernyő”.

  3. Szerintem jó lenne az osztottképernyő és jó lenne egy nagyobb iPad is.

  4. @Vikitorony: ha a fejlesztők frissítenék az ilyen appokat, akkor nem lenne ez, és menne úgy, mint az iMessage esetén.

  5. nemrég ezt f@szán megoldotta a Quasar nevű Cydia tweak.

  6. pl egyik felén nézem a kedvenc sorozatom, másikon meg netezek…

  7. android copy lenne az összes felsorolt dolog, ha beletennék a következő ios be.

    Osztott képernyős mód: Samsung galaxy család

    Többfelhasználós mód: nexus család

    Inkább valami egyedi kellene. Szerintem.

  8. “pl egyik felén nézem a kedvenc sorozatom, másikon meg netezek…”

    Nyilván ennek óriási értelme van 🙂 vagy netezel vagy filmet nézel, de egyszerre a kettőt tuti nem 😀

  9. @AppleFan: akkor gyakorlatilag ez a legjobb: ha beleteszik, akkor amiatt lehet ekézni az Apple-t, így meg, hogy most még nincs ilyen funkció, akkor meg amiatt, hogy az android ebben jobb.

  10. @diario: milyen jó lenne ha akár 3 részre lehetne osztani, akkor még játszani is tudnál a kedvenc játékoddal.

  11. én még mindig annak örülnék a legjobban ha lehetne választani ios verzók között, még akkor is ha fizetős lenne. nekem ios 9-em sem fog lenni, így hát nekem nem sok vizet zavar.

  12. Csak nekem tünt fel, hogy a telefonon az AppStore magyarul írja ki a dolgokat?

  13. és miértis baj az ha nézem a sorozatom és kozbe neten valamit meg akarok nezni ? attol meg rá rá pillantok a filmre. vagy soxor youtubon halgatok zenet es zavar ha eszembe jut valami es ki kell
    lepnem az alkalmazasbol megall a zene.
    vagy nyomom a facetimot baratnommel, de kozben azert dolgoznak valamit a Trelloban…

  14. Jadeye: Apple-nek elöbb kellett volna meglépnie, akkor nem lenne ez. Hozzátenném hogy még az sem garancia hogy ios9 ben ezek a funkciók benne lesznek.

    “…hogy az android ebben jobb.”
    Nem írtam ilyet.

    Nem írtam hogy jobb, azt írtam hogy ezek már létező dolgok más platformon. Ha apple találta volna ki először és alkalmazta volna, android másolja. Akkor most ugyanígy lehetne mutogatni(jogosan) hogy ilyen már van évek óta, és már unják is. ez volt a nexus 4 (2012) és iPhone 6 összehasonlításban is.

    http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1398960/iphone-vs-nexus-4.jpg?w=600

  15. Diario: akkor vegyél egy galaxy s3 at. 😀 anno egyszer sem használtam vele az osztott képernyőt. Persze mindenkinek másak az igényei.

  16. @AppleFan: jó, legyen, akkor itt van az általad linkelt képre készített válasz…

  17. Amúgy végtelen a történet mert ilyen ábrákat milliót lehet csinálni mind a három platformról. Viccnek jók, másra nem. 🙂

  18. @AppleFan: sőt, akár összehasonlíthatod egy tehénnel is, vagy krumplipucolóval, és rögtön nyernek azok is, mert ugye egyik tulajdonságaival sem rendelkezik az iPhone. ja, de várj, hiszen sem a tehén, sem a krumplipucoló nem mobiltelefon, így össze sem hasonlíthatóak…

  19. @diario: és erre ez a 8-10″-os eszköz a legalkalmasabb?

    Nekem valahol egészen elképesztő, hogy emberek nincsenek tisztába a fizikai méretekkel, azok korlátaival és ilyen funkcióra vágynak. Persze abban a világban, ahol egyesek napi 8-10 órát képesek nyomogatni a telefonjukat mit is várok…

  20. Jadeye: Te egy nagyon “vicces” figura vagy. Nagyon eltér a humorunk, én nem tudok kruplipucolón és teheneken nevetni, de ha neked ezek bejonnek akkor keresek neked ilyesmi vicceket, tehénnel kapcsolatosat könnyü lesz, krumplipucolós már neccesebb.
    Viccet félretéve, amit en linkeltem be az a hardver részét hasonlította ossze.
    A második link csak viccnek szántam, ha nem esett le, de írtam is utánna. Na szép napot. 😀

  21. ipad airom van, szerintem ebben a nagysagban siman elferne az osztott kepernyo. es ez egy feature ha nem kell nem hasznalod, en speciel hasznalnam es meg sokan masok

  22. Kíváncsi leszek erre az Ipad Prora:-)

  23. @diario: Azt egy percig sem vitatom, hogy használnád. Sőt abban is biztos vagyok, hogyha bemutatnák csak iPadre akkor a fórumokon menne a sírás, hogy ez milyen must have ficsőr lenne iPhoneon is, és tényleg rengeteg igénytelen ember lenne aki használná is a telefonján.

    A problémám az, hogy ilyenekről szólnak a hírek, amitől az iPad funkcionálitása egy dekával sem lenne több, ugyanúgy egy felnagyított iPhone lenne. Sehol egy Finder, egy drag and drop, egy minimálisan is haladó felhasználóknak szánt Mail, egy normális (nem iBooks) pdf olvasó. De 10″-on felosztott képernyő az igen…

  24. ha már itt vagyunk nekem sem az osztott kepernyo a legnagyobb problemam. hianyzik egy rendes fájl kezelo peldaul, amivel akar egy atalakito segitsegevel oda vissza mehetne az azvitel usb kulcsra.

  25. Én képszerkesztéskor nagy hasznát venném az osztott képernőnek. Egyik ablakban lehetne nagy méretben böngészni a képeket, míg a másikban egy képszerkesztő appal dolgozni.
    Meg tudok őrülni attól, hogy a képeket csak kicsi négyzet alakű thumbnailekben látom. 10-ből 7-8x nem azt a képet nyitom meg amit szeretnék….

  26. ef-dani: Az miért igénytelenség, ha a multitaskingot egy kicsit magasabb szintre lehetne emelni és ezt van aki ki is használná? Az tény, hogy egy 4" es iPhone 5 – ön nem a legideálisabbak a körülmények, de biztos , hogy vannak akik ezt egy kicsit nagyobb kijelzőn, pl. iphone 6 plus vagy iPadeken már tudnák mire használni és megkönnyítené, segítené ezeket az illetőket ez a feature..

  27. osy: persze hogy jó lenne, es en csakis ipad meretben gondolkodtam, pont az az igenytelen ember aki nem akar tobbet es jo neki ami van. de nem veszekedni jottem

  28. @osy: Az iPhone 6 Plus kijelzője feleakkora, mint a nem túl nagy iPad mini. Aki egy egérmozin két alkalmazást akar egymás mellett futtatni az szerintem igénytelen, a kényelemre, ergonómiára magasról tesz. De az is, aki 6-8 órát nyomogatja az egérmozit.

  29. Nem ide tartozik.. De lehet valamit arrol tudni , hogy az 5c megkapja-e az ios9 update-et? Es az ios 10 -et?

  30. Én ugy gondolom, hogy ha valaki több dolgot akarna egyszerre csinálni az vegye elő a telefonját mellé. Nem foglal nagy hellyet arra meg jó hogy film közbe nyomogassad. Ha meg IPad-re jön iMessage akkor meg minek van telefonod?

  31. @IPhoneUser: Mondjuk mert kényelmesebb az iMessaget (meg úgy mindent) iPaden/Macen kezelni, mint a telefonon? A telefon arra való, hogy tényleg mindenhol elérj bármit nyilván kompromisszumokkal, nem arra, hogy mindenhol azt használd.

  32. Nekem meg egy 15,6colos laptopon is faj 2kulon ablakot futtatni es nezni 🙂 2kulon monitor mar mas teszta, az kenyelmes. 10colon viszont hulyet is kapnek, parasztvakitas kb. Amugy is tobb helyre figyeni egyszerre art az agynak 😛 ezt sem en talaltam ki 🙂


Add a Comment