fbpx Skip to content

Az Apple Watch szíjai egyedi módon kapcsolódnak az órához, így nem lehet csak úgy bármilyen méretben passzoló óraszíjat hozzá csatolni. Erre problémára már több Kickstarter és Indegogo projekt is indult, hogy ne csak az Apple drága szíjai közül választhassunk.

made_for_apple_watch_bands

Most viszont az Apple a Made for iPod/iPhone/iPad (MFi) program hasonlóan megnyitotta a külsős gyártók számára a lehetőséget, hogy az órával teljesen kompatibilis saját szíjakat gyárthassanak a Made for Apple Watch program keretében.

Az Apple a kiegészítőket se adja éppenséggel túl olcsón a termékeihez, de ez különösen igaz az óraszíjakra. Egy sima fekete bőrszíj, klasszikus csattal például 149 dollár, ami nagyjából 40 ezer forint, de mondjuk mire hozzánk ez eljut, lesz az 60 ezer is, ami akár egy Apple Watch Sport árának fele. Volt szerencsém ezt a bőrszíjat élőben is kipróbálni (ilyet terveztem még az árak ismerete előtt vásárolni) és hatalmas csalódás volt a számomra, jobb bőrszíjakhoz szoktam és nem ilyen áron. Nagyon örülök, hogy az Apple megadta a lehetőséget a gyártóknak, hogy amennyiben a feltételeiknek megfelelő szíjakat gyártanak, akkor a csomagolást elláthatják a ‘Made for Apple Watch’ jelzéssel, amivel biztosítják a felhasználót, hogy magas minőségű, és az órával teljes mértékben kompatibilis szíjat vásárolnak.

Band-Design-Guidelines-for-Apple-Watch copy

Ahhoz, hogy ezek a szíjak megkaphassák az MFAW logót, nem tartalmazhatnak mágneses töltő fejet, így például a ReserveStrap eredeti verziója már biztos nem nyeri ezt el. Továbbá az is meg van szabva, hogy az óra hátlapján található pulzusmérőt nem takarhatja és nem is zavarhatja azt a működésében, illetve a mikrofont és a hangszórót se takarhatja a szíj egyik része se. A dokumentum továbbá kitér arra, hogy milyen anyagokat ajánlatos használni a csatlakozók elkészítésekor, melyek 3D-s modelljét is elérhetővé tették a tervezők számára az óra teljes tervrajza mellett. Aki amúgy olyan szíjat kért az órájához, amelyik egy kis fém betéttel csatlakozik az órához (ilyen például a fent említett fekete bőrszíj is), az könnyen, csak egy speciális pentalobe csavarhúzóval szétszeheti a csatolót és bármilyen, méretben passzoló szíjat ráhúzhat, ahogy az az alábbi videóban jól látszik is.

A dokumentum viszont egy szóval sem említi az óra alsó szíjvájatában található rejtett csatlakozót, amiről korábban már kiderült, hogy bizony nem csak diagnosztikai funkciókra van, hanem töltése is alkalmas, sőt gyorsabban is tölti az órát, mint az eredeti töltője. A ReserveStrap új verziója pont erre épít a szíjba rejtett akkumulátorral, bár az óra akksija nagyon jól teljesít, így mindennapi hasznát annyira nem látom, de utazáskor hasznos lehet. Amennyiben az Apple ezt a csatlakozót valaha is használhatóvá teszi a nagyvilág számára, azt biztosan nem csak egy dokumentumban fogja bejelenteni, hanem egy keynote keretében, ahol saját okosszíjakat fog bemutatni – ami szerintem csak a következő széria nagydobása lesz, de az is lehet, hogy örökre rejtett lesz és amolyan sufnituning módon lesz csak használható.

apple_watch_hidden_port

Te milyen normális és okosszíjat látnál szívesen az Apple Watch-hoz?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Egy akkumulátoros szíj vércukorszintmérővel az jó lenne.Ha lenne benne még 32GB tár az meg hab lenne a tortán.

  2. @zimbi: Mértél már vércukrot? Mert, ha találkoztál már olyan kis tesztcsík nélküli mérővel, ami óraszíjban elfér, akkor az engem is érdekelne.

  3. @Arany Norbert: sajnos én még csak szurkálóssal mértem , de olvastam már olyanról is ami kontaktlencse méretű és nem tesztcsíkos. Az beleférne a szíjba is szerintem. De ha lúd és kövér akkor egy GPS is beleférhetne.

  4. gps ebbe az oraba ? telefonon aktiv hasznalat mellett max 3 ora.. oraban max kibirna fel orat

  5. @diario: a szíjban elférne egy plusz aksival.


Add a Comment