fbpx Skip to content

Könnyű és elegáns. Az Apple új Retina MacBookja minden bizonnyal tarolni fog a piacon a következő 2-3 évben. Az elmúlt 1 hétben a 15-ös rMBP-ról átköltöztem az új 12-es Retina MacBookra, pontosan azért, hogy lássam egy átlag, vagy akár egy picit pro felhasználó számára, mit jelenthet ez a merőben új gép, új technikai megoldásokkal.

IMG_5807

Emlékszem, amikor az Apple márciusban bemutatta ezt a gépet, teljesen használhatatlannak gondoltam az USB-C miatt, meg amúgy is. Aztán jöttek az első külföldi tesztek és kezdtem úgy érzeni, ez a gép akár még jó is lehet. Végül 1 hete megkaptam és azóta használom, és ezt a cikket is a kis 12-es Retina MacBookon írom.

Ahogy a MacBook Air, úgy az új, 12-es MacBook is egy bizonyos szegmenst céloz meg. Ez a szegmens tulajdonképpen az átlag felhasználó. Ez az átlag felhasználó minden bizonnyal egy MacBook Air-t vásárolna, mert ár/érték arányban számára tökéletes gép lenne. Azonban ha ez az átlag felhasználó picit is nyitottabb – és mondjuk nem a 27%-os ÁFÁ-val sújtott országban él – elgondolkozik az új Retina MacBookon is.

IMG_5829

Az új MacBookok árazásával kapcsolatban nincs mit mondanom, sajnos brutálisan drága hazai viszonylatban, és ezt nem is érdemes tovább forszírozni: drága és pont.

Tegyük fel, hogy a 13-as MacBook Air és a 13-as Retina MacBook Pro között gondolkozunk. Az Air mellett szól az ára, ami kecsegtető, a 13-as Retina MacBook Pro mellett pedig a sebesség, illetve Retina kijelző. Eközé most beékelődött a 12-es Retina MacBook, mely szerintem alapjában véve veri az összes gépet.

Összességében én leginkább bloggolásra, internetezésre, emailezésre, twitterezésre, zenehallgatásra használom a 15-ös gépet, úgy az esetek 70%-ban. Micsoda pazarlás! Azonban amikor éppen nem dolgozom, akkor a hobbimnak élek, fotózom, videózom. Mondhatjuk, hogy teljesen átlagos felhasználó vagyok, de a hobbim miatt, mikor RAW képeket dolgozom fel, vagy videót vágok, kell a 15-ös sebessége és felbontása is. Ebben a 30%-ban nem az átlagfelhasználó vagyok, ki is használom minden részét a 15-ös gépnek. A maradék 70%-ban pedig igazából elég lenne nekem akár egy 12-es Retina MacBook is.

IMG_5801

Átköltöztem

Múlt héten elhatároztam, hogy átköltözöm az új, 12-es gépre: megnézem, elég lenne-e nekem a fent említett 70%-ban. Átmásoltam a teljes rendszeremet, minden adatommal, és elkezdtem rajta dolgozni, használni. Nem számokban akartam mérni, hogy most mivel tud többet a másik gép, nem chartokat akartam felmutatni nektek, szimplán látni akartam, tényleg mit tud.

IMG_5810

Az első nap picit döcögősebben ment, még az email adatbázis is dolgozott a háttérben, illetve az új billentyűzetet is szoknom kellett. Mint az már korábban írtuk, a gépbe egy teljesen új, vékonyabb kivitelű billentyűzetet rakott az Apple, ami elsőre picit szokatlan, azonban 1-2 nap elteltével tökéletesen átálltam rá. Így egy hét használat után azt tudom mondani, hogy szinte hibátlanul lehet rajta gépelni, némileg gyorsabban is, bár ez lehet csak placebo. 🙂 Ami újdonság volt a billentyűzet mellett, az a nagyobb trackpad. Ez egy picivel szélesebb a megszokottnál, ami nem hátrány, és ugye nincs benne gomb, hanem itt is az Apple Watch-ban is használt Taptic Engine üt vissza.

IMG_5804

Ahogy azt korábban is láthattátok, az új MacBook az összes eddigi gépnél vékonyabb és könnyebb lett. Tényleg azt az érzetet kelti, hogy nincs semmi a táskádban, sőt, maga a tok nehezebb, mint a gép. Ha összecsukom, majdnem olyan vékony, mint egy iPhone. Egyszerűen nem lehet rá szavakat találni, arról nem beszélve, hogy mennyire szép az asztroszürke változat. Akinek megmutattam, azonnal azt mondta, hogy ennél szebb és könnyebb géppel még nem találkozott, és biztosan ezt venné meg, ha tehetné.

IMG_5802

Persze a külső nem minden, nézzük meg a belsőt. Megnyugtathatok mindenkit: a gép gyors. Egyáltalán nem volt lassú, pedig én nem kevés alkalmazást használok egyszerre. A 8GB memória és a 256GB-os SSD bőven elég, nem tudtam átlag alkalmazásokkal befagyasztani, mindig gyorsan reagált. Egyáltalán nem éreztem, hogy nem egy i7-es, hanem egy Intel Core M 1.1GHz processzor van a billentyűzet alatt, mindent azonnal és gyorsan elvégzett. Természetesen ez még mindig a fent említett 70%-ban van, viszont amikor már egy Aperture-t vagy egy Final Cut X-et próbáltam használni, ott látható volt a különbség.

IMG_5840

Az akkumulátor hozta a vártat, valóban olyan 8 órára képes, reggel mikor 9-10 körül elindultam töltő nélkül, simán 30-50% körül hoztam haza 6 óra táján. Nyilván nem egész nap ment, de amikor kellett, akkor szépen dolgozott, mindezt ugye Retina kijelző mellett. Érdemes megemlíteni még a hangszórót. Brutálisan szól, mintha megduplázták volna az eddigi MacBookokban lévőt: próbáld ki a sajátodat – és képzeld el a dupláját.

IMG_5833

USB-C. Mindenki megkérdezte, mikor odajött, hogy mi a helyzet az USB-C-vel no meg a pendrive-val? Ilyenkor mindig visszakérdeztem, hogy te mikor dugtál bele legutóbb pendrive-ot a gépedbe, vagy éppen mennyiszer az elmúlt egy hónapban? Ehhez mérten való neked ez a gép. Tény, hogy nem lehet beledugni sem sima USB-s pendrive-ot, sem memóriakártyát, de én ezeket nem is használom sokszor. Ha pedig erre lenne szükségem, megvenném az átalakítót. Ezzel igazából le is szeretném zárni az USB-C-s problémát, mivel mindenkinek saját magának kell eldönteni, kell-e neki a sima USB-s csatlakozó, vagy sem.

Konklúzió

IMG_5827

Az elmúlt egy hét alatt beleszerettem ebbe a gépbe. Ha egy teljesen átlagos felhasználó vagy, aki internetezésre, munkára használja a gépet, minden bizonnyal tetszeni fog. Sajnos hazánkban hatalmas hátránya az ára, amivel nem lehet mit kezdeni, de úgy gondolom, 2-3 év múlva lesz olyan jó, mint most a MacBook Air. Aki teheti, menjen el valamelyik Apple Premium Reseller üzletbe, nézze meg, fogja meg, próbálja ki, el fog gondolkozni rajta, hogy az Apple ismét letett valamit az asztalra, ami nem semmi. A gép megvásárolható például az iSTYLE-ban, ha ide kattintasz. Bármi kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel hozzászólásban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

48 Comments

  1. Korrekt! A teljesítményhez annyit: 2014es Retina Prom van core i5. Ez kb 3000 pontot kap a cpu teszten. Ez a gép amiről szó van a tesztben 2000-et. Mivel ez még ventis, hallható jele van ha kihajtom a procit úgyhogy mondhatom hogy a legtöbb embernek elég ez a teljesítmény is, ellentétben a sok fikázással hogy csak 2011-es Air teljesítménye van… A brutális SSD teljesítmény és a 8GB RAM azért nem mindegy! Az árhoz annyit hogy sajnos nem csak az ÁFA tesz rá ennyire hanem az erős dollár. Németeknél is 1450EUR az induló ár. Egész eur-ban ilyen brutál ára van.

  2. En is ilyenre csereltem le a 2011-es airt. Brutal nagyon!!!Ajanlani tudom batran!

  3. Sajnos meg a yosemite animaciok is akadoznak rajta. Pl a notification bart mikor elohuzod vagy a launchpadben kinyitsz egy mappat. Nagy csalodas a gep. 1-2 generacio mulva valoszinuleg nagyon jo lesz, plane ha az uj csatlakozo elterjed. Semmi keppen sem ezt vennem. 13 pro vagy air a retina displayre valo igenytol fuggoen.

  4. @Tierzen: Ez mind mind Yosemite hiba, ha az Apple rendesen frissítené és minden rendben lenne, akkor nem akadna ilyen szinten a rendszer, bár megjegyzem, egy újraindítás után nekem nincsenek vele ilyen gondjaim, de még sem állapot, hogy újraindítás kell ahhoz hogy ne akadjon, de ez nem hardver hiba.

    Én amúgy MacBook Air helyett ezt venném simán, 13-as Retina helyett pedig nyilván elgondolkoznék, hogy melyikre van szükségem, mire használom a gépet.

  5. @admin:
    Most akkor nem értem:
    “Az elmúlt egy hét alatt beleszerettem ebbe a gépbe. Ha egy teljesen átlagos felhasználó vagy, aki internetezésre, munkára használja a gépet, minden bizonnyal tetszeni fog.+
    Aztán:”…de még sem állapot, hogy újraindítás kell ahhoz hogy ne akadjon, de ez nem hardver hiba.”

    Tehát akkor igazából mindenkinek ajánlott aki “csak” dolgozni szeretne rajta (kivéve ha Photoshop-ot is használsz, mert akkor felejtős), de tulajdonképp már a legapróbb dolog is megizzasztja.
    Az sajnos számomra nem elfogadható érv, hogy ez Yosemite hiba, lévén hogy csak azzal vásárolható, és nyilván amikor tesztelték a gépet kiadás előtt, nem Mavericks futott rajta.
    Ez a gép nekem nem alternatíva a 15″-os Mac Book Pro helyett. Igaz, ez mid 2012, de megizzasztani nem tudom.

  6. Megnéztem, tényleg gyönyörű gép. Összesen három komoly probléma van vele: az USB-C, a teljesítmény, és az ár. Ez a cikk mind a három problémát egy-egy mondattal intézte el… Így könnyű. 🙂
    Végül úgyis a piac dönti el a létjogosultságát.

  7. “Ahogy a MacBook Air, úgy az új, 12-es MacBook is egy bizonyos szegmenst céloz meg. Ez a szegmens tulajdonképpen az átlag felhasználó.”

    Elnézést, de kérdezni szeretném, hogy miért használjátok az “átlag” szót??? Az átlag a nagy többségre utaló kifejezés, ez meg egy végletekig túlárazott, bekorlátozott termék, ami ÁTLAGOS tevékenységre alkalmas, de ezért a horror árért maradhatunk annyiban, hogy épp nem az átlagnak, hanem a bizonyos szegmensnek is a felső sápjára van célozva. Ezért az árért a Brain Fart kifejezéssel él az átlag amerikai (is), és nemes egyszerűséggel megveszi inkább a legcsúcsabb DELL-t, majd a maradék pénzből 1 hetet eltölt a családjával valamelyik Floridai óceánparti hotelben teljes ellátással.

  8. Enyhe túlzással Steve ezt a notebook-ot talán befogta volna ajtókitámasztónak az első tesztet követően, majd úgy vágta volna hátba vele a tervezőjét az egy-szem USB C csatlakozójával és a közel 100 fokig forrósodó házával, – miközben azt üvöltötte volna torka szakadtából, hogy “MÉGIS KINEK TERVEZTÉTEK EZT?” – , hogy 1000 darabra hullott volna szerte szana széjjel. 😀

  9. En meg mindig nem ertem miert akadnak ki az USB-C n.
    Nekem semmi bajom , inkabb orulok hogy kivettek azokat a folosleges csatlakozokat es csinaltak egy nagyon jo designe-t.
    Nem ertem miert baj az ha olyan emberek igenyeit is probaljak kielegiteni akik a konnyedseget,mobilitast is fontosnak tartjak.
    Nem kotelezo mindenkinek venni .Az Apple meghagyta az eddigi lehetosegeket is tele mindenfele csatlakozoval.
    Viszont azt nem lehet elvarni hogy vekonyabb es konnyebb legyen azokkal a csatlakozokkal.
    Mindig vannak olyanok mint a nagypapak tobbsege,megszoktak egy technologiat es nem tudnak lepest tartani a fejlodessel.
    Ilyenkor veszem eszre leginkabb hogy Steve Jobs-nak milyen nehez lehetett elmagyarazni a begyoposodott embereknek az innovacio lenyeget. Le a kalappal elotte. Tim elott is persze.

  10. @admin: Ha nincs rajta “rendes” USB akkor teszem azt egy iPhone-al ,hogy dugod össze? Gondolom sehogy plusz kiegészítő nélkül.

  11. @Patrik: Miért dugnám össze? iCloud mentés és az internet megosztás is vezeték nélküli.

  12. @admin: És az iPod nano-t például, hogy szinkronizálom iTunes nélkül?

  13. @admin: Adatok szinkronizálása, restore akár kábeles frissítés ha OTA nem elérhető sőt jailbreak.

  14. úgyis kell venned hozzá egy átalakítót akkor meg mi a vita tárgya ?!

  15. nincs vita, bár engem kicsit frusztrál, hogy mindenhol be akarják bizonyítani, hogy nem is kell USB a boldogsághoz.
    és azt sem értem, hogy apple miért nem tudott egyet csomagolni a géphez grátis.
    az h leszarja, hogy mi lesz a fényképezőgépeddel vagy a projektoroddal vagy nyomtatóddal az oké, de h fizessek + 20ezret, hogy az iPhone-om vagy iPodomat szinkronizálni tudjam…nem értem ez mire jó. én nem látom ebben az innovációt.

    de amúgy tök mindegy, mert jelen pillanatban az egy usb is kevés lenne nekem, meghalnék napi meló közben, még úgy is, h a teljesítménye elég lenne nagyjából.

  16. @Patrik:
    “Adatok szinkronizálása”
    iCloud, vagy bármilyen más felhőszolgáltató ha nem tetszik a házi koszt, vagy ott az Airdrop is. Kínál rá vezeték nélküli megoldást, nem is egyet.
    “restore”
    Lokálisan megoldható, backup mehet iCloudba, onnan visszatölthető.
    “akár kábeles frissítés ha OTA nem elérhető”
    Sűrű eset lehet. Főleg kritikus frissítéseknél, hogy azonnal kell, ha esetleg mégsem elérhető OTA.
    “sőt jailbreak.”
    Ezt az igényt biztos ki akarja elégíteni az Apple.

    @hszabcsi: Hogy terjesztesz el egy új szabványt, ha hozzácsomagolod az átalakítót? Ha nem “kényszerítik” rá az emberekre a változást, akkor még mindig soros portoknál meg floppynál tartanánk.
    Btw a sima usb átalakító nem 20k, hanem 6, ha ragaszkodsz a kábeles szinkronizáláshoz…

  17. @hszabcsi: Abban igazad van, hogy +20ezer azért, hogy az eddigi eszközeidet használd, teljesen egyetértek vele, ha adtak volna ingyen hozzá, akkor nem lenne gond.

    Én persze az esetek többségében nem használom az USB-t és ha kéne akkor vennék hozzá átalakítót aztán ennyi. Ez van.

  18. @admin: ezért is mondom h nincs vita. biztos is vagyok benne h nemsokára megjelennek majd a piacon olyan gyártók akik mondjuk 5 ropiért hozzád vágnak egy olyat ami csinál egy négy lukas usb hubot neked. vagy nem tom.

    amúgy meg gyönyörű, főleg ez az asztroszürke.

  19. Nem értem a morgolódás okát. Egyrészt tudjuk, hogy nagyon alacsony fogyasztású a proci, nem véletlenül nem is melegszik annyira. Másrészt ez az USB para is kamu. Egyrészt alapeset az, hogy nem kell USB, tehát jó ez így. Manapság minden wifin megy (backup, másolás, frissítés…), az adatok főleg valamilyen cloud-ban vannak, ha nem public cloud, akkor privát cloud, ami szintén a router-en “lóg”. Ha meg kell, igen, fizetek egy plusz átalakítóért. Aki kifizet 400k+ huf-ot, annak +20k huf nehogy már gondot okozzon. 🙂 Azt látom, hogy a legtöbb ember maradi gondolkodású, görcsösen ragaszkodik a pendrive-hoz, a DVD-hez, a LAN kábelhez… miért? By the way Steve imádná az új MacBook-ot! Ebből nem sok buborék jönne ki egy akváriumban… ^^

  20. nekem is hianyzik legalabb egy usb rola. usb-s nyomtatom van, usb-s egerem, es usb-s extern discem. eggyetlen egy usb csak elfert volna rajta. de nembaj ha nincs rajta mert ha maskepp tetszene a gep vennek hozza 20e ert atalakitot is, nagyobb hulyesegre is adtam ki mar ennyit

  21. Én a MagSafe-ez siratom. 🙁

  22. Nincs az az isten, hogy felhoben taroljam a fontos dolgaim.. Erre soha nem fognak ravenni 🙂

  23. @ef-dani: én elhiszem hogy kell az új dolgokat is terjeszteni kell meg minden, de ez az 1 luk/gép nekem inkább öncélúnak tűnik.

    és az, hogy maradinak vagyok bélyegezve mert nem akarom a pendrive-ot, iPodot, külső vinyót, fényképezőgépet stb a vitrinbe tenni egyik napról a másikra, szerintem túlzás.

    @admin: ha mondjuk a tied a laptop és a iPhone is, akkor az azokról készült fényképet hogy viszed fel a gépre? (nem trollkodom, csak kérdezek)

  24. @pergabb: A cégek eddig is felhőben tárolták/tárolják a fontos adataikat, csak nem iCloudnak hívják, hanem szervernek, amit távolról mondjuk VPN-en keresztül érsz el. Vagy inkább a jó öreg pendrive, hátha ellopják.

  25. Nálunk amúgy kb. 5000 Ft az eredeti USB átalakító :)) japán

  26. Valóban nem olcsó. Pont annyi, mint egy 13-as Macbook Air 8GB RAM-mal és 256 GB SSD-vel. Vagyis egyből nem olyan drága.

  27. Nekem inkább az a hihetetlen, hogy 470.000 Ft-ért kínálnak egy ilyen gépet. Egészen elképesztő, hogy igen nagy kompromisszumot kell kötnie az embernek ha vásárol egy MacBook-ot (tisztelet a kivételnek, aki mindent felhőben tart és még csak nem is hallott normál USB-s eszközökről). Mindenhol azt olvasni, hogy gyenge a gép (és itt most nem a Benchmark adatokról beszélek. Ez a gép a netezésen és emailezésen kívül semmire sem jó. Gyakorlatilag egy billentyűzetes iPad. Engem csak az rémiszt meg, ha le kell majd cserélnem a Pro-mat, akkor kénytelen leszek venni egy ilyen “csodát”, vagy lesz még erőgépe az Apple-nek?

  28. taky: Ti olvastok is vagy read only? ez egy plusz termekvonal, senki nem fog arra kenyszeriteni hogy ilyet vegyel!

  29. @kchris:
    Jaaaaa… Én azt hittem hogy ezt meg kell vennem. Huh… Köszi hogy szóltál hogy nem. Akkor vissza is mondom a Providentet.

    PS.: De azért véleményt mondhatunk nem?

  30. @kchris:
    Ezt a mondatodat meg nem is nagyon értem: “Ti olvastok is vagy read only?” 😀

  31. @hszabcsi: Miért öncélú? A jövő a vezeték nélküli technológiában van, ha nem erőltetik, mindenki marad “a jól bevált” dolgoknál. A hagyományos USB port a kialakítása miatt mindig is célpont volt. Ennek kiváltására pedig itt az USB-C, amit ráadásul bárki használhat. Ha öncélú lett volna, akkor Lightningot tesznek rá.

    @taky1974: Próbáltad? Én fél órát nyomogattam egy APR-ben pont azért mert baromi rossz tapasztalataim voltak a Core M-el. Pixelmator, Sketch és Numbers fájlokkal játszottam benne. Nem volt gyenge hozzájuk, alap és irodai feladatokra, amire a legtöbben használnák bőven elég, akinek kakaó kell annak ott van az MBP. Nem kell nyafogni.

  32. @ef-dani: Tényleg a vezeték nélküli technológiáé a JÖVŐ, de én egyenlőre a JELENBEN élek, és ha szeretném szinkronizálni az iPodomat vagy feltenni a gépre a 7végi balatoni fotóimat, akkor még a MÚLTba (?!) is vissza kell lépnem egy kis átalakító segítségével, mert ez a cukipofa nem áll szóba velem anélkül.
    Engem nem különösebben izgat, hogy USB-C, D Q P Y, csak használni akarom a cuccaimat, lehetőleg gyorsan, egyszerre, és kompromisszumok nélkül. Ennyit akarok a pénzemért. semmi mást.

    És azért tartom öncélúnak mert szerintem köze van a döntésnek a súlyhoz és a mérethez, és ezt pofátlannak is tartom, hogy külön dolgot kell vásárolnom ezért, h a saját régebbi (vagy éppen vadonat új) eszközeimet egyáltalán használni tudjam. Egyenlőre nem akarom feláldozni a gépparkomat a jövő oltárán.

  33. @hszabcsi: Nem veszel ilyen gépet és kész. Kínál megoldást az Apple vagy más cég a problémáidra? Esetleg ez az egyetlen gép a piacon?

  34. @ef-dani: mintha az apple megcsinálta volna világ legszebb cipőjét, de nem gyártaná a méretemben 🙂 hehehe, ez az én problémám 🙂 most egy dell xps-t nyúzok, én nem is igazán cserélném le.

    amúgy meg peace 🙂

  35. @itx777: eléggé fordítva ülsz a lovon. Nehogy már egy félmilliós gép mellé ne csomagoljon a gyártó egy olyan átalakítót, ami nélkül az ő hatalmas innovációja miatt nem csatlakoztathatod a megszokott eszközeidet. Biztos nem fér be a marginba, ja… Ez egyszerű szembeszarása a felhasználóknak, gusztustalan.

  36. @Before: Nem a marginba nem fér bele, hanem a józan ésszel megy szembe. Le akarják váltani az eddigi usb szabványt. Ők megtehetik, hogy lehagyják az A portot, mert úgyis megveszik a gépét (ezt más nem tudná sikeresen véghezvinni). Eladnak egy csomó gépet, a gyártók nekiállnak perifériákat gyártani, elkezd elterjedni, mások is beleteszik a csatlakozót (mivel a Thunderbolttal ellentétben ebben a szabványban majdnem mindenki benne volt, előbb-utóbb be is fogják tenni) és a C port sikeresen elterjed. Ha mellé csomagolják a 6000 forintos átalakítót, akkor senki nem venné a C-s perifériákat, senki sem gyártaná és egy jó dolog megy a kukába a rossz üzletpolitika miatt.

  37. @ef-dani:
    Én már megértettem amit mondani akarsz. És biztos igazad van. Az elméleted csak ott bukik meg, hogy ömleni fog be a sok kínai csatlakozó, amit 590 Ft-ért fognak árulni. És nemcsak itthon, külföldön is, ott 3 EUR-ért. És akkor azok az emberek akiknek normál USB-s cuccuk van, azok megveszik és örülnek. Így az erőltetett C szabvány nem lesz azért annyira térnyerő. Aztán meg ha belegondolsz, hogy az Apple próbált sok mindent erőltetni az emberekre (nem kell MMS, a bluetooth ne küldjön fájlokat, hülyeség a nagy kijelző, stb..) mégis megbuktak vele és beletették, megnövelték, átalakították. Ha így nézed, akkor lehet hogy az USB-C is erre a sorsra fog jutni.

  38. @taky1974: csak egy kis kitérő: te mikor küldtél legutóbb MMS-t? 🙂 mert én ha jól emlékszem, talán 2010-ben. ameddig itthon az emberek 0,99€-t sem akarnak kifizetni egy alkalmazásért, addig hacsak nem jár ingyen X db MMS az előfizetésük mellé, nem fognak MMS-t küldeni, ha közben a készülékük tud emailt küldeni és fogadni, vagy van rá cross-platform üzenetküldő. az amúgy túlzás, hogy az Apple beletette, mert ugye azt mondták, hogy az iPhone 2G basebandje nem tudja kezelni az MMS-eket, így csak az iPhone 3G-től kezdve tették elérhetővé – ami, mint a SwirlyMMS-nek köszönhetően egyértelműen tudhattuk, nem fedte a valóságot. amint megjelent az iMessage, vagy mióta ott a Viber, WhatsApp, vagy akár a Facebook Messenger, szerintem drasztikusan esett az elküldött MMS-ek száma, mert drága, az internetes megoldások meg töredékébe kerülnek.

  39. @Jadeye:
    Már nem. Nyilván már nem küld szinte senki. Azonban a 2G 2007-ben jelent meg. És akkor azért elég érdekes volt ezt a funkciót kihagyni. Amiről Te beszélsz, jó esetben 2013. Azért ott van pár év eltérés. Egyszóval nem mindig jön be az Apple erőltetése. Nem kétlem hogy a jövő a felhőben van és az egy csatlakozóban. De most még túl sok hardvere van az embereknek ahhoz, hogy azokat csak úgy kidobják. Már most üzenem ef-daninak, nem fogom megvenni és tudom hogy nem is kell megvennem. Csak mint minden embernek jogomban áll kifejteni a véleményemet ha az nem sért másokat. Ha persze ezt valaki nyafogásnak veszi, azzal kár eszmét cserélni.

  40. @ef-dani: szerintem meg egyrészt a fogyasztó mérhetetlen semmibe vétele ez a hozzáállás, másrészt pedig kontraproduktív is, legalább annyira, mint amennyire motiváló. Egyébként bármilyen komoly cég is az apple, bármilyen nagy forgalommal, mégis csak egy kicsi szegmens az övé a PC-piacon, ráadásul ez a gép még azon belül is marginális, így a gyártói oldal felé szinte érzékelhetetlen a hatása. Volt már erre példa, a firewire-t is agyonerőltették, aztán tessék megnézni, mekkora hatása volt a piacra.
    De, ha még a stratégiát hajlandó is lennék elfogadni, akkor is ormótlan parasztság egy válvonással elintézni az ügyet, az a minimum, hogy a “minél tökéletesebb felhasználói élmény” érdekében odabasznak egy ilyen 2-3 dollár bekerülési értékű szart. (Azért írtam ilyen sokat, mert nem kínai fos, nyilván, hanem egy minden szempontból rendesen megtervezett és felépített csatolót gyárt az Apple.)
    A could egy nagyon szép dolog egyébként, de amíg nincs minimum 100/100 megabit MINDENHOL, addig nagyjából egy elmélet, 10 Mb-en (ami kurva jó feltöltési sebességnek számít még a legtöbb helyen a világon) egy 2-3 gigabyte-os anyagot egy órán át töltögeti fel az ember…

  41. A Firewire hasonlítás hülyeség, mert az csak az Apple ötlete volt. Az USB-C mögé szinte mindenki felsorakozott. A kis piac igaz. Azonban az Apple az egyetlen cég, aki így is jelentős mennyiségben tud eladni a gépből. A Lenovonak egy ugyanilyen kiszerelésű gépéből fogyna vagy 1000 darab, ebből a Macbookból pedig el fog fogyni 1 millió. Mert ők a felhasználói bázisra építve megtehetik az ilyen radikális változást, ezt azonban senki mást nem tudná megtenni.
    Ha pedig odaadják az átalakítót, nem terjed el a szabvány, ezt csűrheted csavarhatod ahogy akarod. Ha kézhez kapod a kényelmi funkciót, nem fogsz energiát ölni abba, hogy keress a gépednek megfelelő eszközt és senki nem is gyártana hozzá, mert minek, haa géphez adják a korábbit.
    Az átalakítóért való siránkozás egyébként ugyanolyan vicces, mint amikor az 1 milliós Mac Prohoz akarnak billentyűzetet meg egeret és zsugorizzák az eladót

  42. "Ha egy teljesen átlagos felhasználó vagy, aki internetezésre, munkára használja a gépet, minden bizonnyal" spórolhatsz 250-300 ezer forintot egy Asus laptop vásárlásával, és nem dobod ki a pénzedet olyan hardverre, amit sosem fogsz kihasználni.

  43. @JiGSaW113: igen ám, csakhogy egy ilyen Asus laptopon nem feltéten fut az OS X, már legalábbis hivatalosan biztosan nem. aki PC-t akar venni, és nem OS X-et használ, az meg nyilván nem is fog sem ezen, sem másik Mac-en gondolkozni.

  44. Már nem mai a cikk, de hátha olvassa akinek ilyen van. Most szeretnék venni egy alap Airt, vag yezt a Macbook-ot. Irodai feladatokra, böngészéste kellene. Havi egyszer meg PS is használva lenne rajta. Játék abszolút nem, videoszerkesztő szintén nem. Véleményetek szerint melyik a jobb választás? Usb mizéria szintén nem szempont.

  45. @Down Hill: Kedves DownHill! Én is egy ilyen készüléket, vagy a Macbook Air-t nézegetem 8GB Rammal. Te megvásároltad már? Egy iPhonon és egy iPad 4-en élem 2 éve a “Digitális életem”, nincs PC-m, Laptopom sem, teljes átlag internetezésre és tartalom-fogyasztásra kéne, fontos lenne az extra vékonyság és a hangtalan működés, de a mindenhol olvasható rövid üzemidő kicsit eltántorít. Még egyenlőre nem tudok dönteni. Ahhoz képest h az Air-ben sima kijelző, 4GB ram, és 128GB tárhely van alaphelyzetben, az új Macbook a Retina kijelző-8gb-256gb ssd-vel most jobb dealnek tűnik…


Add a Comment